Slovenija

Transakcijski račun za volitve odprlo 22 strank in list

Ljubljana, 10. 03. 2022 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Transakcijske račune za financiranje kampanje pred aprilskimi volitvami v DZ je odprlo 22 strank in list, ki se bodo potegovale za poslanske sedeže. Ob vseh parlamentarnih strankah so transakcijski račun odprli tudi v več novonastalih strankah in nekaterih zunajparlamentarnih, ki so se v preteklosti že potegovale za vstop v državni zbor.

V sredo se je namreč iztekel rok, do katerega so morali organizatorji volilne kampanje odpreti poseben transakcijski račun, na katerem morajo zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške. Sicer velja, da morajo organizatorji poseben transakcijski račun odpreti, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji. Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo kandidati za poslance Državni volilni komisiji predložiti najpozneje 24. marca, ko se izteče tudi rok za vložitev kandidatnih list in bo uradno stekla volilna kampanja.

Kot je razvidno iz registra transakcijskih računov, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je transakcijske račune odprlo 22 strank in list. Med njimi so vse aktualne parlamentarne stranke, in sicer SDS, NSi, Konkretno, ki se na volitve podaja v okviru gibanja Povežimo Slovenijo, SD, LMŠ, Levica, SAB, DeSUS in SNS.

Odprtje računa
Odprtje računa FOTO: Shutterstock

Med novoustanovljenimi strankami, ki se bodo tokrat prvič potegovale za prestop parlamentarnega praga, so transakcijski račun za kampanjo med drugim odprle stranka Gibanje Svoboda pod vodstvom Roberta Goloba, Naša dežela pod vodstvom nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, zelena stranka Vesna, Državljansko gibanje Resni.ca in stranka Za ljudstvo Slovenije.

Transakcijske račune so odprle tudi nekatere stranke, ki so se v preteklosti že potegovale za prestop parlamentarnega praga, med slednjimi Piratska stranka Slovenije, Dobra država in Socialistična partija Slovenije.

Račun je odprla tudi Neodvisna stranka Pomurja (NSP), ki se je sicer o skupnem nastopu na parlamentarnih volitvah pogovarjala z LIDE, a so se člani slednje odločili, da se na aprilske državnozborske volitve ne podajo. Kot je pojasnil predsednik NSP Jože Korpič, so tako za zdaj še v fazi odločanja, ali se bodo za nastop na volitvah morda povezali s katerim od preostalih političnih akterjev. Če do tega ne bo prišlo, pa se stranka ne bo podala na parlamentarne volitve, je še pojasnil Korpič.

Kot je razvidno iz registra Ajpesa, se očitno na volitve v DZ z Listo Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo podaja tudi nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki za pojasnila o morebitni kandidaturi za zdaj ni dosegljiv. Med zunajparlamentarnimi strankami so transakcijske račune odprle še stranka Naša prihodnost, Zelena dežela in Domovinska liga.

Končno število strank oziroma kandidatnih list, ki se bodo 24. aprila potegovale za vstop v državni zbor, sicer na podlagi podatkov o transakcijskih računov še ni dokončno znano. Tako se morda vse stranke oziroma liste, ki so odprle račune, v samo tekmo ne bodo podale.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 03. 2022 18.54
.kaj nimajo dovolj Plače
flojdi
10. 03. 2022 18.55
flojdi
10. 03. 2022 18.57
odpisan2x
10. 03. 2022 17.02
+1
donirajte stranko normalnih slovencev,trr ni odprt
Jožajoža
10. 03. 2022 15.21
+1
a so račun sds-ovcev že blokirali zaradi pajdašenja preko madžarske in moskve????
Joe Porkamotorka
10. 03. 2022 14.03
+3
kdor bo kandidiral s sredstvi iz lastnega TR, ta je taprav
mungus
10. 03. 2022 13.41
+6
vedno več delomrznežev.....upam da jih bojo volilci totalno razrečli ker kdo bo še pa delal za to politično bando???
kapljač1
10. 03. 2022 12.52
+3