Slovenija

Trgovci za presojo ustavnosti vladnega odloka glede obratovalnega časa prodajaln

Ljubljana, 18. 06. 2020 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani TZS so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki prepoveduje obratovanje prodajaln na nedelje in dela proste dni. Zbornica je ob tem ponovno pozvala k takojšnjemu preklicu vladnega odloka, želi si, da bi bile prodajalne odprte že to nedeljo.

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je v zadnjem času že večkrat pozvala vlado k preklicu vladnega odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v delu, ki se nanaša na prepoved obratovanja prodajaln na nedelje in z zakonom določene dela proste dni. Po njenem mnenju za nadaljevanje tega ukrepa ne obstajajo nobeni strokovni argumenti, trgovska podjetja, še posebej mikro in mala, ter trgovci s specializirano ponudbo blaga pa zaradi tega ukrepa beležijo velik upad prihodkov.

"Trgovska podjetja so bila zato v izogib dodatni nepopravljivi gospodarski škodi prisiljena na ustavno sodišče vložiti pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka," so v zbornici zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Z vložitvijo pobude je zbornica že seznanila tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in ga kljub temu pozvala k takojšnjemu preklicu prepovedi obratovanja prodajaln na nedelje in dela proste dni. Kot poudarjajo trgovci, je ustavna pobuda "skrajni ukrep, ki so se ga bili prisiljeni poslužiti, saj je kljub številnim pozivom in argumentov vladni odlok še vedno v veljavi, prav tako pa vlada do danes še ni posredovala strokovnih razlogov za podaljševanje tega ukrepa".

Trgovci si želijo, da bi bile prodajalne lahko odprte že to nedeljo.
Trgovci si želijo, da bi bile prodajalne lahko odprte že to nedeljo. FOTO: Aljoša Kravanja

Spomnili so, da bi morala vlada na podlagi sklepa ustavnega sodišča po pridobitvi mnenja stroke vsak teden preveriti, ali so posamezni uvedeni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še potrebni za doseganje ciljev in jih ob upoštevanju strokovnih razlogov podaljšati, spremeniti ali odpraviti, o čemer bi morala obvestiti javnost.

"Kljub takšnemu sklepu ustavnega sodišča vlada strokovne utemeljenosti navedenega ukrepa ne presoja, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je že v začetku junija javno povedal, da covid-19 ne more biti več razlog za zaprtje prodajaln ob nedeljah. Še več, TZS je vlado že večkrat opozorila, da so zaradi gneče ob petkih in sobotah tako zaposleni kot tudi potrošniki še bolj izpostavljeni tveganjem covida-19," poudarjajo v TZS.

Trgovci si želijo, da bi bile prodajalne lahko odprte že to nedeljo. Medtem je v parlamentarni proceduri predlog novele zakona, ki so ga vložili poslanci Levice in ki predvideva, da bi tudi po koncu omejitev zaradi koronavirusa večina trgovin ostala zaprtih ob nedeljah in dela prostih dneh. Pri zaprtju vztrajajo sindikati, kar so jasno izrazili tudi na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Delodajalci si želijo s sindikati doseči dogovor, sindikalno stran so zato povabili k pogovorom. Danes so se sešli na sestanku, na katerem je delodajalska stran predstavila predlog dogovora, a odločitve še ni, sindikati bodo predlog najprej preučili, je povedal generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medeeaa
19. 06. 2020 11.12
+6
Če bi bil v naši državi red, če bi bi bilo v trgovinah bolj človeško vzdušje, več, dovolj zapolenih, da ljudje ne bi bili izžeti in uničeni za 700 evrov, ker pa je zakon proti delavcu napisan, ker so delavci urujeni, neprespani, mobing, delo z judmi, sitnarjenje šrefov, seveda je to edini izhod da rečemo, NE DELAT V NEDELJO- ker se edino lahko malo spočijemo !!!!
vinogradnik33
19. 06. 2020 09.24
+5
Trgovcem gre samo za dobiček , za delavce v trgovinah jim je malo mar . Ti delavci imajo nizke plače , v trgovinah so prodajalci , filatorji , ponekod tudi čistilci , morda bi najraje videli , da bi delali celodnevno izmeno , da bi bilo čim manj zaposlenih in bi trgovcem več ostalo , ker so jim marže premalo !
tali?ni tom
18. 06. 2020 20.09
+8
kot sem že napisal,sam mam štacuno,in sem prvi ki je za da so nedelje in prazniki zaprti! zaradi mene tudi gostilne,toplice in vse ostalo kar res ni nujo življenskega pomena! tle so pa samo štiri zadeve,zdravstvo,gasilci,polcaji in pogrebniki! te naj se pa primerno plača! zaradi zaprtih nedelj nebo nobeden propadel,kar se sedaj proda v soboto,ko majo vampirski nakupovalni centi itak odprto do devetih in kar se v ponedeljek,vsaj v mojem primeru konkretno preseže razliko nedeljskega izkupička zato je nabijanje da je škoda brezveze,to je metanje peska v oči tzs in par posameznikov in nič drugega! upam da ta vlada ima toliko pameti da pusti na veljavo referendum! Janez,to je tvoj trenutek,verjemi,ko bojo volitve bo izid primeren temu dejanju!nas trgovcev(ne tavečih ki grabijo ) je kar nekaj! in glasovi štejejo!
staridida
18. 06. 2020 19.50
+2
Moja pokojna mati je vedno pravila-nedeljsko delo poje tedenski zaslužek....
Uporabnik1095190
18. 06. 2020 19.07
+7
Tisto ustavno presojo naj si nekam vtaknejo. Na vsak način hočejo izsiliti svoje,delavci naj delajo petek in svetek,tisti najbolj zagreti zagovorniki odprtih trgovin v nedeljo,sami verjetno še niso imeli delavne nedelje. Že tako zamujajo 15+ let,da se uveljavi rezultat referenduma.
mikpiki191
18. 06. 2020 17.59
+11
3 mesece že v nedeljo zaprte ,več kot 90 % trgovkam prav paše da so zaprte...naj tako ostane
nikhrast
18. 06. 2020 15.38
-3
To me spominja na debate, pa tudi referendume, po Severni Ameriki po vojni. Protestanti so zahtevali zaprte trgovine, kinodvorane, pivnice..., nedelja je bila za cerkev in Biblijo, počasi se je pa vse sprostilo. Migranti z juga Evrope, Italijani, Grki, Portugalci... so bili tudi bolj prijazni do alkohola, tako lahko zdaj še ob nedeljah kupiš alkohol. Pa turizem se je tudi sprostil, za vikend in praznike vse odprto, nekateri supermarketi, kot Walmart, so pa odprti 24/7. Pa to nima nobene veze s kapitalizmom ali pa religijo, postali smo bolj liberalni, navade so se spremenile.
ActiveR
18. 06. 2020 14.07
+27
Trgovci si želijo, da bi bile prodajalne lahko odprte že to nedeljo ... ljudje pa smo na referendumu zahtevali, da so zaprte! In tako naj ostane! ZAPRTO!
Rafael Kramar
18. 06. 2020 14.21
-6
Ne more ulica odločati, kdaj bo nekdo lahko imel odprto? To je čisti kretenizem! Na tak način lahko javnost zapre frizerje ob sredah in gostilne ob sobotah?!? Delovno čas lahko določa edino podjetje samo! Ne zaposleni, ne ulica tu nimajo nikakršne pravice zahtevati drugače. Ne hodite v nedeljo pa bodo sami od sebe zaprli!!!
tali?ni tom
18. 06. 2020 20.03
+6
ne odloča ulica ampak volja ljudstva!mal preberi!