Slovenija

Tragedija med usposabljanjem

Celje, 09. 06. 2007 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V spomin na najbolj črn dan v zgodovini slovenskega gorskega reševanja so pripravili žalno slovesnost.

V Sloveniji je okrog 430 aktivnih gorskih reševalcev
V Sloveniji je okrog 430 aktivnih gorskih reševalcev FOTO: POP TV
Gorsko reševanje je kot zasvojenost. Ko enkrat občutiš, da si pomagal človeku, mu morda celo rešil življenje, to težko pozabiš. Ko so ponesrečeni odšli od nas, se je življenje najbližjih spremenilo. Bolečina je v desetih letih popustila, spomin pa ne. Tudi ta dogodek je botroval kasnejšim organizacijskim spremembam. Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miro Pogačar Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miro Pogačar

Letos mineva deset let od največje nesreče med slovenskimi gorskimi reševalci, ko se je 10. junija 1997 na usposabljanju na grebenu Turske gore smrtno ponesrečilo pet reševalcev. V spomin na najbolj črni dan v 95-letni zgodovini slovenskega gorskega reševanja je gorska reševalna služba Bohinj pri spominskem obeležju na Okrešlju pripravila žalno slovesnost. 300 ljudi se je poklonilovsem gorskim reševalcem, ki so umrli pri svojem delu.

Poleg vsakoletne žalne komemoracije na Okrešlju ob desetletnici največje tragedije v zgodovini slovenskega planinstva in gorske reševalne službe Gorska reševalna zveza Slovenije pripravlja tudi seminar Okrešelj 2007. Dogodek, posvečena spominu na reševalce, ki so se v zadnjem desetletju smrtno ponesrečili pri svojem delu, bo potekal prihodnjo soboto v Poljčah. Na njem pa bodo predstavili tudi knjigo Tragedija v Turski gori.

Splet nesrečnih okoliščin

Vsi, ki zahajajo v gore, morajo paziti nase, biti psihično in fizično pripravljeni in vedno pomisliti, kaj bo, če se kaj zgodi. Generalni direktor policije Jože Romšek

V Turskem žlebu nad Okrešljem v Logarski dolini sta bila 10. junija 1997 majhna nepazljivost in splet okoliščin pogubna za gorske reševalce - inštruktorje Mitjo Brajnika, Luko Karničarja, Rada Markiča, Janka Kokalja in Borisa Mlekuža. Ti so v okviru usposabljanja v severni steni Turske gore v Savinjskih Alpah na višini okoli 1900 metrov uredili sidrišče in priveze. Ko so se nato z domnevnim poškodovancem pripeli na helikopter, je eden izmed njih dal znak, da se helikopter lahko dvigne. V spletu nesrečnih okoliščin je bil tedaj drugi član skupine še pripet z varnostno žico, zato je sila helikopterja odtrgala del skale, okoli katere je bilo urejeno sidrišče, in vseh pet članov z žico potegnilo za sabo v globino.

V Sloveniji je okrog 430 aktivnih gorskih reševalcev, ki so brez plačila pripravljeni vsak trenutek priskočiti na pomoč ponesrečenim planincem, četudi za njihovo rešitev tvegajo svoja življenja. Samo v prvih petih mesecih letos so posredovali v 104 nesrečah, v katerih je umrlo pet planincev in gornikov. Lani pa je v 290 nesrečah v gorah umrlo 23 ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damek1a@email.si
09. 06. 2007 20.05
Vsa čast in pohvale požrtvovalnim reševalem. Kar tako naprej!
nx56rt28kk290056
09. 06. 2007 15.37
Res, vsaka jim čast in pohvala!
drEscheo
09. 06. 2007 15.31
vsa čast za požrtvovalnost in prizadevnost. lahko bi bili zgled mnogim v sloveniji, predvsem nekaterim delovnim skupinam. tvegajo življenja, ne dobivajo plačila, ne izbirajo termina. in kolikor vem, ne stavkajo! koliko od tistih, ki stavkajo, tvegajo kaj drugega kot svoj dolgčas?! v spomin in sožalje pokojnim, njihovim družinam, v imenu vseh, ki se zavedajo tveganosti in širokosrčnosti njihovih prizadevanj.
Prvo Bore
09. 06. 2007 15.22
Hvala jim, saj nekdo ki skrbi za vas, ko ste v gorah. Planine so lepe iz naslonjača na TV. Vem, pa da so najlepše takrat, ko jih osvojiš !
Vegos
09. 06. 2007 15.16
Kokalj je bil moj zdravnik takrat. In je bil res faca, pa še dober zdravnik ob tem. Ostalih nisem poznal.
sweet_pupa
09. 06. 2007 15.11
Tudi jaz dajem pohvalo vsem, ki opravljajo to nevarno delo ... in enako moje sožalje vsem sorodnikom in ostalim ... :(
zasfican_ful
09. 06. 2007 13.49
Moje sožalje za tisti nesrečni dogodek, in pohvala vsem plezalcem reševalcem ki opravljajo odlično delo!