Slovenija

Trubarjev dan: njegova slovenščina 'stala inu obstala'

Ljubljana, 08. 06. 2019 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na današnji dan se spominjamo osrednje osebnosti slovenske zgodovine, Primoža Trubarja. Ob tej priložnosti je predsednik Borut Pahor ekipi študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani podelil tudi jabolko navdiha. Priznanje so si prislužili z letošnjo zmago na mednarodnem tekmovanju Design/Build/Fly, ki poteka pod okriljem Ameriške zveze aeronavtičnih in vesoljskih inženirjev.

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva. V predsedniški palači bo dan odprtih vrat, v Univerzitetni knjižnici Maribor pa prireditev Spominjanja.

Na državni praznik so si obiskovalci lahko ogledali predsedniško palačo. Sprejel in nagovoril jih je predsednik republike Borut Pahor, zatem pa je v počastitev praznika potekala krajša slovesnost, združena s podelitvijo jabolka navdiha ekipi študentov z ljubljanske fakultete za strojništvo, absolutnim zmagovalcem tekmovanja Design/Build/Fly v ZDA. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trubar ime Slovenci za svoje rojake uporabljal od vsega začetka 

V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) so Trubarju posvetili tokratna Spominjanja. Dogodek spremlja Trubarjev zapis "Truber od Slouenou slouu iemle". Kot so pojasnili v UKM, je Trubar ime Slovenci za svoje rojake uporabljal od vsega začetka, ime Sloveni pa večinoma po letu 1566, ko se je dokončno odselil na Nemško. V svoji zadnji natisnjeni knjigi, ki jo je še imel v rokah, je slovenski predgovor k drugemu delu novega testamenta iz leta 1582 naslovil Truber od Slovenov slovo jemle in v njem še zadnjič nagovoril svoje rojake.

Te dni so se in se še bodo vrstile različne prireditve v Trubarjev spomin. Na korenine slovenske kulture in Trubarjevo vlogo pri državotvorju in krepitvi narodne zavesti so v četrtek na proslavi v državnem zboru opomnili predsednik DZ Dejan Židan, predsednik DS Alojz Kovšca in podpredsednik parlamentarnega odbora za kulturo Marko Bandelli.

Spomnili so, da je Trubar postavil temelje za razvoj slovenskega naroda ter da je njegova knjižna slovenščina "stala inu obstala".

Primož Trubar.
Primož Trubar. FOTO: POP TV

Trubarjev dan postal državni praznik 

DZ je Trubarjev dan kot državni praznik, ki ni dela prost dan, sprejel junija 2010. Pobudo zanj je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor.

Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Luthra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Slovenija je od letos bogatejša za Zbrana dela Primoža Trubarja, obsežen projekt, pri katerem je sodelovala tudi Fanika Krajnc Vrečko. Pri Trubarju jo najbolj fascinira, kot je dejala v pogovoru za STA, da je za "svoje lube Slovence" vztrajal in šel do konca ter bil osredotočen na vero. Če bi bili tudi sami tako prepričani v svojo vero kot Trubar, se ne bi bali drugih veroizpovedi. "Ne bi bilo strahov, ki smo jim zdaj priča, ampak bi se spoštovali med seboj. Da neko stvar razumeš, se moraš o njej podučiti. Trubar je to delal in ravno to priča o njegovi širini," je dejala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne rabimo predsednika
09. 06. 2019 10.35
"slovo jemle " ali jemlje, kaj je pravilno slovensko
puspan
09. 06. 2019 09.31
+3
V Rotenburgu ob reki Tauber ima Trubar prekrasno obeležje, kjer je nekaj let kaplanoval v tamkajšnji evangeličanski cerkvi. Prekrasno srednjeveško mestece z obzidjem. Res vredno izleta.
puspan
09. 06. 2019 09.30
+2
V Rotenburgu ob reki Tauber ima Trubar prekrasno obeležje, kjer je nekaj let kaplanoval v tamkajšnji evangeličanski cerkvi. Prekrasno srednjeveško mestece z obzidjem. Res vredno izleta.
brezveze13
08. 06. 2019 19.26
+0
"stala inu obstala " kar počnejo naši veljaki je še izgleda samo vprašanje časa našim veljako je tudi vse preveč všečna uporaba tujk se počutijo patnejše in se ne zavedajo da s tem istočasno prodajajo sami sebe temu bi tudi lahko rekli izdajstvo tako zgodovine kot naroda prodane duše na vladi
mlutherking
08. 06. 2019 18.04
+3
Vsa slava Trubarju! Če bi se tudi danes toliko borili za slovensko zavest, bi bilo super.
wolfterier
09. 06. 2019 09.51
+0
On je bil duhovnik.Komijem se šljivi za Slovence !
sodelujem
08. 06. 2019 17.55
+4
Ne vem če bo obstala sedaj,ko FDV uvaja čuda božja,pa razni slovenizmi...
AlternativeFacts
08. 06. 2019 16.29
+3
Trubarjeva slovenščina je obstala enako kot dantejeva italijanščina. In to vse do danes....Ironij pa je, da sta bila oba preganjana iz strani iste religije. 🤫 In da,Trubar je velik EVROPEJEC, ki je že v 16 stoletju razumel pomen multikulture, saj je nenazadnje bežal v drugo kulturo kjer je natisnil slovensko besedo, in nenazadnje, da si je rešil življenje. 😇
puspan
09. 06. 2019 09.34
+3
Pustimo malo zgodovinske tragedije ob strani, ampak z Nemci imamo kar podobno kulturno preteklost.
wolfterier
09. 06. 2019 09.53
+0
Iz Slovenije v Nemčijo ni ravno druga kultura.Standard je bil pa že takrat malo različen,a ne.
puspan
09. 06. 2019 16.09
tron3
08. 06. 2019 16.19
-2
Šarko, JJ, Pahor, Mirč, Korlič, šivilja in ostali se pa sramujejo jezika najlepšega slovenskega, sam se niso odločl al bodo gavaril pa južn al po nemšk, anglešk jim ne gre več z jezika, ker se je zgodil Brexit. Kaj čte Slavenijo vodijo sami paligloti.
wolfterier
08. 06. 2019 15.59
+3
Bravo,župnik Trubar,sem mislil,da nas je Kardelj naučil brati in pisati...
AlternativeFacts
08. 06. 2019 16.30
+3
wolfterier
09. 06. 2019 09.54
+0
Ne imeti smisla za humor je žalostno življenje,AlterFakt !!!
puspan
09. 06. 2019 16.11
Ne. Kardelj nas je naučil kozjih molitvi.