Slovenija

Več tisoč protestnikov v Ljubljani vladi sporočalo: Zahtevamo svobodno Slovenijo

Ljubljana, 22. 09. 2021 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
2846

V središču Ljubljane se je zbralo več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo vladnim protikoronskim ukrepom, še posebej pogoju PCT in cepljenju. Nosili so slovenske zastave in transparente s pozivi k svobodi. Uradni del protesta se je zaključil ob mraku, ko se je večina protestnikov razšla. Za tem so na Trgu republike vztrajale le še manjše skupine, ki so pred parlamentom vzklikale: "Lopovi!". Posamezniki so poskusili tudi s provokacijami, a zadeve k sreči niso eskalirale. Da se ne bi ponovili izgredi, kakršnim smo bili priča prejšnjo sredo, je bilo sicer tokrat policijsko varovanje močno poostreno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Protesti v prestolnici
    11:22
    Iz 24UR ZVEČER: Protesti v prestolnici
  • Iz 24UR: Na Trgu republike vse več ljudi
    00:55
    Iz 24UR: Na Trgu republike vse več ljudi
  • Iz 24UR: Večtisočglavo množico preletava helikopter
    03:56
    Iz 24UR: Večtisočglavo množico preletava helikopter
  • Iz 24UR: Policija je pred protesti poostrila varovanje
    02:00
    Iz 24UR: Policija je pred protesti poostrila varovanje
  • Iz SVETA: V središču Ljubljane se zbira vse več protestnikov
    01:34
    Iz SVETA: V središču Ljubljane se zbira vse več protestnikov
  • Iz SVETA: Dogajanje na protestih v Ljubljani
    02:17
    Iz SVETA: Dogajanje na protestih v Ljubljani

"Živela svoboda!", "Moje telo, moja pravica", "Dovolj terorja!", "Za svoboden rod!"  so s transparenti sporočali protestniki v središču Ljubljane. Več tisoč se jih je zbralo, množica je bila raznovrstna – tam so bili mlajši, starejši, tudi družine z otroki. Bili so glasni, a mirni. V rokah so imeli slovenske zastave, raglje in troblje. 

Po Trgu republike, katerega dobršen del je ograjen, je najprej odmevala glasba, nato je zbrane nagovoril organizator protesta Zoran Stevanović, sledili so še drugi govorci, ki so bili kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora. Znova je bilo slišati tudi nekaj tistih, ki ne verjamejo, da novi koronavirus sploh obstaja, pa tudi tistih, ki verjamejo v škodljivost cepiv. V ospredju govorov, ki so jih pospremili žvižgi, vzkliki in aplavzi, so bile zahteve po umiku omejevalnih ukrepov in nasprotovanje oblastem, ki da so ugrabile državo. Ocenili so, da je cepljenje proti covidu-19 v resnici že zdaj prisilno in da cepljenje in testiranje ne bosta rešila koronske krize. Na argumente, da naj bi se cepili iz solidarnosti do ranljivih skupin, pa je bilo slišati oceno, da gre za lažno solidarnost. 

Dogajanje je ves čas budno spremljala Policija, ki je okrepila varovanje in povečala število policistov. Trg je bil ograjen, poslopje DZ pa so izpraznili že pred shodom. Območje je preletaval helikopter.

'Zahtevamo svobodno Slovenijo'

"Zdi se mi popolnoma nesprejemljivo, da zdravi ljudje nimamo več nobenih pravic, in to je edino, kar jaz zahtevam. Nimam PCT-ja, želim Z – zdravje, da me upoštevajo kot zdravo državljanko, da imam svoje pravice in lahko hodim naokoli," je povedala ena od udeleženk protesta.

"Meni ne gre za to, kdo je cepljen in kdo ni, z načinom, na katerega so se lotili vsega skupaj, pa se ne strinjam. Zdi se mi, da bi lahko bilo drugače. Zato sem danes tukaj," je povedala druga. 

"Zahtevamo svobodno Slovenijo. Ti ljudje, ki naj bi bili v parlamentu, pa jih danes najbrž ni več, so si ustvarili svoj svet in svoj medij. Jaz sem proti temu, tej vladi, temu sistemu. Poglejte, kaj so naredili s tem covidom povzročili so paniko, evforijo, ljudje se bojimo sami sebe, izogibamo se drug drugemu, medsebojni odnos se je izgubil. To je princip, ki je bil že velikokrat omenjen deli in vladaj. Žal mi je za to," je dejal tretji.

"Zahtevamo svobodno Slovenijo!" so sporočali protestniki.
"Zahtevamo svobodno Slovenijo!" so sporočali protestniki. FOTO: Aljoša Kravanja

Provokacije niso uspele

Protestniki so sicer zagotavljali, da so prišli svoje mnenje izrazit mirno in da se bodo ob mraku razšli. Če bi – tako kot prejšnji teden – izbruhnilo nasilje in izgredi, so se nameravali posesti po tleh in se na tak način distancirati od huliganov.

Uradni del protesta se je okoli 19.30 zaključil. Stevanović je zbrane pozval, naj se mirno razidejo in naj se ne odzivajo na morebitne provokacije. Povabil pa jih je, naj se prihodnjo sredo spet vrnejo. 

Večina protestnikov se je tedaj razšla, na Trgu republike jih je do poznih ur ostalo še nekaj, ki so glasno žvižgali in skandirali: "Lopovi, lopovi!" Posamezniki so poskusili tudi s provokacijami, poletela je namreč signalna baklja, a stvari k sreči niso eskalirale:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija: Organizator shoda ni prijavil

Po kritikah, ki jih je bila deležna prejšnjo sredo, se je Policija na današnji protest dobro pripravila. Kot so sporočili s PU Ljubljana, spremljajo, zbirajo in vrednotijo informacije v povezavi z aktualnimi dogodki. "V skladu s pridobljenimi informacijami se tudi izdela varnostna ocena, na podlagi katere se tovrstni dogodki spremljajo." Dodali so, da se "vedno v največji možni meri izvedejo priprave z namenom zagotovitve varnosti vseh," ukrepe pa da prilagajajo varnostni situaciji.  

Po naših informacijah so zaposleni v DZ iz varnostnih razlogov dobili priporočilo, naj stavbo zapustijo do 17. ure.  

Povedali so tudi, da organizator današnjega shoda ni prijavil in hkrati ni prevzel odgovornosti, ki mu jo zakon nalaga. "Ker je bilo ugotovljeno, da gre za neprijavljen shod, je Policija na njem dolžna zagotavljati javni red in mir, ne pa dejansko vseh ukrepov, ki so z zakonom naloženi organizatorju."

Vse udeležence shoda so pozvali, da upoštevajo odredbe policistov na kraju in spoštujejo ukrepe za zajezitev nalezljivih bolezni. "Prav tako vse udeležene obveščamo, da bo Policija uporabljala tehnična sredstva za snemanje postopkov in okolice, kjer bodo potekali protesti," so zapisali pred protestom.

Spomnimo

Prejšnjo sredo se je pred DZ po podatkih Policije zbralo osem tisoč ljudi, ki so protestirali proti uvedbi pogoja PCT. Po mirnem uvodnem delu pa so se začeli izgredi, potem ko so začele skupine obmetavati policiste in poslopje državnega zbora z baklami, granitnimi kockami in pirotehničnimi sredstvi. Policija je množico razgnala, znova pa je uporabila tudi vodni top. Na poslopju DZ je bilo razbitih 12 oken, v središču mesta pa je nastala tudi druga gmotna škoda. 

Zatem so na Policijo leteli številni očitki zaradi domnevne nepripravljenosti. V nasprotju z večino tradicionalnih petkovih kolesarskih shodov pred parlamentom namreč ni bilo postavljenih ograj, prisotnih je bilo manj policistov, njihov kordon in množico pa je ločevala le cesta. 

Strokovnjak za policijska pooblastila s Fakultete za varnostne vede Miroslav Žaberl je povedal, da varnostna ocena ni bila ustrezna. "Treba bi bilo postaviti ograjo, mogoče že predhodno vpoklicati pripadnike posebne policijske enote ali kaj podobnega." Predvsem zato, ker bi takšne izgrede lahko predvideli, je dejal in dodal, da bo morala Policija "znova poseči po represivnejših ukrepih"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2846)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WAUKA
29. 09. 2021 20.48
POP se čudi napadom na njihovo TV hišo. Danes so objavili,da se je več tisoč protestnikov udeležilo protesta. Vsakemu laiku je jasno, da je bilo preko 20.000. To je očiten znak, da so v službi vlade. Dosti imam teh 20 let istih ksihtov vključno z Katjo Jevšek in njeno duhovitostjo.
Fejst pob?
24. 09. 2021 21.49
-1
Organizatorji ne prijavijo shodov, ker jim jih oblastniki ne bi dovolili, zaradi odlokov, ki so jih le ti postavili.
silva-d
24. 09. 2021 20.08
+0
če vam tu ne paše pa so še druge države z bolj strogimi ukrepi adijo
Malin3
24. 09. 2021 11.29
-2
Volitve so blizu,kampanija je tu,in ogromna medijska podpora levičarjem tudi.
silva-d
24. 09. 2021 20.10
+1
ja kak pa te,levičarji ste bili pa ste prostovoljno odstopili,in zdaj ste pa zelo pametni heheee
zdrava.pamet
24. 09. 2021 08.58
+0
O fuj kdo je tu svoboden? Lenuhi, mafijci, Balkanci in anticepilci? Pošteni, delavni in zavedni Slovenci pa smo njihovi talci ali kaj? Pozabite!
Jure Slanovic
24. 09. 2021 10.43
+3
Pa od kod hudirja se jemljete jansevi mozganski pohablenci???Smrt jansizmu, SVOBODA NARODU!Mevze janseve ogabni ste do obisti.Za svoje koristi ste prodali sami sebe samemu hudicu.Samo za "puklja"je pa vas pozdrav z iztegnjeno roko kot med 2.svetovno vojno🤣🤣Kaj boste cvilili sele ,ko bo konec vašega drekanja po drzavi ze naslednjo pomlad,ko boste lahko samo se pobegl na Madžarsko,katera vam bo edino zatočišče pred pravico in zakoni!Eno leto nazaj ste pa rajs uvedl karanteno ,da ste preprečili narodu demonstracije zaradi katerih danes nebi več sedeli v parlamentu...
Rudolf Maister
23. 09. 2021 20.48
+1
Kot je lepo pisalo na transparentih: Nemože nam niko ništa.Pa se daj z njimi.
BroNo1
23. 09. 2021 20.05
+4
Tu sploh niso problem cepiva in cepljenje, jaz vidim problem v egoizmu, ki se je, do potankosti, razvil v 30 letih. Včasih ni nihče nikogar nič vprašal, fantje, upam, da so danes moški, so bili cepljeni pred vstopom na služenje vojaškega roka....a se ve s čim!? Seveda ne, ker to ni nikogar skrbelo, če je treba je treba.....skrkljan folk do amena in pol se čudimo, čeprav vsi vejo, da je tako kot je rekel Hojs, mevže!!!
janmar1234
23. 09. 2021 19.04
+1
Jaz že živim v svobodni Sloveniji, ne vem kaj bi še želeli protestniki...
franko žgavec
24. 09. 2021 18.49
+1
zgleda ,da samo v prestolnici ne živijo svobodno naj se premaknejo v svoje svobodne prestojnice Beograd ter ostale države kaj se zadržujejo v Sloveniji.
zdrava.pamet
23. 09. 2021 14.35
-3
Anticepilci,anarhisti,mafijci in narkomani,predvsem pa jugov.ići, zmeraj manj vas je, zdaj vam že koncerte plačujejo, da pridete, haha, kaj se denarnica stricev še ni nič stanjšala??? Dosti so vam pokradli, dosti...
Kuli997
23. 09. 2021 10.17
-5
SAJ VAS BO SREČALA PAMET LJUDJE BOŽJI. MOLIM ZDRAVE MARIJE TUDI ZA VAS!!! Vam niti cepivo ne pomaga.. bi morali dobiti kakšno cepivo za inteligenco.. saj bomo tudi to razvili ne se sekirat hahaha
šlogar
23. 09. 2021 11.05
-3
Kuli997
23. 09. 2021 11.44
+0
Potem pa ne rabiš molit, če je temu tako..
No pasaran
23. 09. 2021 09.21
+6
Svečkarji, spet smo vas upihnili. Zdaj pa molt, scat in spat!
amedeo
23. 09. 2021 09.03
-11
Zahodne države in svet, ki je vsaj 70% precepljen se odpira, pct-ji izginjajo maske izginjajo, prirejajo se koncerti, nogometne tekme...mi pa krivimo mikročipe v cepivih pa Bila Gatesa! Očitno bomo zaradi norih anticepilcev zaprti še eno leto!
prašek
23. 09. 2021 08.53
+10
Spoštovanim tovarišem in tovarišicam želi en prav lep dan : ✯✯✯ SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU ! 👊 ✯✯✯
Kuli997
23. 09. 2021 10.16
-9
JANŠA! JANŠA!! EDINI SPOSOBEN... Če bi bil ti na vodstvu ne bi znal niti vrat od pisarne odpret haha
zdrava.pamet
23. 09. 2021 14.29
-2
Smrt komunizmu, post komunizmu,kucanizmu,fajonizmu,svoboda Slovencem...
zdrava.pamet
23. 09. 2021 14.32
franko žgavec
24. 09. 2021 18.50
ariazus .
23. 09. 2021 08.31
+7
Ne štrajkate pa proti t.i.brezdomstvu revnih, proti najvišjemu DDV na svetu,proti revščini,draginji,proti najslabšim plačam "nižjih"poklicev,plača se sploh več ne viša, niti se ne nagrajuje,niti stimulira,samo pobira država,vrne pa nič, čeprav je naš denar. Štrajkajte proti zavarovalnicam,ki kasirajo brezpravno dodatrno zavarovanje,kljub temu,da plačujemo na 3 strani! Za to pojdite na cesto in bo veliko več zdravih ljudi!
Kuli997
23. 09. 2021 08.31
-12
Kakšen organizator.. A vi tem kekcom, ki imajo tam govor pravite vodja? haha Če bi dal otroka tam govorit bi približno isto povedal.. Katastrofa... Ja ravno taki ljudje, kot ste tam boste dobili pravico iti v parlament.. Še vrat ne bi našli, če nebi bile ravno pred glavno cesto, pa še to velika, da jih res še slep ne zgreši. Hvala bogu, da taki delomrzneži in huligani ne pridejo v parlament.. Še v deželi čungalunga se to ne more zgodit. Sicr pa, ko gledaš posnetek vidiš, katera večina ljudi stoji na trgu... Najbrž se pripravljajo vsak dan od jutranjih ur.. Ker so vsi na socialni. Raj se spravite delat, banda.
šlogar
23. 09. 2021 08.35
+15
Banda naj se spravi delat? Kaj pa ti trenutno delaš? Dežuraš za svojega firerja in zmerjaš. Koliko pa si plačan?
Kuli997
23. 09. 2021 08.43
-7
Pa seveda ne mečem vseh, ki so bili tam v isti koš. Ciljam bolj na te, kateri delajo štale. Lp
pubc
23. 09. 2021 08.52
+6
Kuli997
23. 09. 2021 10.13
-5
Če doma ležim, še vedno naredim več, kot ti. Plačan pa 30€/uro Pa bodi fouš. Saj bo tudi tebi enkrat ratalo dečko, ne se sekirat hihi Samo tam po trgu republike skači, pa to najvišje, da te vsi vidijo, tako, bos sigurno dobil priložnosti po vseh firmah! Ker take rabijo... Brezglave ovce haha
Kuli997
23. 09. 2021 10.14
-2
@pubc Woooooow pa ti bi lahko bil pisec šal za kakšen časopis. Sicer bi tvoje šale palile samo tam v šestdesetih, ko bi mogoče veljale za nove.. Trenutno pa stara fora nov bed... al kako že pravijo :o hehehe
tona Iteb
23. 09. 2021 12.59
+0
Kuli, PV , pa vodi prekupčevalec orožja, prejemnik podkupnin, lažnivec, ponarejevalec dokumentovv, zaničevalec delavce (novinarjev), itd......🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Bolfenk2
23. 09. 2021 08.27
-8
Anticepilcev je vsak teden manj na protestih. 100000 se jih vsak teden cepi, nekaj pa jih položi virus. Počasi bomo postali normalna država.
Wolfman
23. 09. 2021 08.35
+10
Če vsi razmišljajo kakor razmišljaš ti, potem bomo še dlje od normalne države!
Moncsa
23. 09. 2021 08.41
+11
Bolfenk si tako naiven, da glava peče. A misliš, da na protestu ni bilo nobenih cepljenih? LOL
pubc
23. 09. 2021 08.54
+4
Lolo1
23. 09. 2021 08.59
+2
MucaNeGrize
23. 09. 2021 08.24
+6
a hojs je že našel nadomestilo za debeli biser ....???
MucaNeGrize
23. 09. 2021 08.25
+8
v arestu ne bo shujšal ...edino kakšen nov nacistični tatoo bo imel ....
plavimil
23. 09. 2021 08.23
-2
Ja ,ampak balkanci ne prenesejo Slovencev, sta se Troha in balkanec skregala, kdo je glavni.
Korintos11
23. 09. 2021 08.21
+5
Vlada je zanič, škart, zato pa treba proti njej narediti proteste ne pa proti cepljenju. Norost, pa tudi Troha naj ne bo zraven.
Bolfenk2
23. 09. 2021 08.24
-9
Nisem opazil, da bi pod to vlado živel slabše. Kvečjemu bolje, če upoštevam bone za počitnice 300 evrov in izredni otroški dodatek 50 evrov.
štrekeljc
23. 09. 2021 10.21
+3
Đenerale Ivane, za 300€ si se prodal? Poceni si, poceni...
Bolfenk2
23. 09. 2021 08.21
-12
Vsi smo nesvobodni izključno zaradi vraževernih anticepilcev, ki se ne cepijo. Že davno bi lahko bili svobodni kot na Danskem brez PCT kontrol.
pubc
23. 09. 2021 08.58
+3
Eni ste res g da ne bom še kaj rekel. Danska je to dosegla ravno z protesti ne z cepljenjem. Ja kar se verjemi škatli ki se imenuje TV.
abmam
23. 09. 2021 10.06
+2
Bolfenk, ti si taka sveta preproščina, da mi je kar hudo.