Tujina

Trump o Klobucharjevi: Proti koncu govora je izgledala kot snežak

Washington, 12. 02. 2019 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER / V.Š.
Komentarji
97

Bo senatorki Amy Klobuchar slovenskih korenin uspelo iz Bele hiše izpodriniti Slovenko, zdaj prvo damo Melanio Trump? Klobucharjeva je po ostri napovedi kandidature v neprijaznem sneženem vremenu v Minnesoti prek Twitterja obračunala še s Trumpovimi opazkami. Kljub temu je Bogomil Ferfila prepričan, da jo težji boj čaka v lastni stranki.

Amy Klobuchar svojih slovenskih korenin ne skriva. Lani je v nagovoru študentom dejala: "Morda ne veste, ampak sem bila uradno odstavljena kot najbolj znana slovenska Američanka, zahvaljujoč Melaniji Trump. To se mi je zgodilo. Rojena je bila uro stran od kraja, kjer so moji sorodniki v Sloveniji."

Vasica z 200 prebivalci se postavlja na svetovni zemljevid

Tokrat je pod drobnogledom Tanča Gora, v primerjavi z Melanijino Sevnico s pet tisoč prebivalci res le vasica, a kraj prve najbolj znane Američanke slovenskega rodu pred prvo damo.

In prav med približno 200 domačini v Beli krajini je završalo že konec lanskega leta, ko se je o uradni napovedi kandidature le še ugibalo, čeprav je spletni gigant Amazon že ponujal majice in skodelice z napisom "Amy Klobuchar za predsednico".

Hiša, iz katere se je praded Amy Klobuchar preselil v ZDA
Hiša, iz katere se je praded Amy Klobuchar preselil v ZDA FOTO: POP TV

Najmlajši daljni sorodnik ameriške senatorke Miha Klobučar nam je takrat dejal: "Vsi želijo izvedeti o njej nekaj več, govorijo da bo predsednica."

Miha pa si s Klobučarji ne deli le priimka: "To je kot neka tradicija pri Klobučarjevih, da imajo podobna imena."

Mihael, praded ameriške senatorke, je bil namreč tisti, ki je zapustil Belo krajino v času, ko je bilo jabolko ali kislo zelje luksuz. Vinogradniškim koreninam se 58-letnica v Minnesoti rada pokloni s slovenskim vinom na mizi, svojim koreninam pa, kljub praznovanju srebrne poroke z Johnom Besslerjem, s priimkom. Tuja ji ni niti slovenska beseda ali recept za potico. "Moja babica je razvlekla testo čez dve mizi, zelo tanko. In temu dodala orehe ali jabolka," je dejala leta 2013 ob obisku pri predsedniku Borutu Pahorju.

Trump piker prek Twitterja: Izgledala je kot snežak

Klobucharjevi so januarja v Minnesoti namerili kar 58-odstotno podporo, v Sloveniji pa je zaupanje v nekdanjo tožilko, doktorico prava in mamo še večje. Predsednik Pahor je ob njenem obisku pred šestimi leti morda preroško dejal: "Formalno smo se odločili, da bo ob naslednjem obisku Slovenije gospa senatorka že zagotovo gospa predsednica."

Amy Klobuchar v snežnem metežu napovedala kandidaturo za predsednico ZDA
Amy Klobuchar v snežnem metežu napovedala kandidaturo za predsednico ZDA FOTO: POP TV

To pa ni bil njen prvi obisk naše države. V osemdesetih letih sta prišla z očetom, znova združena, ko je po letih boja nekdanji uspešni novinar le obvladal svoj alkoholizem. Ob strani ji je, kljub neprijaznemu vremenu in svojim devetdesetim letom, stal tudi ob uradni napovedi kandidature.

Prav neprijazno vreme pa je izkoristil predsednik Donald Trump pri svojem odzivu preko njegovega najljubšega kanala za komuniciranje. V tvitu je pokritiziral njeno napoved boja proti globalnemu segrevanju v snegu pri minusu, češ da je Klobucharjeva izgledala kot snežak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Znanost je na moji strani," ni ostala dolžna senatorka in dodala: "Veselim se debate na to temo in zanima me, kako bi se v snežnem metežu obnesli tvoji lasje."

'Za zdaj prevladuje mnenje, da je Klobucharjeva lahko zelo težka nasprotnica za Trumpa'

Naša dopisnica iz ZDA Tadeja Lampret je poročala, da odločitve nekaterih znanih kandidatov še niso znane, nabor demokratov pa je že zdaj izjemno pester. "Pri tem je pomembno, da je stranka skupaj s svojimi kandidati zdaj razdeljena na progresivni del, ki želi uvesti velike spremembe, tako v zdravstvu, šolstvu, davčni politiki ter na bolj zmerni del, kamor sodi tudi Klobucharjeva, ki je bolj pragmatična, praktična političarka, usmerjena k dosegljivim ciljem in sposobna tudi sodelovanja z republikanci."

Ali je to v tako ostro razdeljeni državi, kot je Amerika, dobro ali slabo, še ni jasno. Nedvomno je za stranko pomembno, da je Klobucharjeva, prav zato, ker ni na skrajno levem spektru, sposobna nagovarjati široko paleto volivcev, tudi neodvisne in ruralne ter da verjetno lahko demokratom povrne pomembne zvezne države, ki jih je 2016 nepričakovano odvzel Trump, še pravi Lampretova.

Senatorka Amy Klobuchar
Senatorka Amy Klobuchar FOTO: POP TV

"Še posebej po nepredvidljivosti zadnjih volitev je pomembno vprašanje, kaj bodo želeli volivci? Za zdaj ankete kažejo, da je demokratskim volivcem, kar polovici, najpomembnejše to, ali je kandidat oziroma kandidatka sposobna premagati Donalda Trumpa. To je prvi cilj in za zdaj je mnenje, da je Klobucharjeva kot zmerna in umirjena kandidatka spoštovanja vredna nasprotnica za Trumpa," dodaja Tadeja Lampret.

Ferfila: Dolga leta je bila tožilka in prav ti 'ostri' komolci so njena prednost

O možnostih, da kot prva ženska v zgodovini ZDA zasede ovalno pisarno prav Američanka slovenskih korenin, je v oddaji 24UR ZVEČER odgovarjal profesor ameriških študij Bogomil Ferfila.

Na vprašanje, ali z napovedjo kandidature ter odzivom na Trumpovo provokacijo že najavlja oster boj z njim pravi, da jo težak boj čaka zlasti proti demokratskim nasprotnikom, in da je to zagotovo ena od njenih prednosti. "Dolga leta je bila tožilka in prav ti 'ostri' komolci so njena prednost v tej izredno težki volilni tekmi. Druga njena prednost je pa to, da je izredno topla, prijazna, tako da ima ostrino in toplino," pravi Ferfila.

Profesor ameriških študij Bogomil Ferfila
Profesor ameriških študij Bogomil Ferfila FOTO: POP TV

Profesor ameriških študij se strinja, da je Klobucharjeva v vseh pogledih čisto nasprotje Trumpu: "Ena od stvari, ki jih mora predstavljati izzivalec Trumpa, je zagotovo njegov antipod. Ona je ženska, ona je delavskega porekla, kar bo poudarjala ves čas kampanje, in seveda to, da ima bogate izkušnje na javnem mestu, najprej kot tožilka, sedaj pa tudi v treh mandatih kot senatorka iz Minnesote, ki je izjemno zahtevno volilno območje, kjer se ves čas spopadajo demokrati in republikanci."

V boljšem političnem soglasju z demokratsko predsednico kot z republikansko soprogo

Kot njeno glavno prednost vidi to, da bo verjetno dobila podporo med delavnimi ženskami Amerike. "Glavna slabost, ki izvira iz tega, od kod prihaja, pa je to, da je v Minnesoti pravzaprav 90 odstotkov prebivalcev belopoltih in pravzaprav nima podpore drugih rasnih skupin, ki predstavljajo približno 40 odstotkov ameriškega volilnega telesa. Druga pomanjkljivost, ki jo bo tepla, pa je ta, da je sorazmerno slabo prepoznavna, zato je zelo pomembno, da se bo na začetku kampanje profilirala kot odločna kandidatka in zmagala v Iowi, kar je njena prednost, ker je Iowa sosednja država Minnesote," trdi Ferfila.

Pa bi si upal napovedati, da bo naslednji obisk Klobučarjeve v Sloveniji že v vlogi predsednice? "To se seveda ne da napovedati, bistveno je, da izkoristi svoje prednosti, da močno štarta, da postane prepoznavna in potem nadaljuje v tem slogu. Mislim, da je težji del, ki jo čaka, preden pride v Slovenijo kot predsednica, spopad v demokratski stranki, kajti demokratska stranka je šla, prvič, močno v levo in drugič, temelj predstavljajo manjšine, pri katerih je ona manj poznana," odgovarja Ferfila.

Strinja se tudi s tem, da bi morala Slovenija iz morebitne dodatne prepoznavnosti iztržiti več, kot je v primeru Melanie Trump, vse to pa bo lažje tudi zato, ker gre za demokratsko kandidatko: "Kajti Slovenija je že tradicionalno bolj levo usmerjena in ona kandidara v demokratski stranki, ki je bolj leva, tako da bi bilo celotno politično ozračje mnogo bolj v soglasju z demokratsko predsednico kot pa z republikansko soprogo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
13. 02. 2019 15.22
+2
Ste pod vtisom enostranskega poročanja naših levih medijev in dopisnika rtv žitnika, ki imajo manj kot ničelen vpliv na ameriške volilce.
nikhrast
13. 02. 2019 18.01
-4
Daj no, strezni se, verjetno boš edini ki še ne misli da je Trump moron. Tako primitivnega predsednika pa Amerika še ni imela. Se spomniš Trumana, ni bil posebno šolan, samo imel pa je zdravo pamet, na drugi strani pa Trump, z vsem v sporu, zdaj v politiki kot prej v biznisu. "One-term president", to bo njegova sodba.
flamengo
13. 02. 2019 10.00
+4
Ne bo demokrat naslednji predsednik zda, ker Trumpa imajo volilci radi. Imajo najnižjo breposelnost v zgodovini.
flamengo
13. 02. 2019 09.46
-6
haha hudomušen trumpov komentar!! In inteligenten. Ko ti nekdo razlaga o globalnem segrevanju pri minus 30.
fairplayy
13. 02. 2019 08.02
+1
Upam, da ji uspe me veseli, da je ženska , ki verjame v znanost ne pa kramp samo svoj žep
the kop
13. 02. 2019 07.22
+1
realno, kakšnih posebnih možnosti za nominacijo nima! drugače pa TRUMP-++++++!!
Cisto na hitro
12. 02. 2019 21.58
+6
A v Rusiji pa ne bo nobena slovenskih korenin kandidirala?
Rolesx
12. 02. 2019 20.53
+2
imigrantka ki je odšla iz države ljubezni
dante
12. 02. 2019 18.35
+5
ja cajt je da slovenke zavladajo svetu, ker tisti ki obvladuje USA obvladuje svet
aloalo
12. 02. 2019 17.35
-1
Ti pa kot Donald duck
nikhrast
12. 02. 2019 16.41
+4
Ms Amy Klobuchar, nekje v sredini na političnem spektru, ne zagovarja tudi univerzalni zdravstveni sistem, imela bo pa dolgo pot do nominacije. Mislim da bi bila dober kandidat za podpresednico na demokratski listini. Kandidatov pa vsaj par ducat, jasno, demokrati imajo dobro šanso da prevzamejo The White House, Trump samo daje in daje, samo poglej koliko jih je že užalil. Trgovinski sporazumi, borze, ekologija..., vse to so problemi za Trumpa, ne more pa zmagati če bo bremkal samo na eno struno, "Build the wall..."
Shisui
12. 02. 2019 14.26
+16
24ur verjeli ali ne, nič ne bo narobe če v Sloveniji napišete Klobučarjeva.
blackwizard
12. 02. 2019 14.05
+12
ah dajte nehat nabijat in forsirat nekaj z to " pravo " slovenko,ona ima veze z slovenijo in jo glih zanima slovenija....kot lanski sneg
nightifly
12. 02. 2019 13.51
+11
Kot kriticni Levicar , predvsem do vseh levicarjev ,ki bi morali biti posteni in dostojanstveni ,potem pa se do vseh ostalih , ki kakorkoli zelijo omejevati mojo svobodo in nacin zivljenja ,moram reci in se tudi na nek nacin zahvaliti Trumpu ,da je v svojem SOTU govoru vsej amer. naciji jasno in glasno oznanil ,da je ponosen na Ameriko in borce ,vojake ,ki so premagali in potolkli najvecje zlo -nacifasizem , in bo tako tudi naprej . To me je tudi zacudilo , ker sem racunal ,da bo bolj umirjen v govoru ,tako na levo kot desno . Obojnim je dal vpogled v njegovo vizijo Amerike .Mogoce je s tem izgubil del volilcev , mogoce pa tudi ne . Tudi v letih 15/16 je bila skoraj celotna javnost prepricana ,da bo pogorel proti Hilariji ,ki so ji dajali celo do 90 % verjetnost . No , kriminalna dejavnost te zenske -skupaj z obamo , innjene podcenjevalne besede do polovice Americanov ,republikancev je povzrocila , da so se celo Sanderovi volilci odlocili za Trumpa in tako je Mocvirje ,kot ga imenujejo Republikanci izgubilo proti Trumpu . Iskreno povedano ,sem zadovoljen ,da je zmagal Trump. Ima priloznost ,da pokaze svojo plat vodenja Amerike .Ce mu bodo dopustili .
nightifly
12. 02. 2019 14.01
+10
Svet ,pa tudi Amerika ,do sedaj se nista videla medijske kampanije skoraj vseh medijev ,razen redkih , ki Trumpa neumorno napadajo , z vsemi sredstvi , se bolj pa njegove sodelavce na vseh ravneh . Take umazane medijske vojne pa se nisem videl . Tudi v tem se vidi popolna pokvarjenost strani , drzave v senci , torej korporacij ,ki s tisoci miliardami ,ki jih imajo parkirane v oazah podpirajo in placujejo CNN in ostale medije z enormnimi financnimi injekcijami ,da bi ustavili Trumpa in spravili spet na oblast Hilary oz . vsecnega predsednika ali predsednico . Torej svojo slamnato lutko , ki bi orala po svetu , vodila lokalne vojne in pripravljala teren za njihova trgovinska osvajanja . Temu so se uprli Rusi , Kitajci , Evropa je nevredna , doma pa jim naproti stoji Trump . Ne razumem kako to ,da ljudje tega ne vidijo ? A ni ze dovolj vidno ,kako so recimo trije predsedniki eni osebi ,Bezosu , pa potem Zuckerbergu in ostalim dopustili tako enormno rast ,da v bistvu take korporacije dalec presegajo proracune veliko drzav . Si kdo sploh predstavlja koliko moci imajo ti ljudje ,sploh pa s takimi orodji,ki jih imajo v posesti ? Se sploh kdo se cudi ,kako to ,da lahko demokratka ,fina zenska, skoraj ´´nasa´´ v intervjuju pove direktno ,da bi bilo treba Putina kar eliminirati . Torej ......
nikhrast
12. 02. 2019 16.30
-2
Izvolitev Trumpa je bila anomalija, dobil je 3 milijone manj glasov, zmagal pa z elektorskimi glasovi. Pa poglej zadnje volitve, republikancem kaže slabo. Trump seje sovrašto po Ameriki, pa svetu tudi, folk je to spoznal, 30% fanatikov ima še za seboj, to pa ne bo zadpst za zmago. Trumpova administracija je cirkus, samo poglej koliko jih je že zapokalo, zanimivi bodo memoiri, pa je še kdo ki ne misli da je Trump moron?
Uporabnik1385495
12. 02. 2019 13.40
-5
Kako je izgledala,je nepomembno,pokoncno je povedala vse,kar se je namenila.Sploh pa...ko je koncala, je lahko otresla sneg s sebe.Kaj pa lahko naredi Donny the Duck?Njemu ni pomoci.Se dobro,da to,kar ima,ni nalezljivo.
morituri
12. 02. 2019 12.56
-1
Ni mus, da bo izpodrinila Melanijo, ker se lahko poročita, samo takšne norosti v Ameriki ne odobravajo!
Le?evljeSodiNajKopitar
12. 02. 2019 13.32
+1
Morituri, Amerika je leglo LGBT gibanja, transgednerjev, Social justice warriorjov.
Lutra Lutra 1
12. 02. 2019 12.56
+21
PreCednik: "Formalno smo se odločili, da bo ob naslednjem obisku Slovenije gospa senatorka že zagotovo gospa predsednica." Če ne, ji bo opral avto!
?ebula
12. 02. 2019 13.31
+1
pepe007
12. 02. 2019 12.52
+6
Komentar na zadnji odstavek: demokratska stranka je vseeno še za SLS ali NSi ultra desna. Bojim se, da se bodo ameriški demokrati tudi na naslednjih volitvah toliko ukvarjali sami s sabo, da bodo volivce porinili Trumpu v naročje.
Shisui
12. 02. 2019 14.28
+5
Včeraj je imel Trump cca 90.000 ljudi na zborovanju, demokrat Beto O'Rourk pa baje manj kot 100. Trump bo drugo leto tako porazil demokrate, da se bo kar kadilo. Če ga ni porazila Clintonova, nimajo ostali nobenih šans. Vsaj od trenutno naznanjenih ne.
Devilz Pff
12. 02. 2019 12.40
+20
Zadnji dan pred zadnjimi volitvami v ZDA ko smo vsi ki gledamo neodvisne medije vedeli da bo zmagal Trump so v Sloveniji na TV še vedno trdili da vodi killary.
Aijn Prenn
12. 02. 2019 12.27
+7
Bolj bukovega komentatorja kot Friedmanov Milton, pa težko najdeš. Edino Tomaž Majer se lahko kosa z njegovimi pogruntavščinami.
nightifly
12. 02. 2019 12.07
+17
V najbolj cenjeni in brani Rimski Repubblica-i berem clanek ,da so Hrvati naredili celo stalo zaradi Tajanija . Vse sorte strank , politikov s Plenkovicem na celu in zunanjo ministrico ,pa guvernerjem istrsko -litoralnega obmocja ,so napisali protestne note in zahtevali pogovor z njim .Repubblika pise, da je tudi Slovenija oz. Sarec napisal Tweet . Vec ne vem ,toda tudi Slovenija bi morala narediti en cel halo , ce so ze desni v kroaciji to naredili . In se nekaj zelo vaznega . Tajani SE NI OPravicil za svoje besede ,kot sem nekje bral na tem portalu . V Parlamentu je samo pojasnil kaj je rekel ,da je bilo brez zle namere in podobne bla bla bla . podlosti . Torej Slovenija bi morala ekslicitno zahtevati -to je tudi stalna praksa v takih primerih ,da Tajani objasni svoje besede in se opravici slovenski drzavi in Slovencem . Tako mora biti brez odstopanja . Ne prositi , Zahtevati je to treba .
morituri
12. 02. 2019 12.59
+0
Nič pa ne spremeni dejstva, da je jugo komunistična oblast preganjala in ubijala Italijane v Istri in Dalmaciji!!
nightifly
12. 02. 2019 13.16
+7
morituri,,,,, verjemite mi , da sem zadnjih 30 let veliko casa ´´izgubil´´ v debatah s prijatelji in Ne- prijatelji Italijani zaradi Ex*odusa ,ki to v bistvu ni bil . Veste zaradi cesa ne ? Zato ,ker je italijanskka drzava takrat zaradi pranja svojega fr*isa , in zvracanja krivde na Jugoslovane ,naredila PR -ovsko potezo in razsirila govorice ,da bodo na oblast prisli komunisti -sl*avi , scia*vi , in se znesli nad talijani . No , zdaj pa povejte , kako to ,da so talijani iz Slovenije po kapitulaciji tako lepo odkorakali domov ? Prav tako iz dalmacije , ampak tam jih je bilo se vec . Govoril sem celo z ezulom , ki je kot otrok odsel iz Izole ,kjer so imeli hiso - v Italijo . In to zaradi poziva talijanske drzave , da jim bo nadoknadila vso skodo ,dala hiso in stanovanje ter odskodnino v denarju . Leta 2001 ,ko sem z njim se govoril je rekel ,da jih je talij .drzava prinesla okoli , ker so se leta ziveli kot nekaksni drugorazredni ljudje v Italiji ,skoraj pozabljeni . In rekel je tudi , da je kar nekaj poznanih druzin ostalo v Jugoslaviji , v istih hisah v Izoli in zivijo se danes . Nobenega problema . Jasno pa je , da so fasisti s krvavimi rokami stisnili rep ze zdavnaj pred njimi . Vidite ,to je v bistvu ena resnica . In druga je , da ziv fas*ist se vedno cedi sline po tujih ozemljih .To mu je treba izbiti iz gob......a ,pardon , glave .
nightifly
12. 02. 2019 14.17
+1
morituri ,,,,, ne da se mi vec-ponovno pisati ...sem ze napisal na strani ,kjer je Salvini pljuval ....