Slovenija

Trenutno ni človeka, ki ga katastrofa ni prizadela ali presunila

Ljubljana, 08. 08. 2023 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U. Ž., A.K.
Komentarji
29

Po oceni psihiatrinje Zdravstvenega doma Sevnica Mojce Zvezdane Dernovšek so katastrofalne poplave, ki so pustošile po Sloveniji, povzročile "akutno stresno motnjo" pri tako rekoč vseh prebivalcih v državi. "Trenutno ga namreč ni človeka, ki ga ena največjih naravnih katastrof v zgodovini države ne bi prizadela ali presunila," je poudarila.

Črna na Koroškem po poplavah, 7. 8. 2023
Črna na Koroškem po poplavah, 7. 8. 2023 FOTO: Aljoša Kravanja

"Ko se zgodi nekaj zelo hudega ali nenadnega, človek to doživi kot šok, duševno travmo, tudi če ni bil telesno poškodovan. Naši možgani pa se odzovejo tako, da vklopijo varovalni mehanizem boja, bega in zamrznitve," je pojasnila. To velja tudi za vse tiste prebivalce, ki neposredno niso bili vpleteni v travmatično dogajanje in niso utrpeli škode v poplavah, so pa dogajanje spremljali, je dodala sogovornica.

Prebivalci na prizadetih poplavnih območjih se te dni sicer vsak po svoje soočajo tudi z žalovanjem ob travmatičnih dogodkih. Sogovornica poudarja, da je žalovanje povsem običajno po travmatski izkušnji, ima pa več faz. Fazi šoka običajno sledi faza jeze ali pogajanja, zatem še fazi žalovanja in sprejetja.

"Faza jeze običajno pomeni, da je človek jezen na cel svet, faza pogajanja pa, da človek preigrava različne možne scenarije o tem, kaj bi bilo, če bi ravnal drugače. Na primer, če bi premaknil avto, ga ne bi odnesla deroča voda. Ali, če bi zgradili hišo na drugem mestu, bi bilo danes drugače," je pojasnila sogovornica.

Še posebej hudo je bilo v teh dneh za prebivalce Črne na Koroškem in drugih zaselkov, ki so bili več dni odrezani od sveta, tudi od večine telekomunikacij.

"V takšni situaciji je najbolj grozno in boleče, da je človek popolnoma sam in da nima na voljo informacij. Ko je pomoč vendarle prišla, so prebivalci Črne doživeli veliko olajšanje," je ocenila Dernovšek.

Črna na Koroškem po poplavah, 7. 8. 2023
Črna na Koroškem po poplavah, 7. 8. 2023 FOTO: Aljoša Kravanja

Človek se doma počuti varnega, zato ne želi oditi

Razumljiv in logičen pa se ji zdi tudi odziv nekaterih, ki kljub grožnji poplav ali plazov niso želeli zapustiti svojih domov. "Človek se doma počuti varnega. Da bi moral zapustiti svoj dom, doživlja kot večjo nevarnost kot to, kar se mu morda lahko zgodi na domu med poplavami," je pojasnila.

Sogovornica prebivalcem krajev na prizadetih območjih svetuje, naj se, če je to le mogoče, poskusijo naspati, uživajo redne obroke in varčujejo s svojimi močmi.

Prav tako pa naj se ne branijo prositi za pomoč, dodaja. Ob travmatičnih dogodkih je za žrtev namreč bistvenega pomena tudi to, da lahko spregovori o svojih stiskah z osebo, ki ji zaupa, ter da žrtev nima občutka, da je popolnoma sama, je poudarila Dernovšek.

Več nasvetov za prvo pomoč v duševni stiski ob poplavah so danes podali tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Bolj kot 'prave besede' je pomembno, da smo na voljo drug za drugega in si nudimo psihološko, socialno in praktično pomoč," so ob tem zapisali na spletni strani inštituta.

Med usmeritvami za pomoč posameznikom v stiski med drugim svetujejo, naj tisti, ki nudijo pomoč posamezniku v stiski v prvi vrsti zagotovijo občutek varnosti in osnovne potrebe, kot so zatočišče, hrana, voda, nujna medicinska pomoč. Obravnavanje takojšnjih telesnih potreb lahko namreč prispeva tudi k psihološkemu občutku varnosti in stabilnosti. Poudarjajo tudi ustrezno zagotovitev informacij o dogajanju.

Če je le mogoče, na NIJZ svetujejo tudi vzpostavitev minimalne dnevne rutine, ki bo zagotavljala strukturo dneva in dajala občutek varnosti. Posameznikom v stiski je prav tako treba zagotoviti čustveno podporo in varno okolje, kjer lahko izrazijo svoja čustva in skrbi. Pozornost je treba nameniti ranljivim skupinam, še posebej otrokom. V primeru, da oseba doživlja zelo hudo stisko, je ne puščamo same, ponudimo ji psihološko prvo pomoč oziroma jo usmerimo na vire pomoči.

Ob tem na NIJZ vsem, ki se znajdejo v stiski svetujejo, naj se o svojih mislimi in občutkih pogovarjajo z drugimi ter poiščejo in sprejmejo pomoč, ko jo potrebujejo.

Tudi pri Tom telefonu za otroke in mladostnike pojasnjujejo, da so prestrašenost, jeza, zbeganost ali skrb za druge normalni občutki ob naravnih nesrečah. Strah ali tesnoba lahko ob naravnih nesrečah trajata nekaj dni ali dlje. Te občutke se da najbolje obvladovati, če bodo starši, drugi odrasli in vrstniki prijazni in razumevajoči. Prav tako jih bodo otroci in mladostniki lahko obvladali, če bodo sami prijazni in razumevajoči do drugih.

Otroke in mladostnike spodbujajo, da spregovorijo o svojih čustvih ali izrazijo svoje doživljanje prek igre, risanja, slikanja ali gline oziroma kakšne druge ustvarjalne mase, denimo plastelina ali dasmase. Lahko se vprašajo, kakšne misli in čustva imajo, odgovore pa naj komu povejo. Lahko o tem tudi ustvarijo risbo, zapis ali podobo iz plastelina. Poleg tega pomaga skupno delo, denimo pomoč pri pospravljanju škode. "To pomaga občutiti pripadnost. Ko človek pomaga drugim v stiski, občuti, kako je lahko koristen," so zapisali.

Prav tako pri sproščanju napetosti in zmanjševanju stresa pomagajo tek, hoja ali vadba. Tesen stik, kot so objem in držanje za roko, pa pomirja in poveča upanje in občutek varnosti.

Organizacije in telefonske številke 

Ujma, ki je Slovenijo prizadela v preteklih dneh, je številnim odnesla vse, kar so imeli, številni bodo ob šoku potrebovali tudi psihološko pomoč. Preverite seznam organizacij in telefonskih številk, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in kjer lahko državljani poiščejo pomoč.

Telefonsko svetovanje nudijo:

- Klic v duševni stiski 01/520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).

- Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24ur/ dan, vsak dan). Klic je brezplačen.

- TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

Druge oblike pomoči

- Regionalni centri za duševno zdravje odraslih.

- Regionalni centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

- Službe, ki obravnavajo nujna in krizna stanja (nujna medicinska pomoč v najbližjem zdravstvenem domu in v psihiatričnih bolnišnicah), denimo:

LJUBLJANA
* urgentna psihiatrična ambulanta (vsak dan med 8.15 in 14.45), telefonska številka: 01 475 06 85
* dežurna psihiatrična služba - center za mentalno zdravje (v popoldanskem in nočnem času), telefonska številka: 01 587 49 00

MARIBOR
* psihiatrična urgentna ambulanta, UKC Maribor (od 8. do 8. ure naslednjega dne), telefonska številka: 02 321 11 33

VOJNIK:
* psihiatrična bolnišnica Vojnik, dežurna psihiatrična pomoč (neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v letu), ambulanta za nujna stanja (vsak delovni dan med 8. in 15. uro), telefonska številka: 03 780 01 00

ORMOŽ
* psihiatrična bolnišnica Ormož, ambulanta za nujne prve preglede (pregleda dežurni zdravnik), vsak dan od 10. do 15. ure, telefonska številka: 02 741 51 00

IDRIJA
* urgentna psihiatrična ambulanta, telefonska številka: 05 37 34 400

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
08. 08. 2023 16.23
+2
Žal vlade v 30 letih niso naredile popolnoma nič na področju poplavne varnosti in to zdaj plačujejo nedolžni ljudje!
periot22
08. 08. 2023 16.20
+11
Žal so prišleki iz Dolenjske ki kradejo že tako prizadetim ljudem!
zapiramvamustaaa
08. 08. 2023 15.58
+5
Zdaj ste videli kaj pomeni dež v enem dnevu proti vašemu "smrtonosnem" covidu v treh letih mar ne zagovorniki cepiv?;)
brabusednet
08. 08. 2023 15.42
+7
Z našimi vodotoki je pa takole.Pred leti ob veliki poplavi je prijatelju 30 m od hiše strugo potoka zajedlo za ena dobra dva metra in dolžino enih 30 m.Je nas Prijatelje prosil,da bi to nekak snirali.Smo se zmenili in eno soboto organizirali akcijo.Nabili smo pokončne vrbove pilote in vzdolž prepletli jelševe debelejše veje in zasuli z zemljo.Čez 3 mesece pa nam pove,da je dobil iz vodnega gospodarstva dopis naj se zglasi.Tam so mu povedali,da to brez njihovega soglasja ne bi smel naredit.Da je poseg v strugo potoka prepovedan brez njihovega soglasja.Malo je manjkalo,da še kazni ni plačal.Malo niže ob strugi je čez dve leti spet ob poplavi odneslo brežino.Pa je njegov tretji sosed to prijavil na skupnosti za vode.Dve leti ni bilo nobenega blizu niti pogledat.Pride spet neurje potok naraste in tam spet brežino še bolj odnese,da je veliko topolo spotkopalo in je padla na hlev in polomila opeke in šperavce.Takrat so prišli reševat gasilci,da so to odstranili.No potem so se komaj ti vodnarji zganili in sanirali strugo.Takle mamo v tej državi in vemo,katera politična opcija je najdlje nam vladala.Ker so se povsod tako obnašali so sedaj dobili istavljen račun od narave oziroma vode.
enaleteca
08. 08. 2023 15.06
+8
Dvomim, da so tatovi z Dolenjskega prizadeti in presunjeni, ker si upajo celo na takšna mesta jemati stvari (baker, železo, uporabne stvari, hišne tatvine).
Aijn Prenn
08. 08. 2023 20.45
-1
Poplave gor ali dol, oni so prizadeti.. ;-))
Aijn Prenn
08. 08. 2023 20.47
+1
Mi je blagajničarka v eni od trgovin razlagala kako je izgledalo nakupovanje romske družine. Nabasan voziček do blagajne, ko je bil dec na vrsti, pa poln voziček porinil mimo blagajne in gasa. So jih trgovke nalomile še preden je vodja sploh uspela poklicati policaje. ;-))
LuxVeritas
08. 08. 2023 10.34
-6
mene ni prizadela, verjamem pa da je prizadela levicarje, ki so glasovali proti zakonu o urejanju voda, ker so edini krivci,da je situacija katasrofalna in je 100x vec skode. vazn da je par poatrvi in.metuljskov prezivelo.
pingvinislo5
08. 08. 2023 10.39
+7
30 let gradijo tretjo razvojno os, zgradili pa so nekaj stebrov na Koroškem... in ti misliš, da bi v dveh letih po sprejetju zakona uredili vse vodotoke v sloveniji?!?! klasični sds-ovski populizem! in mimograde, zakon bi bil sprejet brez problema, če bi ven črtali člen o privatizaciji priobalnih pasov in pozidavi le teh v ''gospodarske'' namene. pa le tega niso želeli, ker so snovalci zakona v njem videli le lastne interese, urejanje vodotokov pa je bila le krinka.
son?ek11
08. 08. 2023 11.13
-6
Ta poplava nima točno nič z referendumom za vodo! Ampak sds-jevci najdete vse, samo da blatite sedanjo vlado!! Ubogi revčki
LuxVeritas
08. 08. 2023 11.56
+2
ne bi bila pa vsaj vec 100 miljonska sredstva rezervirana, in bi sla obnova veliko hitreje, sedaj pa ce si poslusal taubija, bodo nekje praskal te miljone, kje pa se.ve pri davkoplacevalcih, pri sebi garant ne bodo.
LuxVeritas
08. 08. 2023 11.57
+5
poplave imajo zelo viliko z referendumom, pitna voda pa ni imela popolnoma nic, to je bila laz levicarjev in nvojev ter levicarskih medijev, samo da ni jansa.
spoštovanje
08. 08. 2023 10.06
+11
zakaj ni uradno trazglašenih izrednih razmer v državi....pa sej je več kot pol države uničene
NoFriendRequests
08. 08. 2023 09.43
+27
Golob je napovedal, da bo v ponedeljek verjetno dela prost dan, da bodo ljudje lahko pomagali čistiti tistim, ki jim je poplavilo... Kdo upa stavit, da bodo v soboto zastoji proti primorski in pa na dolenjski AC proti Hrvaškem?
pingvinislo5
08. 08. 2023 10.24
+14
jaz sem že videl objave influenserjev, ki napovedujejo kje bodo preživljali vikend. in uganili ste, to ni nekje v sloveniji z lopato v rokah.
LuxVeritas
08. 08. 2023 11.58
+4
Mirotar
08. 08. 2023 09.35
+8
Žal ampak v tej dobi soc. omrežij, imaš kar nekaj ljudi, ki jih to ni presunilo in so brez empatije, konc koncev se to še promovira in nagrajuje...važno jim je samo lasten imidž, da so nekaj dobrega naredil..
btbslo
13. 08. 2023 16.27
Toliko prizadetih druzin in zraven toliko objav dopustov in afnarij....Resnicno neokusno od neprizadetih. Zal je med uzivanti tudi polno nasih estradnikov. Je mogoce kdo z lopato na poplavljenem podrocju? Bomo videli jutri- solidarni ponedeljek
shift
08. 08. 2023 09.29
+10
jaz pa mislim da so..ker ne razumem nekaterih kako ne morejo biti malo pietetni vsaj v prvih nekaj dneh in po družbenih omrežjih veselo pošiljajo slie z dopusta, kako pečejo ribe, kako pijejo pivo, sprašujejo o urejanju vrtičkov in okolice ter o kolesarskih poteh...kot da se smejejo tem ponesrečencem češ: jah jaz grem na kolo, ti pa žal ne moreš...vsaj malo sočutja z objavami bi lahko bilo..no, to je moje mnenje
Aijn Prenn
08. 08. 2023 09.35
+9
Načeloma nimam nič proti takšni objavi, če je avtor priložil sliko položnice, da je npr. daroval 500€ za pomoč poplavljenim.
enaleteca
08. 08. 2023 15.08
+3
shift, tudi jaz dobivam na FB-ju take zadeve, celo na SMS, massenger, whatsapp, viber mi pošiljajo ... Pač egoizem brez meja!
matdej
08. 08. 2023 09.12
+2
Upam in vem da bomo skupaj stopili in vsakdo iz med nas bo pomagal ali je pomagal po svojih najboljših močeh. Želim pa si,da nebo ta vlada ki obljublja pomoc vse skupaj pometla pod preprogo. 🙏💜
sinaya
08. 08. 2023 09.02
+15
Videt to je grozljivo ,doživet to pa si ne predstavljam,in verjamem ,da nas je mnogo takih. Včeraj vidim v prispevku na tv ljudi ,ki jih je ujma najbolj prizadela in ni jih malo , ko vidiš ljudi v vsej tej nesreči kako si pomagajo in stopijo skupaj je to največ vredno.
Aijn Prenn
08. 08. 2023 09.00
+6
Psihiatrinja zdravstvenega doma Sevnica? Ta pa ma dela čez glavo, bi rekel.
Aijn Prenn
08. 08. 2023 09.15
+12
...večinoma s kadri iz lastne ustanove, kot je slišati.
son?ek11
08. 08. 2023 08.50
+14
Tako hudih dogodkov pač nismo vajeni, ker tako hudih poplav ne pomnim, čeprav smo imeli potrese , požare, poplave že preteklosti!! Takrat si znamo ljudje vedno pomagati med sabo. V tej konkretno poplavi so bili zopet zelo požrtvovalni gasilci, pa ne smemo pozabiti vojske, policije, prostovoljcev!! Vsi sd trudijo po svojih močeh!! Vsa pohvala vsem!!!
Kviz
08. 08. 2023 08.36
+9
Slovenci smo navajeni na take dogodke in travme. V preteklosti so se že dogajale podobne naravne nesreče in zapomnite si vsak je moral za sebe poskrbeti sam. Vse obljube politikov so ostale le besede. Res pa je da so svojo poslanstvo izpolnili le gasilci.
BedicaEna
08. 08. 2023 08.36
+12
k pa taku vids te pa res pr srcu stisne
medusa
08. 08. 2023 08.32
+11
NISTE SAMI! Z VAMI SMO VSI!