Slovenija

Čoklova ne bo ugodila zahtevi poslancev DeSUS in svojih izjav ne bo preklicala

Ljubljana, 09. 04. 2021 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.R., K.K.
Komentarji
417

V stranki DeSUS bodo svoj razkol očitno reševali kar prek odvetnika Francija Matoza. Njihova začasna vodja Brigita Čokl je namreč dobila opomin pred tožbo, ki so ji ga prek znane odvetniške družbe, ki sicer pogosto zastopa stranko SDS in njihovega predsednika Janeza Janšo, poslali poslanci Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak. Zahtevajo, da prekliče izjave v nekaterih medijih, da "bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da so kot pobalini". Čoklova je prek odvetniške družbe odvrnila, da gre za primer ustrahovanja in da izjav ne bo preklicala, saj je z njimi uresničevala svojo svobodo izražanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova fronta v stranki DeSUS
    01:59
    Iz 24UR: Nova fronta v stranki DeSUS
  • Iz SVETA: Poslali opomin pred tožbo
    02:42
    Iz SVETA: Poslali opomin pred tožbo
Franc Jurša in Branko Simonovič
Franc Jurša in Branko Simonovič FOTO: Bobo

Če začasna vodja DeSUS Brigita Čokl zahteve ne bo izpolnila, trije poslanci prek odvetnika Francija Matoza napovedujejo, da bodo primorani sprožiti sodne postopke. Gre za Franca Juršo, Ivana Hršaka in Branka Simonoviča, ki se je lani v javnosti pojavljal predvsem zaradi črne gradnje v Istri. 

Matoz je sicer pisanja takšnih opominov političnim akterjem že vešč. Marca lani je tudi takratni premier v odhodu Marjan Šarec iz Matozove odvetniške družbe, ki pogosto zastopa stranko SDS in njihovega predsednika Janeza Janšo, prejel opomin oziroma opozorilo pred tožbo. V SDS so takrat namreč menili, da z izjavami o financiranju stranke iz Madžarske krši strankine pravice do varstva ugleda in dobrega imena.

Omenjeni poslanci DeSUS opozarjajo na izjave Čoklove, objavljene v člankih spletnega Dela in Večera 2. aprila. Za Delo je poslancem napovedala politiko palice in posvarila, da samovoljnih odmikov poslancev od stališč stranke ne bo več prenašala. V izjavi za Večer pa se je obregnila ob ravnanje poslancev na interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija. "To, da jih ni bilo na glasovanju, je za moje pojme nedopustno. To je pobalinstvo. Ko hodijo otroci v šolo, se temu reče špricanje. Pri 65 let starih ljudeh pa ne vem, če je to ravno osebnostna karakteristika, ki bi jo pričakovali od njih," je bila kritična do poslancev DeSUS. Pripisala jim je tudi krivdo za padec podpore stranki v javnomnenjskih anketah.

Čoklova: Tovrsten napad je primer ustrahovanja in poskusov utišanja

Začasna zastopnica stranke DeSUSDa je potrdila, da je preko Odvetniške družbe Matoz včeraj res prejela opomin pred tožbo, ker naj bi s svojimi izjavami posegla v osebnostne pravice navedenih poslancev.

"Tovrstni napad poslancev na svobodo političnega izražanja začasne zastopnice stranke predstavlja eklatanten primer ustrahovanja in poskusov utišanja politično drugače mislečih, ki se ne strinjajo z delovanjem trenutne oblasti, ki jo podpirajo tudi DeSUS-ovi poslanci Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak, ne glede na to, da je stranka DeSUS iz koalicije izstopila že decembra 2020," je v njenem imenu v izjavi za javnost zapisala Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle.

Dodali so, da njene izjave ne predstavljajo ničesar drugega kot zgolj pravno dopustno kritiko političnega delovanja omenjenih poslancev, ki temelji na objektivnih dejstvih in ni žaljiva. "Glede na navedeno Brigita Čokl svojih domnevno spornih izjav ne bo preklicala, saj je z njimi uresničevala svojo svobodo (političnega) izražanja o temi, ki je brez dvoma v javnem interesu," so še zapisali v izjavi za javnost.

Predsednik sveta DeSUS Anton urh je pojasnil, da je na poziv Čoklove za ponedeljek sklical sejo sveta. Dnevni red bo po njegovih besedah Čoklova svetu stranke predlagala na začetku seje. Pred sejo sveta, ki bo ob 15. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, bo zasedal tudi izvršni odbor.

Spomnimo

Da je praktično vsakokratna podpora koalicije s strani poslancev stranke DeSUS vredna obsojanja, je začasna predsednica stranke Brigita Čokl – sicer že četrta v slabem letu, ki je prevzela vodenje stranke – brez zadržkov zapisala tudi v pismu, ki ga je članom stranke poslala prvi dan, ko je zavzela trenutno funkcijo. V prihajajočih dveh mesecih do volilnega kongresa pa, kot je napovedala, želi stranko znova poenotiti in ji vrniti moralno-etični kodeks, ki da so ga v precejšnji meri izgubili.

Čoklova je začasno vodenje stranke prevzela konec marca, ko je s tega mesta odstopil Anton Balažek. Ta pa je začasno vodenje stranke prevzel po odstopu Karla Erjavca z mesta predsednika 10. marca. Na volilnem kongresu se bodo sestali predvidoma 19. junija. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.

DeSUS je sicer koalicijo Janeza Janše zapustil decembra lani.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (417)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brigita Čokl ima seveda apsolutno prav ampak ne vem ali ji bo to kaj pomagalo,ker jo bodo ti komunajzerji spravili iz Desusa tako kot so Pivčevo.
Walter Pravicek
10. 04. 2021 14.28
+2
Poslanci desus:Jurša,komunist,ter še dva bi OPRAVIČILO.,ker niso GLASOVALI V PARLAMENTU,kot so se dogovorili,ter jih zastopa Matoz"mož z botoksom in diamantnim pilingom",ki rad pošilja grozeča pisma ljudem.A nekaj ne štima:VSI SO STAREJŠI TOVARIŠI,SEDAJ GOSPODJE:Jurša letnik 1953,Matoz letnik 1963,Hršel letnik 1957!A NISO ŽE ZRELI ZA POKOJ?ALI JE NJIM JANŠA GAZDA,ALI JIM GRE ŽE NA OTROČJE?STRANKE DESUS NIKAKOR NE ZASTOPAJO VEČ.
InaB
10. 04. 2021 12.49
+2
Ga . Čokl.pravi "odločati se moramo za blaginjo ljudi ........." . Iz katerega planeta je padla. Poslanci DeSUS-a odličajo za svoje položaje. Izdali so volilce
MladInPerspektiven
09. 04. 2021 21.41
Ehhh Jurša ta je razočaral, za una dva mi pa visi
markaurel
09. 04. 2021 21.57
jurša je jurša, to pomeni velika R I T !!!!!!
anatomija
09. 04. 2021 21.28
+2
Ali je njihova cena enaka kot pri Jelinčiču . Morda bi bilo dobro , da protikorupciska komisija pregleda njihovo premoženje . Da se vidi koliko je nepojasnjenega izvora
markaurel
09. 04. 2021 21.57
+2
Walter Pravicek
10. 04. 2021 14.29
ČE TUDI BI KAJ DOBILI,JE ŽE SKRITO!NA RAČUNE SE MITO NE POLAGA!TO VE VSAK KONTRABANDER!IN GLASOVALEC V PARLAMENTU!
anatomija:Večinoma vse.Poznam Jurša že veliko let in vem kaj se z njim dogaja in plete po stran poteh.Je navaden da ne bom pisal kaj.
Entip?ek
09. 04. 2021 19.48
+5
sedaj se šele vidi, s kakimi dvoličneži je imel opravka šarec, ki bi prodali lastno mater, sam da ostanejo pri koritu....pa ne verjamem, če je kateri od teh modelov dobil na volitvah več kot 1 000 glasov......najvejče razočaranje sta pa jurša in hrastničan hrešak...a ta se je verjetno prodal za začetek gradnje doma ....
marker1
09. 04. 2021 19.56
-5
Kakšen dvoličnež pa je za vas Jani, ki je zamenjal cel kup strank? Pa Židan, ki je odpeketal v SD? To je bila pa državotvorna drža, kajne? Sedanji obtoženi poslanci DeSUS-a niso šli nikamor.
Še plešem
10. 04. 2021 18.57
+2
Eno je, če takoj izstopiš iz stranke, ki je prelomila predvolilno obljubo. Ti klovni so pa tisti, ki so najprej prelomili obljubo, potem niso podprli predsednika lastne stranke, očitno delujejo v nasprotju z odločitvami organov lastne stranke, ves čas pa trmasto vztrajajo v tej stranki. Seveda bodo izključeni iz stranke, ne more bit drugače, bi pa človek od poslanca pričakoval vsaj toliko kulture, da ko se s stranko ne strinja, da sam izstopi. Un četrti je moral izstopiti iz poslanske skupine lastne stranke...
borjac
09. 04. 2021 19.39
+2
Te starce senilne, ki jih zanima samo njihova plača in osebne koristi, bi morali izključiti iz stranke DeSUS, saj od njih nimajo nikakršnih koristi ampak samo probleme, VD predsednica Čokli naj skliče IO stranke in Juršo, Hršaka in Simonoviča, ekspresno vržejo iz stranke, tako kot je Erjavec vrgel ven Polanarja, oni ne morejo in ne smejo nositi ime stranke, ki so jo uničili, tako bo kristalno jasno, komu ti izdajalci resnično pripadajo, kajti oni še zmeraj lažejo volivcem, da so poslanska skupina DeSUS, ravno to stranko so oni uničili.
marker1
09. 04. 2021 19.52
-3
Tako enostavno, kot si ti predstavljaš, pa ne gre. Poslanci so izvoljeni od volivcev in jih ne more ena. v. d kar vreči iz stranke. Sicer bo DeSUS izgubil volivce, ker nikoli ni zanje nič naredil. DeSUS-ovo vodstvo je skrbelo samo zase. Veliko jih bo pobrala Pivčeva, ki je izobražena in veliko bolj prijetna oseba od sedanje v.d.
poneumljanje
09. 04. 2021 20.45
-1
toleranca, to je kopriva marela plačanec v kleti !
Deseti_brat
10. 04. 2021 15.57
Ce bi to naredila, bi DeSUS avtomatsko postal izvenparlamentarna stranka, cesar pa seveda noce. Pat polozaj.
borec91
09. 04. 2021 19.17
+4
v bistvubi mora ona te prodance tozit da vrnejo mandate saj so izdali volilce sramota da v sloveniji volis nekoga ki obljubi da z lopovi ne bo sedeloval pol pa postane eden izmed njih volilci bi morali met instrument odpoklica takih izdajalcev
Recenzor
09. 04. 2021 19.33
-3
Čist prov so ji povedal - sicer je pa tudi ona najela znano odvetnico trojanskega krofa
marker1
09. 04. 2021 19.39
-2
Potem pa moraš tožiti pol poslancev leve sfere, ki se selijo iz stranke v stranko.
Entip?ek
09. 04. 2021 19.46
+3
a v sđs pa nobeden, al te spomin zapušča
SLObunkeljn
09. 04. 2021 18.25
+7
Bedni kruhoborski trio adijo 🤡🤡🤡
krneka
09. 04. 2021 18.23
-2
Komunajzarji so zasmradili celo ulico.. in tudi tale levi portal...
Smalcat
09. 04. 2021 18.36
+4
Jaz imam tudi dovolj teh komunistov. Čeprav najbolj na živce mi gresta predsednik vlade in republike, ki drug drugemu štango gor držita. Samo komunistom je odzvonilo in tudi njima ura tiktaka
User300173
09. 04. 2021 18.22
+7
Lep prikaz vse bede "janšizma", kot nekega negativnega poskusa uspostavljanja novega načina komuniciranja in uveljavljanja avtoritarnosti ali kar bližje diktaturi avtokrata.
Pomnim
09. 04. 2021 18.17
+7
Odpadniki so se zatekli k mafijcu.
Uporabnik1175947
09. 04. 2021 18.10
+8
Simonovič, jurša, hršak, se ne zavedate, da boste po končanem mandatu morali živeti v okoljih, ki so vas na volitvah podprla in vam dala večino glasov in katerim ste se s svojim izdajstvom izneverili?
Pomnim
09. 04. 2021 18.19
+4
Saj si bodo kupili garsonjere v bližini velikega vodje. Ta jih bo gotovo branil pred nesramnimi Slovenci. Drakula ceni svoje.
Levicarjikmeee
09. 04. 2021 18.00
-4
Levičarji , kdo ni z nami je proti nam. #ZdruževalnoinPovezovalno
zibertmi
09. 04. 2021 18.10
+8
kot govorim že nekaj časa,kaka je cena ministra za vstop v koaliciji,Državni milijon za Počivalškove sodelavce Kot smo napovedali: država bo menedžerjem družbe Terme Olimia, med katerimi je bil do prevzema ministrske funkcije tudi Zdravko Počivalšek, omogočila sanjski posel.
Pomnim
09. 04. 2021 18.20
+5
Po izgubi oblasti pa garsonjero na Dobu, če jim bo sreča naklonjena.
Antikrist Anarhist
09. 04. 2021 17.59
+7
Opomin pred tožbo??? Hahahahahahahaha!
brezveze13
09. 04. 2021 17.56
+6
kaj sploh ta otroški vrtec ki naj bi zastopal upokojence išče v parlamentu,od kar nimajo kahl,na so še res samo za na kahlo
Levicarjikmeee
09. 04. 2021 17.49
-8
Podpora neodvisnih poslancem ki razmisljajo z svojo glavo ne pa poslusajo murgle.
zibertmi
09. 04. 2021 18.10
+6
če bi bilo po tvoje in ne po grožnjah in podpisovanju podpore,ki preko jelinčiča drago stane.janez nebi niti te koalicije sestavil.si pozabil,da so desus.smc in šebeder prestopili v koalicijo že v decembru 2019.šebeder je dobil službo na telekomu.desus mnogo privilegijev,na plano so privlekli demogravski sklad z janezovo figo v žepu,smc pa s počivalškovimi privilegijami
Pomnim
09. 04. 2021 18.22
+5
Ja, tile poslanci res razmišljajo s svojo glavo, a težava je v tem, da jih demenca šlata.
fafajonka
09. 04. 2021 17.48
-6
Čokla grozi z nevarnim orožjem, palico bi kar v oči poslancem. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
fafajonka
09. 04. 2021 17.46
-5
teta s palico bi rada korenček :-)))))))))))))))))))))))
fafajonka
09. 04. 2021 17.43
-6
Ne nosijo vse kure..... ajaj..