Slovenija

Tri nesreče v gorah: kriva tudi neprimerna oprema

Velika Golica / Krn / Snežnik, 29. 12. 2019 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hladno vreme pohodnikov ne odvrača od obiska planin. Vendar pa se številni v gore odpravijo z neprimerno oziroma pomanjkljivo opremo, kar botruje tudi številnim poškodbam in nesrečam. Gorski reševalci so morali zaradi zdrsov posredovati na Veliki Golici in Krnu. Na Snežniku pa si je pohodnica zlomila roko.

Zaradi neprimerne opreme je danes na Veliki Golici planinec zdrsnil 70 metrov globoko v zasneženo in poledenelo prepadno steno. Jeseniški gorski reševalci so mu na pomoč prihiteli s helikopterjem, ga nato z vrvmi potegnili iz brezna ter ga prepeljali na preventivni pregled v jeseniško bolnišnico.

Gorski reševalci so morali samo danes posredovati kar trikrat.
Gorski reševalci so morali samo danes posredovati kar trikrat. FOTO: Egon Cokan

Na pobočju Krna je le nekaj ur kasneje zdrsnila tudi pohodnica. Med zdrsom je udarila v skalo in se po približno 200 metrih poškodovana ustavila. Tolminski gorski reševalci so jo zaradi poškodb prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Srečo pa je imela pohodnica, ki si je na pobočju Snežnika zlomila roko. Poškodbo je na lokaciji namreč oskrbel drug pohodnik zdravnik. Reševalci so jo pospremili v dolino, nato pa so jo domačini prepeljali do zdravniške oskrbe.

Gorski reševalci zaradi številnih nesreč, ki se dogajajo v gorah, planince opozarjajo, naj se v gore odpravijo pripravljeni. Pozimi odhod v gore namreč zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena in pravilno uporabo ustrezne opreme.

Gore pozimi so lepe in mogočne, a tudi nevarne

Planinci naj se v gore odpravijo pripravljeni.
Planinci naj se v gore odpravijo pripravljeni. FOTO: Matjaž Šerkezi

Pozimi je dan krajši, temperature so nižje, gore zasnežene, nevarnost zdrsali je večja, prav tako pa so številne gorske koče zaprte. Večja je tudi nevarnost snežnih plazov. Načelnik Vodniške komisije PZS Franc Gričar je pred časom za naš portal že poudaril, da je pogostejša tudi megla, zaradi katere lahko neizkušen planinec hitro zavije na napačno pot. "Pokrajina postane povsod enaka, človeka zajame panika in hitro se lahko zgodi nesreča zaradi padca čez skalni skok ali zdrsa na mokri podlagi," je povedal.

Zaradi snega se spremeni videz pokrajine, zaradi česar lahko planinci hitro izgubijo orientacijo. Zato je pomembno, da a imajo s sabo kakovosten planinski zemljevid in kompas.

In seveda, najpomembnejše. Za obisk gora pozimi potrebujemo popolno zimsko opremo – cepin, dereze in čelado, ob obisku visokogorja tudi plazovni trojček: lavinsko žolno, lopato in sondo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KVAJSTABO
25. 01. 2020 13.19
+1
Ljudje se ne morejo sprijazniti s tem, da so želje eno, realnost pa čisto nekaj drugega. Pa fovšarije je na tretjo potenco... Vedno je tisto... če pa gre moj sosed, ki je mimogrede hribolazec, zakaj naj jest nebi šel... Če se kjet zatakne me bodo itak prišli iskat ....
srecnii
31. 12. 2019 11.57
-1
Saj so planinci tudi PZS člani in plačujejo članarino, najdražja je 60 evrov, tolk kot v Avstriji. Zakaj država iz teh članarin ne plačuje gorskih reševalcev, vejo pa samo na PZS. Matjaž Š. bi lahko pojasnil, kam gre denar od članarin.
Periot222
30. 12. 2019 21.56
+2
Visoje kazni pa bo stanje drugacno!
PotPuffer
29. 12. 2019 21.49
+9
Za neprimerno opremo bi jim bilo treba zracunat pa bi se mogoče mal zamislili
Cmrlj3
30. 12. 2019 10.24
+5
Saj se jim. Ampak dajmo potem še zaračunat vsem, ki vozijo pijani, nepripeti, vsem, ki kadijo, vsem, ki se ne gibljejo in tako dalje.
Gorenc45
29. 12. 2019 20.58
+26
Se zgodi vsake toliko, da kdo zdrsne, nimaš kaj. Važno je, da se jih reši in, da sploh še obstaja kdo, ki ne spi cele vikende in se spravi ven iz svojega kavča v naravo.
KVAJSTABO
25. 01. 2020 13.21
+2
Se strinjam.... ampak narava je tudi v nižinah, ni treba nepripravljen tišat v hribe.
AMZS
29. 12. 2019 20.46
-2
Kaj ne more AMZS pokrit še to področje?
Tomy Bananas
29. 12. 2019 20.35
+64
Sem planinec in ko vidim razne kvazi manekenke v florestenčnih supergah in pisanimi pajkicami kako lezejo na naše gore kot da so promenadi. Ne zavedajo se da tudi na Veliki planini lahko zvije gleženj in morajo posredovati gorski reševalci. In ko greš mimo v gojzarih te gledeja kot tele v nova vrata. Vse reševalne akcije bi morali plačati vsi ,ki jih v gorah rešujejo zaradi neprimerne opreme.
Gorenc45
29. 12. 2019 20.47
-10
Ja kot bi morali vsi, ki so debeli sami plačevati za zdravila, ki znižujejo krvni tlak, LDL, zdravila proti angini pektoris. Po tvoji logiki bi morali kadilci sami placevati zdravila za pljucni rak in KOPB Ljudje, ki hodijo v gore so v 99% primerov suhi in ne kadijo. Zato niso strošek za državo, razen ce zdrsnejo po gori navzdol.
Tomy Bananas
29. 12. 2019 21.00
+35
Da greš na Kredarico v supergah in si zviješ gleženj zaradi tvoje lepe slike na fb ali instagramu mora po tebe priti helikopter. Ta isti helikopter bi morda rabili pri prevozu kakšnega otroka ,ki je bil udeležen v kakšni nesreči. Eden umira drugi pa v supergah na Kredarici čaka helikopter in se med vožnjo z njim še slika in objavlja kako je bogi.
AMZS
29. 12. 2019 21.04
-3
Ja saj to je problem nasega zdravstvenega sistema. Mi ki zivimo zdravo placujemo za debeluhe, pijance in kadilce. Jaz bi v zdravstvu garancijo kot pri avtomobilih. Zivis zdravo, ti placamo, ce ne zivis si placaj sam!!!
Janko Ig
30. 12. 2019 07.20
+0
A si pogledu statistiko, holesterol je bolezen večinoma suhih, pa zastoji srca so tudi med hribolasci in športiki zelo pogosti....preveri predno na pamet govoriš. Ja bi pa bilo prav da rizične skupine ( starost izpustimo) dodatno plačujejo. Veliko planincev je kadilcev,če hodiš kaj v hribe.....
Janko Ig
30. 12. 2019 07.21
+0
Prosim za definicijo zdravo. .....vegi?, maratoni?....kolesarjwnje?
akize
29. 12. 2019 20.32
+10
Slika je pa od danes
Firnk
29. 12. 2019 19.54
+9
dobr da ni več nesreč al vsaki dan lezejo na triglav pa s srečno