Slovenija

Trgovine in banke spreminjajo delovni čas

Ljubljana, 16. 03. 2020 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
81

Trgovci z nujnimi življenjskimi potrebščinami zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas. Ostali trgovci pa namesto v fizične, kupce vabijo v spletne trgovine. Tudi nekatere banke s torkom prehajajo na krajši delovni čas poslovalnic. Svoje kontaktne centre pa so zaprle zavarovalnice, ki odslej najbolj pogoste storitve nudijo le še prek telefona ali spletnih kanalov.

Iz trgovskih družb Hofer, Lidl, Spar in Tuš so sporočili, da s torkom prehajajo na skrajšan delovni čas. Trgovske družbe se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev.

Od torka bodo tako Hoferjeve trgovine, teh je po Sloveniji 87, od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro. Skrajšan delovni čas velja do nadaljnjega.

V največjem diskontnem trgovcu v državi, ki se je s hitro rastjo v zadnjih letih povzpel na tretje mesto med vsemi trgovci, javnost tudi obveščajo, da dobavna veriga poteka brez večjih posebnosti, zaposleni v logistiki in prodaji pa si prizadevajo za vnovično zadostno razpoložljivost izdelkov po močnem navalu kupcev v zadnjih dneh.

V Hoferjevem diskontnem tekmecu Lidl s torkom do preklica prav tako prehajajo na spremenjen delovni čas. Od ponedeljka do sobote bo tako 60 Lidlovih trgovin po državi odprtih od 8.30 do 18. ure, v nedeljo pa od 8.30 do 12. ure. Tudi danes bodo trgovine zaprli že ob 18. uri.

Živilske trgovine do nadaljnjega uvajajo skrajšani delovni čas.
Živilske trgovine do nadaljnjega uvajajo skrajšani delovni čas. FOTO: Bobo

V Sparu so javnost obvestili, da bodo trgovine Interspar s torkom do preklica od ponedeljka do petka odprte med 10. in 18. uro, ob nedeljah pa med 9. in 15. uro. Trgovine Spar bodo medtem od ponedeljka do sobote večinoma odprte od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa bo v tistih, ki so na ta dan odprte, mogoče življenjske potrebščine kupiti med 8. in 12. uro.

Tudi vse trgovine Tuš bodo od torka dalje odprte po skrajšanem delovnem času. Od ponedeljka do sobote bodo tako do nadaljnjega odprte med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro. Nekatere manjše trgovine so izjema in imajo še krajši delovni čas.

Nekateri trgovci še brez sprememb

V Mercatorju in tudi trgovinah Jager za zdaj delovni čas ostaja nespremenjen. Pri Jagru kupce prosijo, naj v trgovine vstopajo v omejenem številu in samo če so zdravi.

Zavod za blagovne rezerve zagotavlja oskrbo prebivalstva z zalogami živilskih in neživilskih proizvodov na več kot 200 lokacijah oziroma skladiščih, razporejenih po državi. Količina zalog z izjemo naftnih derivatov ni javen podatek, znano pa je število lokacij zalog za posamezni proizvod. Po zagotovilih pristojnih je zalog dovolj za več mesecev.

Trgovci se pripravljajo oziroma so že pripravljeni tudi na sistem nadzorovanega vstopa v trgovine, s čimer bi omejili hkratno število kupcev v trgovini in zaščitili tako stranke kot zaposlene. Tako so povedali v Hoferju, Lidlu, Mercatorju in Tušu. Glede tega sicer čakajo na podrobnejša navodila in usmeritve države.

V Tušu pa so za STA povedali, da na blagajne trgovin nameščajo tudi zaščitna stekla. Na ta način so v nedeljo opremili 16 trgovin, danes bodo preostalih 89. Uvajajo tudi diskrecijske črte na blagajnah ter na frekventnih lokacijah že omejujejo število kupcev v trgovini.

V vseh trgovcih pa kupce pozivajo, naj vzdržujejo vsaj 1,5 metra razdalje do drugih ter upoštevajo vsa navodila glede preventivnega ravnanja v času epidemije – na primer tudi z razkuževanjem rok in uporabo zaščitnih rokavic z oddelka sadja in zelenjave.

Odprte sicer ostajajo tudi drogerije. Trgovine Drogeriemarkt so odprte s skrajšanim delovnim časom. Delujejo tudi trgovine Müller.

Vlada poudarja, da si ni treba delati velikih zalog.
Vlada poudarja, da si ni treba delati velikih zalog. FOTO: Miro Majcen

Bančne poslovalnice s krajšim delovnim časom, zavarovalnice zaprte

Poslovalnice NLB bodo od torka začasno poslovale po spremenjenem delovnem času, in sicer bodo vsak delovnik odprte od 8.30 do 13. ure. Izjemi sta poslovalnica v zgradbi UKC Ljubljana, ki je do nadaljnjega zaprta, in poslovalnica E.Leclerc, ki bo odprta od 9. do 13. ure, so danes sporočili iz NLB.

Poslovalnice Gorenjske banke bodo odprte od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Določene poslovalnice bo banka začasno zaprla, so napovedali. Ob tem so dodali, da so na najbolj obiskanih bankomatih komitentom omogočili brezplačno plačevanje položnic.

V obeh bankah svetujejo uporabo kartic ter spletne in mobilne banke. Za neodložljive posvete naj se stranke napovedo, v poslovalnice vstopajo posamično ter uporabljajo razkužila in spoštujejo medosebno razdaljo, so ponovili. Banke spremembe ažurno objavljajo na svoji spletni strani.

Medtem so svoje poslovalnice danes zaprle zavarovalnice in prešle na izvajanje storitev za stranke izključno z uporabo elektronskih in telekomunikacijskih poti. Med njimi so v Zavarovalnici Triglav, zavarovalnici Generali in Zavarovalnici Sava navedli sklepanje ali obnovo zavarovanj in obravnavo škod na daljavo.

Trgovci namesto v fizične vabijo v spletne trgovine

Po zaprtju trgovin z nenujnimi izdelki po Sloveniji zaradi širjenja novega koronavirusa trgovci kupce vabijo v svoje spletne trgovine. Gotovinsko plačevanje je pri tem večinoma onemogočeno, prav tako osebni prevzemi spletnih naročil. Številne spletne trgovine opažajo veliko povečanje povpraševanja po računalnikih in drugi opremi za delo od doma.

V trgovini s športno opremo Hervis so danes poudarili, da njihova spletna trgovina deluje nemoteno. "V takšnih časih je še posebej pomembno, da skrbimo za svoje zdravje in dobro kondicijo," so dodali ob tem. Opozorili pa so, da zaradi preprečevanja epidemije osebni prevzem v njihovih poslovalnicah zaenkrat ni mogoč. Stranke prosijo, da izberejo dostavo na domači naslov.

Športno opremo v spletni trgovini še naprej ponujajo tudi v Intersportu, prav tako samo z možnostjo dostave na dom.

Plačilu z gotovino se spletni trgovci v tem času izogibajo

V Big Bangu so izpostavili, da lahko kupci izdelke plačajo samo prek spleta ali po predračunu, saj želijo na ta način še dodatno omejiti stik z zaposlenimi. Dostava na dom poteka nemoteno, in sicer na način brez kontakta. Zaradi varnostnih ukrepov ne izvajajo vnosa opreme. S torkom ob svojih skladiščih uvajajo tudi brezkontaktni prevzem kupljenega blaga.

Dodatno so v tem podjetju pojasnili, da se je v prejšnjem tednu že postopno povečevalo število kupcev, ki so nakup namesto v fizičnih trgovinah opravili na spletu, od tega tedna pa nakupi po internetu še naraščajo. "Že ob izbruhu koronavirusa na Kitajskem smo v Big Bangu prilagodili upravljanje z zalogami, saj je bilo pričakovati, da bodo dobave kratkoročno otežene, zato imamo dovolj zalog," so dodali.

Najpogosteje so sicer kupci v Big Bangu v zadnjih dneh povpraševali po osebnih računalnikih in drugi opremi, ki jo potrebujejo za delo od doma. Večje zanimanje so beležili tudi pri hladilnikih in zamrzovalnikih ter za izdelke, kot so igralne konzole, video igre, televizorji in drugi izdelki za krajšanje prostega časa.

Dostavljavci se skušajo pri predaji paketov izogibati fizičnega kontakta.
Dostavljavci se skušajo pri predaji paketov izogibati fizičnega kontakta. FOTO: Shutterstock

V podjetju Mimovrste so na spletni strani prav tako zapisali, da so začasno zaprta vsa njihova prevzemna mesta: "Vsi, ki vas naročila že čakajo za prevzem, prosimo, počakajte, da vas sodelavci obvestijo o nadaljnjem ravnanju." Zaradi varnosti so tudi onemogočili gotovinsko plačevanje, možno je le plačilo preko spleta. Dostava na dom deluje nemoteno.

Sicer v Mimovrste v zadnjih dneh beležijo več kot 50-odstotno povečanje števila oddanih naročil. Največ zanimanja pri njih velja za artikle hitre potrošnje: čistila, plenice, detergente, hrano za male živali. Za več kot 100 odstotkov je naraslo število nakupov prenosnikov, monitorjev in druge računalniške opreme za nemoteno delo od doma. Dvignila se je tudi prodaja zamrzovalnih skrinj in določenih gospodinjskih pripomočkov, kot je recimo aparat za peko kruha.

V spletni trgovini Moje-lece.si so zagotovili, da delujejo nemoteno in še naprej sprejemajo vsa naročila. "Naredili smo reorganizacijo dela in sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe, s katerimi smo zagotovili nemoteno delovanje in maksimalno varnost naših zaposlenih," so zatrdili, obenem pa na vso svojo ponudbo dajejo popust.

Predaja paketov poteka brez fizičnega kontakta med dostavljalcem in kupcem

Dostava paketov zaenkrat poteka, a s previdnostnimi ukrepi. V Pošti Slovenije tako stranke v primeru vročanja paketov pozivajo, da se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega kontakta, ter pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu, denimo pri vhodu v stavbo ali pred garažo. Določenih storitev, kot so vnos blaga v stanovanje naslovnika, do nadaljnjega ne bodo izvajali.

Pošta Slovenije uporabnikom tudi ponovno svetuje, da za dostavno mesto izberejo eno od alternativnih dostavnih točk in se tako izognejo neposrednemu stiku z dostavljavcem. Med temi možnostmi so dostava v t.i. paketomat ter dostavo na vnaprej dogovorjen prostor, denimo na teraso ali pod nadstrešek.

V dostavni službi GLS pa prejemnike paketov obveščajo, da dostava paketov poteka na prostem in brez stikov z upoštevano razdaljo 1,5 metra. Kurirji ob dostavi paketa ne bodo vstopali v zaprte prostore. Prejemnike paketov tudi v GLS prosijo, da zmanjšajo število paketov z odkupnino, prav tako naj se v čim večjem številu odločijo za dostavo na dogovorjeno mesto ali za dostavo v njihov paketomat.

Pasica posebne oddaje PRAVA
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kontras
16. 03. 2020 21.14
-3
Ne wem ce je pametno skrajsat delovni cas sej pol v kratkem casu pridejo v kupu ljudi prej se je to cez dan porazdelilo. Pol dobis gneco. Ljudi pa spet obcutijo tesnobo ni casa ne bo hrane pol norijo. Al naj cisto zaprejo ali naj narocajo preko spleta in pride po paket ob doloceni uri lepo kokr drive in macdonald varjanta.
LOS - T
16. 03. 2020 21.01
+4
Sicer ne vem kaj je že ta Jager, tud googlat ne grem, ampak zgleda da se eni zaposleni izživljajo nad enim privatnikom ki ne namerava zapret, namest da bi pač samo službo zamenjal al pa sam odpoved dal. A ne, hočjo plačo in doma viset,ker se privatniku hebe pa tle šinfajo.
FamousFancyFukish
16. 03. 2020 21.12
+3
Ni corone
16. 03. 2020 21.23
-1
wii1
16. 03. 2020 20.57
+7
Pod nujno v vseh trgovinah uvest da nesme biti vec kot 5 strank in ena ven ena notri.... Ker kokr so ble guzve zadnje dni me cudi da ni vec odkritih okuzb
Ni corone
16. 03. 2020 21.27
+7
Okužba se pojavi po 5 ali 7 dneh tako da se bo še pojavilo
Uporabnik09876
16. 03. 2020 20.49
+19
Seveda Jager se ne more odpovedat dobičku, baraba, briga njega za delavce, glavno da je njemu lepo
Karantanija
16. 03. 2020 20.46
+21
Če ne smemo delati zalog, to pomeni, da bo potrebno večkrat v trgovino in se večkrat izpostavljati nevarnosti.
LOS - T
16. 03. 2020 20.20
+10
Boste vidl, tale ukrep bo naredu samo to, da bomo zdej vsi po dve uri na dan izgubljali v venezuelskih vrstah okoli trgovin. Ko boš prišel na vrsto bo pa notri kila strgane moke in še dve konzervi tune. Pa a res ne pozna noben psihologije množic potrošniške dobe???
LOS - T
16. 03. 2020 20.18
+9
Ja, dejmo vse zapret. Vse ustavt. Virus bo šel. Seveda bo šel, mrtvih se ne drži. Kiri hlupi folk, pa dobr, treba je jest in pit, elektriko in vodo rabmo, komunalo tud, za vse to vozit rabmo kamione in nafto, na konc izpade, da mormo vsi delat in vse mora bit odprt. Urbani lenuhi mislijo, da meso in solata v šparovem skladišču rasteta iz nič? Za znoret mi je tale euforija z zapiranjem vsega po vrsti, a res noben ne razmišlja kam to pelje??
Jaka Jack
16. 03. 2020 20.11
+30
Povsod berem zaloge so nepotrebne.... Ali ni bolje, če imaš za teden ali dva zaloge in hodiš v trgovino 1x na teden oz. dva, kakor pa vsak dan in si pogosteje izpostavljen možni okužbi... ne razumem
nemski_ovcar
16. 03. 2020 20.16
+8
Seveda je bolje...samo ne smejo prevec reklame delat, ker bi bila panika in bi vse izropal.
Dracul Va Domni DinNou
16. 03. 2020 20.19
+12
Mi smo ze sedaj hodili 2x na mesec, sedaj bomo enkrat. Kdor bo hodil zdaj vsak dan v trgovino ali pa veckrat na teden, nima vsega poslihtanega v glavi, totalno neorganiziran folk. Pri sebi pa ze opazam da v svojo kavo zjutraj dam pol zlice sladkorja in ne 2h. Malo sparam!
Olimpia
16. 03. 2020 20.08
+2
Piše, da so odprte drogerije. Potemtakem bodo verjetno odprte tudi Tuš drogerije. Samo na slovensko verigo drogerij ste verjetno pozabili.
nemski_ovcar
16. 03. 2020 20.16
+1
Karantanija
16. 03. 2020 20.44
+3
janezpodre
16. 03. 2020 20.07
+7
sekret papir ni nujna življenska potrebščina, lahko si namreč slečete hlače in se po travnatem hribčku popeljete z nago ritjo
nemski_ovcar
16. 03. 2020 20.17
+11
Mayte88
16. 03. 2020 19.42
-11
250 nepotrebnih vladnih Komisariatov lohka trajno zaprejo, pa pol fakultet predvsem FDV,, Občin in Veleposlaništev, KONZULATOV to bii bil nujen ne pa zadosten ukrep za ozdravitev z Komunizmom okužene Slovenske države.
Otmarx
16. 03. 2020 19.46
+16
Piši slovensko, ponovi slovnična pravila.
VolkBrenin
16. 03. 2020 19.57
-1
logar zahteva več denarja in razširitev....Logar se je zavzel za okrepitev diplomatske mreže, za kar pa bodo po njegovih besedah potrebna večja finančna sredstva, torej večji proračun za MZZ. Po njegovi oceni bi morali okrepiti zunanjo službo in konzularno-diplomatska predstavništva, saj Slovenija, kot je dejal, potrebuje "dober zvočnik in dobro slušalko v tujini".
NPCL
16. 03. 2020 20.26
-1
FamousFancyFukish
16. 03. 2020 19.36
+30
jagri so preveč pohlepni da bi se odpovedali dobičku, mercator pa je že tak v rdečih številkah.... delavci obojih pa na minimalcih in najbolj ranljivi pred coronavirusom zaradi "nespremenjenenega delovnega časa in posledično povečanega obiska kupcev". Kam vodi človešk8 pohlep!!!?
LOS - T
16. 03. 2020 20.06
-11
Kaj bi radi, da začnemo granitne kocke glodat al pa da za kilo kruha stojim v tri kilometrski vrsti? Komunajzarj zgamani, trgovine morajo bit polne in polno odprte, to pa ne bodo če jih bo narod v strahu pred venezuelskim načinom izropal v enem tednu s skladišči vred. Sam paniko širte s temi zapiranji! Če si trgovc, zdravnik, policaj, pa hebi ga, to si si izbral, menji, ne pa zahtevat da vsi crknemo od lakote al pa od čakanja na pločniku!
FamousFancyFukish
16. 03. 2020 20.27
+3
FamousFancyFukish
16. 03. 2020 20.31
+2
če si na borzi ko ti pa te lahk boli Q. a ne
krmeki
16. 03. 2020 19.33
+5
Se mi zdi, da bo potem še večja gužva
LOS - T
16. 03. 2020 20.08
-12
Seveda bo. In še večji nakupi na zalogo bodo. Ene teden, bomo ko Venezuela, še skret papirja ne bo več. Trgovci, dejte odpoved, če tolk cvikate bit v službi, ne pa težit da se vaša trgovina zapre za 100 000 drugih ljudi.
111111112
16. 03. 2020 19.24
+19
Čudno, da tle ni toliko komentiranja ha? Je fajn da so vam trgovinice odprte od jutra do večera ma vsaki dancek ma vi bi imeli še ponoči jle? Ja pa jade..
Fructal89
16. 03. 2020 19.19
+20
Merkator bi se jim moral pridružit ...
Taprau314
16. 03. 2020 19.16
+44
Najbolj požrešen Mercator, v času največje pandemije, oni bi celo podaljšali urnik kaj šele, da bi ga skrajšal. Sedaj je priložnost da povečajo promet saj drugače ga nemorejo. Trpijo pa bogi zaposleni, ki morajo normalno do 21h delat v času največje pandemije.
LOS - T
16. 03. 2020 20.12
-2
Pravilno, tko se skrbi za narod! Ne pa paničen zapret, folk pa brez hrane in iskat kruh za familjo ko u Venezueli. Pa dobr, eni pač mamo službe, ko v dolocenih razmerah nahebemo, jaz tud ne morem ukakan pocakat pol leta doma, pa kaj!? Delat, država in ljudje rabjo in je treba narest in poskrbet da majo!
crnibeli
16. 03. 2020 18.58
+14
Danes bil v trgovini,saj so ble prej neznosne vrste.Pojnt, zakaj obstajajo hitre blagajne, uporablajte ne pa k blagajničarki.No jaz sem bil sam, na hitri za mano jo je zaprla ker nobenga ni blo,je rekla da pride sem pa tja eden.Vsi na blagajni s trakom, v rok pa kruh.Poleg tega pa še pošta zasipa, še vedno z reklamami.....za kaj že....kot da bo jutri vse konc… halo slovenija se ustavlja.
nemski_ovcar
16. 03. 2020 19.04
+12
Reklame so trenutno res brezveze, pa še virus se morda raznaša ne samo reklame.
Jožica2611
16. 03. 2020 18.48
+22
sosed dela v tehnični trgovini mercator - odprto morajo imet samo zaradi vrtnega oddelka - druga ne smejo prodajat samo seme pa ostale bedarije - kdo je tu nor
nemski_ovcar
16. 03. 2020 18.50
+16
Bo treba tudi kaj pridelat, drugače bomo lačni
Pošten Zvezdaš
16. 03. 2020 19.10
-9
hrane zadost, samo se pravila moremo držat. tudi briket je zadost.
nemski_ovcar
16. 03. 2020 19.12
+23
Je treba pridelat novo zelenjavo itd...a misliš da iz neba pade
Savincan
16. 03. 2020 19.53
+0
Svetlobasrca
16. 03. 2020 18.35
+35
ZAHTEVATI bi morali mi, kupci, da se trgovke in trgovce zaščiti maximalno. Nihče se ne drži razdalje 1,5 m, ovbvezna je uporaba rokavic pri sadju in zelenjavi, pa nas je bilo za prste ene roke, ki smo si to nadeli! Da ne govorim o že morebitnih okuženih, tudi tistih, ki zlagajo blago na police, sadje, zelenjavo... Grozljivo je, da tudi oni ne nosijo zaščitnih rokavic, pa vse parktrat pretipajo; že v skladišču in potem še na prodajnem mestu, vse to zlagajo z golimi rokami, brez mask. Na pekovskem oddelku tudi... Koliko njih je že okuženih, pa tega ta hip ŠE NE VEDO, so pa prenašalci na množice... ( danes v Interšparu Vič )
nemski_ovcar
16. 03. 2020 18.41
+22
Rokavice so obvezne takoj ob vstopu ne samo na zelenjavi...že voziček moras prijet v rokavicah.
VOLK 91P11
16. 03. 2020 18.43
+16
pa to jst govorim, ista trgovka je srecala 1000 ljudi samo ta vikend ko je delala v trgovini, zlagala je na police nezascitena itd..pa stari razlagajo da je na povrsini virus živ... jst razumem da najbolje da artikle potem razkuzis ali bolje nekam postavis za par dni da sami pocrkajo, das robo v klet... ne vem šokiran sem bil v hoferju sem bil 1 od 40 z zascito.. trgovke se ne zascitijo ze zdavnaj so okuzene ker delajo vsak dan sobota nedelja na stotine in stotine ljudi in prijemajo robo na blagajni itd
nemski_ovcar
16. 03. 2020 18.49
-3
Volj ja res toliko je enih moznosti, da je joj
nemski_ovcar
16. 03. 2020 18.49
-2
Pošten Zvezdaš
16. 03. 2020 19.14
-2
Kometar za čestitat.,da si le ogledali vsi podjetniki.
Kopriva60918022
16. 03. 2020 18.31
-5
zakaj morajo bit banke odprte ??
mladica
16. 03. 2020 19.14
+6
Zato, da lahko paničarji dvigujejo celotne plače, ker mislijo, da jim bo virus denar pojedel. Kje bodo pa zapravlajli s kešom? Gostilne zaprte, na tržnici pa menda ja ne bodo kupili krompirja za 500 eur.
Pošten Zvezdaš
16. 03. 2020 19.32
+2
Jaz mislim ,da banke moraojo ,da so otperte,no potrebno pa da se držimo pravila. mi v Sloveniji še nimamo, urejeno ,da bi dvigali plače samo na bankomate in položnice plačali po bankomath.
nemski_ovcar
16. 03. 2020 20.05
Kdo ve...ves koliko so dali ljudje za jajce v obleganem Sarajevu
nemski_ovcar
16. 03. 2020 20.06