Slovenija

Trgovci okrepili dostavne službe, dostava hrane le s spletnim plačilom: naročajte le nujno

Ljubljana, 18. 03. 2020 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trgovine, ki potrošnikom ponujajo spletno naročilo prehranskih izdelkov in dostavo nakupov na dom, te dni zaradi epidemije koronavirusa beležijo izjemno povečanje naročil. Na to so se odzvali s povečanjem dostavne službe in novimi prevzemnimi točkami za nakupljeno, ob tem pa poudarjajo, da so sprejeli tudi ukrepe za zaščito zaposlenih. Med drugim je plačilo naročenega mogoče le še na spletu.

V Sparu so pojasnili, da se je število naročil, ki jih dobijo dnevno, v primerjavi z obdobjem pred izbruhom koronavirusa podvojilo, povpraševanje kupcev pa je še precej večje. Kupci povprašujejo zlasti po osnovnih živilih, izdelkih z daljšim rokom trajanja in higienskih izdelkih, ki jih nemoteno dobavljajo.

Plačevanje dostavljene hrane z gotovino ni več možno.
Plačevanje dostavljene hrane z gotovino ni več možno. FOTO: Dreamstime

Da bi lahko zadostili velikemu številu naročil v spletni trgovini in zagotovili pravočasno dostavo naročil, so zaposlili več ljudi in podvojili kapacitete, kljub temu pa so vsa časovna okna za dostavo oz. prevzem zasedena že v roku ene ure po odprtju. Nova časovna okna, ki omogočajo nova naročila, se odprejo vsak dan opolnoči, in sicer trenutno za dostavo oz. prevzem za četrti delovni dan.
"Najboljši čas za naročilo je tako malo po polnoči, ob tem pa prosimo za potrpežljivost, saj je sistem zaradi izrednega števila naročil zelo obremenjen. Naročanje za isti ali naslednji dan bo ponovno mogoče, ko se situacija normalizira, " so navedli.

Rast povpraševanja beležijo tudi v Tušu, kjer so zapisali, da se kupci čedalje pogosteje odločajo za nakupe živil preko spleta. Vrednost naročil v spletnem supermarketu se je povečala za več kot 100 odstotkov, hkrati beležijo tudi že 500-odstotno povečanje prijav v samo storitev nakupa na spletu.
Prevzemni lokaciji Celje so danes dodali novo lokacijo možnosti prevzema naročila pred supermarketom Maribor Jadranska, povečali pa so tudi dostavno ekipo in odprli dodatne prevzemne termine. Ti so sicer izredno zasedeni.

Zaradi izrednih razmer ne vstopajo več v stanovanja, hiše in bloke, izjemo naredijo le pri starejših kupcih, ki bi živila težko prinesli v višja nadstropja.
Zaradi izrednih razmer ne vstopajo več v stanovanja, hiše in bloke, izjemo naredijo le pri starejših kupcih, ki bi živila težko prinesli v višja nadstropja. FOTO: Dreamstime

Kupci po njihovih informacijah najpogosteje povprašujejo po izdelkih z daljšim rokom trajanja, to so predvsem moka, sladkor, olja, kvas, konzervirani izdelki in higienski pripomočki.
"V trgovinah imamo dovolj zaloge izdelkov, zato je vsaka skrb odveč. V kolikor v določenem trenutku katerega od izdelkov zmanjka, so še vedno na voljo mnoge ostale alternative, med katerimi kupci lahko izbirajo," so poudarili in dodali, da ni potrebe po kopičenju zalog.
Prosijo, da spletne nakupe omejite na nujno in ne naročate 'ekstravagantnih' malenkosti
V Sparu so ob tem dodali, da so sprejeli dodatne ukrepe, s katerimi želijo zmanjšati tveganje za prenos okužb. Vsi vozniki imajo v vozilih rokavice in razkužila, redno razkužujejo tudi terminal POS za plačevanje. Zaradi izrednih razmer ne vstopajo več v stanovanja, hiše in bloke, izjemo naredijo le pri starejših kupcih, ki bi živila težko prinesli v višja nadstropja. Kupce tudi prosijo, da nakupe plačujejo na spletu oz. s karticami ob prevzemu, saj gotovine ne sprejemajo.

Povpraševanje v spletni trgovini Mercator strmo narašča vse od konca meseca februarja in je, kot so pojasnili, skoraj preseglo tekoče zmogljivosti. V večjih mestih, med drugim Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Kranju in Celju, so zapolnjeni termini za dostavo do 26. marca.

Zato so v Mercatorju okrepili ekipe za pripravo naročil, intenzivno delajo tudi na tehnični podpori in pravijo, da bodo kmalu bistveno povečali zmogljivosti spletne trgovine. Obenem pa prosijo kupce, naj nakupe v spletni trgovini "omejijo na nujno in potrebno, torej na živila in običajne izdelke za gospodinjstvo, naj ne naročajo ekstravagantnih malenkosti".
Plačilo naročene pripravljene hrane mogoče le po spletu

Zaradi epidemije širjenja koronavirusa je naraslo povpraševanje po dostavi pripravljene hrane. Ponudnika Ehrana in Wolt, ki dostavljata uporabnikom hrano iz restavracij, ki ne smejo sprejemati gostov, sta uvedla več ukrepov, da bi zmanjšala stike s strankami in preprečila širjenje virusa. Med drugim je plačilo naročenega mogoče le še na spletu.
Iz Wolta so sporočili, da je hrano pri njih mogoče naročiti iz več kot 100 restavracij, trenutno pa je na dnevni ravni aktivnih okrog 30 restavracij. Dodali so, da je dostava trenutno edini vir zaslužka za gostince.
Restavracijam in dostavljavcem so dali natančna navodila in ukrepe za zagotavljanje maksimalne varnosti pri pripravi in razvozu hrane.
Dostava je, razen v izjemnih primerih, brezstična, kar pomeni, da dostavljavec hrano prevzame na posebnem mestu v restavraciji, ki je oddaljen od prostora, kjer se nahajajo zaposleni. Na drugi strani dostavljavec hrano uporabniku pusti pred vrati v stanovanje ali stavbo, plačilo pa je brezgotovinsko.

Hrana le do vhoda stavbe
Gotovinska plačila so onemogočili tudi pri ponudniku dostave Ehrana, kjer so sporočili, da je možno le naročilo s predplačilom prek spleta. Hrano dostavijo le do vhoda stavbe, da bi se dostavljavci čim manj zadrževali v zaprtih prostorih.
Zaznali so sicer zelo veliko povečanje povpraševanja restavracij za koriščenje njihovih storitev dostave hrane, prav tako so prejeli veliko novih prijav za delo dostavljavcev.
"Vidno je, da se število naročil iz dneva v dan povečuje. Na morebitno povečanje dostave hrane smo pripravljeni, v prvi vrsti pa prednost dajemo varnosti naših kurirjev, partnerjev in strank," so dodali.
Vlada je s posebnim odlokom prepovedala obratovanje restavracij, ki lahko hrano le dostavljajo potrošnikom, ne smejo pa je prodajati v svojih restavracijah.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
18. 03. 2020 21.19
-11
Lenuhom se se kuhat ne ljubi!
batom@pinkponk.com
18. 03. 2020 19.50
+7
Stranke so dali na zadnje mesto. Ok, vzeto na znanje. Spar sploh nima razkuzil nastavljenih za kupce. Kot da jim je vseeno za nas.
LepoZivljenje
18. 03. 2020 18.37
+15
Še zmeraj pa je ogromno delavcev v teh paketnih skladiščih, ki morajo delati, med tem ko mi naročamo doma varno iz kavča..
Đekson
18. 03. 2020 18.16
+26
Reklam pa še vedno vsak dan poln kaslc
Ni corone
18. 03. 2020 17.52
+3
niso samo pomije
šoferkabusa
18. 03. 2020 17.44
+39
Vedno pa se najde nekdo ki mora vse popljuvati. Me prav zanima kaj jeste doma, da ve vse kar naredijo drugi za nas zanič. Verjetno še slabše, ampak ja, važno da se širi negativizem.
PIERREBRICE
18. 03. 2020 17.35
-42
Plačaš na spletu in ti pripeljejo ''pomije''. Kaj boš storil?
xTejax
18. 03. 2020 17.52
+24
Potem pa si sploh ne naročaš, če že skoraj pričakuješ "pomije". Drugače pa dostavljalcu pregled vseh jedi in če slučajno ustreza, potem celo dobi plačilo? Eni ste pa razvajeni!
severnik
18. 03. 2020 17.52
+25
svetujem ti, da se že sedaj odpoveš spletnemu nakupu.
PIERREBRICE
18. 03. 2020 18.06
-10
xTejax
18. 03. 2020 18.11
+26
Potem pa ne kupuj in ne jamraj! Saj te nihče ne sili!
Rožice cvetijo
18. 03. 2020 20.48
+4
Kdo te sili? Pametni kupujejo na spletu, ker je čas dragocen. Seveda ne sedaj.