Slovenija

Trije scenariji za vrnitev v šolske klopi: maja, junija ali šele prihodnje šolsko leto

Ljubljana, 30. 03. 2020 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot so sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, se pouk na daljavo za vse ravni izobraževanja nadaljuje tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa. Kdaj bo to, bo odločila zdravstvena stroka, so zapisali. Scenariji so sicer trije – po prvomajskih počitnicah, 1. junija ali prihodnje šolsko leto.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je v posebni oddaji 24UR ob 12.55 uri povedala, da obstajajo trije scenariji za vrnitev v šolske klopi – kdaj bo to, bo seveda odločila zdravstvena stroka.

Šolskega leta ne bo treba podaljševati, je zatrdila ministrica, saj smo klasični način izobraževanja iz učilnic prenesli na izobraževanje na daljavo. Ve se že, da bo sistem preverjanja znanja treba prilagoditi aktualnim razmeram, tako njegov obseg kot oblike. Kako natančno bo to videti, še ni jasno, saj trenutno s strokovnjaki še preigravajo različne možnosti.

Prvi (idealni) scenarij je, da bi se šolarji, dijaki in študenti k normalni obliki študija vrnili po prvomajskih počitnicah. Drugi scenarij, ki se zdi vedno bolj realen, je vračanje v šolske klopi 1. junija. Tretji scenarij pa je, da se letos šolarji sploh ne bodo vrnili h klasični obliki izobraževanja.

Ministrica meni, da se razlike ne bi smele preveč poznati, saj gre le za drugačen način podajanja znanja. "Na učiteljih je to, da izberejo načine in smeri, kako prenašati znanje na daljavo na uspešen in učinkovit način," je povedala. Ravnateljem in učiteljem so tako posredovali smernice, ki so jih pripravili strokovnjaki, kako to storiti. Seveda je takšen način poučevanja bolj zahteven, je pa Kustečeva poudarila še, da je treba to prilagoditi življenjski situaciji in pri tem ostati realen.  

Ključni poudarki ukrepov v šolstvu

Kdaj se bodo učenci, dijaki in študenti vrnili h klasičnemu načinu izobraževanja, se še ne ve.
Kdaj se bodo učenci, dijaki in študenti vrnili h klasičnemu načinu izobraževanja, se še ne ve. FOTO: Aljoša Kravanja

Če zaradi epidemije covida-19 dijakom, vajencem in študentom v zaključnih letnikih ni bilo omogočeno praktično usposabljanje z delom in praktično izobraževanje pri delodajalcih, se jim le-to prizna kot opravljeno, če imajo zaključene pozitivne ocene pri vseh strokovnih modulih v zaključnem letniku. Prav tako se bodo kot opravljene priznale obvezne izbirne vsebine in interesne dejavnosti.

Prav tako bodo študenti, ki zaradi izjemnih okoliščin v letu 2020 niso mogli redno in v roku opraviti študijskih obveznosti, pridobili pravico do podaljšanja statusa v naslednjem študijskem letu. Vsem rednim študentom in študentkam, ki imajo prebivališče v RS, se do 30. aprila prav tako izplača krizni dodatek v višini 150 evrov.

Sredstva proračuna, Evropskega socialnega sklada (ESS) ter Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) se prednostno namenijo za naložbe v raziskave, razvoj in proizvodnjo cepiv, zdravil in zaščitne opreme, ki so potrebni za boljše obvladovanje posledic epidemije virusa covid-19.

Izvajanje raziskovalnih in infrastrukturnih programov, ki se iztečejo z 31. decembrom letos, se podaljša za eno leto. Letni obseg financiranja ostane nespremenjen. Za eno leto se podaljša tudi rok za nakup raziskovalne opreme.

Starši v času odloka o zaprtju šol ne plačujejo za storitve, kot so varstvo otrok v vrtcih, šolske dejavnosti, dejavnosti, povezane z izvajanjem športa.

Pasica posebne novice POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IS58
31. 03. 2020 10.11
+19
Ravno sedaj sem po radio poslusal dva priznana slovenska strokovnjaka .Novinarka ju je tudi vprasala o ucenju na daljavo. Oba sta se strinjala , da ima to celo doloceno prednost in se ne bo veliko poznalo pri ucnih procesih. Tukaj na tem forumu,pa veliko lajkov komentira stvari, ki nimako nikakrsne osnove. Celo mrzijo pedagosko stroko. Ne zavedajo pa se, da se pedagoski proces ne sme prekiniti. Imamo sreco, da je v Sloveniji tako razvita tehnika, da lahko komuniciramo na daljavo. Raje kot sproscanje energijo v negativizem, pomagajte in se posvetite svojim otrokom. To je najvecja nalozba.
Pametnoneumen
31. 03. 2020 18.39
+4
Nisi pa pomislila na socialni vidik učencev in dijakov, a ne. Potem po tvoje ustanov sploh ne potrebujemo, šola na daljavo, t. i. dopisna šola. Preberi si v Večer-u članek dveh dijakov pa ti bo mogoče malo bolj jasno. A naj bojo starši odgovorni za tisto kar imamo učitelje. Tak način podajanja snovi je popolnoma neuporaben, je mogoče le upogled v snov in nikakor ne enačiti ali pa poveličevati način takega učenja in tudi ne študija.
anakondabox
31. 03. 2020 09.10
+8
Predlagam še četrti scenarij. Vsaj za dve leti ukinimo vse osnovne šole vsled eksperimenta. Pridobitve: 1. povezava družinskih članov 2. starši se naučijo tistega, kar so že pozabili. 3. otroci so bolj sproščeni, imajo več časa za igro(ko mine Covid-19)-socializacija. 4. učni načrti so prenatrpani . Vodijo k faktografskem znanju in ne k razmišljanju. Enako znanje se lahko pridobi na Googl-u. 5. učenci se naučijo alfo in omego sodobne tehnologije-PC-ji, tablični računalniki, pametni telefoni, robotika. 6.učitelji se izpopolnijo v izobraževanja na daljavo in pripravljajo (iz že obstoječih delovnih zvezkov in učbenikov) bolj usklajeno, zabavno znanje, vprašanja in odgovore. 7. ustvarjalne predloge pošljejo na Ministrstvo za šolstvo in njihovemu operaterju Zavod za šolstvo, da posamezne inovativne programe usklajujejo med seboj. Pri tem dobijo materialno podporo. 8. ravnatelji bi usklajevali delo učiteljev na posameznem šolskem območju-pokrajini. 9. obroke bi s kombiji razvažali na domove učencev, pripravljali bi jih v šolski kuhinji. 10. urniki bi bili prilagodljivi (ne strogo zacementirani) glede na temeljne probleme sodobnega časa. Primer : Covid -19 (kemija, biologija, geografija) Slogan-'vzgajamo, izobražujemo za življenje in ne za teorijo!' 11. dandanes se znanosti povezujejo in niso več v 'predalnikih', strogo ločene med seboj. To je potrebno upoštevati, sicer bo šolstvo zaostalo najmanj za 50 let. #kjer je volja, je tudi moč
cool29
30. 03. 2020 21.23
+1
V avstriji so prelozili maturo
VAREN
30. 03. 2020 21.28
+6
Tudi pri nas jo bodo, samo naši vrli revčki še niso dojel. Tudi nacionalnega preverjanja ne bo. Pa še česa ne.
IS58
31. 03. 2020 10.13
+0
VAREN
30. 03. 2020 21.18
+12
Slaba scenaristka tale ministrica. Saj ni čudno, da je zat tako. Moj scenarij v Juniju bodo učenci šli za kratek čas v šolo, vzeli spričevala in šli domov.
Uporabnik1750672
30. 03. 2020 21.21
+2
Upam, da bo tako, moji že pogrešajo šolo in družbo vrstnikov. Upam....
Mitja Škerjanc Malnar
30. 03. 2020 21.04
+13
Ko to poslušaš dobiš občutek da so fizično šole nepotrebne...vse je super online
Uporabnik1750672
30. 03. 2020 21.12
+42
Jaz sem dobila drugačen občutek. Staršem se podira nebo, ko se morajo ukvarjati s svojimi otroki. Tudi moji otroci so običajno cel dan v šoli. Najmanjši že od jutranjega varstva do štirih popoldan. Vendar vsaj cenim, kar naredijo učitelji za njih. Bom pa ja malce potrpela in jim prebrala teh nekaj navodil, če so razmere izredne??? Občutek imam, da tisti ki najbolj tarnajo ne marajo svojih otrok. Dragi starši, sami ste jih vzgojili, so produkt vaše vzgoje. Učitelji pa jih morajo prenašati in jih učiti? Poskusite jih tudi vi kaj naučiti in z njimi preživeti dan. Vaši so. Sami ste krivi, da so takšni kot so. Niso krivi učitelji.
VAREN
30. 03. 2020 21.37
+5
MŠ samo občutek dobiš in nič drugega. Realnost je čisto druga.
apodgra
31. 03. 2020 08.02
+6
Uporabnik Učiti jih morajo in tudi nekaj naučiti, zato tudi prejemajo ,kar dobro plačilo. Iz izkušenj vem ,da se morajo učenci po prihodi iz šole ,kar krepko potruditi in porabiti veliko časa, da opravijo vsakodnevno domačo nalogo. Imam občutek, ko da se v nič ne učijo. Ko smo mi hodili v šolo smo večino znanja dobili v šoli in preostali čas doma porabili za razvedrilo in šport. Sedaj pa so učenci obremenjeni s preveč balasta-snovjo ,ki jo v življenju nikoli ne bodo uporabili, in tudi zelo hitro pozabili. Od sedme ure zjutraj pa do 18 ure popoldan ali še dlje , se morajo ukvarjati z šolsko materijo. Kdaj pa se bodo zabavali in ukvarjali s športom. Ni jim lahko in lahko mirne duše rečem, da so preobremenjeni in samo zato, ker imajo učno materijo preveč obširno in neuporabno.
IS58
31. 03. 2020 10.15
-2
Uporabnik, hvala ti za tvoje mnenje. Mogoce se bo koga vsaj malo "prijelo."
Pametnoneumen
31. 03. 2020 18.43
+1
Ti malo mešaš hruške in jabolk. Nekaj je vzgoja kar je produkt staršev in drugo je šolsko izobraževanje. S takim da starši ne maromo otrok ta je pa čisto mimo.
Samo gasssss...
30. 03. 2020 20.49
+17
,,Trije scenariji za vrnitev v šolske klopi: maja, junija ali šele prihodnje šolsko leto?,, Čisti kolaps na vsej črti.
IS58
30. 03. 2020 20.51
+5
Uporabnik1750672
30. 03. 2020 20.36
+38
Prav rada sem s svojimi tremi otroki doma in delam od doma. Starejša dva, tretji in deveti razred naredita vse sama, tudi urnik uporabe računalnika sta si sama naredila. Mlajši, ki je v prvem razredu pa pomagam. Ona zjutraj gleda televizijo, tisti izobraževalni program, kasneje po kosilu pa narediva črke in računava pa tudi branje povadiva. Naloge v delovnem zvezku ji preberem navodila. Pravzaprav imam edino delo z njo. Starši, dajte se zorganizirat. Če sta pravilno vzgojili svoje otroke, ne bi smelo biti težav. Naši sosedi cel dan kričijo in priganjajo otroka. Pa imajo samo enega, ki v četrtem razredu nima nobenih delovnih navad in je čisto nevzgojen. Taki , ki imajo nevzgojene otroke pa imajo zdaj težave. Taki najbolj tarnajo.
IS58
30. 03. 2020 20.38
+14
Uporabnik, ko bi bilo več takšnih, bi bil svet lepši.
Uporabnik1750672
30. 03. 2020 20.56
+25
Cenim učitelje, ker so tudi oni pripomogli k temu, da so moji otroci samostojni in marljivi. Največ pa smo seveda tukaj odgovorni starši. Še je čas dragi starši, da kaj popravite. Zazrite se v sebe, v svoje otroke. Niso krivi učitelji. Zdaj imate idealno priložnost, da otroke spravite na pravo pot. Že pol ure na dan je dovolj.
mity79
30. 03. 2020 21.15
+11
Prav rada delam od doma......pojdi v trgovino delat na 2 izmeni in ko prideš domov z živci na podnu moraš še kosilo skuhat in otroke učit? To je za tebe prav rada delam od doma ?
Uporabnik1750672
30. 03. 2020 21.19
+6
Cenim vaše delo, vendar tudi moje ni enostavno. Zaključim običajno okoli polnoči, enih. Imam svoje podjetje. Ni nam lahko v teh časih. Vendar bom pa se ja potrudila za svoje otroke. Saj večino vsega naredijo tako sami.
mity79
30. 03. 2020 21.21
+3
Dam ti + res je...kakor koli obrneš smo v P.
Pametnoneumen
31. 03. 2020 18.47
+1
Potem pa ti šolske ustanove ne rabiš. Uči jih sama. A si pomislila da vsi takih pogojev nimajo, nimajo prostora, ne računalnika, mogoče morajo namesto vrtca paziti mlajše bratce ali sestrico in še in še. Ti vidiš egoistično samo sebe, drugi pa so nesposobni.
Iknowyou
30. 03. 2020 20.34
-16
Glede na to kolk zdaj delajo učitelji ... bi jim lahko kamot malo zmanjšali plače ... bo za druge več ostalo.
Uporabnik1750672
30. 03. 2020 21.01
+18
Jaz bi jim za takšno delo, kot ga opravljajo dala še več denarja, hvala lepa....za tak denar tega dela ne bi opravljala. Odgovoren si za vse kar se v šoli zgodi, če ne znajo je učitelj kriv, vse je kriv učitelj.... še celo to, da so otroci nevzgojeni in leni. Hvala lepa...nimam nič proti učiteljem, samo učiteljica ne bi bila za ves denar tega sveta.....
IS58
30. 03. 2020 20.34
+17
V Sloveniji imamo kar nekaj neukih staršev, ko prebiram te stvari na forumu. Ne morem verjeti, da je to res. Vsako izgubljeno šolsko leto za otroka je hud udarec za otrokov razvoj. Ta kriza nas je vse skupaj presenetila, vesel pa sem , da lahko učenci, dijaki in študentje delajo tudi na daljavo. Pomeni, da smo tehnično zelo dobro razviti. Celo bolj bogate države v svetu, nimajo tako dobrih internetnih povezav, kot jih imamo mi. Lani sem imel na obisku 4 Australske najsnike, pa se niso mogli načuditi naši tehniki. Imamo srečo, da lahko vzgojno izobraževalni sistem v tej krizi sedaj deluje na daljavo. Pred par letih ,si tega ne bi mogli predstavljati. Veliko dela imajo sedaj učitelji, saj morajo stvari pripravti za takšen način dela. Kot slišim, so tudi šolniki veseli in se zelo trudijo, da bi čim manj zamudili. Tudi staršem zahvala za trud in podporo svojim otrokom. Nikomur v tej situaciji ni lahko.
lodz68
30. 03. 2020 20.40
+3
Kake neumnosti so to ?? Pa normalno da v notranjosti Australije noben ne bo delal infrastrukture par tisoč kilometrov za 200 ljudi
IS58
30. 03. 2020 20.42
+5
lodz, če te zanima, živijo v razvitem in krasnem mestu PERTH. Upam, da si kdaj slišal za to mesto.
Ježek Moli Moli
30. 03. 2020 20.18
-19
Verouk je edini nepogrešljivi predmet, ostalo se lahko nadoknadi naslednje šolsko leto.
Citrin
30. 03. 2020 20.08
+24
No, pa so ti lastni otroci postavili ogledalo. Sedaj vidiš, da si vzgojil-a nesamostojne, razvajene otroke, ki jih moraš preganjat, da sploh kaj naredijo, ne razumejo, kar jim razlagaš, ker ne znajo poslušat in delaš namesto njih. Ne namesto učiteljev, delaš namesto svojih otrok. Pa vso srečo!
El-Cid
30. 03. 2020 20.13
+14
rekapaka
30. 03. 2020 19.44
+69
Šolanje doma. Evo, otroku sem dala ukor pred izključitvijo... zdej pa čakam fotra, da pride na roditeljski sestanek
Moncsa
30. 03. 2020 19.51
+6
Uporabnik483970
30. 03. 2020 19.53
+22
rekapaka
30. 03. 2020 20.29
+10
dalenck Če bo otroka za kazen poslal ven iz razreda , bom sigurno za
upornik19
30. 03. 2020 19.38
-7
tudi delo ni tako odgovorno kot ima medicinska sestra ali zdravnik podpiram nižanje plač!
El-Cid
30. 03. 2020 20.13
+6
hotchilipoper
30. 03. 2020 19.08
+2
Ma dajte,boste pa že napisal en par doktoratov
Moncsa
30. 03. 2020 18.59
+31
Drugače pa veste kaj bo. Zdej ko smo vsi fino v karanteni, se počasi in delno prekužujemo. Konec junija spokne obupana Slovenija na vse konce sveta, in vsi tisti, ki niso odporni, bojo privlekli novo dozo virusa, nekje bojo sigurno dobili. In pole jeseni izbruhne nova epidemija, in bojo znova zaprli šole in vrtce za naslednjih par mesecev :)))
Moncsa
30. 03. 2020 18.37
+4
Mene pa zanima, če bo med šolskimi počitnicami organizirano varstvo za nižje razrede, ali moramo straši poskrbeti za varstvo otrok za pol leta neprekinjeno?
Brigita Škodnik
30. 03. 2020 18.48
+6
Sem z enako tezavo,prav jutr bom ga.ministrci in na medije podala to vprasanje.v tem casu delam,moram koristit star dopust, tudi to se sprasujem,ker sem za podaljsanje solskega leta,predvsem za osnovnosolce....naj mi pove ga.ministrca, kaj z otroki in kam tistih,ki nimajo moznosti varstva...in smo do sedaj krpali z letnimi dopusti.glede na situacijo,je velika verjetnost,da v poletnih casih niti ne bomo smeli koristit dopustov,saj se ze sedaj komaj borimo,da se podjetje bori za prezivetjee,s tem pa tudi mi zaposleni😕😕😕
Moncsa
30. 03. 2020 18.56
+2
Hvala enako. Sem se že zdaj sprijaznila z dejstvom, da bom delala celo poletje, čeprav kot privatnica, ne zaradi pomanjkanja dopusta, ampak časa (z otroci nisem niti približno tako učinkovita, kot ko imam mir, saj kot že stokrat napisano, jih učimo, jim kuhamo, jih zabavamo, delo pa stoji). Delo pa nihče ne naredi namesto mene, torej počitnice odpadejo. Ker ni problem, zdržiš dva tedna... en mesec... ajde dva... ma 5?! Nimam pa pojma, kam dat mulca za toliko časa. Kje lahko podpišem peticijo? :)
Asru
30. 03. 2020 20.33
+16
A ste nori s podaljšanjem šole? Naša v 6. razredu dela na polno! In potem naj ji rečem, da bo še julija v šolo hodila? Potem brez veze dela zdaj za šolo.
Moncsa
30. 03. 2020 21.41
+1
Curka ne šola, varstvo za ta mičkane. Za 6. razred itak brezpredmetno, so že samostojni.
borec91
30. 03. 2020 18.33
-6
res je v nasi domovini super bit ucitel lepe place malo dela kaksnih rezultatov ni treba pokazat zato so najvecji svetovni popotniki med letom poleti pa jih je ogromno med pavsalisti in vikendasi pac ful veliko dopusta se razne izlete jim morjo starsi placat
daaadaaa
30. 03. 2020 18.31
+81
Takole bom rekla...imam 3 predšolske otroke in ob tem moram od doma delat. Po izobrazbi sicer učiteljica, delam pa v drugi branži. In mi na kraj pameti ne pride da polemiziram ali naj dobijo plačo al ne. Delajo, so delali in bodo delali in naj dobijo. Vrtci so zaprti, kaj bodo uboge vzgojiteljice? Vsak dan dobim desetine mailov iz vrtca od vzgojiteljic z raznimi idejami, kaj naj počnemo z otroki. Vesele so vsake povratne informacije, slike, kaj počnemo...smilijo se mi. In delam kar le lahko da jim pošiljam slike, če bodo morale pokazati ravnatelju ipd. Dajmo si malo pomagat. Težko je. Tudi nam, otrok 2 leti star ne razume, ko mu rečem, mami mora delat, če imam ravno skype sestanek. Hvala bogu imajo ljudje razumevanje. Stisnimo zobe, pomagajmo učiteljicam, vzgojiteljicam. Tudi njim ni lahko. Bodimo strpni.
daaadaaa
30. 03. 2020 18.36
+21
Smilijo se mi - to je bilo mišljeno, ker niti same vzgojiteljice ne vedo, kaj od plačila lahko pričakujejo. Bo občina imela denar, ker starši ne bomo plačali vrtca zdaj ko so otroci doma? In biti v negotovosti ni fajn.
TheEarthIsFlat
30. 03. 2020 18.24
-32
Zaradi "liberalnega" šolstva nas je lahko strah za prihodnost. Potrebno se bo vrniti h krščanskim koreninam.
upornik19
30. 03. 2020 18.22
-42
jst bi javne šole ukinil in bi privatne ustanovil!
El-Cid
30. 03. 2020 18.38
+14
upornik19
30. 03. 2020 18.58
-4
ne glede ali si privoščim ali ne …….vi bi bil na zavodu ker ne bi imeli dela!
El-Cid
30. 03. 2020 19.10
+5
upornik19
30. 03. 2020 19.30
+1
poglej koliko revnih ljudi je pa odštej tiste bogate
El-Cid
30. 03. 2020 20.14
-1
Ni problema. Lahko delam tudi kaj drugega.