Slovenija

Policija po sedmih urah obkolila Trg republike in razgnala protestnike

Ljubljana, 29. 09. 2021 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Maja Pavlin, STA
Komentarji
7280

Protestniki so se na Trgu republike zbrali že ob 13. uri, na ljubljanskih ulicah pa so vztrajali kar sedem ur. Za krajši čas so celo zaprli ljubljansko severno obvoznico, vendar pa jih je Policija z uporabo vodnega topa in solzivca uspela umakniti z avtoceste. Zvečer so se protestniki vrnili na izhodiščno mesto protestov, kjer je prišlo tudi do posameznih izgredov. Po več urah so policisti obkolili Trg republike in na ta način razgnali protestnike. Po oceni PU Ljubljana, se je na shodih zbralo okoli 10 tisoč ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tonin o protestih
    16:01
    Iz 24UR ZVEČER: Tonin o protestih
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Borisom Rojsom
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Borisom Rojsom
  • Iz 24UR ZVEČER: Protesti so vrhunec dosegli po 16. uri
    02:26
    Iz 24UR ZVEČER: Protesti so vrhunec dosegli po 16. uri
  • Iz 24UR ZVEČER: Večerni izgredi na protestih
    01:19
    Iz 24UR ZVEČER: Večerni izgredi na protestih
  • Popisovanje protestnikov
    01:50
    Popisovanje protestnikov
  • Iz 24UR: Protestniki spet zavzeli ulice
    03:09
    Iz 24UR: Protestniki spet zavzeli ulice
  • Iz SVETA: Novi protestni shodi v prestolnici
    04:25
    Iz SVETA: Novi protestni shodi v prestolnici
  • Policija je protestnike z vodnim topom pregnala s severne obvoznice
    00:34
    Policija je protestnike z vodnim topom pregnala s severne obvoznice
  • Pomikanje protestnikov proti obvoznici, v zraku je helikopter
    00:30
    Pomikanje protestnikov proti obvoznici, v zraku je helikopter

Nasprotniki pogoja PCT so se po začetnem dogajanju na Trgu republike, ki ga je Policija pred neprijavljenim shodom ogradila, po ljubljanskih ulicah napotili proti avtocesti, kasneje pa so na ljubljanski severni obvoznici zaprli promet. Med protestniki je bilo videti veliko transparentov, ki so nasprotovali vladnemu ukrepu PCT, prav tako je množica vihra s številnimi zastavami.

Policija je medtem v popoldanskih urah protest razpustila, da bi zagotovila varnost vseh navzočih. Prav zato so uporabili tudi prisilna sredstva, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Vse protestnike so še pozvali, naj mirno zapustijo območje ljubljanske severne obvoznice ter upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Ko so policisti razgnali protestnike z ljubljanske obvoznice, so se ti po Celovški cesti vrnili v mestno središče. Medtem so bili na shodu kritični tudi do poročanja medijev, ob tem pa so ob vklopih ovirali tudi ekipo naše medijske hiše, proti novinarjem metali različne predmete in pljuvali. Protestniki so se spravili tudi na člana ekipe 24UR, ki je lažje poškodovan. Med potjo v središče mesta se je skupina protestnikov ustavila še pred stavbo Radiotelevizije Slovenija, kamor je prišla tudi Policija z vodnim topom.

Policija je proti protestnikom uporabila tudi solzivec. Ta je zadel tudi snemalca naše medijske hiše. Poleg helikopterja pa se je policistom pridružila tudi policijska konjenica.

Kot so dejali na PU Ljubljana, so policisti udeležence shoda večkrat pozvali naj ne ogrožajo varnosti prometa, policisti so jih večkrat skušali tudi ustaviti. "Osebe niso upoštevale ukazov, odrivale so policiste in kršile javni red, zato je bil shod razpuščen. Policisti so udeležence večkrat pozvali naj se razidejo," so sporočili. "Udeleženci so še naprej odrivali policiste in prišli na obvoznico. Zaradi zagotovitve varnosti vsem in vzpostavitve javnega reda so policisti uporabili prisilna sredstva zoper množico in jo razgnali. Pri tem je bil poleg plinskih sredstev uporabljen tudi vodni curek," so pojasnili.

"Po prvih podatkih je bilo storjenih več kot 20 kaznivih dejanj, zraven pa tudi nekaj prekrškov, zaradi česar je policija uporabila prisilna sredstva: vodni top, plinska sredstva in tudi službeno konjenico," pravi vodja Oddelka za javni red in mir v Upravi uniformirane policije Boris Rojs

V večernih urah so se protestniki vrnili na Trg republike, kjer je prišlo tudi do posamičnih izgredov, a je policistom posamezne protestnike uspelo obvladati. Nekatere udeležence shoda so tudi popisali. "Shod je sprva potekal mirno, potem pa je domnevni organizator protestnike povabil po mestnih ulicah, vse do ljubljanske obvoznice. V tem času je prišlo do hujših in množičnih kršitev javnega reda ter neupoštevanju ukazov uradnih oseb. Najintenzivneje se je to dogajalo na območju obvoznice," je pojasnil Rojs.

Kot je dejal, je bila primarna naloga policije zagotavljanje človekovega življenja. "Lahko bi namreč prišlo tudi do smrtnih nesreč na vozišču obvoznice."

Ob tem je pojasnil, da Policija svoje ukrepe vedno načrtuje po načelu sorazmernosti in na podlagi informacij, ki jih uspe zbrati: "Tudi tokrat se domnevni organizator ni sodeloval s policijo, ni ji posredoval programa, načrta in namenov na shodu. Policija je morala sama svoje ukrepe aktivno prilagajati dogajanju na terenu. Ko je prišlo do najhujših kršitev, smo morali shod tudi razpustiti."

Protestnike je po dobrih sedmih urah naposled pregnala Policija, ki je obkolila Trg republike in zaprla vhode nanj. "Okoli 19. ure so se začeli razhajati, shod pa je bil končan okoli 20.30," pravijo na PU Ljubljana.

Po oceni Policije, se je na protestih tokrat zbralo okoli 10 tisoč ljudi. "Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote tako z območja Ljubljane kot drugih policijskih uprav, posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota," so ob tem sporočili.

Govorniki na Trgu republike so medtem na začetku protestov udeležence pozivali tudi k neupoštevanju zaščitnih ukrepov, tudi k ohranjanju medsebojne razdalje. Protestniki so bili znova kritični tudi do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, saj menijo, da jim oblast krati pravice in svoboščine. Vlado so medtem tudi tokrat pozvali k odstopu, s transparenti pa so izrazili podporo dijakom iz Zagorja, ki so se uprli nošenju mask v šoli.

Po zaključku govorov pa so protestniki policistom razdelili vrtnice, nato pa se je množica premaknila proti predsedniški palači ter svojo pot nadaljevala po ljubljanskih ulicah. Ob tem so protestniki vzklikali: "Lopovi, lopovi." 

Prst v oblast so v svojih izjavah usmerili tudi nekateri udeleženci shoda, ki sicer ostro nasprotujejo cepivom in zahtevajo odpravo ukrepov za zajezitev covida-19. Povedali so, da se zavzemajo za svobodo ljudi. Nekateri menijo, da je bil novi koronavirus po vsem svetu izrabljen v politične namene, nekateri pa tudi, da je glede covida-19 in obolelih vse zrežirano in zlagano.

Policija je že včeraj sporočila, da napovedan sredin protest v središču Ljubljane tudi tokrat ni prijavljen. Opravili so razgovore z določenimi osebami, ki so v javnosti pozivale k udeležbi na shodu. Dodali so, da bodo zoper morebitne kršitelje ukrepali.

Na neprijavljenih shodih skrbijo za red policisti, udeležence pa pozivajo, naj upoštevajo njihova navodila. "Naloga Policije je zagotavljanje varnosti. "Tako bo tudi v tem primeru. Policija bo zoper morebitne kršitelje ukrepala." 

Za kratek čas pa se je protesta udeležil tudi oče 20-letnice, za katero sumijo, da je umrla zaradi zapletov po cepljenju. Na protestu je oče izpostavil, da nihče ne opozarja, da cepljenje s cepivom Janssen za mlajše od 40 let ni priporočljivo.

Zaradi zagotovitve varnosti je bilo omejeno gibanje oziroma promet na Šubičevi ulici in ostalih ulicah v središču mesta. Območje shoda je bilo tudi pod videonadzorom. Policija je medtem udeležencem odsvetovala, da bi na shod prihajali z otroki.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.43

Premier Janez Janša se je na spletu odzval na dogajanje na današnjih protestih proti vladnim omejevalnim koronskim ukrepom. Zapisal je, da napadi in grožnje niso ustavna pravica do zborovanj, ministrstvo za notranje zadeve pa je pozval, pozval, naj ukrepa, saj vodstvo policije v Ljubljani "očitno ni sposobno preventive".

20.32

Protestnike je po sedmih urah naposled pregnala Policija, ki je obkolila in zaprla Trg republike.

20.24

Policija je zaprla Trg republike in razgnala protestnike.

20.16

Na eni strani policija, na drugi protestniki

Policija še vedno skuša razgnati večje število protestnikov, ki vztrajajo v centru prestolnice.

20.04

Policija obvladuje izgrednike, medtem množica skandira: "Lopovi, lopovi."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salomon
30. 09. 2021 15.41
-1
Kaj toliko skačete zaradi teh cepiv ? Koliko pa je včeraj in še kdaj umrlo, ko so policaji in rešilci morali parkirati in stražiti podivjane množice in bili nedosegljivi za bolane ljudi ? in kliko jih je do zdaj umrlo in še bo zaradi napreeovalih bolezni, ker se vsi ukvarjajo s Covidom, namesto, da bi se potrudili virus zajeziti ? In koliko "pametnega" osebja je prineslo virus v Domove za ostarele in povzročilo njihovo smrt ? Vprašajte se in zabeležite te smrti in tragedije na svoj račun
grozjak
30. 09. 2021 15.40
-12
Jehovci, včeraj bi vam pa čolni prav prišli :)))))
Betuul
30. 09. 2021 16.41
+1
grozjak
30. 09. 2021 15.37
+0
Oče dvajsetletnice se je zlagal, ali pa je slabo informiran. Cepivo, o katerem je govora je že od tragičnega dogodka pred meseci v bruslju, odsvetovano mlajšim od 50 let. Sprenevedanje posameznikov na račun takojšnje veljave PCT pogojev, ni na mestu in ne more biti izgovor, za nikogar. Sam sem ravno zaradi več primerov zapletov pri Janssen in astra zeneca izbral pfizer.
Salomon
30. 09. 2021 15.50
+0
Ja, to je res, ampak, saj veste, da je za vse kriva vlada... to je postalo pravilo, tudi za zalitje kleti včeraj in za lunin mrk bo kriva Je pa res, da bi na mestu cepljenja osebje moralo opozoriti mlade ženske. Mogoče celo jih, ne vem....Ampak poznam jih veliko, ki so se kljub mladosti cepili z Janssenovim cepivom, ker je pač samo en odmerek....
vinchi
30. 09. 2021 18.23
+3
morda očeta preminule dvajsetletnice nisi dobro razumel. Dejal je , da se pri nas nič ne opozarja tistih , ki se pridejo cepiti .
Salomon
30. 09. 2021 15.36
+3
Bergant pa si je povabil v Odmevi zelo primernega gosta za tak razburljiv dan Tile mediji so res neverjetni.....
Frane Šajn
30. 09. 2021 15.10
-1
Poglejte si zgoraj sadistično davljenje protestnika s strani dveh HOJSKOV!
grozjak
30. 09. 2021 15.37
+1
Saloreich
30. 09. 2021 14.43
+1
Tam zunaj menda že leto in pol razsaja strašen virus, večina ljudi pa se cepi zato, da lahko gre čez mejo na dopust, na kavo, tankat itd.. Daleč najmlajša žrtev pa je od cepiva. Koliko takozvanih teorij zarot se mora še uresničiti?
grozjak
30. 09. 2021 15.38
-1
ena žrtev cepiva in 5000 med tistimi, ki se niso cepili, ali pa so zboleli preden smo cepivo sploh dobili.... Point???
setisfekšn
30. 09. 2021 14.33
+10
Umrlo je mlado dekle za nič!!zaradi oblastne nore prisile!jaz čakam podobno smrt kot ona zaradi prisile in smrtonosnega cepiva!
Korintos11
30. 09. 2021 14.44
+10
grozjak
30. 09. 2021 15.39
+1
Salomon
30. 09. 2021 15.51
+0
Kaj ima oblast s smrtjo dvajsetlice ? res ste vsi prišvasani že.....
setisfekšn
30. 09. 2021 14.31
+10
Enkrat ne bo mogla obkoliti več!!!
grozjak
30. 09. 2021 15.39
-2
Grma53
30. 09. 2021 14.26
+3
Ja ko se je močno uscalo, potem pa so jih uspešno pregnali. Ha, ha.
Lepa prihodnost
30. 09. 2021 14.24
-2
Da podpiram politiko daleč od tega ampak protestirat na taksen način tudi daleč od tega. To mi zgleda hecno in žalostno kot ovce,vsak protestira za svoj problem kam to pelje pitaj boga.Zgleda da se je še bog oglasil.
Salomon
30. 09. 2021 15.43
-4
malo prepozno, ob treh bi moral poslati naliv in strele
Grma53
30. 09. 2021 14.21
-3
Demonstranti se družijo na eni strani, policaji na drugi strani, medtem ko delavno ljudstvo gara po službah za vsakdanje preživetje. Vsi tisti, ki delajo sigurno nimajo ne časa ne volje za taka druženja po službi.
junij66
30. 09. 2021 14.19
-14
KULibani. KULibani. KULibani. KULibani. KULibani. Kakšne KUL stranke taki njihovi volivci. Sovraštvo,nestrpnost.. KULibani. KULibani. KULibani. LENUHI pojdite delat. KULibani,KULibani.
grozjak
30. 09. 2021 14.16
-2
vsi, ki nismo jehovci, se od teh protestov ograjujemo....
Korintos11
30. 09. 2021 14.03
+11
Revolucijo bi oni delali brez rdeče zvezde.
Rackaa88
30. 09. 2021 14.02
-2
I d i o t. To ni protest za anticepilstvo. To je protest proti PCT pogoju🤦🏼‍♀️
Salomon
30. 09. 2021 15.44
+0
to je postalo vse isto... sploh ne veste, dragi moji shodarji tako sredini kot petkovi in še kakšni, komu sledite in kakšen je njihov namen...ovce
zdrava.pamet
30. 09. 2021 13.48
-6
Aha ... in božja kazen je prišla zelo hitro!
zdrava.pamet
30. 09. 2021 13.47
-16
Vse čestitke policiji, da so jih razgnali...s temi anarhisti še drugače ne da delati...to bi se moralo zgoditi veliko prej! Krivi so levičarski mediji za hujskanje...Mirko ali spiš dobro?
Korintos11
30. 09. 2021 13.52
+11
sg1010
30. 09. 2021 14.19
+1
zdrava.pamet@: dej spremen tole v bolana.pamet
Grma53
30. 09. 2021 14.24
-2
Kakšne čestitke, saj so 8 ur špancirali po Ljubljani, policaji pa za njimi. Delavni narod pa plačuje ves ta cirkus.
zajebant2
30. 09. 2021 13.16
-14
Telebani na cestah kazali riti sredince ja to je leva populacija sram naj jih bo
Blokiran Drugi Človek
30. 09. 2021 13.19
+12
Jah, nevem zakaj se janšisti ne znate obnašat😂
Korintos11
30. 09. 2021 13.37
+9
Levi bi imelo zastavo z petokrako zvezdo, to so socialci delali.
zlati70
30. 09. 2021 13.07
-11
Čordič na včerajšnjem protestu tolkel po šipi RTV in zahteval 5 minut slave? Protestniki so, potem ko so ustavili promet na obvoznici, kjer jih je policija razgnala z vodnim topom, krenili nazaj proti središču mesta. Ustavili so se pred RTV Slovenija, zatem pa se znova zbrali pred parlamentom, od koder so se razšli zvečer. Pred RTV Slovenija, kjer so nasprotniki pogoja PCT vzklikali “Hočemo pet minut”, je policija pripeljala vodni top. Protestniki so se zatem znova zbrali na Trgu republike v Ljubljani, kjer so že tretji, znova neprijavljeni shod ob 13. uri tudi začeli. Proti večeru se je večina protestnikov razšla, zadnje še preostale je s Trga republike razgnala policija. Najbolj razgrete je pridržala. Na shodu se je po oceni policije zbralo okoli 5.000 ljudi. Glavno besedo pred RTV pa je spet prevzel Zlatko Čordič, ki je tolkel po steklu od RTV in zahteval svojih 5 minut slave. Novinarji, ki so poročali s protesta, so opozorili na nadlegovanje in agresivno vedenje nekaterih udeležencev protesta proti njim, češ da lažnivo poročajo. Ob vklopih so jih protestniki ovirali, obmetavali z različnimi predmeti in pljuvali. Varnostnik, ki je spremljal ekipi Kanala A in POP TV, je bil lažje poškodovan. A zakaj niso levi mediji nič pisali takrat, ko so protestniki napadali novinarja Nove24TV?
Blokiran Drugi Človek
30. 09. 2021 13.15
+8
Revež. Če bi se znal ti obnašati, bi te mogoče še kdo imel rad. Tako pa ker se ne znaš obnašati, si sam in zapuščen. En dan boš videl, da ti antidepresivi ne pomagajo.
zlati70
30. 09. 2021 12.58
-10
Neprecenljiva Slovenija ❤️❤️🇸🇮 "Komunisti" politi z "lastnim" vodnim topom in s pomočjo Boga (dež) zaustavljeni... Hvala Katarina Kresal za nakup...
Blokiran Drugi Človek
30. 09. 2021 13.02
+4
Ta kljukec še kar misli, da bog obstaja😂😂😂
User416781
30. 09. 2021 13.06
-6
Mah, dajte že nehat s temi komunisti, fašisti in ne vem s čem. Dejstvo je, da je narod zmanipuliran zaradi nekih butastih levih in desnih politikov in sprt v vedno več ekstremih, na koncu pa moramo bivati vsi skupaj. Dejstvo je, da bi Janša moral iti, to je jasno. Ampak vprašanje pa je, kaj bomo potem? In s tem vprašanjem se nihče ne ukvarja. Je pa to bistveno bolj pomembno vprašanje, kot se zdi.
zdrava.pamet
30. 09. 2021 13.49
-10