Slovenija

Ranljive osebe med epidemijo v večji nevarnosti, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi

Ljubljana, 18. 10. 2020 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
27

Spolno izkoriščanje je v Sloveniji še vedno najpogosteje prepoznana oblika trgovine z ljudmi. Ob letošnjem evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi pa želi medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi pozornost usmeriti tudi na druge, manj prepoznavne oblike tega pojava, med njimi tudi na prisilno delo.

Kot je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je boj proti trgovini z ljudmi že skoraj dve desetletji prednostna naloga Vlade Republike Slovenije. Ta je svojo zavezanost odpravi tega pojava udejanjila s številnimi ukrepi, med drugim tudi z imenovanjem nacionalnega koordinatorja za boj proti trgovini z ljudmi in ustanovitvijo vladne medresorske delovne skupine, ki deluje neprekinjeno že od leta 2003. 

Evropska komisija je leta 2007 18. oktober razglasila za evropski dan boja proti trgovini z ljudmi. 

Gre namreč za izrazito multidisciplinarno področje, ki zahteva usklajen pristop različnih deležnikov in mora poleg preventivnih aktivnosti, preiskovanja teh kaznivih dejanj in pregona storilcev vključevati tudi ustrezno zaščito in pomoč žrtvam trgovine z ljudmi. Ministrstvo za notranje zadeve tako že več let financira program oskrbe žrtev trgovine z ljudmi v varnem prostoru, Policija pa v okviru Sklada EU za notranjo varnost že drugo leto zapored sofinancira program reintegracije žrtev trgovine z ljudmi. Zaznava navedene problematike je odvisna predvsem od proaktivnih dejavnosti policije, storilci, ki izkoriščajo ranljive, revne in osamljene posameznike, pa žal mnogokrat ostanejo nekaznovani.  

"V današnjem času, ko se srečujemo s povečanimi migracijami ter epidemijo covid-19 in njenimi posledicami, so ranljivi posamezniki, ki že tako živijo v negotovih okoliščinah, v še večji nevarnosti, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi. V teh kritičnih časih je zato ključnega pomena, da organi odkrivanja, preiskovanja in pregona okrepijo svoja prizadevanja v boju proti trgovini z ljudmi," je poudaril Hojs.

Kljub intenzivnim prizadevanjem pristojnih državnih organov ter nevladnih in humanitarnih organizacij na področju preprečevanja trgovine z ljudmi in boja proti njej, številne žrtve še vedno ostajajo neprepoznane.
Kljub intenzivnim prizadevanjem pristojnih državnih organov ter nevladnih in humanitarnih organizacij na področju preprečevanja trgovine z ljudmi in boja proti njej, številne žrtve še vedno ostajajo neprepoznane. FOTO: Thinkstock

Spolno izkoriščanje je v Sloveniji še vedno najpogosteje prepoznana oblika trgovine z ljudmi. Ob letošnjem evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi pa želi medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi pozornost usmeriti tudi na druge, manj prepoznavne oblike tega pojava, med njimi tudi na prisilno delo. Odkrivanje, preiskovanje in še zlasti dokazovanje te vrste kaznivega dejanja so zelo zahtevni, saj se oškodovanci praviloma ne prepoznajo kot žrtve in dejanja storilcev opravičujejo ter tako omogočajo njihovo nadaljnje izkoriščanje. Poleg tega se ta kazniva dejanja danes praviloma ne izvajajo več ob prisotnosti fizičnega nasilja, ampak metode izkoriščanja postajajo čedalje bolj prefinjene in temeljijo na psihičnem nasilju in čustvenem izsiljevanju. 

Eden največjih izzivov v boju proti trgovini z ljudmi je pomanjkanje razumevanja tega pojava. Medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi si zato prizadeva za kontinuirano ozaveščanje splošne javnosti in ranljivih skupin o trgovini z ljudmi ter redno izobraževanje strokovnjakov, ki pri svojem delu prihajajo v stik s tem pojavom, so sporočili z MNZ. Z različnimi aktivnostmi tudi opozarja na odgovornost uporabnikov storitev, ki jih pod različnimi oblikami prisile izvajajo žrtve trgovine z ljudmi. 

Kljub intenzivnim prizadevanjem pristojnih državnih organov ter nevladnih in humanitarnih organizacij na področju preprečevanja trgovine z ljudmi in boja proti njej, pa številne žrtve še vedno ostajajo neprepoznane. 

Slovenska zakonodaja od leta 2015 omogoča kaznovanje uporabnikov storitev žrtev trgovine z ljudmi, če so vedeli, da gre za uporabo storitev žrtev kaznivih dejanj trgovine z ljudmi.
Slovenska zakonodaja od leta 2015 omogoča kaznovanje uporabnikov storitev žrtev trgovine z ljudmi, če so vedeli, da gre za uporabo storitev žrtev kaznivih dejanj trgovine z ljudmi. FOTO:

Za boj proti trgovini z ljudmi in zaščito žrtev je sicer primarno odgovorna država, vendar pa je treba za še učinkovitejše delo na tem področju vzpostaviti tudi močnejšo povezavo z zasebnim sektorjem, s katerim je neposredno ali posredno povezana večina primerov prisilnega dela. Da bi čim več delodajalcev ozavestili o navedeni problematiki, je MNZ ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi izdalo priročnik Preprečite prisilno delo, ki zagotavlja potrebne informacije delodajalcem, pri katerih obstaja tveganje, da bi lahko bili povezani s prisilnim delom. Medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi delodajalce poziva, naj ga upoštevajo, še zlasti pri zaposlovanju tujih delavcev in najemanju podizvajalcev. 

"V svetu ima zasebni sektor čedalje večjo vlogo pri preprečevanju trgovine z ljudmi. Želimo si, da bi tudi v Sloveniji čim več podjetij sprejelo ukrepe, s katerimi se bo zagotovilo, da njihove dobavne verige niso povezane s prisilnim delom. Delodajalci se morajo zavedati, da vpletenost v prisilno delo škoduje ugledu njihovega podjetja in da v sodobni družbi takšna praksa ni dopustna. Tudi slovenska zakonodaja od leta 2015 naprej omogoča kaznovanje uporabnikov storitev žrtev trgovine z ljudmi, če so vedeli, da gre za uporabo storitev žrtev kaznivih dejanj trgovine z ljudmi," pa opozarja Tina Princes Damjanovič, nacionalna koordinatorica za boj proti trgovini z ljudmi.

Pasica koronavirus oktober
Priročnik za delodajalce
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

13klu?
18. 10. 2020 19.59
+1
A hoditi cel mesec v službo za zajamcen dohodek in penzijo 500 evrov za 40 let delovne dobe pa ni trgovina z ljudmi
FAUSTOS1
18. 10. 2020 19.36
Ta naslov in te letake bi morali poslati tej janšistični koaliciji ,ki nas vsakodnevno posiljuje z tiranskimi ukrepi ko pa sami skrbijo le kako čim bolj napolniti svoje žepe.
ni_mi_vse_eno
18. 10. 2020 14.50
+5
Trgovina z ljudmi se lepo reče "šiht"="služba". Kupim 1/3 tvojega celotnega časa. Tisti drugi kriminalci, ki so pa nezakoniti, pa kupijo 2/3 celotnega časa. Razlika je v detajlu, rezultat je isti. Po 40 letih končaš reven.
Jaka Jack
18. 10. 2020 14.31
+6
Agencijski delavci bi morali biti samo tujci, pri nas se delo prek agencij na polno izkorišča, da peščica bogati in da delodajalec nima težav z odpovedjo, ki jo je pa tudi potrebno narediti bolj prijazno do delodajalcev, ki pa naj plačujejo v sklad za kratkotrajno brezposelnost.
TITO 50
18. 10. 2020 13.49
+11
Enostavno, vse agencije ki se ukvarjajo z prodajo delovne sile ukinit, zakaj pa imamo zavod za zaposlovanje.
JApajaDAja
18. 10. 2020 14.25
+8
za čohanje "strokovnjakinj",ki komaj čakajo, da jim mine 8 ur posedanja na trdih stolih!
CURVANORD Zanetti
18. 10. 2020 13.27
+1
Kdaj so razglasili epidemijo?
Zentrum
18. 10. 2020 13.27
+4
Brez skrbi, če bodo imeli maske gor, jim ne bo nič hudega.
Goli000
18. 10. 2020 13.16
+8
Hojs pet pod krinko v eno gradbeno podjetje pa boš kaj najde.
JApajaDAja
18. 10. 2020 13.21
+5
Domendo
18. 10. 2020 13.03
+1
Hojs pravi tako, Cigla bo pa že jutri podil ljudi delat za drobiž in to celo lastni narod za dve stopnjo nižje. Malo ste zabredli vi v vladi in če se Hojz bori proti trgovini z ljudmi in zasužnjevanjem vsi vemo kaj mora storiti. So pa to samo prazne besede drugače bi že kaznil tiste ki so fitošopirali slike in protestnike ki so bili z otroki zunaj označevali za teroriste. Tako se gradi zaypanje v policijo ne pa da z Kanglerjem jokata v parlamentu un se delata žrtve. Saj so te inštitucije neodvisne al kako že pravite. Minimalna plača ni dovolj za vse kot ste zapisali v ustavo in je žwsamoposebi suženjsko delo ki ti nezagotavlja človeške prihodnosti.
Gogo12345
18. 10. 2020 12.59
+7
Naj nam dajo Univerzalni temeljni dohodek vsak mesec. Ostala dela so tudi kot prostitucija, saj se prodaja telo in glavo za denar.
Lillija123
18. 10. 2020 12.57
+9
Zato toliko člankov o pogrešanih osebah..Nam je jasno..Tudi pri nas so kombiji ne samo v Ameriki..Pred leti nas je lovil moski oblecen v zensko z cudno italjansko tablico..
Uporabnik1911634
18. 10. 2020 12.53
+0
Ma Vlada JJ z nami trguhe in nas prodaja nonstop
ssbobo
18. 10. 2020 13.04
+3
Kwa nabijaš..... a z prejšbjimi vladami si PA ZI TRGOVAL-A..... zdej pa ne več?
Bukovlist
18. 10. 2020 12.43
+6
Oblast je prava valilnica trgovine z ljudmi. V državo spuščajo skupin ljudi,ki jih bodo izkoriščali in zlorabljali.
ssbobo
18. 10. 2020 13.05
+1
Prav imaš..... predvsem lewe stranke......
rekapaka
18. 10. 2020 14.53
+0
Uporabnik419925
18. 10. 2020 12.41
+2
Ekhmmm če se ne motim je prostituiranje v Sloveniji uzakonjeno. Torej z malo truda lahko vsakdo, ki ima veliko seksualno slo poišče ter najde prodajalke ljudezni po ceni od 50-60€ malo bolj ekskluzivne hočejo 100€. Bordeli, ki so na črno pa zahtevajo veliko več. Torej vsak razumen človek bo pretehtal ceno seksualnega užitka. Bordel, zvodništvo, trgovina z ljudmi... SP podjetnice v privat stanovanjih. Najstarejša obrt je bila in bo na tak ali drugačen način. Definitivno pa bi moral potekati strozji inšpektorski nadzor nad ponudnicami ter jih tudi ob tem preverjati ali so samostojne ali pod roko zvodnišva.
JApajaDAja
18. 10. 2020 12.41
+6
eden najbolj dobičkonosni posel je šverc ilegalcev...eu nima interesa zajeziti to katastrofo že na izvoru...torej zablokirajte vstop v eu! kam so poniknile vse tiste mrd $, €..., ki so se in se še stekajo k nerazvitim? v žepe "humanitarcev" in vodjem plemen!
Vangaro Design
18. 10. 2020 12.40
+4
Epidemijo? A imamo epidemijo?
muci007
18. 10. 2020 12.37
+3
Kaj pa ilegalne migracije? Tudi tu se pojavljajo določeni elementi trgovine z ljudmi.
Melita Medved
18. 10. 2020 12.36
+7
Ali so člani sekte tudi žrtve trgovanja z ljudmi ? Janez jih kupuje za en topli obrok na 4 leta.
genir
18. 10. 2020 12.34
+15
Kaj pa ekonomsko izkoriščanje državljanov? Kdaj bomo pa o tem kaj ukrenili?
Venagladna
18. 10. 2020 12.30
+3
Jst se prodam takoj
TEDO84bv0MEDO
18. 10. 2020 12.36
+2
JApajaDAja
18. 10. 2020 12.42
+3