Slovenija

Trenutno pomanjkanje opreme lahko reši le pomoč med gasilskimi društvi

Prevalje, 30. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
T.H., STA, N.L.
Komentarji
119

Tako smo podhranjeni z opremo, da na tak način ne moremo več delovati, so prostovoljni gasilci s Prevalj poslali javni apel. Opozarjajo, da še vedno nimajo vrnjene opreme z zadnjih intervencij, veliko stvari je tudi uničenih. Sprašujejo, kdo bo zagotovil to opremo. Na Upravi RS za zaščito in reševanje zagotavljajo, da bodo dobila vsa društva povrnjene vse stroške, ki bodo prijavljeni v aplikacijo Vulkan, tudi za nakup opreme. Na Gasilski zvezi Slovenije pa svetujejo, naj se v primeru trenutnega pomanjkanja opreme gasilska društva povežejo med seboj in si medsebojno pomagajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prevaljski gasilci prosijo za pomoč
    03:23
    Iz 24UR: Prevaljski gasilci prosijo za pomoč
  • Iz SVETA: Kdo bo gasilcem vrnil denar?
    03:42
    Iz SVETA: Kdo bo gasilcem vrnil denar?
  • Iz 24UR ZVEČER: Srečko Šestan o nevarnosti plazov in o pomoči gasilcem
    04:07
    Iz 24UR ZVEČER: Srečko Šestan o nevarnosti plazov in o pomoči gasilcem

 

Koroško je spet zajelo močno deževje, ki je dokaj hitro začelo povzročati težave tudi po občini Prevalje. Tamkajšnji prostovoljni gasilci pa so ob novih vremenskih nevšečnostih – nejevoljni in slabe volje, kot so se sami opisali – poudarili nekaj dejstev. "Tako smo podhranjeni z opremo, da žal na takšen način ne moremo več delovati," so zapisali v objavi na Facebooku. 

Kot pravijo, še vedno nimajo vrnjene opreme iz zadnjih intervencij, kot so črpalke, cevi in agregati: "Poleg tega, da imamo toliko uničene opreme, da žal ne moremo zagotavljati operativne pripravljenosti, kot smo jo nekoč." 

 Brez gasilskega vozila GVGP-1 ford ranger so že od 4. avgusta, ko je Koroško prizadela uničujoča povodenj, brez druge opreme prav tako, navajajo. "Intervencije pa se iz dneva v dan dogajajo, v gasilskem domu pa imamo samo kakšno črpalko in lopate ter samokolnice," pravijo in dodajajo, da še vedno nimajo navodil, kako naprej.

'Nimamo take finančne slike, da bi lahko sami kar koli zalagali'

Njihova skupna ocena vseh stroškov zaradi intervencij od začetka avgusta po zdajšnjih podatkih znaša okoli pol milijona evrov, tu je vštet tudi strošek uničenega vozila. Samo za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev za posredovanje pa bi trenutno potrebovali okoli 122.000 evrov, je za STA povedal predsednik prevaljskih prostovoljnih gasilcev Andrej Stermec.

Kdo nam bo zagotovil to opremo, se sprašujejo: "Občina, država, zavarovalnice? Še vedno ni znano, pa smo operativno podhranjeni že skoraj mesec dni." Zahtevajo, da se stvari čim prej uredijo bodisi na občinski bodisi na državni ravni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Čisto enostavno je to nabaviti, naročiti, a nimamo finančne slike take, da bi nam to omogočala, da bi lahko sami kakor koli zalagali. Vsi govorijo, da bodo to povrnili, ampak navodil ni dobila ne občina ne mi," je jasen Stermec.

Dejal je, da je bilo v torek zelo hudo, ko bi ob novih nalivih morali posredovati na okoli 15 intervencijah, pa 35 aktiviranih gasilcev ni imelo črpalk, ki bi jih lahko posodili. Lahko so le polnili protipoplavne vreče.

Namesto da bi pomagali na intervencijah, so polnili vreče

V tem tednu, ki je prinesel nove nalive, pa jih je razžalostil tudi odnos do njih samih. Pravijo, da so imeli za samozaščito objektov ves čas na voljo pesek, protipoplavne vreče in lopate, tako da je imel vsak priložnost, da se pripravi na morebitno poplavljanje. Nato pa so se med največjim navalom klicev na nujno številko 112 začeli klici po potrebi vreč in zaščiti objektov, zmajujejo z glavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Namesto da bi vsi aktivno pomagali občanom, je polovica operative v največjem nalivu polnila vreče in jih celo dostavljala po Prevaljah," se hudujejo. Očitajo, da je zanje to nespoštovanje dela gasilcev in njihovega truda, opozarjajo pa tudi, da je zaradi tega do nekaterih, ki so res potrebovali pomoč, ta prišla nekoliko pozneje.  

'Vse, kar so porabili v intervencijah, bodo dobili povrnjeno'

Opozorila gasilcev na Koroškem, da so pred ekonomskim zlomom, kopičijo se računi za gorivo, oprema je uničena ali pa jim je državljani še niso vrnili, so zagotovo vprašanja za politiko. Kako lahko društva v takšnih pogojih še naprej pomagajo ljudem in kaj bo treba v tej državi spremeniti, da tisti, ki pomoč zagotavljajo, ne bodo v položaju, ko bodo morali za pomoč prositi?

"Zagotavljam, da je to urejeno. Je pa res, da ta intervencija malo dolgo traja, je že 26. ali 27. dan, datumsko ne štejem več. Seveda bodo vse te stroške, ki jih bodo prijavili kot intervencijske stroške, dobili povrnjene. Kar se tiče opreme, refundacije osebnih dohodkov, goriva, hrane ... Vse tisto, kar so porabili v teh intervencijah, bodo gasilci dobili povrnjeno in tako je tudi prav. Dobili so že v letošnjih intervencijah in dobili bodo tudi v tej. Ko bo zaključena, ko bo državni načrt zaprt, bodo pozvani, da pripravijo intervencijske stroške, in potem bodo v čim krajšem času te stroške tudi dobili povrnjene,"  pa je o tem v oddaji 24UR ZVEČER dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Poveljnik CZ Srečko Šestan
Poveljnik CZ Srečko Šestan FOTO: Aljoša Kravanja

'Težava je naročiti, občina nima likvidnostnih sredstev, gasilci tudi ne'

Na dogajanje se je že odzval koroški poslanec Jani Prednik, ki je ob torkovih nalivih na družbenem omrežju Facebook zapisal, da prizadevnim gasilcem, ki so neprekinjeno na terenu že vse od začetka avgusta, primanjkuje opreme ali pa je ta že iztrošena.

"Zato sem pred nekaj minutami poklical ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je rekel, da naj gasilci takoj naročijo novo opremo, za katero bo država vrnila stroške," je v torek zvečer sporočil Prednik, ki je to navodilo tudi že posredoval gasilcem v Mežiški dolini in zapisal, da to velja tudi za druga prostovoljna gasilska društva.

Tudi Stermec je potrdil, da je govoril s Prednikom. "Zagotovil je, da se bo vse skupaj povrnilo, ampak še vedno imam isto težavo. Občina nima likvidnostnih sredstev, jaz nimam likvidnostnih sredstev. Težava je naročiti," je v zvezi s tem dejal Stermec. Dodal je, da se s podobno težavo soočajo tudi druga prostovoljna gasilska društva. "Verjamem, da bodo vse dobro naredili za nas, ampak vse nam je prepočasi," je sklenil.

Na gasilski zvezi svetujejo medsebojno pomoč društev pri opremi

V Gasilski zvezi Slovenije odgovarjajo, da so ves čas v stiku z vsemi društvi, pomagajo pa tudi z razporejanjem gasilcev in zagotavljanjem potrebne opreme, a le, če se društva na njih obrnejo po pomoč, je pojasnil poveljnik zveze Franci Petek. Zatrdil je, da gasilci iz Prevalj, ki so se na družbenem omrežju Facebook razpisali o pomanjkanju opreme, zveze o tem niso obvestili. Trdi, da bi jim zveza ob pozivu zagotovila osnovno opremo za osnovno operativno pripravljenost iz drugih regij. Po njegovih besedah teče tudi pomoč med gasilskimi društvi, saj so med seboj povezana, zato jim svetuje, naj se ob trenutnem pomanjkanju opreme povežejo z drugimi društvi. 

"Tega ne more rešiti Gasilska zveza Slovenije, ta trenutek na žalost tudi država ne, lahko rešimo le znotraj naše organizacije, znotraj regije," je prepričan. Dodal je, da nihče ne more v celoti nadomestiti potrebne opreme, "tudi če bi imeli ta trenutek denar na voljo, ker ta specialna oprema ni na tržišču in je ne moreš kar tako kupiti v trgovini, to traja nekaj časa". 

Sneberje po deževju
Sneberje po deževju FOTO: Luka Kotnik

 Nekaj denarja, zbranega z donacijami, zveza sicer že ima na računu, a ne bodo šli v nakup opreme za posamezna društva, saj želijo delovati transparentno. "V prehodnem obdobju je to izredno težko pošteno razdeliti, ker vseh podatkov prav gotovo ne bomo dobili," je pojasnil.

Trenutno je namreč aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, kar pomeni, da intervencija še poteka. Ko bo načrt zaključen, pa bo zveza od uprave za zaščito in reševanje dobila navodila za začetek zbiranja intervencijskih stroškov, društva pa bodo svoje stroške vpisala v aplikacijo Vulkan.

Ko bo zveza zbrala vse stroške, bo vlada odobrila potrebna sredstva in jih nakazala gasilski zvezi. Ta bo nato z društvi sklenila pogodbo in jim nakazala sredstva v višini stroškov, ki so jih vpisali. A Petek opozarja, da je to dolgotrajen postopek, saj je treba zbrati ogromno podatkov, med drugim izdati predračune o vrednosti poškodovane opreme.

Šarec:  Denar bo na računih gasilskih društev, še preden se bodo iztekli roki za plačilo računov za nakup opreme

Država bo gasilskim društvom povrnila intervencijske stroške, je danes znova zatrdil obrambni minister Marjan Šarec. Društva bodo lahko takoj po preklicu državnega načrta za zaščito in reševanje v aplikacijo Vulkan vnesla podatke, izplačila sredstev pa se lahko nadejajo še pred iztekom valute za plačilo računov za nakup nove opreme.

Uprava za zaščito in reševanje bo na podlagi aktivacije državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah in zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, uveljavljenega po lanskih požarih na Krasu, predlagala povrnitev intervencijskih stroškov, ki so nastali ob izvajanju nalog za zaščite, reševanje in pomoči, pojasnjujejo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Poziv za zbiranje intervencijskih stroškov gasilskih enot bo izveden takoj po zaključku državnega načrta zaščite in reševanja, med upravičene intervencijske stroške štejejo stroški nadomestil plače in povračil stroškov med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči, stroški goriva, maziva, popravil poškodovane opreme in nadomestila uničene opreme, čiščenja zaščitne gasilske opreme ter prehrane in napitkov.

'Takoj, ko se državni načrt zapre, v akcijo'

Preklic aktivacije državnega načrta zaščite in reševanja stopa v veljavo s četrtkom, minister Šarec pa ob tem gasilska društva poziva, da takoj za tem v aplikacijo Vulkan vnesejo podatke o sodelujočih gasilskih enotah in omenjenih intervencijskih stroških. "Po pridobitvi podatkov o upravičenih intervencijskih stroških s strani intervenirajočih gasilskih enot, analizi in izdelanem poročilu, bo na vladi določena ugotovljena višina upravičenih stroškov, ki bodo v nadaljevanju na podlagi ustrezne pogodbe nakazane posameznim prostovoljnim gasilskim društvom skladno z razdelilnikom," so pojasnili na upravi.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan bo z 31. avgustom ob 6.25 preklical sklep o aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah, ki je bil zaradi katastrofalnih poplav na širšem območju države aktiviran 4. avgusta ob enaki uri.

Tak sistem je od lanskih požarov na Krasu po Šarčevih besedah utečen, prav zdaj denimo poteka vnašanje podatkov o posredovanju v julijskih neurjih. Minister prav tako zatrjuje, da bo denar na računih gasilskih društev, še preden se bodo iztekli roki za plačilo računov za nakup opreme. Zahteve dobaviteljev po predplačilih pa je ob tem označil za nedopustne.

Opozoril je tudi, da so dobavni roki za posamezno opremo na trgu dolgi, zato ob tem pričakuje, da bo svojo vlogo kot krovna organizacija odigrala tudi Gasilska zveza Slovenije, tudi denimo s solidarnostjo pomočjo v obliki opreme v vmesnem času. Ob tem je spomnil, da tudi GZS zbira donacije za uničeno in poškodovano opremo. Denar za opremo pa bo država zagotovo povrnila, je v današnji izjavi za medije večkrat zatrdil Šarec. "Je pa seveda treba slediti postopkom, ne moremo kar na lepe oči dajati opreme, ker vemo, da gre za velike vsote denarja, zato želimo biti pri tem pravični," je poudaril minister.

Hkrati je izpostavil, da izjem pri tem ne morejo delati. Spomnil pa je tudi, da so z razpisom med društva že razdelili 2,8 milijona evrov, sledil bo še en razpis v enaki vrednosti, je napovedal. "Denarja za gasilsko organizacijo je veliko, nismo več leta 2010, ko je bilo stanje drugačno, časi so se spremenili. Je pa res, da je treba takoj, ko se državni načrt zapre, v akcijo," je še dejal Šarec.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okinse
31. 08. 2023 09.25
+5
To je pa naša birokracija, ki nima meja. Izpolnite obrazec o potrebi. En mesec imajo čas da pregledajo če je obrazec pravilno izpolnjen. Potem pošljejo osnutek pogodbe o doniranju, ki zahteva še kar nekaj dokazil in dopolnitev vloge z dokazili in ovrednotenjem. Spet mesec dva da se pregleda in realno ovrednoti. Potem sledi končna pogodba. Gasilci se morajo strinjat vsi. Če se kdo pritoži začne teč pritožbeni rok. Spet mesec in ko mine rok je pogodba pravnomočna. In potem imajo čas en mesec da se sredstva nakažejo... Tko nekak na pamet vse skupaj traja kake pol leta ali leto v naši državi VSE! Predlagam gasilcem, da ko gori pošljejo obrazec na vlado da ga potrdijo in ko bo vrnjen naj gredo gasit.... ali pa pomagat. Samo nakladanje in nastopanje na TV zadnji mesec. Ne razumem vseh teh klovnov???
slovenc59
31. 08. 2023 08.06
-1
Kaj komplicirate ! Naročiti novo opremo, račun po se pošlje g. Šarcu !
Betuul
30. 08. 2023 21.20
-1
Kdo pa mislite da bo pomagal gasilcem : sv Florjan in slo🙏🏻Verniki med seboj! A mislite da bo javna uprava in psihopomoč! Zrihtala Rosenbauerce iz muzejev! za prepumpavajne vode!
Infiltrator
30. 08. 2023 20.39
+2
se malo pa bojo gasilci spet pozabljeni
za naše
30. 08. 2023 20.17
-2
pajac je lani veliko obljubljal gasilcem,in še obljublja ,dobili so pa samo od g. Boscarola ,ki pa zdaj z vsem svojim premoženjem zapušča Slovenijo ravno zaradi politike pajaca in njegovih tovarišev!!
zibertmi
30. 08. 2023 20.36
+2
boskarol je svoje premoženje z nepovratnimi sredstvi ki mu jih je dal njegov sds šef,šel svoje podjetje širit v italijo
Betuul
30. 08. 2023 20.14
-1
A za podporo vojni je pa takoj denar! Sramota brez primere
bbreg
30. 08. 2023 20.04
+5
Ne samo opreme, počasi bo zmanjkalo tudi kadra, katerega pa se ne da kupiti.
OvcjiPastir
30. 08. 2023 18.32
-2
Hvala Golob da rešuješ Slovenijo in za 24. April 2022.
Mili97787
30. 08. 2023 19.51
-2
Betuul
30. 08. 2023 20.41
-1
proofreader
30. 08. 2023 18.17
+1
Tina bo na Milijonarju zbirala za poplavljence.
zibertmi
30. 08. 2023 19.47
+7
ne se napihovat.ste nula na političnem zemljevidu.novačite ljudi peko jambo plakatov,ker je usahniv rtv vir finaciranja vaših medijev prosite za samoprispevek vašega časopisa domovina in sposodili ste si lik dončiča z vašim logotipom za reklamo.verjetno ga niste prosili za privolitev.dvomim pa ,nikoli pa ne veš,da ima tako nizek intelegenčni kvocient,da bi bil vaš član.
zibertmi
30. 08. 2023 20.37
+7
upam ,da veste ,da je kraja identitete brez dovoljenja ,kaznivo dejanje
Betuul
30. 08. 2023 21.11
-4
To pomeni da; če je moj sosed Tina; je že kraja identitete!
spoštovanje
30. 08. 2023 18.07
-1
tipično slovensko....če s prstom ne poikažeš, kaj in kako te nobeden ne šmirgla....gasilska zveza očitno ne ve, da se lahko v takšnih razmerah zgodi tudi uničenje osnovnih sredstev gasilskih društev......kdo so nesposobneži po pisarnah gasilske zveze slovenije
Kriminalna Država
30. 08. 2023 18.00
+0
Zahvaljujem se našemu Taubiju in njegovi svetovalki Tini, gasilci so od lanskega požara na krasu dobili vso potrebno opremo.
spoštovanje
30. 08. 2023 18.07
+3
realno1
30. 08. 2023 18.28
+4
So, do centa kot je bilo obljubljeno.. poznam pa nekaj primerov, ko niso dobili niti centa.. zaradi svoje krivde, ker niso izpolnili zahtevanih evidenc
Kriminalna Država
30. 08. 2023 18.55
-5
Mili97787
30. 08. 2023 17.57
-4
Trenutno lahko pomagajo le iz društva osmi marec in naša ljudska skupščina.
proofreader
30. 08. 2023 17.38
+2
Jeftim bi se lahko javil, da taksisti pomagajo razvažati protipoplavne vreče.
diavolo1982
30. 08. 2023 17.38
+6
Pa če ne bi nakazavoli nevladnikom in namesto tega nakazali za pomoč bi bilo tudi super
Rudolf Maister
30. 08. 2023 17.25
-3
Samo vprašam , aliv Idriji zopet ne sprejemajo. Se je frenku zopet utrgalo
Mili97787
30. 08. 2023 17.28
-1
Kličem že cel dan ,da pridejo pome in ,da me odpeljejo.
JOCR1255
30. 08. 2023 16.27
-3
Kaj ni bilo obljubljeno od Tonina vse pa še več?
Delavec_Slo
30. 08. 2023 16.24
-1
Samo da je denar za fikuse na trstenjakovi!
Soba102
30. 08. 2023 16.05
+6
To je prvo PGD katero je ostalo brez vsega. Še mnogo jih bo ŽAL tako pisalo. Ti frrenk se pa odloči ali si frenk7 ali frrenk7 ,kajti tukaj je živi dokaz kako imate nekateri več imen za objavo. No v glavnem Golob je že odletel proti Ljubljani in v Kamniku Šarca pobral. Se je začelo obljube politike potem pa nič. Ljudje ne obupaj te sodržavljani te bedne države vam bomo pomagali. Glavo gor.
JOCR1255
30. 08. 2023 16.29
-1
Torej se ustaljena praksa jj in tonka nadaljuje.
Mili97787
30. 08. 2023 15.58
-8
Janševci zapomnite si to, da sta Robi in Tina pravi balzam.
Mili97787
30. 08. 2023 15.58
-3
pekoči paradižnik
30. 08. 2023 15.57
-8
Na vseh področjih v državi izstopajo škodljivi vplivi janšizma, vsak dan bolj, zato ni nič čudnega, če se kažejo tudi pri gasilcih,.... janševci so jih tlačili na svoje strankarske plakate, da bi jim dali kaj za opremo,..... so pa pozabili.