Slovenija

Stotič so darovali kri: 'Če sem pomagal enemu človeku, sem že zmagal'

Šempeter, 26. 11. 2019 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
2

V šempetrski bolnišnici so trije krvodajalci že stotič darovali kri in se tako vpisali v red vitezov krvodajalstva. Za nesebično in humano dejanje so dobili tudi priznanja. "To ali začutiš ali pa ne," pravi eden od njih, ki je v življenju daroval že 50 litrov krvi, nad tem plemenitim dejanjem pa je navdušil tudi sina, hčerko in soprogo.

56-letni Sandi Škodnik je krvodajalec in darovalec organov postal pri 17 letih. Začetkov se sicer spominja, a takrat je bilo vse drugače, pravi. "Bili smo v gasilskem domu, ogromno nas je bilo. Odvzemna ekipa je prišla iz Ljubljane, oblekli so nas v halje, copate in kape, postavili so montažne postelje, tudi malica je bila drugačna … Ni bilo tako, kot je zdaj. Ampak vsaka stvar ima svoj čar in tudi takrat je bilo lepo."

Vse od tedaj kri daruje štirikrat na leto. "Na začetku leta si v službi odprem koledar in si splaniram, kdaj bom šel. Potem pa teden gor, teden dol, malo se prilagodimo v službi – hvala bogu imam dobrega šefa, tako da ni problemov. To je postala nekakšna rutina," pripoveduje. Po odvzemu se vedno dobro počuti, nikoli ni imel kakšnih težav.

Na Goriškem imajo že 26 vitezov krvodajalstva, na Ajdovskem pa osem.
Na Goriškem imajo že 26 vitezov krvodajalstva, na Ajdovskem pa osem. FOTO: Aljoša Kravanja

Sam sicer ni preračunaval v litre, a stokrat po pol litra krvi pomeni, da je v vsem tem času daroval kar 50 litrov. "Ne vem, kaj naj rečem, tak sem, bolj mirna duša, vse se mi smili, že odkar vem zase, pomagam, če se le da. Tudi, ko smo bili mladi, smo marsikaj dali skozi, potem pa ti to pride v podzavest. Videl sem, kako je, če krvi ni, in sicer pri sorodnici v Italiji, kjer so pred operacijo morali zbirati kri, saj to ni tako, kot je pri nas. Potem pa človek to začuti ali pa ne."

Poleg Škodnika je krvodajalec iz Nove Gorice, ki je danes stotič daroval kri, Janko Bitežnik, tretji krvodajalec - Igor Kobal - pa prihaja iz Ajdovščine.

Pa ne samo on, za to plemenito dejanje je navdušil še svojega sina in hčerko, pa tudi soprogo. Priznanje, ki ga je dobil danes, ga je presenetilo. "Če sem povsem odkrit, nisem za te stvari, darujem zase in zato, da komu pomagam, nerad se izpostavljam. Če sem v vseh teh odvzemih pomagal enemu človeku, sem zmagal, tudi, če ne nikoli več ne dam krvi," zaključi in pripomni, da še ne misli odnehati. "Dokler bomo živi in zdravi, upam, da še par let!"

Na Goriškem 26 vitezov krvodajalstva

Na Goriškem imajo zdaj vpisanih 26 vitezov krvodajalstva, med katerimi sta tudi dve ženski, na Ajdovskem pa imajo vitezov osem.

"Na Goriškem v letošnjem letu beležimo 2266 odvzemov in imamo v bazo vpisanih 1452 krvodajalcev. Novih krvodajalcev, ki so kri darovali prvič, je letos 146, na žalost jih je v letošnjem letu tudi 10, ki so postali prestari za darovanje. Na Ajdovskem so letos zabeležili 1180 odvzemov in imajo vpisanih 809 krvodajalcev in krvodajalk. Prvič jih je kri darovalo 95," so sporočili iz Rdečega križa – Območno združenje Nova Gorica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
26. 11. 2019 21.37
+1
Kaj je s to frazo o enem človeku, ki jo taki radi ljudje ponavljajo, kakšen smisel ima, zakaj le eden, itd. Meni ne zveni smiselna, samo da nekaj rečejo.
Simoni?
26. 11. 2019 20.23
+3
Lahko napišem le: vsa čast!!!