Slovenija

Trije streli, štirje specialci: s strehe skozi okno

Kočevje, 20. 10. 2022 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
124

S strehe se ob pročelju večnadstropne stavbe proti tlom najprej spustijo zvitki vrvi. Sledijo jim zamaskirani možje, zaslišijo se trije streli, steklo se razbije in štiri uniformirane postave se skozi okno zavihtijo v drugo nadstropje. Tik ob slovensko-hrvaški meji štirje policijski specialci iz vse Evrope vadijo vstop v objekt z višine. S "pokrivanjem" z orožjem ali brez njega, odvisno od tega, kako hitro je treba priti v objekt. Ropota tudi spodaj na dvorišču, dva se trudita z vlamljanjem vrat v trenažnem zabojniku.

Specialci imajo nalogo, da vdrejo v stavbo. Vse je zaklenjeno, oni pa morajo vstopiti. Če ne morejo tega storiti s tal, morajo razmišljati drugače. Zato vadijo tudi z višine.

Slovenska enota je tako organizirala mednarodno delavnico spuščanja po vrvi, na kateri vadijo taktike vdiranja v visoke objekte.

Poteka dva tedna, zaradi logističnih razlogov so udeležence razdelili v dve skupini po 15 držav. Prišla sta po dva pripadnika iz vsake enote, torej so vsak teden gostili 30 specialcev iz vse Evrope, ki so si izmenjevali izkušnje iz preteklih akcij v svoji domovini.

Protiteroristične policijske specialne enote iz vseh držav EU so namreč zbrane v združenju Atlas, članice pa se redno sestajajo na vajah. Dvakrat letno se denimo dobijo na t. i. "entry" delavnici, kjer preučujejo različne metode vstopa v objekte. Na ostalih se ukvarjajo s prestrezanjem plovil na morju, delovanjem na prevoznih sredstvih, posredovanjem na letalih in tako naprej.

Le ozek krog ljudi ve, kaj počnejo

Policijski specialci so namenjeni razreševanju primerov terorističnih dejanj oz. najhujših oblik kriminalitete, kjer je uporabljeno strelno orožje. Namenjeni so varovanju najvišjih predstavnikov slovenske in tuje oblasti.

Uporabljajo pa jih tudi za druge naloge, kjer policisti s konvencionalnimi metodami ne morejo doseči rezultata oz. je delovanje zanje prenevarno: "Prijetja kriminalnih združb, preprodajalcev z orožjem, mamili," našteva vodja tokratne vaje na slovenskih tleh, ki ga bomo imenovali Janez Novak.

Pripadnik policijske specialne enote.
Pripadnik policijske specialne enote. FOTO: Luka Kotnik

Zaradi narave njihovega dela prave identitete raje ne razkrivajo. "Kaj počnem, vedo moji najbližji prijatelji in sosedje, saj vidijo avtomobile pred vrati. V nekem trenutku moraš pojasniti, ne moreš več lagati. Ampak ne bom pa vsem povedal, kaj počnem, ker vedno obstaja določen odstotek nevarnosti zame in za mojo družino," pojasni Luksemburžan, ki ima v svoji enoti vzdevek Kamil.

Nad vajo je navdušen, saj jo opisuje kot odlično priložnost za izmenjavo izkušenj. "Tudi mi imamo sicer nekaj akcij, vendar morda ne toliko kot države z višjo stopnjo kriminalitete, toda vedno se pripravljamo na najhujši možni scenarij," pravi, ko skupaj s kolegom uspešno premaga zaklenjena vrata.

Vdiranje skozi vrata.
Vdiranje skozi vrata. FOTO: Luka Kotnik

Irci so doma na vodi, Skandinavci imajo bolj izolirana okna

Declan denimo prihaja iz Irske, ki je bila v preteklosti zaznamovana s terorističnimi napadi na domačih tleh, zato imajo več izkušenj z eksplozivnimi napravami. Ker gre za otok, se prav tako dodobra spoznajo na vodo. "Pridejo s helikopterjem in se po vrvi spustijo na ladjo ali pa gredo v obratni smeri. Če gre denimo za nek visok tanker, pridejo z vodnim skuterjem in se nato povzpnejo nanj, če se morajo vkrcati," o svojih kolegih s severa Evrope pripoveduje Novak.

Specialci tako drug drugemu opisujejo izkušnje iz akcij, ki so jih imeli v svojih državah. "Včasih gre za velika odkritja, včasih pa čisto za malenkosti, a te vseeno pomagajo. Pri razbijanju okna je problem, ker si na vrveh in nisi stabilen, zdaj pa smo ravno tukaj na tej vaji prišli do neke izkušnje, kjer smo ugotovili, kako bi to lahko izvedli bolj stabilno," pravi vodja. Nam lahko razkrije, v čem je trik? "Nikakor ne," se smeji.

Čeprav imamo s sosednjimi državami sklenjene tudi bilateralne sporazume za samo posredovanje, zaprosila za pomoč iz tujine za zdaj še nismo dobili: "Ni toliko za pričakovati, da bomo mi šli v tujino in tam izvajali operativne naloge, kot gre za to, da si izmenjamo izkušnje z usposabljanj oz. iz resničnih situacij, ki jih imamo."

 

Že samo pri oknih in vratih se standardi po Evropi namreč razlikujejo: "Skandinavske države imajo denimo okna in vrata, ki so bolj izolirana in zaradi tega tudi nekoliko bolj zahtevna za odpiranje. Države v toplih okoljih pa imajo bolj preprosta okna in vrata." Omenjeno delavnico, kot že rečeno, torej vodi slovenska enota, ki ji pomagajo tudi policisti iz Avstrije in Švice: "To so te alpske države, kjer imamo precej znanja iz alpinizma, ki ga nato apliciramo na policijsko delo," Novak nazorno opiše razlike med različnimi območji na stari celini.

Razbili bodo 80 oken

Na strehi zgradbe za nami je še vedno živahno. Eden izmed specialcev pa se proti tlom spušča z glavo navzdol. Še vedno vadijo spust ob vrvi. S "pokrivanjem" z orožjem ali brez njega, odvisno od tega, kako hitro je treba priti v objekt. "Kadar gre za nevarno osebo, moramo to zavarovati z orožjem, da naši policisti lahko vstopijo, da je pač varno. Če pa se mudi, da gre denimo za nek požar ali pa bi bilo notri ogroženo življenje nekoga, ki bi bil poškodovan, potem bi šli s to hitro varianto," opisuje sogovornik.

Z glavo navzdol
Z glavo navzdol FOTO: Luka Kotnik

Za stavbo opazimo tudi parkirano vozilo, ki glede na nalepke ne sodi v policijski vozni park. "V okviru te delavnice smo dobili določena finančna sredstva in kupili okna, ki se trenutno vgrajujejo v sodobne stavbe, da lahko na njih vadimo," pojasni Novak. Kupili so 80 oken, v vsakem tednu vaje se jih bo razbilo po 40. Ko eno okno razbijejo, jim delavci enega izmed slovenskih podjetij vgradijo novega.

Z ovnom nad vrata

Preden se dvignejo v zrak, pa je treba zadevo zvaditi na tleh. Na dvorišču je zato postavljen zabojnik, pred katerim z orodjem v rokah stojita dva specialca. "Vadita vstop v prostor. Sicer skozi vrata, ampak ista filozofija deluje tudi na oknih. Zato imamo ta trenažni zabojnik, da lahko na tleh preizkusimo, kako bomo izvedli določene postopke na vrveh, kajti na vrveh je vse skupaj samo še težje," pojasni Novak.

Na tržišču kupijo različne modele vrat, jih vgradijo v eno izmed stranic zabojnika in vadijo: "Ampak najprej je treba osvojiti pravilno tehniko na trenažnih vratih, potem se gre pa najprej na prava vrata. Ampak že trenažna vrata so zasnovana zelo realistično, če se navadiš odpirati na teh vratih, znaš odpirati tudi na pravih."

Uporabljajo različne pripomočke, bodisi mehanske na ročno silo ali pa s pomočjo hidravlike. Gre za posamezne kose orodja švedskega proizvajalca, ki niso na voljo v prosti prodaji. Mali oven, vzvodne palice, izjemno kakovostne in natančno profilirane, različni rezalci stekel za razbijanje in rezanje: "Ta je denimo namenjen posebej za osebna vozila, prav tako za razbijanje, pa tudi rezanje pasu," pojasni Novakov kolega, ko kaže predmete, zložene na mizi.

Kos orodja, namenjen posebej za osebna vozila.
Kos orodja, namenjen posebej za osebna vozila. FOTO: Luka Kotnik

Med akcijo jim prav pride tudi nahrbtnik z ločenimi predelki za posamezne kose: "Ko pridem pred neka vrata, kolegu za seboj rečem, naj mi poda določen kos orodja. On ga odpne in mi ga poda v roke, da ga lahko hitro uporabim. Tudi ko greš na vrv, imaš to na hrbtu."

Podobni, a različni organizaciji

Policijskim specialcem so uporabo svoje vadbene infrastrukture sredi kočevskih gozdov omogočili njihovi vojaški kolegi. Tudi sicer Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske s Policijo redno sodeluje. Udeleženi so tudi na tej delavnici, podobne dogodke pa prav tako prirejajo sami. Poleti so tako denimo organizirali delavnico ostrostrelstva in tja povabili predstavnike policijskih vrst.

Poveljnik vojaške Enote za specialno delovanje (ESD).
Poveljnik vojaške Enote za specialno delovanje (ESD). FOTO: Luka Kotnik

Vseeno pa poveljnik ESD poudari, da sta Policija in Slovenska vojska sta dve različni organizaciji: "Policija ima pooblastila za delovanje v civilnem okolju, mi smo namenjeni za delovanje v vojni. Je pa dejstvo, da so določene tehnike podobne, zato jih je smiselno uriti skupaj in se učiti en od drugega," pojasni podpolkovnik Matija Jazbec. "Imamo določene stične točke, pridobljena znanja s pridom oplemenitimo in pokažemo drugim," opiše.

Pa je kakšna potencialna situacija, v kateri bi vojaški in policijski specialci lahko sodelovali tudi v realnem življenju? "Zagotovo je," pravi. Ampak v Sloveniji tega še niso storili. "Brez nekega izrednega ali vojnega stanja smo mi vojska, to je treba razumeti. Zagotovo pa bi ob nekih spremenjenih okoliščinah, spremenjenih varnostnih razmerah, ko bi bila ustrezna pooblastila podana tudi vojski, lahko sodelovali tudi konkretno," odgovarja vojaški poveljnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

heartbreaker
20. 10. 2022 17.08
a to je SWAT? Na TV majo boljšo opremo. Za razbijanje vrat in oken uporabljajo eno okroglo stvar, prtisnejo na tipko in se razbijejo vrata. Pa zdaj so še dobili očala, kjer imaš pogled tudi zadaj, ne samo spredaj. tko da vidiš, če je kdo za tabo, ki te hoče počit.
WD40
20. 10. 2022 16.51
štirje so bili !! poglejte še enkrat !! in udarec v okno !!
sinner
20. 10. 2022 16.21
+1
To so vaje kako bodo lovili lažnjive novinarje, komaj čakam ta dan.
Bombardirc
20. 10. 2022 15.57
+4
A to so tisti specialci, ki so za hojsićem capljali po Ljubljani?
Bpultimate
20. 10. 2022 15.49
+6
Ne se smešit, kriminalci se pa prosto sprehajajo po državi.
Stolček
20. 10. 2022 16.18
+2
Bpultimate, ja in sredi dneva oropajo banko v LJ. 🤦🤣
Potouceni kramoh
20. 10. 2022 15.40
+3
medekmali medekmali
20. 10. 2022 15.19
+4
bobnarjeva , kaj porečete sedaj na policijo pod vasim vodatvom??? v ljubljani ni policista ki bi zasčitil oškodovanega otroka ki ga je mularija tolpa pretepla , ustrahovala, in snemala policist na policijski postaji pa izrece staršem da že dolgo ni policista ki se s tem ukvarja in da naj počakajo. takoj ODSTOPITE sicer bo ulica vas odstavila .
medekmali medekmali
20. 10. 2022 15.19
-3
kaj bi se pisalo in komentiralo da bi pod hojsovo policijo se to zgodilo😂😂😂😂😂😂
Stolček
20. 10. 2022 15.43
+3
Medekmali, kako dolgo že nimajo policista tam? Še iz prejšnje ali zdajšnje vlade? Itak pa vseeno, katera vlada, takšne zadeve bi morali začet resno obravnavati. Mularija z nožem, pištolami, pa ropanja, itd. Se lahko zahvalimo vsem vladam, da so nas tako daleč pripeljali. Vsak od njih je svojo skupino volilcev uvažal..
Bombardirc
20. 10. 2022 15.58
+3
Hojsova policija je šla s solzilcem na toliko stare otroke.
WD40
20. 10. 2022 16.53
-1
Bombardirc................. ti si pa jih tja peljal ,!!
SheppardJohn
20. 10. 2022 15.18
sagessee
20. 10. 2022 12.30
+7
Predhodniki slovenskih specialcev...... leta 1991,, ko so nas napadli srbi in poslali nad slovenijo niške specialce,,,, so jih slovenski policijski specialci polovili kot male zajčke.Ali v kamniku ,ko so JLA oficirji grozili da bodo bodo z bombandirali širše območje ljubljane,, je prišlo 12 specialcev slo policije... 4 x strel med oči in JLA ekipa se je v trenutku predala....... tile tipi obvladajo svoj posel in ni res da jim primanjkuje kandidatov,kar pišejo nasprotniki slo policije.Vsako leto se jih prijavi več deset toda le redki so izbrani,ker oni so best of the best .......... policije in tudi plača je mnogo višja od 2000 eu neto..........
Peter Martic
20. 10. 2022 13.25
+2
Samo najboljšim uspe. Najprej znoj in kri nato pa zvestoba do groba!
Animal_Pump
20. 10. 2022 13.57
+4
Vse imaš prav. Tisto so bili policijski specialci. Tukaj je govora o ESD. Predhodnik ESD je bila Specialna Brigada Moris.
Peter Martic
20. 10. 2022 14.02
+2
Ne tuki je govora o SEP, ESD je bil samo povabljen zdraven. Atlas združenje 38 specialnih enot policije iz vse evrope
Animal_Pump
20. 10. 2022 14.16
+3
Stolček
20. 10. 2022 12.09
+8
Super ta članek, kako imamo specialno policijo, ko pa starš prijavi v soboto nasilje sovrstnikov na sošolca, pa mu izjavijo, da naj počaka do ponedeljka. Ko ponedeljek pokliče kako in kaj, pa mu rečejo, da ne morejo nič, ker policista, ki se ukvarja s takšnimi primeri še ni v službo. Bravo za RS, sodišča, zakone in policijo, ki krijejo hrbet napadalcem in kriminalcem. 🤮
User905768
20. 10. 2022 13.13
-5
Stolcek. Povej naslov da se ljudje v takih primerih obrnejo na tebe in da ti greš in rešiš oroblem namesto policajev. Super Stol😃😃👎
Stolček
20. 10. 2022 13.37
+3
Face4you, zakaj so PP? Za okras? So se izšolali za ta poklic? Oče je dal prijavo, njihove odgovore PP pa si preberi v naslednjem članku, preden mi spet pametuješ.
Posteni
20. 10. 2022 13.41
+6
Stolcek se zmer ne razumes.. Policijski specialci in mladoletnisko nasilje nima nobene povezave . to lac resujejo na lokalnih PP in se strinjam da veckrat to izgleda smesno use skupaj...
Stolček
20. 10. 2022 13.59
+1
Posteni, vem za kaj se gre, brez skrbi. Ampak, ker pod tistim člankom ne gre komentirati, sem tukaj komentiral. Še malo pa bomo očitno rabili specialce, tudi zaradi mladoletnikov in neučinkovite lokalne PP, glede kam vse to vodi danes...
User905768
20. 10. 2022 14.31
-3
Stolček
20. 10. 2022 14.44
+2
Face4you, ne tebi ne gre bralno razumevanje.😉😘.
User905768
20. 10. 2022 14.55
-2
Važno da me tvoja ženska razume....😱👍
User905768
20. 10. 2022 14.58
-2
Logično razmišljaj in boš bralno tud razumel😃pa ne posiljaj mi poljubov ker nisem topel kot si ti 😃
Stolček
20. 10. 2022 15.19
+2
Face4you,🤣glede kakšne pišeš, te človek enostavno vzljubi. Ti meni o logiki? 🤦🤣 Prvo pišeš, važno, da te moja žena razume, potem pa, da sem homoseksualec oz. Po tvoje topel?🤦🤣 Sem topel, okrog 35 stopinj imam telesne T.
Stolček
20. 10. 2022 15.30
+2
User905768
20. 10. 2022 15.46
-1
35c 😱sedaj pa vem zakaj taksni komentarji iz tvoje strani. Vidim da je to tvoj hobi da se kregas s ostalimi, drugače misljenimi. Pa dobro, imaš pač tak edini kontakt s ljudmi. Jaz se več negrem, skoda casa za tebe. Pozdravi mi zeno👍 Lp stolac
Stolček
20. 10. 2022 16.27
+1
Face4you, ja jbg, če mi ni prijela tipkovnica 6 in vejice. Ne, ne kregam se, ti se z mano. Sem si vzel čas, da vidim, kako daleč ti sega tvoj ego. Kaj ti tvoje žene ne znaš pozdravit?🤔😜🤣 L.p., obraz za tebe.
Mammon Abaddon
20. 10. 2022 11.48
+2
oježeš
20. 10. 2022 11.41
+3
Če vadijo za domače razmere je to brez potrebe. Vsakega kriminalca, ki bi ga prijeli, bi na sodišču izpustili na prostost v najkrajšem času. Če drugače ne tudi s pogojno kaznijo.
ZIPPO
20. 10. 2022 11.39
+1
Zakaj niso tako plezali po parlamentu, tam so največji lopovi in manipulanti zadnjih 20 let?
blaz4444 .
20. 10. 2022 11.39
+9
Vsega spoštovanja vreden poklic, se je pa treba zavedat, da je potencialnega kadra čedalje manj, zakaj?, posameznik, ki ima primerne psihofizične sposobnosti za specialca, se, če se ima rad odloči za druge poklice; vrhunski šport, poklicni potapljač...., v policiji, kljub vrhunskim sposobnostim ne prileze in to po 15 letih čez 2000 eur na mesec....to je zal realnost...
MMery
20. 10. 2022 11.35
-1
MihaGliha
20. 10. 2022 11.01
+5
kje so časi ko so lopovi nosili maske ....danes policisti nosijo maske
Naj bi
20. 10. 2022 10.55
+5
V Brezje pa še kam, pa ne na vajo z njimi.
Nace Štremljasti
20. 10. 2022 10.50
+4
to je tisto treniranje hitrega bežanja,ki smo ga videli v afganistanu ane
Posteni
20. 10. 2022 13.42
-1
Animal_Pump
20. 10. 2022 14.00
+1
Iz Afganistana so šli, ker je takratni predsednik vlade...zdajšnji obrambni minister...zagnal paniko. ESD pa delajo kar jim ukažejo. Očitno ne veš kako to gre.
OvcjiPastir
20. 10. 2022 10.40
+5
Ti vojaki so dobri za boj proti mlinom na veter.
Peter Martic
20. 10. 2022 10.40
+0
Panterji top 5 policijskih enot na svetu to z lahkoto rečem tudi za ESD. Fantje res obvladajo lahko smo samo ponosni na njih in upajmo da jih nebomo rabili!
ŽigaNnnnnn
20. 10. 2022 10.49
+0
blaz4444 .
20. 10. 2022 11.41
+1
Na podlagi česa to trdiš, kdo to ocenjuje, s katerimi merskimi enotami, resno...?
Peter Martic
20. 10. 2022 11.51
+0
Na podlagi dosezkov na tekmovanjih ter kako zelo jih druge enote po svetu cenijo
Gyuhgevfin
20. 10. 2022 12.29
-1
V lateti vojni so to pokazali... Saj kot kaže bodo kmalu lahko pokazali
Peter Martic
20. 10. 2022 13.42
Je predhodnica Specialne enote policije dokazala med osvoboditveno vojno 1991 ko zajeli takrat elitno enoto JLA niške specialce
blaz4444 .
20. 10. 2022 14.16
Jao, jao, tekmovanja niso pokazatelj kvalitete ampak posameznih karakteristik... Vse te enote se cenijo med sabo.... Edino kar šteje so izkušnje, naša enota jih ima malo, tistih pravih. Glede na splosno stanje v policiji, je zal tudi ta enota v napol razsulu, naj vas ne zavedejo super prikazane vaje, niso pokazatelj realnega stanja, lahko pisem se tri dni....
blaz4444 .
20. 10. 2022 14.20
Ce bo enkrat zares pocilo se bo celoten sistem pri nas zlomil, vsak zase...., nima veze če imas 100 specialcev, za tri dni....
Peter Martic
20. 10. 2022 14.31
Kvaliteto pokažejo na akcija za katere jaz in ti sploh ne veva. Če bi pa kej zasral bi pa itak takoj vn prišlo