Slovenija
Oglas

Trije znaki kakovosti, po katerih prepoznamo pristnost tradicionalnih lokalnih izdelkov

Ljubljana, 25. 05. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kar 29 pristnih slovenskih kulinaričnih izdelkov danes nosi evropsko zaščito z enim od treh znakov kakovosti: "zaščitena označba porekla", "zaščitena geografska označba" in "zajamčena tradicionalna posebnost".

Ti izdelki so posebni zaradi načina pridelave ali predelave, vpliva geografskega območja ali rabe tradicionalnih receptov in postopkov izdelave. 

Živila, označena z znakom "zaščitena označba porekla" so najtesneje povezana z geografskim območjem.
Živila, označena z znakom "zaščitena označba porekla" so najtesneje povezana z geografskim območjem. FOTO: Arhiv ponudnika

Slovenija se ponaša z razgibano pokrajino in raznolikim podnebjem, kar slovenskim jedem daje prepoznaven in poseben značaj. Pomembno vlogo pri razvoju tipičnih tradicionalnih slovenskih jedi pa je imel tudi človeški faktor. Slovensko kulinariko so skozi leta oblikovali ljudje, ki so živeli na tem območju. Uporaba lokalnih in sezonskih sestavin je že od nekdaj bistven vidik tradicionalne slovenske kuhinje, kar gre pripisati ljudem. Slovenski kmetje, pastirji ribiči pa tudi živilska industrija pri pripravi hrane že tradicionalno stavijo na lokalne sestavine, kar je pripeljalo do razvoja jedi, ki so tipično slovenske. 

Označevanje živil z enim od treh zaščitnih znakov

Ponudniki lahko označujejo živila z znaki "zaščitena označba porekla", "zaščitena geografska označba" in "zajamčena tradicionalna posebnost" ob pogoju, da izpolnjujejo zahteve, ki jih posamična shema kakovosti predpisuje. Znaki torej zagotavljajo pristnost tradicionalnih lokalnih izdelkov, saj morajo biti proizvajalci certificirani za proizvodnjo tako označenih izdelkov, ki so tudi redno kontrolirani. Izdelki so proizvedeni po predpisanih recepturah. Ti proizvodi so deležni tudi stalnih dodatnih kontrol. Potrošnik, ki sledi tem znakom na živilih, tako lahko hitro prepozna posamezne dodane vrednosti živila. Pri tem mu označbe olajšajo nakup, če je z njimi seznanjen.

Za dobrote iz sheme "zaščitena geografska označba" je ključno območje proizvodnje.
Za dobrote iz sheme "zaščitena geografska označba" je ključno območje proizvodnje. FOTO: Arhiv ponudnika

Območje proizvodnje je ključno za izdelke z "zaščiteno geografsko označbo"

Pri teh izdelkih vsaj ena od faz proizvodnega postopka poteka na določenem geografskem območju, surovine pa lahko izvirajo tudi od drugod.

Med izdelke z "zaščiteno geografsko označbo" sodijo: Kraški pršutZgornjesavinjski želodec, Štajersko-prekmursko bučno oljePrleška tünka, Kraška pancetaPtujski lükSlovenski med, Kraški zašink, Kranjska klobasa, Prekmurska šunka, Jajca izpod Kamniških planin, Štajerski hmelj in Šebreljski želodec.

Geografsko območje lahko predstavlja dodano vrednost živila

Znak "zaščitena označba porekla" vključuje kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države. Z "zaščiteno označbo porekla" se zaščitijo imena tistih proizvodov, ki so najtesneje povezani z geografskim območjem, na katerem se proizvajajo, saj le-to vpliva na njihove lastnosti. To pomeni, da vse surovine za njihovo pridelavo izvirajo iz omenjenega geografskega območja, prav tako na tem območju poteka predelava teh surovin v slastne izdelke.

Dobrote z "zajamčeno tradicionalno posebnostjo" se pripravljajo po zaščiteni recepturi.
Dobrote z "zajamčeno tradicionalno posebnostjo" se pripravljajo po zaščiteni recepturi. FOTO: Arhiv ponudnika

Z oznako "zaščitena označba porekla" je zaščitenih deset slovenskih izdelkov: sir Tolminc, Bovški sirsir Mohant, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Kraški med, Piranska sol, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Oljčno olje IstraIstrski pršut in Meso istrskega goveda – boškarina.

Znak "zajamčena tradicionalna posebnost" zagotavlja tradicionalno recepturo jedi

"zajamčeno tradicionalno posebnostjo" v Sloveniji označujemo proizvode, ki se pripravljajo po zaščiteni recepturi, zaščitenem načinu priprave ali imajo zaščiteno sestavo. Taki recepti se prenašajo iz roda v rod. 

Med izdelke z označbo "zajamčena tradicionalna posebnost" uvrščamo: Prekmursko gibanico, Idrijske žlikrofe, Belokranjsko pogačoSlovensko potico ter kravje, ovčje in kozje seneno mleko.

Če smo prej omenili, da se Slovenija ponaša z razgibano pokrajino in podnebjem, zdaj dodajamo, da je tudi slovenska kulinarika zelo raznolika. Naj postane navdih še za mnogo slastnih' grižljajev!

logo

 

Naročnik oglasa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1