Slovenija

Sprejemanje tri milijarde evrov vrednega paketa ukrepov se zapleta, potrjevali naj bi ga šele v četrtek

Ljubljana, 31. 03. 2020 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/ N.P./ U.Z.
Komentarji
189

DZ v sredo še ne bo potrjeval tri milijarde evrov vrednega paketa ukrepov za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. Samo koalicija naj bi namreč pripravila več kot 100 dopolnil, svoje predloge pa imajo tudi v opoziciji. "Finančno gledano je to najobsežnejši zakon, ki ga je DZ kadarkoli sprejemal," opozarjajo. Strinjajo se, da se mudi, a moramo biti odgovorni, pravijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tri milijarde težek protikorona paket
    03:53
    Iz 24UR: Tri milijarde težek protikorona paket
  • Iz 24UR: Težave pri sprejemanju protikorona paketa
    03:07
    Iz 24UR: Težave pri sprejemanju protikorona paketa
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pričakuje gospodarstvo?
    05:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pričakuje gospodarstvo?
  • Iz 24UR: Mega protikorona paket
    03:11
    Iz 24UR: Mega protikorona paket

Vlada je predlog zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo javnosti predstavila v nedeljo popoldne. Nič prej ga niso prejeli v poslanskih skupinah, zato so v Levici, LMŠ in SD že v uvodu današnje seje odbora DZ za finance predlagali, naj se poslancem omogoči dovolj časa za preučitev in torej obravnavo preloži za en dan. Vendar ta predlog ni dobil zadostne podpore, zato se je seja nadaljevala, ob tem pa poslanci niti še niso imeli na mizah vseh napovedanih dopolnil. Samo koalicija naj bi jih pripravila več kot sto, svoje predloge glede ukrepanja ob epidemiji pa imajo tudi v opoziciji.

S potrditvijo zakona se mudi, saj naj bi ukrepi veljali od 1. aprila.
S potrditvijo zakona se mudi, saj naj bi ukrepi veljali od 1. aprila. FOTO: Miro Majcen

Slabih šest ur po začetku seje je nato predsednik odbora Robert Polnar (DeSUS) vendarle napovedal, da bo za danes razpravo zaključil in se bo nadaljevala v sredo. Plenarna seja DZ, ki je že sklicana v sredo ob 10. uri, bo zato v četrtek. "A le, če bo odbor v sredo končal delo," je povedal.

Vlada je veljavnost ukrepov, skupaj vrednih tri milijarde evrov, predvidela za meseca april in maj, z možnostjo podaljšanja do konca junija. V današnji razpravi so jim podporo izrekali člani odbora iz vseh poslanskih skupin, ob čemer so mnogi opozarjali na možnost zlorab in breme za javne finance, predlagali pa tudi še nove upravičence.

Po besedah finančnega ministra Andreja Širclja gre za prvega od zakonov vlade za reševanje težav, ki jih imamo z epidemijo novega koronavirusa. "Zagotovljena je pomoč denarno najšibkejšim, zagotovljena je pomoč gospodarstvu, da obstane. Posebna pozornost je namenjena malemu gospodarstvu, samostojnim podjetnikom, kmetom," je nanizal.

Z namenom ohranjanja delovnih mest bo v času epidemije namesto delodajalcev nadomestila plač vseh zaposlenih na čakanju plačevala država. Samo to jo bo stalo nekaj manj kot milijardo evrov, je povedal Šircelj. Prav tako bo čakajočim delavcem poravnala prispevke, posebna izplačila so predvidena tudi za tiste, ki v času epidemije delajo in prejemajo plačo. Z namenom zagotovitve socialne varnosti ljudi, ki jih je prizadela epidemija, pa bo država izplačala poseben solidarnostni dodatek širokemu naboru upravičencev - od upokojencev do samozaposlenih, študentov, kmetov, družin in prejemnikov denarne socialne pomoči.

Precej pozornosti so člani odbora posvetili tudi določbam zakona, ki bi policistom za namen zajezitve in obvladovanja epidemije dale dodatna pooblastila, med drugim sledenje posameznikom brez odredbe sodišča. V SMC so sicer že zjutraj napovedali, da bo koalicija te določbe iz zakonskega besedila črtala, vendar ustreznega dopolnila za zdaj še ni vložila.

V opoziciji so svarili pred prevelikim hitenjem pri sprejemanju zakona. "Finančno gledano je to najobsežnejši zakon, ki ga je DZ kadarkoli sprejemal," je dejal Luka Mesec (Levica) in opozoril, da se je zato treba o načrtovanih ukrepih temeljito pogovoriti in se dogovoriti, kaj je smiselno in kaj ne.

Na visoko številko je opozorila tudi Andreja Zabret (LMŠ) in od finančnega ministra želela zagotovilo, da se bodo ukrepi financirali tako, "da države in državljanov ne bo bolela glava, ko bo vse to mimo."

Šircelj je sicer dejal, da je denarja v proračunu za zdaj dovolj, omenil pa je tudi možnost dodatne zadolžitve, vendar o podrobnostih ni želel govoriti, saj bi lahko s tem vplival na skok obrestnih mer. Je pa zagotovil, da se predstavljeni ukrepi ne bodo financirali z morebitnim zvišanjem davkov. "Najmanj, kar imam v tem trenutku v mislih, je, da bi povečeval davke," je dejal.

Več časa za obravnavo sta si zaželela tudi Matjaž Han (SD) in Robert Pavšič (LMŠ). "Seveda podpiramo prizadevanja vlade, da se zadeva čim prej uredi, a želimo biti predvsem odgovorni," je dejal Pavšič in dodal, da so poslancem v zadnjih 24 urah skoraj pregoreli telefoni, saj jih kličejo različna združenja in posamezniki, ki se v tem zakonu ne najdejo.

V Levici denimo zahtevajo, da morajo finančno pomoč prejeti vsi, ne glede na obliko zaposlitve, tudi prekarni in agencijski delavci. Med upravičence bi vključili tudi najemnike stanovanj in poslovnih prostorov. Po drugi strani pa ne bi izplačali 150 evrov vsakemu rednemu študentu, saj "niso vsi v enakem socialnem položaju", kot je dejal Miha Kordiš (Levica).

"Zakon mora biti solidaren in pravičen," je opozoril Han. S predlaganimi ukrepi se strinja, a po njegovem mnenju bi morali veljati že od razglasitve epidemije v Sloveniji, to je od 13. marca. "To je zelo pomembno in s tem bomo pomirili ogromno ljudi," je dejal.

Maša Kociper (SAB) je pozvala k določitvi jasnih pogojev, kdo in pod kakšnimi pogoji bo do finančne pomoči upravičen, ter kaj se bo zgodilo, če bo prihajalo do kršitev. Ker se bo na hitro razdelilo tri milijarde evrov, meni, da bi moral nad razdeljevanjem denarja in izpolnjevanjem kriterijev bdeti poseben nadzornik. "Potrebujemo nek parlamentarni nadzor," je dejala.

Odbor bo sejo nadaljeval v sredo dopoldne z obravnavo vloženih dopolnil. Če jo bo istega dne tudi končal, bodo poslanci zakon sprejemali v četrtek.

Proračun
Proračun FOTO: Dreamstime

Kaj pa samozaposleni v kulturi?

Kulturni minister Vasko Simoniti je v izjavi za javnost dejal, da je v predlogu interventnega zakona posebna pozornost namenjena tudi najranljivejšim skupinam na področju kulture. Samozaposlenim v kulturi bo država tako kot ostalim samozaposlenim in kmetom omogočila trimesečno denarno pomoč v obliki temeljnega dohodka. Ta naj bi za mesec marec znašala 350 evrov, za april in maj pa 700 evrov. Prav tako pa bo država samozaposlenim v času epidemije novega koronavirusa krila vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.

V okvir omenjenih nadomestil po besedah Simonitija sodijo samozaposleni, ki se ukvarjajo z različnimi umetniškimi praksami, samozaposleni novinarji in verski uslužbenci.

Je pa minister priznal, da je specifika delovanja samozaposlenih v kulturi v tem, da je njihovo delo vezano na projekte. Kot je dejal, so zato na ministrstvu za kulturo pripravili dopolnilo k predlogu zakona, v katerem sicer piše, da morajo samozaposleni izpad dohodkov za pridobitev nadomestila dokazovati v primerjavi z mesecem februarjem. Po dopolnilu pa bi samozaposleni svoje stanje dokazovali na podlagi dohodkov iz zadnjega pol leta, saj so pri delu vezani na projekte in ni nujno, da so v februarju sploh imeli kakršnekoli dohodke.

Glede nevladnih organizacij v kulturi je Simoniti dejal, da bodo po predlogu zakona kot delodajalci upravičene izplačila nadomestil plače delavcev, ki jim začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi posledic epidemije. Glede javnih zavodov, ki so financirani iz proračuna, pa je pojasnil, da jim država nadomešča vse transferje oziroma dohodke, ki izhajajo iz plač.

'Mediji so enako prizadeti kot druga podjetja in si bodo bremena morali porazdeliti tako kot vsi'

Simoniti je med drugim dejal tudi, da bodo mediji deležni enakih ugodnosti v časi epidemije kot druge gospodarske družbe. Bodo pa preučili pobude za morebitne dodatne olajšave.

Protikoronski zakon sicer predvideva, da regionalnim in drugim televizijam, ki informirajo, ni treba plačati za distribucijo televizijskega signala s strani javne RTV. Prav tako regionalnim in drugim televizijam in radijem ne bo treba plačati frekvenčnine Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve. Simoniti podrobnosti teh ukrepov ni pojasnil, prav tako nima ocene, kako finančno težak je ta ukrep.

Je pa izpostavil, da Radiotelevizija Slovenija za april ne bo izdala računov pravnim osebam in samostojnim podjetnikom za prispevek za sprejemnike v javni rabi in v nastanitvenih obratih. Na vprašanje, ali se oprosti plačila prispevka tudi gospodinjstva, pa je dejal, da po njegovem razumevanju to iz tega ukrepa ne izhaja.

Povedal je še, da bodo na račun zagotavljanja sredstev za samozaposlene bržkone okrnjena tudi proračunska sredstva ministrstva za kulturo, da pa pričakuje, da bodo sredstva iz rednega letošnjega razpisa za programske vsebine medijev za letošnje leto razdeljena v skladu s podpisanimi pogodbami in opravljenim izborom projektov.

Ob nekaterih dodatnih pobudah, denimo glede oprostitve stroškov tiskanja in distribucije tiskanih medijev, bodo premislili, ali je treba medijem zagotoviti še kakšne olajšave.

"Mediji so enako prizadeti kot druga podjetja in si bodo bremena morali porazdeliti tako kot vsi," je dodal.

Ostanite doma
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grumf
31. 03. 2020 21.58
+3
Tolk govorenja, pogovarjanja., kombiniranja, MUTENJA.,., Dejte lepo UTD vsakmu Slovencu enako in se začnite ukvarjati z nasednjimi problemi. Tole sedaj se spreminja v burlesko.
Uporabnik1836414
31. 03. 2020 21.52
+2
Predlagam da Kordiš poskrbi za vse z Zidanom!!
taurus111
31. 03. 2020 21.48
+4
Žalostno, žalostno , ma tako smo si želeli spremembe vlade. Zdaj pa peščica kulturnikov .lenuhov minira vse kar državljani in nova vlada koristnega predlaga . To ni DZ to je konjuščnica, kjer neve kdo pije in kdo plača? Vojake na J mejo, policajev je premalo...! O Bog in virus usmili se nas!!!!!!
Uporabnik113189
31. 03. 2020 21.50
+1
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.52
+2
taurus... o čem cviliš.....??? A ni janša mandatar...??? o kakšnih kulturnikih sanjariš...pa ne da janševo vlado vodi peščica kulturnikov....???
taurus111
31. 03. 2020 21.59
+4
Si me slbo razumel Janšo minirajo kulturrniki i
Perovsky
31. 03. 2020 21.46
+5
Kaj pa brezposelni brez socialne pomoči? Vsak študentek, vsi na sociali in penzionisti itd itd... dobijo del pogače. Jaz te logike oprostite ne razumem. Naj brezposelnim, ki so ze tako v riti(pa se bolj bodo) placajo vsaj osnovne prispevke, da jim doba teče. Drugace bodo dvojno tepeni.
Boboljše
01. 04. 2020 08.07
+2
Perovsky, potrebno si je zagotovit glasove za naslednji mandat. Socialcev je daleč največ, študenti se prodajo še za bistveno manj kot 150€, penzionisti pa so se v preteklosti tudi že za golaž.
upornik19
31. 03. 2020 21.45
+10
če ne bo gospodarstva tudi se bo tudi JU odpuščalo!
bojer
31. 03. 2020 21.53
Staritrg
31. 03. 2020 21.41
+6
A za virus Janez Janša se bo tut delil denar? Levi so tako psihično obremenjeni, da so postali totalno opravilno nezmožni... darjuje se lahko na... antiJJ 5
upornik19
31. 03. 2020 21.40
+5
nas bo vseh 230 000 ljudi pristalo na zavodu??
Ljubljanski Snob
31. 03. 2020 21.44
+2
Če se stvar ne zalaufa do junija bo večja številka od te ki si jo napisal
Staritrg
31. 03. 2020 21.45
+3
Ni panike Luka Mesec bo poskrbel za vse...
Ljubljanski Snob
31. 03. 2020 21.38
+4
Imam kafič, 15 kav na dan, furam s klaso mercedes 320 CDI 4 matic, in apple 11 pro max. Nimam za kruh. Pomagajte mi
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.39
+1
pejt v kaliforniji pa prosi sledilce kot tista filmska star hinja al kaj je ......
Ljubljanski Snob
31. 03. 2020 21.41
+1
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.50
+3
ok...v wyomingu so dva dni dobesedno talali nafto...malo dane plačali , da jo vzameš....Vem da ne verjameš ampak je RES....ti samo jahto na kolesa ...in via wyoming....
Boboljše
01. 04. 2020 08.10
Ljubljanski Snob
31. 03. 2020 21.35
+4
Prehitro smo začeli talati denar. Po 14 dnevih pravijo nekateri da so že na koncu. Dame in gospodje kaj ste počeli celo življenje? Varčevati je potrebno takrat ko imaš. Tele 3 milijarde po talamo potem pa Pajčevina na riti. Pa Lp vsem predvsem Rozletu in Volk breninu.
Ljubljanski Snob
31. 03. 2020 21.36
-1
Uporabnik113189
31. 03. 2020 21.37
+1
Res je, z denarjem moraš biti ZELOOOOO previden.. Kriza se še začela ni, mi bi pa delili.. Za to je še dovolj časa.. Takrat ko bo šlo zares..
Ljubljanski Snob
31. 03. 2020 21.38
+0
Se strinjam s tabo pa sva si politično kilometre narazen
Ljubljanski Snob
31. 03. 2020 21.40
+1
Stari junija... Junija bo tukaj slabše kot v Venezueli ali Vietnamu če se ne zalaufa gospodarstvo povsod po svetu
Uporabnik113189
31. 03. 2020 21.46
-1
Če so znižali nafto pod 20$, kaj to pomeni? Da hočejo iz vas izcuzat denar, za vsako ceno. Prej je bila cena 60$. Torej 3x več. Ali drugače tvoj evro je danes vreden od 3-4x več.. Če ga daš na lahko iz rok, so te opeharili..
Boboljše
01. 04. 2020 08.13
+1
Kaj bluzite, ta denar pride iz EU in je namenjem za pomoč prebivalstvu, gospodarstvu...
Uporabnik113189
31. 03. 2020 21.32
+0
Kot običajno za janšo, je tudi tokrat ista zgodba.. Janez ni ničesar kriv, vsi okrg njega pa se prepirajo in spopadajo, na mizi je res velikanski kup denarja, za katerega bodo naslednje genracije slovencev delale desetletja. Zanimivo je, da se zopet STRAŠNO MUDI.. Dajte se že enkrat naučit. Ko vas vsi prepričujejo da morate prodat svojo hišo, ker se strašno mudi in vam nudijo zanjo drobiž, se ustaviš in stvar prespiš. Ne en dan ali dva ampak nekaj mesecev. Če naša država ni pripravljena na gospodarsko krizo, potem ni vredno da jo imamo.. Kot pa je bilo slišati še mesec dni nazaj so gospodarstveniki razlagali, da je dane spopolnoma drugače kot 2008..Tokrat so pripravljeni.. In Janez ne bi bil Janez, če ne bi na mizo postavil zelo privlačen kozarec marmelade ( beri megazakon o delitvi denarja), v njega bi pa vtaknil uspavalne tablete ( beri pooblastila policiji in vojski za svoje diktatorske mokre sanje). Krasno nam gre, virus imamo pod nadzorom, po občinah delujejo štabi civilne zaščite, deli se hrana, skrbi za šibke, delamo svoje ventilatorje, proizvodnja mask že teče, število novih okužb stagnira, prčakujemo da bo jutri manjše.. Zakaj že potrebujemo nadzor nad mobiteli, vdiranje policajev v stanovanje? In zakaj potrebujejo legalizacijo tega famoznega člena za vojsko, če vojska že brez tega lepo pomaga policiji in dela na meji?? Zakaj za vraga rabimo mnogo več represije, če nam uspeva reševati težave demokratično? Zato da se bomo pridružili afriškim državam pa Orbanu?
Staritrg
31. 03. 2020 21.36
+0
Si vredu? Al si še vedno v šoku, ker je Šarec odstopil?
bema1201
31. 03. 2020 21.38
+5
Za nekatere ki se oglašajo tu na portalu bi bilo res edino zdravilo diktatura ala Orban, morda bi potem prišli k sebi in začeli realno gledat na vse ne pa v svojih blodnjah sovraštva.
simeoni
31. 03. 2020 21.46
+2
Ne moreš dopovedat ljudem,da ta vlada ne deli bombončkov kar tako, ker je preveč denarja,ampak to delitev bo treba vse trikratno vrnit.To, kar sedaj dela vlada, je kriminal brez primere.Priporočam, da se malo zamislite in varčujte z denarjem dokler ga še kaj imate.Ne strašim,samo premislite !
Boboljše
01. 04. 2020 08.16
+1
Zaradi takšnega razmišljanja nastane recesija.
231koak
31. 03. 2020 21.28
+2
Ka ze studira kiri, kak bomo dali regres?
Staritrg
31. 03. 2020 21.27
+2
Levakom se vidi da glave skup tiščijo... so že vsi oboleli pa čeprav le virtualno... več kot očitno je med njimi ogromno brezdelnežev, ki imajo preveč časa in bujno domišlijo...
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.38
+4
desnakom se vidi...da vas peče ...Vaš mandatar janša očitno ne zna voditi vlade...kot kaže...al v čem je problem...A ni to vaša janševa vlada ...????
Staritrg
31. 03. 2020 21.48
+2
Štiri vlade zaporedoma niste niti ene do konca pripeljali... vsi levi mandatarji so pregoreli... zdaj ko vam jih je zmanjkalo vas bopa JJ ven vlekel...
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.57
+1
stari...o čem jamraš ...??? Je janša želel biti mandatar....??? Je mandat sprejel...??? KAKŠNE veze ima ...ali ne bil rop lopov s TO vkado in vladanjem...ali pa da je papež rahlo nahoden...???
Staritrg
31. 03. 2020 21.59
+2
Enostavno niste bli sposobn vladat... in mu ni ostalo drugega kot da je klečeplazeče bivše. levake uslišal in postal mandatar...
Boboljše
01. 04. 2020 08.20
+1
Staritrg, mislim, da bi se bilo dobro testirat, nekaj ne štima.
bema1201
31. 03. 2020 21.24
+1
Vsi delajo kar se da, da se ta kriza čimprej kolikor toliko dobro konča za državo, in da vse tudi materialno in finančno čimmanj prizadane, levičarjem je pa prioriteta, posebno Levici in SD da zminirajo sedanjo vlado. Kako pokvarjen je recimo Židan, ko sem ga poslušal ob potrjevanju vlade, kakšne spravljive sladke besede, že čez par dni pa popolnoma drug človek. Iz njegovih ust sama kritika na račun vlade, strašenje pred diktatura. Da ne govorim o Mescu ki ne ve kaj bi še dejal da bi se promoviral. Celo maske se na današnji seji DZ ni nadel, da ga je moral predsedujoči posebej opozorit nato. Še enkrat je pokazal kako poln samega sebe je. Ja res je levičarje bolj kot vse drugo skrbi to bi Janša uspešno zaključil to kar se dogaja, za njih je vse ostalo vključno z epedemijo drugotnega pomena, sram jih je lahko.
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.32
+0
miško...imate vendar vašo janševo vlado ....ki ste jo tako zelo želeli...Kaj sedaj cviliš in vse so krivi v drugi... V VEDNOST ...mandatar je tvoj janša...Pa ne da ni sposoben voditi vlade...
bema1201
31. 03. 2020 21.35
+3
Še zmeraj nisi prebolel virusa ki se imenuje Janez Janša, res te je zaznamoval za vse življenje.
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.41
-2
mar nimate vaše vlade janše.... v čem je problem...??? Nisi zadovoljen z njegovim vladanjem al kako...???
bema1201
31. 03. 2020 21.51
+1
Zaenkrat sem, samo ti nisi ker imaš virus Janez Janša, ki te muči.
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.59
-1
Kaj pol cviliš ??? ....mene to nič ne muči...Kot vidim muči vas janšiste...pa to...
juhej77
31. 03. 2020 21.22
+4
... In najbolj so pametni sincki, ki jim je atek dal vse.. Tud na koncu 10eur za tank bmw...
slovenijateam
31. 03. 2020 21.16
+5
Ste tu ene cvetke hahhaa. Vsi tok pametni, ce pa bi morali vi ukrepati pa sprejemati stvari na svoja pleča pa se bi usrali hahha. Lajat je najlazje. Ovčke
slovenijateam
31. 03. 2020 21.22
+0
Pa ne zagovarjam vlade, ampak tok ko mate eni "pametnega" za povedat pa bruh. Dobro da vi ne vodite države.
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.33
+2
če pa bi ...kajne...Miško , če bi bil ti gates...ne bi cvililo tukaj...Sej veš...ČE...
zek
31. 03. 2020 21.16
+3
Ko prebiram komentarje SI ENOSTAVNO NE ZASLUŽITE POMOČI! Pa še v razmislek, če bi tak zakon sprejemala prejšnja koalicija NE BI BIL SPREJET NASLEDNJIH 10 LET!
Staritrg
31. 03. 2020 21.21
+3
Saj sedaj opozicija zavlačuje in potrebuje več časa...
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.34
+1
zeko...A ni janša mandatar....??? je mar nesposoben voditi vlado...
borec91
31. 03. 2020 21.14
+1
ze cifra da bo cakanje na delo kostalo miljardo smrdi do neba kot da bi meli jurja place vsi ti na cakanju ja za ucitelske bo slo res grozno veliko a popolnoma neupraviceno
Beopen
31. 03. 2020 21.07
+29
Kakorkoli, prav je, da smo v času izrednih razmer zaradi koronavirusa dovzetni za vse, ki zaradi tega čutijo posledice. A da pa sem štejemo, vsaj tako trenutno kaže, pomoč tudi duhovnikom in s tem neposredno cerkvi, pa je NEDOPUSTNO!!! Za maše ipd., cerkve nikoli ne plačujejo davkov, so eden najmočnejših gospodarstvenikov v Sloveniji, ukvarjali so se in zafurali so Zvon 1, 2...in posledično Mariborsko okrožje (nadškofijo), škode ljudem niso vrnili, Vatikan, ki bi lahko pomagal, je bogat... Pa ljudje božji, kaj bi vi radi???
komarec
31. 03. 2020 21.03
+2
Kaj blo, a se je že začelo iskriti?
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.02
+7
najbolj poštena in transparentna janševa vlada ...sekta v nebesih....Nekaj dejstev iz preteklih dni...šircelj se je hvalisal , da je denarja dovolj. ...( eu denarja seveda ...to je v začetku pozabil omeniti ....) ..čez dan dva od najbolj transperetnih izvemo ....da janševa vlada pripravlja PRIBLIŽNO 2 miljardni paket zakon...( približno 2 mijardi je lahko 1 , 7 mijarde ali pa 2 , 3 mijarde ....ZELO transparentno ....par jurjev gor al pa dol....)...sedaj je govora o treh mijardah...ki jih niso sposobni spacati skupaj v paket. ..ker gre za janševo vlado....in se ne mudi več...ne zamujamo ....in samo res na začetku je bilo omenjeno " nekje " spotoma ...da gre za skoraj 4 .mijarde pomoči - v prevodu - pufa....In VSE je najbolj transperetno in pošteno....Bljak ...
komarec
31. 03. 2020 21.09
+8
Volk, če se dobro spomnim nekaterih komentarjev desničarjev, takrat ko smo se osamosvajali. Lepo je bilo v Jugi za to ker se je živelo na puf, saj tako ni moglo več iti, to ni peljalo nikamor...... Kam pelje pa to danes? V parih mesecih bo spuhtelo 4 milijardice, seveda EU denarja, pa še tisto bomo sfrčkali kar so prejšnje vlade prišparale. Res me zanima epilog čez kakšen mesec.
komarec
31. 03. 2020 21.10
+5
Enkrat ga je narod že nagnal, sedaj ga bo izgnal, če bo ploh čas.
Staritrg
31. 03. 2020 21.16
+3
Za odlok sprejetja zakona je zaprosila opozicija... vsaj članek si preberi, da ne boš bedak v štartu izpadel...
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.24
+2
pipa... Res je .. očitatajo drugim točno to , kar sami počnejo in vidimo kam pelje...in že doživeto med vladanjem janše....S to razliko...da se bodo sedaj janševi naslednjih 30 let sklicevali na " virus " ...So pa IZREDNO transparentni....pol miljarde gor al pa dol...Za štart NI jasno ...kje ne 10 miljonov za maske....thinc tonin 18.3 ...VSE smo plačali...in 19.3 ....dobro je , da nismo nič plačali...VSE te laži so javno dostopne v člankih za nekaj dni nazaj tudi tukaj na 24 h....Epilog bo vsekakor pretresljiv ...za nekatete manj za nekatere pa grozljivo pretresljiv...
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.35
+0
stari... če se ne motim ...je tole janševa vlada...in on mandatar...A mu me gre al kako....??? Kakšen mandatar pa ne to....???
Staritrg
31. 03. 2020 21.37
+2
Še vedno zavajaš kot sem ti napisal... tipičen levak.... zavajanje in nato še sprenevedanje!
VolkBrenin
31. 03. 2020 21.42
+2
Zavajam ...??? Mandatar je tvoj janša... V čem je problem...???
Staritrg
31. 03. 2020 21.45
+0
Sem mislil, da se vsaj zavedaš kaj pišeš... pa sem se zmotil, se ti opravičujem in te ne bom več motil....