Policisti in kriminalisti Hojsa pozivajo, naj se opraviči, Travner že ima naslednika

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
STA /Tina Švajger /Danijela Levpušček /
KOMENTARJI
209
Generalni direktor policije Anton Travner je dobra dva tedna po imenovanju odstopil. Policijo je kot vršilec dolžnosti vodil od 14. marca letos, ko je vlada razrešila njegovo predhodnico Tatjano Bobnar. Travner, ki se bo zapisal kot direktor z najkrajšim stažem do zdaj, je odstopil skupaj z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom. Policijski sindikat Slovenije pa je medtem na ministra za notranje zadeve v odstopu naslovil poziv za opravičilo policistom. Njegove izjave so ostro obsodili tudi v Sindikatu policistov Slovenije in Društvu kriminalistov Slovenije.

Anton Travner
Anton TravnerFOTO: Damjan Žibert

Vlada je Antona Travnerja po javnem razpisu na mesto generalnega direktorja policije imenovala 12. junija. Pred tem je policijo tri mesece vodil kot vršilec dolžnosti. Razlogov za svoj odstop Travner za zdaj javnosti ni razkril, po besedah Aleša Hojsa je svojo odstopno izjavo poslal z dopusta. Z Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da je razlog za njegov odstop osebne narave in ga ne želi deliti z javnostjo. 

Vlada je na dopisni seji s 1. julijem za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovala Andreja Juriča, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

"Andrej Jurič je diplomiral na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru ter magistriral na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju. V policiji se je zaposlil leta 1986 kot prometni policist, v svoji policijski karieri je bil nato pomočnik komandirja Policijske postaje Ljubljana Bežigrad, komandir Policijske postaje Trbovlje, komandir Postaje prometne policije Ljubljana, zadnja leta pa je deloval kot višji samostojni inšpektor v Centru za prekrškovne zadeve Uprave uniformirane policije v Generalni policijski upravi," so sporočili z vlade. 

PREBERI ŠE
Odstopila notranji minister Hojs in generalni direktor policije Travner

Kronološki seznam dosedanjih generalnih direktorjev policije:

Borut Likar (1. avgust 1998 do 4. februar 1999)

Stanislav Veniger (začasno vodenje policije 5. februar 1999 do 28. februar 1999)

Andrej Podvršič (1. marec 1999 do 15. junij 2000)

Marko Pogorevc (16. junij 2000 do 14. januar 2003)

Darko Anželj (15. januar 2003 do 7. april 2005)

Bojan Potočnik (vršilec dolžnosti generalnega direktorja 7. april 2005 do 1. julij 2005)

Jože Romšek (1. julij 2005 do 8. januar 2009)

Matjaž Šinkovec (vršilec dolžnosti generalnega direktorja 8. januar 2009 do 19. februar 2009)

Janko Goršek (19. februar 2009 do 1. oktober 2012)

Karol Turk (začasno vodenje policije 1. oktober 2012 do 17. oktober 2012)

Stanislav Veniger (18. oktober 2012 do 29. oktober 2014)

Marjan Fank (29. oktober 2014 imenovan za vršilca dolžnosti generalnega direktorja; 22. januar 2015 do 5. januar 2018)

Simon Velički (6. januar 2018 do 11. december 2018)

Tatjana Bobnar (5. oktober 2018 do 13. marec 2020)

Anton Travner (13. marec 2020 imenovan za vršilca dolžnosti generalnega direktorja; 12. junij 2020 ~)

Anton Travner
Anton TravnerFOTO: Miro Majcen

PSS: Izjave ministra v odstopu glede domnevnega delovanja policije so nenavadne, neutemeljene in povsem neargumentirane

Iz medijev smo bili obveščeni, da sta minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Travner odstopila s položajev zaradi razlogov, povezanih s kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo (SDT) RS v zadevi nabave zaščitnih mask. V zvezi s tem smo dobili več vprašanj medijev in članov, ki se nanašajo na poslovilne besede Hojsa, povzete v medijih.
Policijski sindikat Slovenije

Na odstop ministra Hojsa in generalnega direktorja policije Travnerja so se odzvali tudi v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS). Pravijo, da so prejeli več vprašanj, ki se nanašajo na poslovilne besede ministra za notranje zadeve Hojsa, povzete v medijih. "Minister v odstopu je namreč na novinarski konferenci in v nekaterih kasnejših izjavah zaposlene v policiji obsodil, da so del nekih omrežij, ki delujejo po drugačnih standardih, zaradi česar se kot minister čuti nemočnega, da bi lahko učinkovito vodil ministrstvo, očitno pa tudi policijo," so zapisali.

"Zelo jasno sporočamo, da nam kot socialnemu partnerju, ki je odgovoren za varovanje pravic zaposlenih, niti minister za notranje zadeve niti generalni direktor policije nista nikoli omenila, da se srečujeta s kakršnimikoli omrežji, ki bi lahko kakorkoli vplivali na opravljanje dela policistov in pravice zaposlenih," pravijo v sindikatu. Navedene izjave so po njihovem toliko bolj nenavadne tudi zato, ker je pred zgolj štirimi dnevi v okviru proslave ob dnevu policije v Tacnu prav minister v odstopu javno pohvalil izjemno delo in požrtvovalnost vseh slovenskih policistov, med katere spadajo tudi vsi kriminalisti. "Zato v luči zavarovanja pravic zaposlenih najostreje zavračamo in obsojamo takšne neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe ministra za notranje zadeve, izrečene na škodo vseh zaposlenih v policiji."

Kot so še navedli v odzivu, je v policiji je zaposlenih 8200 javnih uslužbencev, od tega 7129 policistov, "ki so strokovni, samostojni in neodvisni pri izvrševanju svojega poslanstva do ljudi, to je varovanja njihovih življenj, premoženja in zagotavljanja njihove varnosti. Prav policisti smo namreč tisti javni uslužbenci nad katerimi največ različnih institucij izvaja različne oblike in načine nadzora, ki praviloma (pre)večkrat in pretirano posega v človekove pravice policistk in policistov in jih zaradi (pre)visokih standardov na področju etike in morale tudi neupravičeno najostreje sankcionira, s tem pa povzroča neposredno škodo policistkam in policistom ter njihovim družinam."

Med drugim so še dodali, da je PSS dolžan varovati tudi pravice, ki izhajajo iz dostojanstva zaposlenih, kadar gre za omalovaževanje članov v zvezi z njihovim delom oziroma delovnim razmerjem. "Policistke, policisti in ostali uslužbenci policije si nedvomno zaslužimo večje spoštovanje, kot nam ga je namenil minister v odstopu. Nenazadnje prav slovenska policija in njeni zaposleni uživamo visok ugled v javnosti, kar pa žal ni mogoče trditi za politiko, ki se težko pohvali z visokimi moralno etičnimi standardi svojega delovanja."

Pričakujejo, da bo minister v odstopu "vendarle zbral toliko moči in poguma in se vsem policijskim uslužbencem, ki znotraj enega izmed ključnih subjektov sistema notranje varnosti, z uresničevanjem svojih nalog prispevajo k notranji stabilnosti in visoki stopnji varnosti v Republiki Sloveniji, opravičil".

Sindikat policistov Slovenije besede ministra za notranje zadeve najostreje obsojajo

Na dogajanje so se odzvali tudi v Sindikatu policistov Slovenije, katerega predsednik je Kristjan Mlekuš. Kot so zapisali, čutijo moralno dolžnost, da se zaradi varovanja poklicne integritete vseh policistov in policistk odzovejo na današnje izjave ministra Hojsa. Slednje so za SPS neprimerne in žaljive do zaposlenih v policiji. 

"V Sindikatu policistov Slovenije takšne izjave ministra za notranje zadeve najostreje obsojamo! Ocenjujemo jih kot neprimerne in nekorektne do vseh policistk in policistov, ki vsakodnevno izpostavljamo svoja življenja za zagotavljanje varnosti vseh prebivalcev Slovenije. Policistke in policisti smo pri svojem delu podrejeni zgolj svoji stroki in profesionalnim standardom, načelu zakonitosti in pravičnosti ter visokim moralnim in etičnim standardom, katerim smo zaprisegli. Pri izvajanju naših nalog nas ne vodijo nikakršne obskurne sile, temveč le naša objektivnost in iskanje materialne resnice po načelih stroke," so zapisali. 

Za konec so še navedli, da zaradi svojega visoko profesionalnega dela in predanosti uživajo visok ugled med državljani, čeprav morajo včasih izvajati naloge, ki določenim skupinam ali posameznikom niso všeč. "Takšni primeri dokazujejo, da policisti svoje naloge izvajamo nepristransko, korektno in pošteno," so zaključili. 

Društvo kriminalistov Slovenije: Ne zanima nas politično dogajanje in ne dopuščamo, da smo poligon za politična preigravanja

Na "izrečene žaljivke in obdolžitve na račun policije, predvsem pa kriminalistične policije in določenih kriminalistov" ministra Hojsa so se odzvali tudi v Društvu kriminalistov Slovenije (DKS).

"V DKS že dlje časa z ogorčenjem in zaskrbljenostjo spremljamo izjave in napade določenih politikov na policijo, predvsem pa na kriminalistično policijo in na določene kriminaliste. Napadi, žalitve in obdolžitve so dobile še posebno dimenzijo v izjavah ministra za notranje zadeve  Aleša Hojsa pri navajanju razlogov za njegov odstop. Kot profesionalce nas ne zanima politično dogajanje in politikanstvo in ne dopuščamo, da smo poligon za politična preigravanja ter po njihovem mnenju primerna tarča za napade, diskreditacije in žalitve, kakšen je njihov cilj, pa vedo sami," so kritični.

Nadaljujejo, da se kot kriminalisti nikoli niso ukvarjali z vprašanjem, kdo bo notranji minister in iz katere politične opcije prihaja. "Edina želja nam je, da lahko zakonito in brez političnih intrig preiskujemo kazniva dejanja, ne glede na status osumljencev. V Društvu kriminalistov Slovenije smo tako pred nedavnim prvi ponudili strokovni dialog z novim generalnim direktorjem policije, ki je po definiciji politično nastavljena oseba, ne glede na njegove strokovne kompetence. Ob tem ne iščemo nikakršnih privilegijev, temveč strokovni mir in podporo vodstva policije in MNZ. Ob tem tudi pričakujemo, da bomo za ažurnost ter uspešnost in strokovnost pohvaljeni in s tem še dodatno motivirani, ne pa, da smo deležni diskreditacij.  Ali smo po mnenju politike uspešni zgolj takrat, ko preganjamo 'njihove' - odgovor se ponuja kot na dlani. Nam je vseeno, pred zakonom smo vsi enaki, zavedamo se svojega poklica in poslanstva in ga bomo z vso odgovornostjo izvajali še naprej."

Pri tem še pravijo, da jih je minister v odstopu zdaj ozmerjal z nizkotnimi, popolnoma nedokazanimi konstrukti. "Vse te obtožbe so najbrž plod ministrove nenadzorovane jeze zaradi izvajanja hišnih preiskav, povezanih s preiskovanjem finančnih tokov pri nakupih zaščitne opreme. Ampak, skupaj z državnimi tožilci že desetletja  sledimo pravni in operativni logiki, da kadar slišimo peketanje kopit, običajno pomislimo na konje in ne na zebre. Zato smo tudi v teh primerih pomislili na sume kaznivih dejanj in ne zgolj na karitativno dejavnost vpletenih v nabavo zaščitne opreme. Najvišji cilj v našem poslu se vedno glasi, da je treba najti krivca," pravijo.

Tudi v DKS od Hojsa zdaj pričakujejo opravičilo za izrečene žaljivke in obdolžitve vsem policistom in kriminalistom, "ki vestno, predano, strokovno in zakonito opravljamo svoje delo in si takšnih diskreditacij ne zaslužimo, predvsem ne od tistih, od katerih bi morali imeti v prvi vrsti  pomoč in podporo".