Slovenija

Tržni inšpektorat: pravice potrošnikov ob stečaju družbe se razlikujejo

Ljubljana, 01. 10. 2019 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S. / Ti.Š.
Komentarji
4

Pravice potrošnikov ob stečaju letalske družbe se razlikujejo glede na to, ali je potrošnik kupil le letalsko karto ali celoten paket potovanja, v okviru katerega je zajet tudi letalski prevoz, opozarjajo na tržnem inšpektoratu. Če ste kupili le letalsko vozovnico in let ne bo izveden, lahko terjatev prijavite v stečajni postopek.

Tržni inšpektorat je po novici, da je Adria Airways vložila predlog za stečajni postopek družbe, objavil seznam pravic, ki jih imajo potniki ob stečaju letalske družbe. Kot opozarjajo na inšpektoratu, se pravice potrošnika razlikujejo glede na to, ali je potrošnik opravil zgolj nakup letalske vozovnice ali pa je letalski prevoz del paketnega potovanja.

Če je potrošnik kupil le letalsko vozovnico za lete, ki jih izvaja Adria Airways, in ti glede na stečaj ne bodo izvedeni, lahko potrošniki svoje terjatve prijavijo v stečajni postopek. V primeru stečaja pravne osebe je rok za prijavo terjatev tri mesece od oklica začetka tečajnega postopka, ki bo predvidoma objavljen jutri, 2. oktobra 2019, na spletni strani Ajpesa. "O začetku tečajnega postopka in dokumentih, ki so potrebni za prijavo terjatev, bomo v nadaljevanju obvestili javnost," pojasnjujejo na inšpektoratu.

Potrošniki, ki so kupili paketna potovanja pri turističnih agencijah, kjer je poleg letalskega prevoza vključena tudi nastanitev in morebitne ostale storitve, pa se lahko za morebitne informacije obrnejo neposredno na turistične agencije, s katerimi imajo sklenjene pogodbe. Obstaja namreč možnost, da je agencija let kupila pri kakšnem drugem letalskem prevozniku, in ne pri Adrii Airways, in bo potovanje tudi nemoteno izvedla. Tudi v primeru, da je agencija let kupila pri Adrii Airways, to še ne pomeni, da potovanje ne bo realizirano. "Za izpolnitev take pogodbe odgovarja organizator potovanja, in sicer ne glede na to, ali vključene potovalne storitve izvaja sam ali jih izvaja drugo podjetje," pojasnjujejo na inšpektoratu.

Tržni inšpektorat Republike Slovenije je po vložitvi predloga za stečajni postopek Adrie objavil seznam pravic potrošnikov.
Tržni inšpektorat Republike Slovenije je po vložitvi predloga za stečajni postopek Adrie objavil seznam pravic potrošnikov. FOTO: Shutterstock

Za izpolnitev pogodbe lahko turistične agencije iščejo alternativne možnosti preko drugih letalskih prevoznikov, pri čemer se lahko pojavijo seveda tudi zamude ali odloženi leti, zato na inšpektoratu potrošnikom predlagajo, da so v takšnih primerih strpni.

"Pravice potnikov v primeru zamud, odpovedi leta in zavrnitve vkrcanja sicer ureja Uredba 261/2004. Pristojni nacionalni izvršilni organ za pravice letalskih potnikov je Agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije (caa.si), zato predlagamo, da se potniki za informacije obrnejo neposredno na agencijo," še dodajajo.

Če ste kupili le letalsko vozovnico in let ne bo izveden, lahko terjatev prijavite v stečajni postopek.
Če ste kupili le letalsko vozovnico in let ne bo izveden, lahko terjatev prijavite v stečajni postopek. FOTO: Shutterstock

"Slovenski državljan, ki potuje po svetu z letalsko vozovnico, katere izdajatelj je postal insolventen (stečaj) in je zaradi tega letalska vozovnica preklicana, mora to urejati neposredno z letalskim prevoznikom," pa ob tem sporočajo še iz ministrstva za zunanje zadeve. "Če je veljavnost letalske vozovnice preklicana zaradi stečaja letalskega prevoznika, mora za nadaljevanje potovanja oziroma za povratek v domovino kupiti novo letalsko vozovnico. Slednjo lahko kupi sam oziroma to v njegovem imenu storijo svojci oziroma znanci, ki mu jo v elektronski obliki lahko tudi posredujejo," pojasnjujejo.

Kot so še dodali, bodo slovenska diplomatska predstavništva - kljub temu, da zunanje ministrstvo in drugi državni organi niso nosilci tovrstnih obveznosti - v primeru težav nudila pomoč s podatki o hotelskih namestitvah, kontaktnih naslovih agencij in letalskih družb, ki bi jih potniki potrebovali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokomujc
01. 10. 2019 21.04
+2
Ja sedaj so se zbudili ko je vsega mimo
bikoborec69
01. 10. 2019 14.19
+6
bo kdo od teh glavnih lopovov v Adriji odgovarjal?
dajno
01. 10. 2019 13.49
+8
Se pravi Adria je vedela da bo crknila ampak je še vedno nap... narod! Na roke bi jih bilo potrebno polovit lopove (pa vse ostale, da se razume!)
Kliko7
01. 10. 2019 13.24
+5
ježeš marija! Kaj pa zdaj? Piloti so krivi