Slovenija

Tržni inšpektorat: Pri zalogah lesnih goriv nismo ugotovili kršitev

Ljubljana, 21. 09. 2022 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tržni inšpektorji so zaradi motenj na trgu pri dobavi lesnih goriv (drva, sekanci, peleti) in informacij, da se lesna goriva nahajajo v skladiščih in jih trgovci zaradi špekulativnih namenov ne sprostijo v promet, opravil nadzore razpoložljivosti lesnih goriv v logističnih centrih, pri trgovcih na drobno, proizvajalcih, v skladiščih in pri veleprodajalcih.

Tržni inšpektorat je poostren nadzor opravljal od 12. do 17. septembra, ko je preverjal stanje glede zalog lesnih energentov v skladiščih logističnih podjetij, pri večjih trgovcih na drobno in slovenskih proizvajalcih po Sloveniji. Kot so sporočili z gospodarskega ministrstva, predstavljata pravno podlago za nadzor in ukrepanje nad prodajalcem Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP) in Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot). 

V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov se namreč kot zavajajoča poslovna praksa šteje tista, ki vsebuje napačne informacije in je torej neresnična glede obstoja ali narave izdelka in glede glavnih značilnosti izdelka. "Sem spada tudi razpoložljivost izdelka, ki lahko potrošnika napelje k nakupu izdelka pod manj ugodnimi pogoji," je pojasnila glavna tržna inšpektorica Andreja But. Zakon za zavajajoče šteje tudi oglaševanje, ki z zavajajočo vsebino vpliva na ekonomsko obnašanje podjetij in škoduje konkurenci. Inšpektorji so tako preverjali logistična skladišča, trgovce na drobno, proizvajalce ter skladišča in veleprodajalce. 

Peleti
Peleti FOTO: Shutterstock

Logistična skladišča 

Inšpektorji so preverjali razpoložljivost lesnih goriv v skladiščih logističnih podjetij, lastništvo teh goriv in čas dobave teh goriv v skladišče. Opravili so šest inšpekcijskih pregledov pri zavezancih, ki so imeli v skladišču lesna goriva ter 29 poizvedb pri različnih logističnih podjetjih, ki se ukvarjajo s skladiščenjem blaga. 

Ugotovili so, da nobeno od nadzorovanih podjetij ne zadržuje blaga v skladiščih iz špekulativnih razlogov. "Pomanjkanje lesnih energentov je posledica močno povečanega povpraševanja in omejitve izvoza energentov s strani držav, v katerih imajo slovenski trgovci dobavitelje, kot so denimo Bosna in Hercegovina, Srbija ter Madžarska," je pojasnila glavna tržna inšpektorica. Obenem trgovci zaznavajo velike potrebe po peletih v Italiji, Avstriji in Nemčiji, zato se ponudniki energentov (tako domači kot tuji) usmerjajo na tuje trge, kjer dosegajo višje cene. 

"Med izvajanjem inšpekcijskih pregledov smo dobili informacijo, da v Slovenijo prihaja večja količina pelet, ki se je že ponujala za prodajo. Informacijo smo preverili tako na finančni upravi kot pri podjetju, ki se je omenjalo kot tovorno skladišče. Ugotovili smo, da raztovarjanja pelet ni bilo in da so ti nadaljevali pot v drugo državo," je dodala Butova.

Sekanci
Sekanci FOTO: Shutterstock

Trgovci na drobno

Pri trgovcih na drobno so inšpektorji preverjali razpoložljivost lesnih goriv v prodajalnah, kdo so dobavitelji teh goriv, kakšna je prodaja in kakšna so morebitna odprta naročila, obvestila ter oglasna sporočila. Opravili so osem inšpekcijskih pregledov pri večjih trgovcih na drobno v Sloveniji, ki imajo v prodajnem asortimanu tudi lesna goriva – torej pelete, drva ali brikete. 

Nadzor je pokazal, da imajo vsi prodajalci v prodaji pelete, pakirane v vreče po 15 kg, zaloga pelet v prodajalnah pa je od nekaj vreč do 60 ton. Peleti so dobavljeni iz Slovenije, BIH, Hrvaške, Avstrije in Nemčije. Nekateri trgovci omejujejo nakup na eno paleto (to je približno ena tona) oziroma na tri palete na gospodinjstvo. Prodaja je bila v zadnjem mesecu slaba, pri nekaterih prodajalcih v primerjavi z enakim obdobjem lani pa celo nižja. V samih prodajalnah odprtih naročil ni, oglasna sporočila so skladna z obstoječim stanjem in v nobenem primeru niso zavajajoča. Zaradi povišanja cen za zdaj ne zaznavajo povečanega povpraševanja, nobeden od zavezancev pa nima odprtih naročil za drva in brikete. 

"Ugotavljamo, da pri samih prodajalcih na drobno večjega povpraševanja po lesnih gorivih ni, vse vrste goriv imajo na zalogi. Problem za slabo prodajo trgovci vidijo v visokih cenah, ki so v primerjavi z lanskim letom bistveno višje," pravi Butova. 

Proizvajalci 

Preglede so inšpektorji opravili tudi pri štirih proizvajalcih peletov, pri katerih so preverjali zaloge, odprta naročila in kdo so kupci. Ugotovili so, da vse zaloge sproti prodajo, večinoma znanim kupcem (trgovcem in velikim podjetjem), na skladiščih pa so le dnevne zaloge, ki čakajo na odpremo. Kupci so iz Slovenije, Italije in Avstrije, odprtih naročil imajo za nekaj mesecev naprej, končni potrošniki, ki jim prodajajo pelete, pa so stalne stranke.

Drva
Drva FOTO: Shutterstock

Skladišča in veleprodajalci

Nadzor so inšpektorji izvedli še v skladišču večjega trgovca, ki skladišči lesne energente za svoje prodajalne, in ugotovili, da drva uvaža iz Hrvaške, pelete pa dobavlja od slovenskih proizvajalcev. Nadzor skladišča večjega veletrgovca je pokazal, da ima za zdaj na zalogi dovolj peletov. "Ta je povedal, da za pelete prejemajo povpraševanja iz Italije in Avstrije, kjer so pripravljeni plačati 30 odstotkov višjo ceno, kot jo imajo peleti na slovenskem trgu," pravi Butova.

Kot dodaja, so inšpekcijski pregledi predvsem osvetlili dejstvo, da je bila časovna dinamika nakupa pelet v prejšnjih letih bistveno drugačna od letošnje. "Povprečen potrošnik je v prejšnji sezoni kupil eno tono pelet avgusta, dve novembra, eno februarja, nato pa še eno, če je bila potreba po ogrevanju, v aprilu. Skupaj torej štiri tone. Letos maja pa je povprečen potrošnik naročil takoj pet ton pelet, ki jih ni bilo na razpolago, ker so naročene količine bistveno presegle proizvodne kapacitete. Takšno povpraševanje je seveda predstavljalo velik pritisk na cene surovin," je pojasnila Butova in poudarila, da vsako zadrževanje izdelkov v skladišču še ne pomeni kršitve. V kolikor prodajalec izdelka ne oglašuje in ga hkrati zadržuje v skladišču in ta izdelek ni predmet regulacije cen vlade, ne gre za kršitev in tržni inšpektor nima pristojnosti ukrepanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IFF1
22. 09. 2022 09.01
Han naj si pržge največjo cigaro in jo popuši!
kalinka
22. 09. 2022 08.49
prepovejte izvoz ,kot druge države pa bo
Delavec_Slo
21. 09. 2022 21.19
+1
Kolk so pa pod mizo dobili za tole?
202021
21. 09. 2022 20.30
+4
Dejte vsi tisti kateri veste da so skladišča polna objavit preko socialnih omrežij oz pošljite dokaze na medijske hiše more bit bodo mela jajca da objavijo to z inšpektorji je kr brca v 3lepe
jani20
21. 09. 2022 19.53
+3
Inšpektorji so spet brcnili v temo.Veliko podjetij ima skladišča najeta na lokaciji katere inšpektojrem ne bodo pokazali.Te zaloge vodijo v posebni evidenci katerih inšpektorji ne vidijo.Kocena naraste preusmerijo na realno zalogo in je videti kot da so pravkar prejeli.
pepikrlinca
21. 09. 2022 19.37
+3
Žal naši inšpektorji nimajo pojma od pojma. Pri Pivki je cela hala pelet, ki čakajo še višjo ceno. Cena pelet v Italiji je 9.9€, ravno toliko kot pri nas. Kar neki nakladajo....niti za toplo vodo si ne zaslužijo plače.
nikhrast
21. 09. 2022 17.38
-5
Pa saj ne razume tega, pa res ima toliko folka v svoji bajti še peči, štedilnike, kamine, tega ne vidim pri mojih sorodnikih in prijateljih.
Frzenk
21. 09. 2022 16.00
+8
Pridte vi s kamero v kk vam bom pokazu kje se zadržuje roba že od julija....kupljena v bosni pod 200e za tono pelet... Medtem ko jih mi ne moremo kupt iz bosne ker imajo prepoved izvoza..... Sicer pa ni problem pred obiskom inšpekcije nekaj robe odpelat sosedu na dvorišče..... Dejte mal razmišlite
Woltan
21. 09. 2022 15.50
+13
Praksa je da se nikoli nič ne najde,ker se inšpekcije napove vnaprej.
Uporabnik1921539
21. 09. 2022 15.39
+3
Se vam ne zdi,da malo pretiravate z drvmi?Posiljevali ste vse s plinovodi in plinohrami-ok,smo sli na plin iz olja,potem smo se za rep ujeli fotovoltaiko in toplotno,dodali se geotermalno.Kaj se hocete???D vse zmecem ven in pri Furlanu dam zidat stedilnik v dnevno sobo?Kaj pa v mestih po blokih.....tam bodo zagotovo kupili kamine in drva.Prav res....noro oro landija
Bolcn
21. 09. 2022 15.28
+8
Ja z kuverto v žepu je težko kaj zaznati...
Uporabnik S2020
21. 09. 2022 15.12
+2
davek je na 9,5 kdo je znižal morali bi vsi z 22 na 9.5% kaj dela inšpekcija
simeoni
21. 09. 2022 15.07
+12
Tudi jaz sem v trgovskem centru v avgustu hotel kupit pelete po 10 kg pakirane, pa je bila paleta v trgovini prazna. Trgovec je trdil, da jih ni več in jih tudi v skladišču ni. Kupil sem druge malo dražje in glej ga zlomka, ko sem šel po plačilu v skladišče dvignit kupljeno, mi je skladiščnik naložil ravno take pelete, ko je trgovec zatrjeval da jih ni. In tako ni nobenih napak, kot trdijo inšpektorji. Mislim da so inšpektorji največja napaka pri nas.
simeoni
21. 09. 2022 18.12
+2
nikhrast
21. 09. 2022 15.03
-16
Pa kje še najdeš peč, štedilnik, pa kamin kjer se lahko kurijo drva, hiša pa more biti res stara. Pa da se po mestu še dovoli kurjenje drv, neverjetno kakšna zastarela mentaliteta, mislil bi da smo zdaj vsi okoljevarstveniki.
simeoni
21. 09. 2022 18.16
+4
Ne, ti si zaribal. Skoraj vsak nova hiša ima kamin na drva za rezervo, tudi peči in štedilniki se najdejo.
nikhrast
21. 09. 2022 20.04
-3
Kamin na drva, 30 let smo instalirali Heatilator, najsodobnejši, zdaj pa neuporabljiv. Zadnja desetletja se pa instalira kamin na plin, regulira se pa z daljincem, no, tako je vsaj tu v Severni Ameriki.
bojangril
21. 09. 2022 15.01
+10
TUDI INŠPEKTORJE SE DA PODKUPITI, nekoč sem nekoga ki dela na sodišču vprašal glede podkupljivosti ene sodnice, odgovor je bil da vse ima svojo ceno....
Slabnick
21. 09. 2022 14.56
+8
Peleti se v refuzi vozijo v italijo in avstrijo nato pa se isti z zasoljeno ceno vračajo nazaj v 15kg vrečah. Škoda, da plačujemo take inšpektorje.
pingo91
21. 09. 2022 14.54
+5
Enako je bilo z železom spomladi, vsi so držali zaloge, vem ker sem nabavljal. Sedaj pa se tolčejo po glavah ko je cena železa strmoglavila, heh jim kar privoščim, enako bo z drvami in peleti....
pingo91
21. 09. 2022 14.52
+8
Drugih ugotovitev tudi mismo pričakovali. Vsi pa vemo kako gre....
čevapgpt
21. 09. 2022 14.51
+3
lani drva po 60-70, letos pa po 100. ampak niso odkrili nič nepravilnosti...
komarec
21. 09. 2022 15.20
+1
Tisti ki so dobili subvencije za toplotne črpalke, pa panele za sončne elektrarne, bodo sedaj to na nek način vrnili, kaj ne de?
Bananistanec
21. 09. 2022 14.40
+8
Kako ni kršitev 80% manj oglasov v primerjavi 2021 ob tem času in tisto na sliki niso drva ampak neki odrezki