Slovenija

Katere trgovine bodo odprte že to nedeljo?

Ljubljana, 24. 07. 2020 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, Urša Zupan
Komentarji
549

Po tem, ko je vlada ponovno dovolila obratovanje trgovin ob nedeljah, jih veliko odpira svoja vrata že ta konec tedna. Nekatere trgovske verige sicer še ostajajo zaprte (vsaj do naslednje nedelje) oziroma čakajo na odziv konkurence. Prodajalke in prodajalci zaradi dodatka pri plači tudi sami želijo delati ob nedeljah, sporočajo z uprav trgovin. S tem pa se ne strinjajo v trgovinskem sindikatu, kjer o ponovnem odprtju trgovin ob nedeljah pravijo: "To je nož v hrbet!"

"Zaposleni v naših trgovinah sami izražajo željo po delu ob nedeljah, saj to občutno vpliva na njihove plače."
"Zaposleni v naših trgovinah sami izražajo željo po delu ob nedeljah, saj to občutno vpliva na njihove plače." FOTO: Aljoša Kravanja

Po objavi v uradnem listu je z današnjim dnem stopila v veljavo včerajšnja odločitev vlade, da odpravi prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in praznikih. "S tem se trgovcem znova omogoči, da obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo in upoštevaje potrebe potrošnikov," so pojasnili na vladi. Trgovci so to odločitev vlade pozdravili. Veliko živilskih trgovin se namreč odpira že to nedeljo, odprte bodo tudi nekatere neživilske trgovine.

Delovni čas trgovin določen glede na povpraševanje kupcev

V zadnjih treh letih smo ob nedeljah opažali povečevanje števila obiskovalcev, tudi takih, ki zaradi delovnih obveznosti med tednom in ob sobotah ali ne utegnejo opraviti nakupa ali ga želijo opraviti skupaj z družino. Tina Cipot, predstavnica podjetja Lidl Slovenija

Da bodo njihove poslovalnice odprla vrata že to nedeljo, 26. julija, so nam potrdili z uprav trgovin Hofer, Mercator, Eurospin in Tuš. Pri Tušu bodo odprli "večino poslovalnic", pri Hofru pa vse."Ob tem bi radi pojasnili, da dosledno upoštevamo veljavno zakonodajo in dogovore socialnih partnerjev," so poudarili.

Odziv kupcev na ponovno odprtje trgovin ob nedeljah je, kot pravijo trgovci, različen. "Nekatere trgovine imajo ob nedeljah velik obisk, druge manjšega," so povedali v Mercatorju in dodali, da bodo prav glede na povpraševanje kupcev določili delovni čas posameznih trgovin. To nedeljo bodo zagotovo odprli vse hipermarkete in supermarkete, trgovine v turističnih krajih ter trgovine M tehnike, ki so v istih trgovskih centrih kot Mercatorjeve trgovine.

Trgovine Spar in Interspar se medtem odprejo naslednjo nedeljo."Od 2. avgusta bodo naše trgovine ponovno obratovale po delovnem času, kakršen je veljal pred razglasitvijo epidemije covid-19," so sporočili s tamkajšnje službe za odnose z javnostjo. 

Prav tako se naslednjo nedeljo odpira trgovina E.Leclerc v Ljubljani. "Daljši tedenski odpiralni čas in posledično bolj razporejen obisk strank bistveno vplivata na varno nakupovanje in varno delo naših zaposlenih – to pa je, predvsem v trenutni situaciji, naša najvišja prioriteta," so zapisali.

V Bauhausu so pojasnili, da bodo trgovine to nedeljo odprli med 8. in 15. uro. Prav tako bodo odprte trgovine iz verige Obi, kažejo na spletni strani Obija navedeni delovni časi. Delovni čas njihovih trgovin po Sloveniji bo sicer v nedeljo različen, se bo pa gibal med 8. in 15. uro.

Citypark bo to nedeljo še zaprt

Tudi ljubljanskega Cityparka v nedeljo še ne bodo odprli. "To zaradi kratkega roka za zaposlene v nakupovalnem središču ne bi bilo primerno. Tovrstne spremembe morajo biti vnaprej dobro načrtovane in usklajene. V nakupovalnem središču namreč dela preveč ljudi, da bi odločitev glede odprtja sprejeli prenagljeno. Ustvarjamo poštene delovne pogoje, del česar predstavlja tudi načrtovanje časa naših zaposlenih," je zapisal Toni Pugelj, direktor SES Slovenija in Aleje. 

S prihodnjo nedeljo, 2. avgusta, pa bo tako Citypark Ljubljana kot vsa ostala nakupovalna središča SES – ponovno odprt od 9. do 15. ure. 

"Odprtje trgovin ob nedeljah bo v časih koronavirusa pripomoglo k še boljši porazdelitvi obiskovalcev v naših nakupovalnih središčih. Prav tako odprtost trgovin ob nedeljah vpliva na to, da dodana vrednost ostaja v Sloveniji in se zaradi spletnih nakupov ne seli v tujino," so sporočili.

V Lidlu in Jagru še neodločeni: Čakamo, kaj bo storila konkurenca

"Lidl Slovenija še ne spreminja odločitve o ponovnem odprtju. Naše trgovine bodo to nedeljo, 26. julija, zaprte. O nadaljnjih korakih se bomo zaradi zagotavljanja konkurenčnosti ter stabilnosti podjetja in ohranitve delovnih mest odločali glede na odziv konkurence," so sporočili z uprave podjetja.

V zadnjih treh letih so sicer ob nedeljah opazili povečevanje števila obiskovalcev, "tudi takih, ki zaradi delovnih obveznosti med tednom in ob sobotah ne utegnejo opraviti nakupa ali ga želijo opraviti skupaj z družino".

Večjega pritoževanja kupcev zaradi nedeljskega zaprtja pri nas nismo zaznali. Boštjan Jager, predstavnik podjetja Jager

"Trgovine Jager za zdaj ob nedeljah ostajajo zaprte, saj pričakujemo, da bo v tej smeri sprejeta tudi novela Zakona o trgovini," pa je sporočil predstavnik podjetja Jager Boštjan Jager. Tudi pri njih pravijo, da je odločitev, ali bodo v prihodnje trgovine ob nedeljah odprli, odvisna od tega, kako se bo odzvala konkurenca: "Če bodo odprti vsi, bomo verjetno morali tudi mi odpreti ob nedeljah, saj sicer tvegamo izgubo kupcev na daljši rok," je pojasnil.

Sicer pa večjega pritoževanja kupcev zaradi nedeljskega zaprtja, kot je dejal, pri njih niso zaznali. Meni še, da tudi če bi trgovine ob nedeljah ostale zaprte, to ne bi bistveno vplivalo na njihovo poslovanje in da potrebe po odpuščanjih ne bi bilo.

Anketa Arhiv
Trgovine bodo ob nedeljah spet lahko odprte
Ste veseli, da bodo trgovine znova odprte ob nedeljah in praznikih?
Trgovine bodo ob nedeljah spet lahko odprte

Dodatek za delo ob nedeljah predstavlja 6,5 odstotka mesečne plače

Javnomnenjske ankete kažejo, da večina Slovenk in Slovencev podpira zaprtje trgovin ob nedeljah (konec koncev je bil takšen tudi izid referenduma že leta 2003), kot razlog pa večina navede, da si tudi prodajalci in prodajalke zaslužijo proste nedelje in praznike, da je to dan, ki naj ga preživijo s svojimi družinami.

Vodstva trgovskih verig pa pravijo, da si veliko njihovih zaposlenih celo želi delati ob nedeljah. Razlog: boljša plača. "Za nedeljsko delo, skladno s kolektivno pogodbo, naši zaposleni prejemajo 100-odstotni dodatek na opravljeno uro. Velik del naših sodelavcev v prodaji tako samoiniciativno izrazi željo po razporeditvi dela na nedeljo," so povedali v podjetju Hofer. Dodatek za delo ob nedeljah pri njihovih zaposlenih v povprečju znaša 75 evrov bruto na mesec oziroma približno 6,5 odstotka mesečne plače prodajalke oziroma prodajalca s skrajšanim delovnim časom (30 ur na teden).

Tudi zaposleni v Lidlu za delo ob nedeljah prejmejo 100-odstotni dodatek: "Konkretno to pomeni v povprečju dodatnih 60 evrov bruto za vsako delovno nedeljo oziroma za dve delovni nedelji dodatnih 120 evrov bruto na mesec. Naj še poudarimo, da naši zaposleni v trgovinah delajo največ pet dni v tednu, torej nedelja za tistega, ki dela na ta dan, ni dodaten delovni dan v tednu, pač pa je v sklopu teh petih dni," je povedala predstavnica podjetja Tina Cipot.

Na vprašanje, ali bi – če bi trgovine ob nedeljah morale ostati zaprte – sledila odpuščanja, pa so v podjetju Hofer odgovorili: "Dolgoročno bi to vsekakor imelo opazne posledice na naše poslovanje, saj bi tovrstni ukrep zmanjšal promet trgovin, skrajšani odpiralni časi pa bi posledično vplivali tudi na zaposlitveno strukturo."

Sindikat delavcev trgovine Slovenije: To je nož v hrbet!

Ponovnemu odprtju trgovin ob nedeljah pa močno nasprotujejo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, kjer menijo, da je podobno kot pri noveli zakona o trgovini "prevladal kapital, delno pa najbrž tudi pritiski nekaterih trgovinskih podjetji, ki grozijo, da bodo tožila vlado za odškodnino".

"Prodajalke in prodajalci so zelo razočarani ali bolje rečeno jezni nad to odločitvijo, saj so glede na javnomnenjske ankete, tako zaposlenih kot potrošnikov, pričakovali zaprtje trgovin ob nedeljah. Številni se danes obračajo na naš sindikat z vprašanji, kaj bomo storili, vendar smo tudi mi v tem trenutku primorani počakati na september. Do takrat pa je naš cilj še naprej širiti glas delavskega razreda, ki ne sme ostati neslišan," je povedal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič.

Dodal je, da je najprej politika spregledala referendum iz leta 2003, nato je trgovkam in trgovcem znova obrnila hrbet z izmikanjem odgovornosti pri sprejemu aktualnega predloga novele. "Včerajšnji umik odloka in ponovno odprtje trgovin ob nedeljah je ponoven nož v hrbet delavskemu razredu. Kljub temu pa se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ne bomo umaknili in boj bomo nadaljevali do konca. Danes se borimo za nedelje, jutri se bomo za plače, ki bodo omogočale spoštljivo življenje," je še napovedal Rožič.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (549)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
15. 08. 2020 13.37
+1
V kolikor se trgovcem nebi izplačalo,bi trgovine bile sigurno zaprte.
natibarca
02. 08. 2020 09.17
+1
Evo še nebo joka ker sem danes v službi, od 8 zjutraj se. Imela eno stranko. Super a ne? Referendum je bil, rezultat je bil in kaj zdaj... Delam za prazen nič.
tinie100
26. 07. 2020 08.10
+12
Sindikati: Sedaj ste na vrsti vi. Najavit in organzizirat STAVKO! Ta naj poteka ob NEDELJAH! VSE NEDELJE DO IZPOLNITVE ZAHTEV! Ta pa je: Ukinitev nedeljskega dela kot smo izglasovali na referendumu, kot zeli vecina zaposlenih in vecina strank v trgovinah. Kot tudi vecina politicnih strank da je podporo predlogu zakona z dovoljenimi izjemami. Stopimo skupaj in izborimo pravicno placilo za trgovce, da jim ne bo treba delati ob nedeljah da dobijo teh 60 eur na mesec vec, saj nekaterim to resnicno veliko pomeni! O napovedanih odpuscanjih, pa kot bivsi trgovec v trgovini kjer je vedno manjkalo kadra, se le nasmehnem. Lažnjivi kljukci ste! Požrešni na denar. Ko bodo direktorji in managerji delali toliko ur, potem se naj oglašajo, do takrat pa naj raje pravicno in posteno delajo in ne le zase ter kradejo delavcem.
medeeaa
26. 07. 2020 09.21
+3
Sortegilio
26. 07. 2020 08.09
+11
Lidl in Spar čakata na konkurenco. Ste pa hitri. Če tekmujete v dobičku, potem vam drugega kot odpiranje ne preostane. Če pa hočete biti prizanesljivi pa prijazni do delavcev, pa imejte zaprto.
medeeaa
25. 07. 2020 21.21
+7
Odločila sem se da ob nedeljah ne bom hodila v trgovine. V podporo trgovkam. Če ste istega mnenja to delite naprej . Resnica je ena! VSE KAR SMO IZGUBILI , MEDTEM KO SMO ŽIVELI - vprašanje ,ki si bodo čez leta zastavljali zaposleni v "branži" z najvišjimi "dobički"... NEDELJSKO delo naj bi bilo malo bolje plačano (na minimalne OD), samo, da se ohrani nacionalni "šport"... Uničevanje družinskih vrednot nima cene, ne opravičila!!
Carpediem32
25. 07. 2020 16.03
+2
Vi pa vaša vaša narava in harmonično družinsko življenje. Prav zanima ne, koliko jih dejansko hodi ob nedeljah v naravo in koliko družin se skrega, ko čepijo cel dan skupaj. Zlasti najstniki, ki bi radi bili s svojo družbo, pa morajo šteti drevje v gozdu.
Vitruvio
25. 07. 2020 18.53
+3
Nimasmisla
25. 07. 2020 14.39
+30
Tisto da dekavci sami izražajo željo po delu v nedeljah bi pa rad na svoje ušese slišal
nikhrast
25. 07. 2020 15.31
-4
Če dobiš po dvakrat ali trikrat več na uro, potem boš z veseljem šel delat nekaj ur tudi za vikend ali praznik. Problem v Sloveniji so nesposobni sindikati.
slomati
25. 07. 2020 14.29
+30
Kaj ko bi še vrtce odprli v nedeljo, saj imajo prodajalke tudi otroke?
nikhrast
25. 07. 2020 15.34
+6
Naj gredo v turizem, gostinstvo, zdravstvo..., tam bodo imeli vse vikende in praznike proste.
Carpediem32
25. 07. 2020 15.43
+6
Apostol1
25. 07. 2020 14.05
+30
Tipično za našo diktatorsko postkomunistično vlado , da se ne upošteva volja ljudstva izražena na referendumu
TEDO(uajtu)MEDO
25. 07. 2020 13.55
+29
Težko izvedljivo: ljudje, ne hodite v trgovine v nedeljo, pa jih bodo morda spet zaprli.
mijavci
25. 07. 2020 13.43
+16
Mene samo zanima kdo je kriv da greš v trgovino v nedeljo, sej te nobeden ne sili, tudi kazni ne dobiš, zakaj takšna panika, očitno ljudem paše da so trgovine odprte in to lastniki pač upoštevajo, če pa folk ne bi hodil bodite prepričani da ne bi nobena trgovina bila odprta če ne bi bilo prometa, pa zato niso krivi kapitalisti, ker oni vam dajejo samo izbiro, odločitev je pa naša.
G8J
25. 07. 2020 13.32
+19
Stalno isto. Če trgovski centri ne bi bili vse v enem jih jasno ne bodo zapirali. A to da pa imamo največ nakupovalnih površin na prebivalca v Evropi pa niste vedeli? Kaj pa včasih ko ni bilo BTC in velikanskih nakupovalnih centrov, ampak samo manjše trgovinice z najnujnejšo robo, le-te pa odprte od ponedeljka do petka, nam je kaj manjkalo?Nič. Danes pa vsi razvajeni do amena in vse želimo imeti na enem koraku. Nobene škode ne bo če bi bile zadeve zaprte ob vikendih. Danes imaš tudi komplet vse v trgovskem centru, drugače nisi zanimiv. Dovolj jasna slika?
TEDO(uajtu)MEDO
25. 07. 2020 13.57
+10
To je zato, ker pri nas ni skoraj nič drugega v gospodarstvu kot trgovin in gostiln. Koliko industrije imamo? Gorenje in Revoz, je še kaj?
Carpediem32
25. 07. 2020 15.50
+5
Spomnim se časov, ko je bila večja samopostrežba trgovina, prej Emona, kasneje Mercator odprta v soboto do 13.00 ure. Stanovali smo v hiši Tin ob parkirišču. Katastrofa. Takega drenja danes ne vidiš nikjer več. Parkirišče polno, zaparkirani pločniki daleč naokoli, seveda tudi vhod v naše dvorišče. Še pes nisi mogel mimo, kaj šele z avtom. Tast je včasih kar lojtro postavil v soboto zjutraj, da niso kupci vozili na dvorišče.
Carpediem32
25. 07. 2020 17.11
+0
joetomc
25. 07. 2020 13.26
+7
NAJ ZMAGA RAZUM...
lesena_zlica
25. 07. 2020 13.24
-5
Jutri grem zanalašč v trgovino, da vidim, kakšna gneča bo :D
Carpediem32
25. 07. 2020 15.51
+0
Preveri najprej, ker vse trgovine še ne bodo odprte.
Gsmm
25. 07. 2020 13.21
+21
Direktor NIJZ dr. Krek pravi, da je treba regulirati delavni čas trgovin, zapreti gostinske lokale..., vlada pa odpira trgovine ob nedeljah! Kdo je tu nor?
Carpediem32
25. 07. 2020 15.52
+3
Prodajalci naj gredo v nedeljo na kosilo v gostilno. Zakaj bi bili gostinci v nedeljo prosti?
disorderliness
25. 07. 2020 13.05
-1
Tiste trgovine, ki si želijo odprtje ob nedeljah, bi morale imeti odprto tudi ponoči, celo noč in vse dni v letu. Treba je podpreti potrošništvo in gospodarsko rast. Treba je akcijo, prazniti zaloge, razprodaje, popuste. Koliko vse je nespečih ljudi, ki bi ponoči obiskovali tehnične trgovine in si izbirali pohištvo, gradbene materiale, avte, kosilnice, vrtalne stroje, traktorje...
disorderliness
25. 07. 2020 13.01
-2
Jest bi ob nedeljah zaprl turistične nastanitve. Uboge sobarice. Če človek nima doma postelje, naj gre pod most, ne pa zajeb.avat turistične delavce.
TEDO(uajtu)MEDO
25. 07. 2020 13.58
+7
Turizem je drugo. Sobarice (=študentke) itak delajo samo v turistični sezoni.
Carpediem32
25. 07. 2020 15.53
+4
V mestih ni turistične sezone, hoteli in hostli so odprti vse leto.
Hophopferdo
25. 07. 2020 12.39
+11
Jaz imam znanca, ki dela pri enem od živilskih trgovcev. Pravi, da vsi zaposleni trgovci podpirajo zaprtje trgovina v nedeljo, ampak ko se dela urnik, bi bli pa vsi v nedeljo. Baje je stokrat težje dobi nekoga, ki bo delal recimo v torek popoldne. Očitno je enako s potrošniki. Kao nihče ne nakupuje v nedeljo, ampak če pa ravno zmanjka moke al pa je v soboto zunaj sonce, v nedeljo pa dež... In pol so še mojstri v smislu "jaz vedno vse nakupim v soboto, ker se mi trgovci smilijo, če morajo delat, ko so lahko vsi ostali doma", a je za trgovca največja razlika med delom v soboto in nedeljo plača. 99% jih je raje v nedeljo do 15h kot v soboto do 21h.
Pan1
25. 07. 2020 12.25
+9
Ko berem, čez teden ni časa, me pa strosi. Trgovine, so odprte do 21 ure. Kdo dela od jutra 6, 7, 8 ure in do 21. Ne bluzite več. No za tiste petkove avše, ki nočejo nič, tudi ne laufat za vozom, je nedelja čas za trgovino. Če stoji z torbico in hoh štumfi, še kaj zasluži.
Perun
25. 07. 2020 12.27
+16
V veliki večini gre za pobeg, da se ni treba ukvarjati s svojo družino!
Antena
25. 07. 2020 12.02
+20
Kamorkoli gres ( obcina, poste, banke, lekarne, zdravstveni domovi its... ). Vseprej z najavo in postopoma. Trgovine pa navali narode ajoj ajoj