Slovenija

'Trditve o preprodaji sveže zmrznjene plazme so neresnične'

Ljubljana, 15. 10. 2012 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Noben od očitkov ne drži, še posebej pa so neresnične trditve o preprodaji sveže zmrznjene plazme, v odzivu na očitke ministra Gantarja pravijo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Pravijo še, da je minister sprožil veliko nemira, vprašanj, začudenja, jeze in tudi nezaupanja med krvodajalci.

Transfuzija
Transfuzija FOTO: Thinkstock

Zavod RS za transfuzijsko medicino zavrača očitke ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki jih je podal v petek. Po navedbah zavoda prav noben od očitkov ne drži, še posebej so neresnične trditve o preprodaji sveže zmrznjene plazme. Svet zavoda pa naj bi o ministrovem predlogu za razrešitev direktorja zavoda Igorja Veluščka odločal v torek.

Po oceni zavoda je Gantar z objavami netočnih navedb napadel inštitucijo nacionalnega pomena, zamajal ugled zavoda in cele transfuzijske službe, so danes sporočili iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

Upravni nadzor pokazal na nepravilnosti

Minister je namreč na petkovi novinarski konferenci predstavil poročilo upravnega nadzora, ki ga je ministrstvo za zdravje na zavodu izvajalo šest mesecev. Upravni nadzor zavoda za transfuzijsko medicino je pokazal na nepravilnosti pri sklepanju nekaterih pogodb in pri izplačevanju nagrad za delovno uspešnost, pa tudi na zaračunavanje previsokih cen za zdravila iz krvne plazme.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je Gantar v petek napovedal, da bo svetu zavoda predlagal razrešitev direktorja Veluščka. Ta medtem trdi, da ni nikoli ravnal nezakonito, da pa dopušča možnost, da je prišlo do pomanjkljivosti.

Direktor zavoda Igor Velušček zavrača očitke ministra Gantarja.
Direktor zavoda Igor Velušček zavrača očitke ministra Gantarja. FOTO: POP TV

Zavod: Gantar sprožil jezo in nezaupanje

Po navedbah zavoda je minister sprožil veliko nemira, vprašanj, začudenja, jeze in tudi nezaupanja med krvodajalci ter organizatorji krvodajalskih akcij. Na zavodu se bojijo, da je Gantar povzročil nepopravljive posledice na področju krvodajalstva in vplival na pripravljenost krvodajalcev za darovanje krvi, kar lahko ogrozi zagotavljanje zadostnih količin krvi za bolnike.

"Razpolaganje s krvjo je namreč odvisno od motivacije posameznikov za dajanje krvi. V Sloveniji smo lahko ponosni na uspešno dolgoletno tradicijo krvodajalstva, na krvodajalce, s katerim sami zagotavljamo zadostne količine krvi, ki jih bolniki potrebujejo. Tako se še ni zgodilo, da bolniki ne bi prejeli krvi, če so jo potrebovali," navajajo na zavodu.

Menijo tudi, da preskrbe s krvjo brez krvodajalcev ni, zato je še kako pomembno, da krvodajalci vedo, da z njihovo krvjo ravnajo spoštljivo, skrbno in odgovorno. Zatrdili so tudi, da na zavodu delajo v javno dobro, zakonito in transparentno. Vse ministrove netočne navedbe pa so pripravljeni vedno predstaviti in argumentirati.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOISTRA
16. 10. 2012 08.57
+1
Naslov članka je narobe, kajti v včerajšnji oddaji odmevi Velušček ni prepričal javnosti, minister pa jo je. Kaj to pomeni, da mediji ščitijo lopova, ministra vlade pa postavljajo za lažnivca. Ni pa nič čudnega, saj pri Zokiju v LJ je vse možno.
Jimi1
15. 10. 2012 17.54
+2
V prihodnje bo zavod moral kri tržno plačevati, dobički pa se bodo zmanjšali. Nesramnost pač, ki bo imela materialne posledice.... Kri se bo kot kaže podobno kot pred časom že mleko začela v Avstrijo neposredno prodajati....
binmister
15. 10. 2012 14.42
+2
Raje dam kri v Avstriji dobro plačajo .Pri nas daš zastonj oni pa prodajajo in se bogatijo in koliko let to traja ?
faronika
15. 10. 2012 14.33
+6
Naj dokažejo ,da so neresnične!! Moje krvi v Sloveniji zastonj ne dobijo več!!
ki?ibleko
15. 10. 2012 14.23
en bol laže k drug :D
ki?ibleko
15. 10. 2012 14.24
Tachibana
15. 10. 2012 14.19
+3
Imam redkejšo krvno skupino, in sicer A-. Se je že zgodilo, da jim je primanjkovalo ravno te krvne skupine in so me iz zavoda klicali, naj čimprej pridem darovat, še taksi so mi plačali. Toda dokler ne bodo bolj spoštljivi do nas krvodajalcev, se zanjo lahko obrišejo pod nosom.
Skdesni
15. 10. 2012 14.19
+8
Krvodajalci vam to dajejo zastonj vi pa dobičke kujete, da vas ni sram upam da se vam zmanjša dotok krvodajalcev.