Slovenija

Tri priporočila za Slovenijo

Bruselj/Ljubljana, 04. 03. 2008 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija naj omeji inflacijo ter izboljša proračunski položaj in dolgoročno vzdržnost javnih financ, poziva EU.

Staranje prebivalstva predstavlja visoko tveganje za dolgoročno vzdržnost javnih financ, problem pa je tudi inflacija, je ocenila komisija.
Staranje prebivalstva predstavlja visoko tveganje za dolgoročno vzdržnost javnih financ, problem pa je tudi inflacija, je ocenila komisija. FOTO: POP TV
Moramo voditi zelo zmerno politiko plač, ki ne sme preseči stopnje produktivnosti, in to je popolnoma v skladu s stališčem, ki smo ga zavzeli. /.../ Potrebujemo mirni pristanek iz prejšnje politike, ki je bila uveljavljena do sedaj. Finančni minister Andrej Bajuk

Finančni ministri EU so sprejeli mnenje o programu stabilnosti Slovenije in ji namenili tri priporočila: naj še izboljša proračunski položaj, omeji inflacijo ter izboljša dolgoročno vzdržnost javnih financ. Predsedujoči minister za finance Andrej Bajuk je že ob prihodu na zasedanje ministrov dejal, da se s priporočili strinja. Prvo priporočilo Sloveniji nalaga, "naj si na podlagi verjetno boljšega rezultata od pričakovanega leta 2007 prizadeva, da bo proračunski položaj leta 2008 in po letu 2008 boljši od načrtovanega v programu, ter se tako izogne procikličnim politikam".

Slovenija naj bo tudi "pripravljena sprejeti nadaljnje ukrepe za omejitev inflacijskih pritiskov, pri čemer naj priporočeno fiskalno naravnanost dopolni z ustrezno politiko plač, trga dela in konkurenčno politiko", se glasi drugo priporočilo. V zadnjem, tretjem pozivu pa EU Slovenijo poziva, naj "ob upoštevanju načrtovanega povišanja odhodkov v zvezi s staranjem prebivalstva izboljša dolgoročno vzdržnost javnih financ, zlasti z nadaljnjim izvajanjem reform pokojninskega sistema".

Minister Bajuk se s priporočili EU strinja.
Minister Bajuk se s priporočili EU strinja. FOTO: POP TV

Ministri so tako potrdili priporočila, ki jih je 13. februarja v oceni programa stabilnosti predlagala Evropska komisija. Ta je Slovenijo sicer pohvalila zaradi dobrega proračunskega položaja, saj je v letu 2007 ne le dosegla, temveč že presegla svoj srednjeročni cilj. Srednjeročni cilj Slovenije je sicer strukturni primanjkljaj v višini odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Višje cene hrane so tudi drugod povzročile podražitve.
Višje cene hrane so tudi drugod povzročile podražitve. FOTO: POP TV
Finančni ministri so sprejeli tudi mnenja, povezana z oceno programov stabilnosti Avstrije, Cipra, Grčije, Irske, Malte, Portugalske, Španije in konvergenčnih programov Bolgarije, Češke, Danske, Estonije, Latvije in Litve. Prvo skupino, vključno s Francijo, so ocenili že na prejšnjem zasedanju.

Opozorilo zaradi dolgoročne stabilnosti javnofinančnega sistema je po mnenju Bajuka povezano z nizko rodnostjo. "To so vprašanja, ki jih mora slovenska družba prav gotovo rešiti. In to je: kako bomo zagotovili, da bo naš kapitalski trg deloval normalno in dejansko tudi omogočal, da bomo mladi generaciji lahko svetovali, da morajo svoje lastno varčevanje usmerjati v pozna leta svojega življenja," je pojasnil Bajuk. Kar pa zadeva inflacijo, ki je po oceni ministra "vedno predmet določenih težav", je treba na slovenskem trgu zagotoviti večjo konkurenco. Dobro vemo, da so se cene hrane pri nas prevedle v še enkrat višje cene kot drugod, je poudaril.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
05. 03. 2008 14.51
Janša pa Bajukić poslušajta priporočila!
mrhe2003
05. 03. 2008 01.08
@jurca.g Tega nisem nikjer zapisal, če pa si sam to razbral, potem pa že je nekaj na tem. Ta tvoja opozicija je bila na oblasti vse od samostojnosti pa do leta 2004. V tistem času so se vzpostavili tudi monopoli ... Če pa si se skliceval na to, da zaradi opozicije minister ne ukrepa radikalneje, potem to še enkrat potrdim. Če bi, recimo, minister s svojim ministrskim kolegom g. Vizjakom pripravil načrt prodaje 5 velikih slovenskih podjetij, ki bi jih mladoekonomisti prodali že pred časo, če bi lahko, potem bi Cvikl s svojo hordo novinarjev in opozicijskih poslancev naredil tak vik in krik, da bi ljudi odšli na cesto, vlada pa bi morala odstopiti. O tem govorim. O tem, kako nekorektna je naša opozcija, oz. kako nedosledni ste vsi tisti, ki zahtevate, da na to ministrsko mesto pride mlad ekonomist. Pa razmislite, koga oz. česa si želite!
deyvi.edini@gmail.com
05. 03. 2008 00.31
Od kdaj pa levičarjem kakšni argumenti. Same laži, še sami ne vedo več kdaj lažejo.
manjakranjc@hotmail.com
04. 03. 2008 21.06
Čer, Bravo levičarji, bili ste tehtni pri svojih argumentih proti :D Pozdrav M.K
sasop1@hotmail.com
04. 03. 2008 18.27
Hinko se strinjam s tabo.
Jurca007
04. 03. 2008 18.24
Mrhe2003: Na teh straneh sem že prebral veliko oslarij, vendar take da je za stanje kriva manjšinjska opozicija pa še ne!!!
Michonz
04. 03. 2008 17.37
Sej bo, vsi malo poučeni vedo da so za to krivi predvsem monopoli ki jih je uspešno vzpostavila LDSova vlada. Ti pa si pač nepoučen, zato meniš drugače. Če bi šel pogledat vire inflacije (ja tudi to se da) bi ugotovil da ta izvira iz podražitev hrane ter naftnih derivatov. Na cene nafte vlada ne more vplivati, pri cenah hrane pa je bilo približno tako- zaradi dviga cen na svetovnih trgih so se cene pri proizvajalcih dvignile za približno 10%, v trgovinah pa zaradi monopolne moči trgovcev za okrog 15%. Kriva pa je seveda vlada, ker ni prepovedala podražitev. Torej sejbo, nepismen si edino TI (poleg seveda Dokija, Politika, Hinkota....). Zanimivo je tudi to da nekateri besedo priporočila preberejo kot ukazi, verjetno je beseda predolga in je zato ne razumejo. Žal je tako da so vsi Slovenci ko gre za nogomet ali politiko najpametnejši, v resnici pa bi bilo precej bolje da bi bil tiho in si ne delali sramote pred vsemi bralci tega foruma.
SEJ BO
04. 03. 2008 17.24
Da je telekom in triglav še v državnih rokah,gre izključno zahvala volilnemu letu,saj je to dobra fora za slaboumne desničarske volilce,ampak tudi to ne bo pomagalo..ŽAL.
usavko
04. 03. 2008 17.24
Uuuuuu... EU grozi... in kaj bo, če ne bomo ustavl inflacijo?? Bodo uzeli obljubljeno polovico odškodnine za lanskoletni december, ko smo imeli čez 200 mio škode (odškodnina je bla mač ze 8 mio), bodo tko dobr ukrepal, kot pri Hrvaški z njenim ERCjem? Dokazali ste svojo pravo kvaliteto. Pa kaj če ne bomo ustavl inflacije, kaj boste naredl... Usral se boste... oz. naredl boste to, kar reče Amerika!
tomi.passion@gmail.com
04. 03. 2008 17.21
Na glas se sprašujem, ali ste komunisti tipa doki007 in SEJ BO (verjetno gre za eno in isto osebo), sposobni navesti kakšne konkretne argumente? Za vse vas komuniste imam samo en komentar...BLA BLA BLA. Saj to ej javna tajna, da je Drnovšek zafural pokojninsko blagajno, da je stajkuniziral gospodarstvo in "uspešno" uvedel socialno razliko v družbo. Komunisti z Drnovškom na čelu ste odgovorni za stanje. Ne vem, ali komunisti mislite, da se efekt vaše vlade konča s koncem vašega vladanja????? Dvomim, kot ste krivi za velike sodne zasotanke, ste krivi tudi za fiskalno politiko oz. njeno stanje. Še dobro, da imamo vlado Janeza Janše, da se bo stanje vsaj malo popravilo in to se že kaže na vseh nivojih.
mrhe2003
04. 03. 2008 17.20
Minister Bajuk je zelo dober finančnik, kar dokazujejo njegove reference in mnenja t.i. mladoekonomistov. Vsi mu priznavajo, da je na svojem področju strokovnjak, zato ne vidim razloga, da ministru očitate nestrokovnost. Minister Bajuk bi verjetno kakšno stvar naredil drugače, vendar zavoljo naše "konstruktivne" opozicije tega ne naredi. Če bi šel ministr Bajuk v kakšne bolj radikalne spremembe, ki jih zagovarjajo mladoekonomisti, bi bilo to dolgoročno za Slovenijo zelo dobro, vendar bi opozicija s svojimi (žal vsemi slovenskimi) mediji takoj zagnala vik in krik ... Tisti, ki se želite na ministrskem stolčku mladega ekonomista, ne veste, o čem govorite. Sam izjemno cenim Mića Mrkaića, Jožeta P. Damijana, Sašo Polanca, vem, da so trenutno najboljši slovenski ekonomisti, vendar se mi poraja vprašanje, ali niso morda preveč liberalni ali pa kar radikalni. Če bi bil na ministrskem stolčku Jože P. Damijan, Telekom več ne bi bil v lasti države ... Prav tako ne Triglav. Sedaj pa vas vprašam, gospodje in gospe, ki zahtevate zamenjavo g. Bajuka z mladim ekonomistom, a niste ravno vi tisti, ki ste najbolj proti prodaji omenjenih podjetij? A nismo o tem govorili pred nekaj dnevi? Prosim vas, ne sprenevedajte se! Evropa in njeni ekonomisti pa se naj raje lotijo problema Kitajske in podražitve surovin na svetovnem ter evropske inflacije, kot pa da se ukvarjajo s Slovenijo in njeno fiskalno politiko ... V Sloveniji imamo strokovnjake, ki bodo ta problem zlahka umirili in rešili.
SEJ BO
04. 03. 2008 17.12
KAJ POMAGA NAJNIŽJA INFLACIJA,ČE PA SO NAJVIŠJE CENE IN REVŠČINA IN VSI MALO POUČENI VEDO,DA JE ZA TO KRIVA VLADA JJ,KI JE PREPOZNO ODREAGIRALA,DOBRO DA SO SPLOH OPAZILI,DA JE NEKAJ NAROBE GLEDE NA TO DA SO V VLADI NA POL PISMENI.
deyvi.edini@gmail.com
04. 03. 2008 17.08
Nisem se hotel mešat v debato o ekonomiji z temi petimi zagrizenimi levaki. Vem samo nekaj, da je imela Slovenija z politiko te vlade najmanjšo inflacijo pri prevzemu evra od vseh držav do sedaj. Posledica tega plus povečanje cen na svetovnem trgu in monopolov v trgovskem sektorju je naredilo svoje. K vsemu skupaj pa prilivajo ogenj še sindikati.
Igor Stolnik
04. 03. 2008 16.59
Jst sm za kakega mlajsega in predvsem pametnjesega z inovacitivnega ministra. Nimam pravnih podlag da presojam ali je dober ali slab - stari ata za v penzijon Bajuk! Je pa dejstvo da je vecna prebivalstava zgorcena zaradi podrazanj. Ce je to pravilno delovanje ministra.. na taka retoricna vprasnja pa ni smiselno odgovarjat.. Ko imamo dejstva :) Lp, vsem ki podbirajo Bajuka - nima smisla - propada:) Ha ha ha
Šumadinac
04. 03. 2008 15.54
tomi.passion | 04.03.2008 | 15:25 - nimajo razvitih možganov, v temu je problem!in to jasno dokazujejo z vsakim novim postom, polnim realnih in tehtnih argumentov..
hinko.murovec@siol.net
04. 03. 2008 15.52
Popusi, a bi ti rad vse reveže še zastrupil? Tomi.passion, nikar ne nakladaj v nedogled. Mešanje prej in sedaj je v taki obliki edino dokaz ali tvojega neznanja , ali pa, kar je bolj verjetno , uspešnega tečaja pri JJ. Objektivno gledano smo prej morali izboriti in doseči stopnjo za sprejem EURa. To je prejšnjim uspelo in to prav z postopnim zniževanjem inflacije. Kaj se dogaja od tam dalje pa je zgodba povsem drugačnih kriterijev in pogojev ter znanja in resnične sposobnosti ljudi, ki bi morali skrbeti za neko znosno ravnovesje. Če si pošten je pod sedanjo vlado zadeva vedno bolj na majavih nogah. Marsikaj so dosegli z jemanjem najbolj revnim slojem , to je nekaj časa šlo potem pa so morali začeti neke stvari, ki so jih lopovsko ukinili vračat, če so hteli vsaj za silo ohranit socialni mir. Gospodarska rast grajena na kreditih za izgradnjo avtocest je precej bedna in bo imela kmalu precejšnje posledice in to neprijetne. Če bi bilo vlagano v oblike napredne tehnološke proizvodnje bi bila zadeva drugačna. Tako pa je vse vgrajeno v ceste, ki ne bodo nikoli pokrivale z cestninami niti lastnih potreb obnove. Torej je vse vloženo v nekaj, kar bo potrošnik in ne prinašalec dobičkov. Takih oslarji je JJ z svojimi kraljevimi somišljeniki naredil več. In sedaj ko nas že lep čas vedno bolj resno sicer v diplomatskem žargonu opominjajo naj že začnemo rabit pamet , če jo sploh kdo v tej vladi premore se Bajuk zopet seveda strinja a ne naredi nič za ureditev že kar lepo zavoženega. Je enako učinkovit kod Rupelj v odnosu do Hrvaške , tam je tudi vse v redu in ni problemov. Tako diletantskih voditeljev Slovenija še ni imela in jih tudi na podlagi vseevropskega razpisa ne bi mogla še enkrat zbrati. LP
SEJ BO
04. 03. 2008 15.43
Če bi ta vlada imela oblast od 1991 pa do danes bi bili najbolj revna država na svetu. Ne razumemzakaj se silijo,če vidijo,da ne morejo voditidržave,naj se vrnejo v Argentino in čuvajo tam goveda,če pa se bodo kdaj slikali z biki in sliko poslali v Slovenijo,morajo na sliko napisati kateri so oni..HA,HA,HA,HA,HA,HA.
doki007@email.si
04. 03. 2008 15.33
passion ,.......jst kot prvo nisem komunist ,.....passion ne glej nazaj ,......glej naprej ,...prejšne vlade so se morale borit še drugimi problemi prestrukturiranja gospodarstva in še marsikej ,tut inflacija ni bila tolk visoka kot govorite ,. ,....plačo sem mel prej velik višjo kot sedaj,....zato se ne zgleduj po sebi če maš višjo ,....!! ---------maš višjo zato ker si njihov ,....!!
tomi.passion@gmail.com
04. 03. 2008 15.25
Bolj ko berem te poste, bolj vidim, da je vedno 5 enih in istih komunistov, ki nas nenehno skušajo prepričati, da je Slovenija doživela že vsaj 5 državnih udarov, da je Slovenija na razvojni stopnji Somalije, in da je pri nas tako enormna inflacija, da kaj takega svet še ni videl. Zato sprašujem razne dokije in njemu podobne, zakaj se niste oglašali pod prejšnjimi vladami, ko inflacija ni nikoli padla pod 6 %, gospodarska rast je bila prav tako bistveno nižja, enako pa velja tudi za plače (več o teh dejstvih si lahko preberete na spletu)??????? Vedno bolj se potrjuje teza, da je inflacija psihološki problem.
doki007@email.si
04. 03. 2008 15.23
edino pravilno ,...desničarji nimajo kej met časopisov ,....ker že sami dost lažejo ,.....! ----------najboljši finančni minister je bil dr. Mramor ,..on je napovedal da bo bajuk naredu napako in jo je ,....slovenija je pa na robu siromaštva ,....čeprav je bajuk obljubljal blaginjo ,...!