Slovenija

'Trditve moravškega župana so hud napad na geološki zavod in stroko'

Moravče/Ljubljana, 13. 01. 2019 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na nekatere izjave župana občine Moravče Milana Balažica, ki jih je izrekel na novinarski konferenci minuli četrtek, se je odzval tudi direktor Geološkega zavoda Slovenije. "Trditve župana, da je Termit narekoval mesta vzorčenja, so torej popolnoma zavajajoče," je v prikazu nasprotnih dejstev zapisal direktor zavoda Miloš Bavec.

Potem ko je v četrtek župan Moravč Milan Balažic na posebni novinarski konferenci pojasnil, da so na občini pridobili dokumente, ki razkrivajo, da na tamkajšnji deponijo že dve leti odlagajo strupene odpadke s pogorišča Kemisa, se je na nekatere njegove izjave odzval tudi direktor Geološkega zavoda Slovenija Miloš Bavec

Po navedbah Bavca je moravški župan na že omenjeni novinarski konferenci in kasneje v več medijih dejal, da je bilo vzorčenje Geološkega zavoda Slovenije za izvedbo analize možnih vplivov sanacijskega materiala na območju odkopa Drtija nestrokovno in da ni bilo neodvisno, saj naj bi na mesta, kjer je zavod jemal vzorce, vplivala družba Termit. Bavec te navedbe odločno zanika. Kot je pojasnil v pisnem prikazu nasprotnih dejstev, je študijo z naslovom Analiza možnih vplivov sanacijskega materiala na območju nekdanjega odkopa Drtija v lasti družbe Termit na podzemne in površinske vode naročila moravška občina v začetku leta 2017 in tudi določila obseg študije, ki jo je zavod zaključil maja 2017.

Po besedah Moravčanov so na deponiji v občini odlagali nevarne odpadke.
Po besedah Moravčanov so na deponiji v občini odlagali nevarne odpadke. FOTO: Kanal A

Pri izvedbi študije, ki je dostopna na spletni strani občine, so bili podizvajalci še Zavod za gradbeništvo Slovenije, družba ROVS in akreditiran laboratorij ALS s Češke. Zavod je vzorčenje izvedel marca 2017 ob prisotnosti predstavnika družbe Termit in predstavnikov Ljudske iniciative Moravče. Na podlagi informacij, ki jih je podal predstavnik civilne iniciative Jurij Kočar, je zavod vzorčenje prilagodil in območje raziskav razširili na osrednji in vzhodni del sanacijskega območja Drtija, pojasnjuje Bavec.

"Trditve župana Milana Balažica, da je Termit narekoval mesta vzorčenja, so torej popolnoma zavajajoče. Pri vsakem vzorčenju je bil prisoten tudi predstavnik civilne iniciative. Vse informacije, ki so nam jih posredovali predstavniki Ljudske iniciative Moravče, so bile upoštevane pri izboru vzorčnih mest," poudarja Bavec.

Pojasnil je še, da so vzorce sanacijskih materialov z bagrskimi izkopi pridobili do globine treh metrov in z vrtanjem do globine 14 metrov. Izvedeni so bili štirje bagrski izkopi ter vrtina na osrednjem delu sanacijskega območja Drtija. Zaradi prašenja delcev v zraku pri vgrajevanju materiala je bil v bližnji okolici vzorčen zgornji sloj tal do globine 10 centimetrov z namenom ugotavljanja vpliva izvajanja dejavnosti na okoliška tla. "Trditve župana, da smo jemali vzorce zgolj 10 centimetrov v globino, so torej popolnoma neresnične," je zapisal Bavec.

'Odločno nasprotujemo populistični degradaciji stroke'

Poudaril je, da je Geološki zavod Slovenije javni raziskovalni zavod z vrhunskimi in mednarodno priznanimi strokovnjaki na področju geokemije in hidrogeologije. Trditve moravškega župana pa vidi kot hud napad na zavod, njegove raziskovalce in geološko stroko. 

Na zavodu odločno nasprotujemo tovrstni populistični degradaciji stroke. Miloš Bavec, direktor Geološkega zavoda Slovenije

Navedbe župana Balažica in tamkajšnje ljudske iniciative s četrtkove novinarske konference, po katerih so na območje Termita v Moravško dolino dovažali nevarne odpadke, nastale v okviru sanacije požara v Kemisu maja 2017, so v Kemisu zanikali. Prav tako so v podjetju Termit ostro zavrnili očitke, da na tamkajšnji deponiji odlagajo nevarne odpadke.

Na dogajanje se je odzval tudi minister za okolje in prostor Jure Leben. Kot je zapisal, je še isti dan, ko je o domnevnih nepravilnostih prejel pisno obrazložitev župana Balažica, odredil inšpekcijski pregled terena. Rezultati pregleda še niso znani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
02. 04. 2019 10.54
Naša stro ali ni zanič ali pa je vse podplačano.
Principat
14. 01. 2019 09.07
+2
preiskave v danem trenutku ali v času oporekanj se po navadi končajo v prid agencijam in institutom ,, ko pa čez čas nastane elementarna nepogoda ali ponovni odvzem pa je vse pozitivno in strupeno za človeka . šele takrat začnejo kazat s prsti , a kaj ko je že vse zastaralo ***,, v tej državi ima navečji negativni vpliv prav tej družbi uveden zastaralni zakon ,, ukinit vse zastaralne zakone in stanje bo dobilo nove dimenzije
TistoPravo
14. 01. 2019 08.39
+3
Samo da ne boste mislili, da je to samo problem Moravč...to se razliva in izhlapeva, se izkajuje levo desno...gor dol...v vse smeri. Tukaj bi moral narod v celoti red naredit...stopit in podret domačine, naše sodržavljane
TistoPravo
14. 01. 2019 08.34
+1
Mislite...da ne obstaja v avstriji uradna sežigalnica...al pa v italiji, kjer samo potrdila štemplajo...in ni treba nč prpelat, za 10 posto...dejstvo je, da je takim ki ne dopustijo krajanov pri toliko očitkih skozi zgodovino v obliki predstavnikov pod stalno zraven ...da se prepričajo, kak se dogaja.,,takim je treba samo zapret dostope, in reči adio...naj gredo pred parlament zakopavat
Crotop
14. 01. 2019 07.54
+6
Če bi material bil neoporečen ga nebi vozili iz vseh koncev Slovenije in tujine v Moravče in drago plačevali deponijo bi ga deponirali v svojem kraju!
TistoPravo
14. 01. 2019 07.44
+4
Dokumente o pripeljanih nevarnih odpadkih iščite v tujini, pri nas nima smisla ugotavljat verodostojnost....čeprav je tudi to težko preverljivo. Drugače pa, edina rešitev. Zapreti kraj, vse dovoze...in haj oni vam dokazujejo..do takrat je krajani zaplenite svoj kraj nazaj.
Nimasmisla
14. 01. 2019 07.34
+5
kaj pa če je vse res jaz v tej skurompirani državi več ne verjamem nobenemu
TistoPravo
14. 01. 2019 07.17
+2
Zakaj bi pa blo pri odpadkih drgač, kot je drugje...pri človekih, ki jim uglavnem grdubije po glavi hodijo...se mi kr zdi, da kkšn od "naših" plačuje da odpadke sežigajo po tujini
TistoPravo
13. 01. 2019 22.50
+8
Verovati v domovino, z zaprtimi očmi in zatisnjenimi ušesi...se temu pravi
butalistan
13. 01. 2019 22.34
+10
neodvisna preiskava pa se bo videlo kdo laze...... me malo skrbi da..........
Kozorog123
13. 01. 2019 22.24
+6
A ta Balazic mal preveč v kozarček gleda... še bivši župan bolj zdrav izgleda od njega... Okol Termita in po celi Moravški dolini vsak ta tret dan geologi in inšpektorji okoli skačejo in še noben ni nič našel... in res je kot je rekla gospa v enem prejšnjem članku... Termit zaposluje 50 % Moravčanov in pol gre to petim moravčanom v nos in hočejo firmo uničt... kar nej in nej bo pol Moravč na socialni podpori, če so tolk pametni...
TistoPravo
14. 01. 2019 07.51
+1
Ravno tisti ki "skačejo" po tvoje vsak dan po dolini...tako imenovani geologi in inšpektorji, skačejo z kozarčki in kuvertami...prvo na mizi, drugo pod...kako lahko nekdo obtoži nekoga, ki ga upravičeno skrbi za zdravje okolja in posledično celotnega živeža ...za pijanca, v kombinaciji celo z lažnjivcem. Zakaj bi to bil nekdo, ki je prilrav,jen pomagati celi dolini...posledično pa tudi širše. Če dvom najmanjši, bi bilo treba razkopat odlagališče v celoti. Tist, ki misli...da ni vredno, je pa res za med pivske prijatle primeren...tam je laž vsekkor manj boleča in dovoljena z alibijem
jankomat
13. 01. 2019 22.04
+9
tale župan pa pretirava --se mu vid ,da je žnaravc in ni navajen dela,sedaj pa bi rad dobil odškodnino !
deltex
13. 01. 2019 21.37
+11
Ponovil bom: vse, kar izreče gospod Balažic je hudo pretiravanje. Koncentrat, ki ga je potrebno zelo razredčiti, da je za silo sprejemljiv, ali pa sploh ne. Gre za politika, ki napada vse, je najpametnejši zavrača vse dokaze. Moravče, kjerkoli že so, si ga ne zaslužijo.
bad-grandpa
13. 01. 2019 21.34
+12
moravčani kje ste vi tega izvolili joj joj, Rebolj je bil cisto vredu