Slovenija

Američani ponujajo energijo, milijarde pa naj bi zabrisale meje med vzhodom in zahodom

Ljubljana, 05. 06. 2019 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
31

Potrebujemo več povezanosti na transportnem in energetskem področju, zmanjšati moramo razvojni zaostanek za zahodnimi članicami EU. Tako razpravljavci predsedniškega panela, ki je potekal v okviru srečanja pobude Tri morja. Pobuda sicer od razprav prehaja k dejanjem - z ustanovitvijo finančnega sklada pobude, ki bo deloval kot nov vir za financiranje velikih infrastrukturnih projektov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pobuda Tri morja
    03:52
    Iz SVETA: Pobuda Tri morja
  • Iz 24UR: Pahor gosti več kot 600 udeležencev iz 44 držav
    02:14
    Iz 24UR: Pahor gosti več kot 600 udeležencev iz 44 držav
  • Iz 24UR: Kaj bo še na programu pobude Tri morja?
    00:59
    Iz 24UR: Kaj bo še na programu pobude Tri morja?

Gostitelj srečanja je predsednik republike Borut Pahor, gre pa za eno največjih politično-poslovnih srečanj v Sloveniji, ki se ga udeležuje osem predsednikov držav članic pobude.

Predsedniški panel je potekal pod naslovom EU med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem: odpravljanje tranzicije in geopolitični izzivi. 

Pobuda Tri morja združuje 12 držav med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem. Združuje Slovenijo, Slovaško, Romunijo, Poljsko, Madžarsko, Litvo, Latvijo, Hrvaško, Estonijo, Češko, Bolgarijo in Avstrijo. Srečanja se udeležujejo tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški sekretar za energijo Rick Perry. Skupaj je v Ljubljano prispelo več kot 500 visokih političnih in gospodarskih predstavnikov iz 44 držav.
Spregovorili so predsednik RS Borut Pahor, predsednik Bolgarije Rumen Radev, predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Češke Miloš Zeman, predsednica Estonije Kersti Kaljulaid, predsednica Litve Dalia Grybauskaite, predsednik Poljske Andrzej Duda, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Peter Szijjarto in ameriški minister za energetiko Rick Perry.

"Sklad bo poskrbel, da od besed preidemo k dejanjem"

Duda je poudaril, da gre za iniciativo, ki si prizadeva za spremembe na področju ekonomije in družbe, iniciativo, ki želi, da se del sveta, ki v njej sodeluje, pridruži najbolj razvitim. "Vzdrževati moramo visoko rast in stabilnost finančnih ustanov." Tako bo tekma za boljši razvoj mogoča. Kot je ponazoril, so razlike trenutno res velike. Ista pot, ki jo na primer vlak v zahodnem delu EU opravi v enem dnevu, lahko na vzhodu traja tudi tri dni. 

"To ne vpliva le na udobje potovanja, ampak na ekonomske in družbene odnose. Imeti moramo vzdržno strategijo investicij," je poudaril Duda. Potrebe so ogromne. V zadnjih letih je regija za razvoj transportnih povezav porabila okoli 100 milijard evrov. Podobno na področju energetike in vse do leta 2030 je pričakovati, da se potrebe ne bodo veliko spremenile.

Duda je prepričan, da bo regija v prihodnjih letih nadaljevala s hitro rastjo, ki že zdaj uspešno privablja investicije iz različnih delov sveta, predvsem ZDA in Azije. Vendar pa regija z izzivom, da ujame najbolj razvite dele Evrope, ne bo uspela, če bodo države pri tem osamljene ali bodo odvisne le od evropskega denarja, je prepričan govornik.

Pobuda Tri morja tako ustanavlja investicijski sklad. "Gre za nov vir sredstev za investicije. To bo praktična komponenta, da iniciativa res uresniči svoje sanje," je poudaril Duda. "Sodelovanje jemljemo resno. Uspeha iniciative ne želimo meriti po številu sestankov, ampak v kilometrih novih cest. Premikamo se od analize k akciji," je poudaril.

Glede sklada sicer ostaja še več odprtih vprašanj. Njegov trenutni status je "v ustanavljanju". Sicer pa obstaja dogovor o 48 prednostnih projektih, ki se nanašajo na področja energetike, prometa in infrastrukture. Slovenija v peterici svojih prioritet našteva drugi tir, obnovo železniškega vozlišča Ljubljana, plinsko povezavo med Slovenijo in Madžarsko, izboljšanje električnega omrežja med Slovenijo in Hrvaško ter digitalno avtocesto 5G. Koliko in kako bomo vanj vplačali še ni povsem jasno, Poljaki na primer ponujajo 500 milijonov evrov. Načeloma naj bi sklad generiral investicije v višini 100 milijard evrov.

"Meja med vzhodom in zahodom se mora zabrisati tudi v glavah ljudi"

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poudarila, da je bila osnovna ideja iniciative, ki je svojo pot začela leta 2015, da se zabrišejo meje med Vzhodom in Zahodom, "ki ne obstajajo samo, ko se peljete po tem delu Evrope in opazujete infrastrukturo, ampak v glavah ljudi". "Doseči želimo resnično kohezijo," je poudarila. "To je platforma za specifično sodelovanje, nimamo sedeža, sekretariata, ne mečemo stran denarja, uporabljamo sodobna sredstva komunikacije in skrbimo, da se iniciativa krepi," je ocenila Grabar-Kitarovićeva, ki je tudi izrazila veselje, da vsaka država, ki gosti iniciativo, doda svojo perspektivo. "Slovenija je dodala inovativnost, ki je izjemno pomembna." 

Glede ciljev svoje države pa je dejala, da so jasni: "Hočemo ekonomski razvoj, da naši državljani uživajo enak standard življenja kot v drugih, razvitejših državah."

Da si razvoja želi tudi njegova država, je poudaril Radev: "Iz tranzitne države za plin se želimo transformirati v distribucijski center," je poudaril.

Zeman pa je predlagal okrepitev pobude z dimenzijo varne preskrbe z vodo in se zavzel za povezovanje dežel v porečjih Donave, Odre in Labe.

Zmagovalci novega svetovnega reda: Zdrava pamet in skrb za okolje

Kersti Kaljulaid je izpostavila okoljski vidik prihodnosti. "V 21. stoletju naši otroci odraščajo v času, ko smo na tem, da uničimo planet. Pomembno je, da govorimo o inovacijah, saj moramo tako prometni kot energetski sektor inovirati – da ne bosta le konkurenčna, ampak čista. Moramo biti odgovorni voditelji, da ne bomo uničevali planeta, medtem ko sedimo na svojih pozicijah."

Szijjarto pa je zbrane voditelje opozoril, da gre za vprašanje, kdo bodo "zmagovalci in kdo poraženci novega svetovnega reda". Prepričan je, da tisti, ki bodo znali hitro in razumsko odločati o vprašanjih ekonomije in varnosti. Prepričan je tudi, da se je že izkazalo, da zmagujejo tisti, ki ne zaidejo v dvoličnost in pretirano politično korektnost.

Močno sporočilo iz ZDA: ZDA ponujajo vključitev v energetsko oskrbovalno verigo in obljubljajo, da ne bodo nikoli uporabile energije kot orodja za doseganje svojih ciljev in interesov

Perry je svoj nagovor začel s sporočilom "ameriški predsednik in Američani vam sporočamo, da podpiramo vaša prizadevanja, izboljšanje energetske varnosti, podpiramo to iniciativo".

Poudaril je, da je čas, da se zaključki produktivnih debat zdaj spremenijo v konkretna dejanja in dejal, da je njegova država zavezana k temu, da partnericam pomaga k energetski neodvisnoti. "Pred petnajstimi leti smo bili v ZDA odvisni od energentov iz tujine, danes je drugače, lahko sem tukaj in vam zagotavljam, da bomo pomagali tudi našim prijateljem, da ne bomo energije nikoli uporabljali kot politično karto."

Med konkretnimi oblikami pomoči je izpostavil izvoz utekočinjenega zemeljskega plina ter sodelovanje na področju pridobivanja jedrske energije. ZDA je predstavil kot močno konkurenco Rusiji. "Ponujamo svoboden in odprt trg. Ponujamo transparentnost. In ostajamo zanesljiv dobavitelj energentov," je poudaril in dodal, da bodo ZDA poskrbele, da ne bo nihče pritiskal na države in "energijo uporabljal kot orožje".

Srečanje Tri morja
Srečanje Tri morja FOTO: Aljoša Kravanja

Zakaj pobuda Tri morja?

Pobuda Tri morja združuje 12 držav med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem. Združuje Slovenijo, Slovaško, Romunijo, Poljsko, Madžarsko, Litvo, Latvijo, Hrvaško, Estonijo, Češko, Bolgarijo in Avstrijo.

Srečanja se udeležujejo še nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in torej tudi ameriški sekretar za energijo Rick Perry. Skupaj je v Ljubljano prispelo več kot 600 visokih političnih in gospodarskih predstavnikov iz 44 držav.

Kot je danes poudaril premier Marjan Šarec, 12 držav pobude, ki so geostrateško umeščene med Baltskim, Črnim in Jadranskim morjem, predstavlja 28 odstotkov ozemlja EU in 22 odstotkov prebivalstva, a le 10 odstotkov BDP unije.

Slovenija je za organizacijo tega dogodka namenila nekaj manj kot pol milijona evrov - 220.000 za predsedniški del, podobno tudi za poslovni del. Pri organizaciji je sodelovalo 220 ljudi.

Odgovor na vprašanje, zakaj je pobuda pomembna, se tako ponuja kar sam. "Samo z izboljšanjem povezljivosti, ne samo od severa proti jugu, temveč tudi od zahoda proti vzhodu, lahko zagotovimo boljšo, uspešnejšo in bolj vzdržno prihodnost za naslednje rodove," je po poročanju STA ocenil Šarec.

Prav tako pa pobuda v ospredje vrača krepitev čezatlantskega sodelovanja. Pobuda se je namreč rojevala 2015, ko so države zaradi zaostrovanja odnosov z Rusijo iskale načine, kako zmanjšati energetsko odvisnost od države, ki se je tedaj močno zapletla v ukrajinsko krizo.

Med prvimi "botri" pobude so bile prav ZDA, tudi preko think-thanka Atlantic Council, ki se ukvarja s povezovanjem političnih, gospodarskih in miselnih voditeljev ter deluje predvsem na področju zunanjih zadev. Kmalu zatem pa je pobudo podprla tudi EU. Ugibanj o ameriških interesih v pobudi sicer ne manjka, večina pa meni, da pobuda ni prvenstveno uperjena proti Rusiji, Američani pa naj bi želeli omejiti predvsem kitajski pohod po Evropi.

Če je bila sprva v ospredju energetika, je kmalu na pomenu znotraj pobude začelo pridobivati gospodarstvo. V Bukarešti je bila tako lani organizirana tudi prva poslovna konferenca pobude.

Inovativno gospodarstvo le z inovativno državo

Gospodarstvo je bilo v ospredju tudi danes. Na panelu o inovacijah so poudarili, da imajo podjetja v regiji pobude Tri morja velik inovacijski potencial. A pogosto se zatakne pri financiranju, težava so tudi birokracija, korupcija in dostop do financiranja. Podjetja si želijo hitrejšega odzivanja vlad na njihove potrebe.

Generalna sekretarka Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc je po poročanju STA poudarila, da je v regiji predvsem veliko tehničnega, naravoslovnega znanja. Vprašala pa se je, ali so raziskovalni centri v regiji enako dobro opremljeni kot tisti na zahodu. Preveč je tudi birokracije in regulacije, je opozorila in dodala, da bi se morale vlade hitreje odzivati na potrebe inovativnih podjetij.

V primerjavi s Silicijevo dolino je v regiji pobude Tri morja za podjetja večji izziv tudi zagotavljanje financiranja, je nadaljevala Šmučeva. Denar za prvi korak podjetniki še dobijo, zatakne pa se v stopnji rasti, je dejala. "Zato številna podjetja preselijo svoj sedež drugam," je spomnila.

Na poslovnem panelu je zbrane nagovoril tudi predsednik GZS Boštjan Gorjup, ki je poudaril, da je cilj poslovnega foruma spodbuditi nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj držav pobude, krepitev medsebojnega sodelovanja, pa tudi sodelovanja v širši evropski regiji in globalno.

"Beseda dneva je povezovanje. Vzpostavljanje skupnih temeljev predstavlja izziv. Orodje za njegovo doseganje pa je inovativnost," je dejal Gorjup. Pohvalil je namero o ustanovitvi sklada, ki bi po njegovem lahko postal pomembna dodatna platforma za financiranje projektov z oprijemljivim učinkom na regijo in EU.

Podpora energetski suverenosti

Veliko zanimanja pa je požela tudi razprava na panelu o energetskih vprašanjih, saj je, kot rečeno, vzpostavljanje kvalitete energetske infrastrukture in premik k energetski suverenosti ena od prioritet držav članic pobude.

"Podpiramo vas na poti oblikovanja svoje energetske prihodnosti," je poudaril ameriški minister za energetiko Perry. Slovenska infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek se je na panelu osredotočila na potrebo po sodelovanju v regiji pri postaviti energetske infrastruktur, poroča STA. EU je po njenih besedah na prelomni točki, ki bo odločila, ali bomo dosegli zastavljene okoljske cilje do leta 2050.

V boju proti emisijam toplogrednih plinov evropske države vse pogosteje posegajo po utekočinjenem zemeljskem plinu. Pri tem so udeleženci današnjega panela pozornost posvetili tudi plinskemu terminalu, ki ga gradijo na Krku. Plinsko infrastrukturo pospešeno gradi tudi Poljska.

Direktor Gen energije Martin Novšak je med prioritetami v Sloveniji predstavil idejo o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, s katerim bi zmanjšali emisije v okolje, medtem ko je direktor področja za strateške inovacije pri Elesu Uroš Salobir pa je predstavil projekt gradnje pametnih omrežij Sincro.grid.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
06. 06. 2019 09.01
+3
spet mecemo denar skozi okna - koga zanima Pahor in Ljubljana
Nimasmisla
06. 06. 2019 07.49
+2
amere najbolj boli da jih prehiteva kitajska pa še rusija
User416781
05. 06. 2019 21.51
+6
Kaj je sploh smisel takih srečanj? A v tem, da vsi modrujejo kaj bi bilo potrebno narediti, da govorijo o nekih imaginarnih željah, da vsak po svoje nekaj fantazira? Me zanimajo konkretni sklepi in uresničevanje teh, ter rezultati. Do takrat pa je to le neko preseravanje in brezvezen strošek, od katerega ni nobene koristi.
TITO 50
05. 06. 2019 21.49
+9
Kolikor so tukaj zmetali denarja za prazno mlatenje slame bi imeli že 2. tir
DeBill
05. 06. 2019 21.46
+4
darovi danajcev so to
hotchilipoper
05. 06. 2019 20.16
+12
A so poskrbeli za juncerjev išijas?
za bojši jutri
05. 06. 2019 20.08
+18
Kakšen plin? Boruta zanimajo Kolindini joški
plotter123
05. 06. 2019 19.44
+13
a se je borut kaj zalizal s čokolindo ?
Džouzi
05. 06. 2019 19.24
+13
Kdaj pa so sploh sestankovali, če pa jih cel dan okol vozijo? Ni bilo ure, da ne bo po centru Ljubljane nelajkrat tulila spremljevalna vozila.
Frane Šajn
05. 06. 2019 19.12
+14
Da ga ni kdo od prisotnih prijel za besedo slučajno? Kot sem že omenil dajte fantu en tak prostorček v Gorici ali v Ljubljani in naj vodi tam take debatne kroške o rešitvi sveta, pred njim samim . O pa to ni res, da ne slišiš ali ne prebereš!
Pozitiven
05. 06. 2019 19.07
+10
Pahor je stal, kot kakšen solacek Perryem.
JApajaDAja
05. 06. 2019 19.10
+12
takšnim smo včasih rekli "cule pokorni "!
Frane Šajn
05. 06. 2019 19.14
+13
Hlapec je hlapec pa če mu glavo odšraufaš ¨, pa bo na tleh še vedno pohlevno gledala v rablja!
robespierre16
05. 06. 2019 18.52
+17
in naš instagramček se spet stiska ob hrvaško kiklo....vse za dobro fotko....fuj..
Frane Šajn
05. 06. 2019 19.16
+14
Začnimo postopek , da se ga rešimo in postavimo človeka, ki se zna v svetu obnašat ni to nabiranje točk po štalah na Slovenskem, mu ne zmore tega kdo dopovedati!
plotter123
05. 06. 2019 19.46
+4
Centurion
05. 06. 2019 18.49
+34
Naj mi nekdo razloži kako je lahko utekočinjen plin glede na transport, proces utekočinjenja, in obraten proces cenejši kot Ruski ki teh problemov nima (samo plinovod???
Transformerji
05. 06. 2019 18.36
+7
Pa še plastične vrečke omenite, menda se jih bomo tako znebili..
JApajaDAja
05. 06. 2019 18.18
+40
sedaj nam bo še usa preko treh morij vsilila dražji usa plin...tisti, ki bo to podpisal naj nam iz svojega žepa plača razliko od cene ruskega!
el capitano
05. 06. 2019 18.13
+31
Debata teče o izgradnji terminalov za utekocinjen plin na Krku in Plačah ,torej o neodvisnosti od Ruskega plina..Vsekakor so očitno debate o ekologiji na tem delu sveta ,le floskule v času predvolilnih obljub..
el capitano
05. 06. 2019 18.14
+4
oježeš
05. 06. 2019 18.06
+10
Glede naslova. To pokaže, da smo birokratska država, ki še vedno zna povečevati birokracijo v škodo državljanov. Namesto preprostih in hitrih rešitev, je vodstvo birokracije tako pomembno, da ni sposobno narediti učinkovito birokracijo, ki bi delovala hitro in učinkovito. Tako so pomembni sami sebi, da morajo vsi postopki, odgovori, itd., trajati nenormalno dolgo. Medtem ko v tujini to rešujejo sproti in tekoče. Pa se nihče naših noče od njih kaj naučiti, ker potem ne bi bili doma več tako pomembni. Žalostno za vse nas.
lakala28
05. 06. 2019 18.03
+11
Za Perry-ja nafta očitno ni energija, sicer ne bi takih klatili. Ali pa še ne ve, da imamo v Evropi tudi že televizijo pa časopise pa to. Krele, nimaš kaj. kot un polek alkoholinde.
LazniviZares
05. 06. 2019 17.48
+14
Slovenija raje kot zgradi avtocesto do ilirske bistrice - Jelsan ,po zdajsnjih kozjih stezah prepove tovorni promet...tako da bodo tovornjaki iz Reskega pristanisca delali pot okrog sveta da pridejo na kaksen kos slovenske avtoceste.... Italija ima avtoceste na meji , Hrvaska ima avtoceste na meji ...umes je motec element slovenija z kolovozi iz casa konskih upreg....bogi smo zelo bogi...
LazniviZares
05. 06. 2019 17.51
+8
V istri mimo "emintece slovenije " portoroza isto kolesarska steza do dragonje ...o avtocesti niti sanja se ne slovenija....
FC Chelsea2
05. 06. 2019 17.41
+20
Sam, da ne bo za ta sklad zadolžen kakšen politik iz naše države, ker potem bo denar sproti izpuhtel v zrak.