Slovenija

Trgovci opozarjajo na 'številne nepravilnosti' pri primerjavi cen živil

Ljiubljana, 20. 09. 2022 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je zaživela posebna spletna stran, ki v času draginje ponuja primerjavo cen osnovnih živil, nekateri trgovci opozarjajo na številne napake pri prvem popisu. V Hoferju in Tušu tako trdijo, da primerjava v več kategorijah ni zajela njihovih najcenejših izdelkov. Tudi sicer imajo trgovci več pripomb na metodologijo.

Košarica je glede na analizo najcenejša v Eurospinu, kjer jih rezultati prvega popisa ne presenečajo, saj da je to potrdilo že več neodvisnih raziskav. Kot so dodali, želijo kupcem vse dni v letu ponujati ciljno usmerjeni izbor kakovostnih izdelkov po nizkih cenah.

Ne glede na to pa so ocenili, da bi bil popis cen lahko strokovnejši. "Nujna bi morala biti primerjava primerljivih izdelkov, da bi se izognili morebitnim napakam in nepravilnostim pri popisu cen, pa bi pred objavo morali trgovcem poslati popis v preverbo, saj bi le tako res zagotovili popis pravih izdelkov," so prepričani.

Iz Lidla so sporočili, da bodo komentarje delili le z deležniki, "da bi zagotovili, da analiza cen izdelkov ne bo vsebovala napačnih primerjav in bo bolje izvedena". Lidl Slovenija stalno sledi zavezi, da svojim kupcem ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo izdelkov v svoji ponudbi, so še zatrdili.

Trgovci opozarjajo, da metodologija za izračun  cen košarice pri različnih ponudnikih morda ni najustreznejša.
Trgovci opozarjajo, da metodologija za izračun cen košarice pri različnih ponudnikih morda ni najustreznejša. FOTO: Dreamstime

V Hoferju so medtem že v ponedeljek izpostavili, da so v primerjavi cen navedene "številne nepravilnosti", ki so jih že posredovali izvajalcu. Med njimi so sporočili navzdol popravljene cene testenin, masla in jabolk ter izpostavili, da košarica pri njih v resnici stane 46,08 evra, torej najmanj med vsemi trgovci, ki so predmet primerjave v Sloveniji.

"Če izhajamo iz dejstva, ki ga navaja izvajalec, da se popis izvaja iz kupčevih oči, bi ta v primeru, da je zaloga na primer najugodnejših polžkov v posamezni trgovini slučajno pošla, zagotovo izbral cenovno primerljiv izdelek, na primer svedre, ne pa izdelka blagovne znamke Barilla, ki je skoraj trikrat dražji," so še zapisali.

Popisane so redne cene, razlike pa so, z izjemo enega trgovca, minimalne, so danes izpostavili v Mercatorju. Kot so spomnili, lahko imetniki kartice Pika pri svojih nakupih še dodatno prihranijo z zbiranjem pik, za najzvestejše kupce pa da je tako košarica v Mercatorju s 46,69 evra najcenejša.

"Ocenjujemo pa, da bi bila potrebna primerjava cen v celotni verigi, od kmeta do police," so se odzvali na spremljanje cen. "Trgovci se namreč vsakodnevno soočamo v zahtevami dobaviteljev po dvigu cen, priča pa smo tudi že primerom, da dobavitelji napovedujejo celo prekinitev dobav blaga, če ne pristanemo na zahtevano povišanje cen," so pojasnili.

Da je pri popisu prišlo do več napak, na katere so opozorili pristojne, pa so se odzvali še v Tušu, ki ima po primerjalniku najdražjo košarico. Kot so navedli, primerjava ni upoštevala njihovih najcenejših izdelkov v kategorijah kruh, goveje meso, siri, sončnična olja in jabolka, ki da so bili na zalogi v vseh trgovinah na območju Ljubljane. Ob tem se v določenih primerih po njihovih navedbah primerjajo cene neprimerljivih izdelkov, denimo znotraj iste kategorije se primerjajo tekoči jogurti v tetrapakih in plastenkah, izdelki lastne blagovne znamke.

Prav tako primerjava ni upoštevala dolgotrajno znižanih cen, so dejali in pojasnili, da imajo svinjsko meso v akciji dva meseca. "Če bi ob tem upoštevali še ostale ugodnosti, ki jih nudimo našim kupcem, je cena naše košarice osnovnih živil primerljiva s cenami košaric ostalih trgovcev," so še zapisali in dodali, da primerjalnik cen v boljši položaj postavlja trgovce, "katerih cenovna politika ne vključuje lojalnostnih programov za svoje kupce".

V Spar Slovenija menijo, da "primerjava cen na spletni strani ne prikazuje realnega stanja, na podlagi katerega bi se kupci lahko odločili za najugodnejši nakup. "
V Spar Slovenija menijo, da "primerjava cen na spletni strani ne prikazuje realnega stanja, na podlagi katerega bi se kupci lahko odločili za najugodnejši nakup. " FOTO: Dreamstime

Pripombe glede nepravilnosti pri popisu cen mesa, kruha, mlečnih izdelkov in testenin so podali tudi v Spar Slovenija.

"Izračun košarice vseh izdelkov, ki so ga v Sparu naredili ob doslednem upoštevanju najcenejšega primerljivega izdelka v vsaki kategoriji, znaša 42,87 evra in ne 48,53 evra, kot je navedeno na spletni strani našasuperhrana.si" so sporočili iz podjetja. 

Dodali so, da je pri odločitvi treba upoštevati tudi akcijske ponudbe in popuste. "Če bi upoštevali tudi popuste, pa bi enaka košarica stala 38,58 evra. Prav tako lahko v Sparu kupci vsak teden unovčijo kupon s 25 odstotnim popustom na izdelek po redni ceni po lastni izbiri," so dodali v odzivu. V podjetju trdijo tudi, da ima v Sparu 93 izdelkov nižjo ali enako redno ceno kot pri ostalih klasičnih trgovcih, ki poslujejo po vsej Sloveniji. "Od tega ima 75 odstotkov izdelkov nižjo ceno in 18 odstotkov izdelkov enako ceno," so še sporočili.

Spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen košarice osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih je naročilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V košarici so kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jajc, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja.

V ponedeljek objavljeni popis cen je pokazal, da je razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašal skoraj 11 evrov.

Analizo je izvedlo ljubljansko podjetje April 8. Med šestimi trgovci v Sloveniji jo bo pripravilo vsakih 14 dni, v tujini pa trikrat v teku projekta, ki bo trajal do konca marca prihodnje leto. Za to bo podjetje dobilo 47.000 evrov, po aneksu, s katerim so popisu dodali še pet izdelkov sezonske narave ali tiste, za katere se bo izkazalo, da jih je vredno popisati glede na povpraševanje, pa še 11.000 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bondxyz
14. 10. 2022 17.59
Ja bogi no. Ko pa glojufajo potrošnike vsi po vrsti, je pa vse v redu. Gnile liste solate trgam stran,preden jo tehtam,jasno?
mackon08
14. 10. 2022 11.49
+2
Najboljša primerjava je da si sam pogledam cene imam vse te trgovine na razmaku 1,5 km. Ne rabim gledat njihove košarice, namesto tega mi naj dajo 100€ ker si sam vse pogledam.
pepikrlinca
20. 09. 2022 20.18
+1
Hofer že dolgooo ni več najcenejši....
SlepiSlovenc
20. 09. 2022 19.20
+3
Glej jih glej. So se že oglasili oderuhi. Kolk marže bo dost za vas? 1000% mogoče?
franko žgavec
20. 09. 2022 17.08
+3
in zato so porabili 43tisoč evrov kam nas peljejo ti lopovi namesto obljubljen denar gasilcem dajo njihoim ocenjevalcem vozičkov uboga Slovenija.
crestor
20. 09. 2022 15.58
+0
Vladni šalabajzeji z vsako svojo potezo delajo še dodatno zmedo in kaos.
nalijmo si čistega vina
20. 09. 2022 16.18
+1
Rajko Janša mora nemudoma odpreti kakšen market in pokaže zdravo konkurenco . Pa tudi lekarno zate z odličnim rOSUVASTATINOM ZATE , DA TI NE POČ FILM
nalijmo si čistega vina
20. 09. 2022 16.20
+2
CRESTOR , KAKE SO KAJ CENE V FARMACIJI . . . TI BI TUDI KAKŠNO APLIKACIJO
Cardinal
20. 09. 2022 15.52
+2
Mah kaj se trgovci sploh ukvarjajo z vsebino tega šalabajzersko narejenega ortala za primerjanje cen. Plesat naj gredo. Kmalu bomo vsi :)
periot22
20. 09. 2022 15.12
+4
Spin bi lahko bil na prvem mestu edino po nekvalitetni robi!
periot22
20. 09. 2022 14.41
+3
Verjetno je bila kakšna velika kuverta pod mizo!
ribi?1
20. 09. 2022 14.23
+7
Tole je pa še en tak kiks vlade, da je joj.
nekodnas
20. 09. 2022 16.43
Kiks je nenaden spodrsljaj, nehotena nerodnost, ta " kiks" je bil pa namenski, da prikaže koga " skrbi" dobrobit državljanov Slovenije in kdo je "grdi, izkoriščevalski raček" in je vseh podražitev hrane kriv.