Slovenija

Tržnice ne damo!

Ljubljana, 21. 03. 2007 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Civilna iniciativa nasprotuje gradnji garaž pod ljubljansko tržnico, saj so prepričani, da bi se gradnja zavlekla v nedogled.

Kot pravi vodja omenjene iniciative Marinka Kurilič, bi bila tržnica v času gradnje zaprta, čemur iniciativa odločno nasprotuje. Gradnja bi sicer po načrtih Mestne občine Ljubljana trajala dve leti, Kuriličeva pa meni, da bi se zaradi del arheologov, utegnila zavleči v nedogled. Ljubljanskemu županu, pravi Kuriličeva, ne zaupajo, "saj je obljubljal tudi znižanje parkirnin, pa jih je potem zvišal".

Gradnja garažne hiše v samem mestnem jedru bi morda res rešila problem parkirnih mest, hkrati pa bi povečala promet v mestnem središču in posledično tudi onesnaževanje okolja
Gradnja garažne hiše v samem mestnem jedru bi morda res rešila problem parkirnih mest, hkrati pa bi povečala promet v mestnem središču in posledično tudi onesnaževanje okolja FOTO: POP TV

Po besedah Kuriličeve bi bila gradnja garaž pod tržnico tudi v nasprotju z evropsko usmeritvijo o umiku prometa iz mestnih jeder. Po njenem bi morala občina najprej narediti prostorski plan, iz katerega bi nato ugotovili ali garaže sploh potrebujemo.

Znamenitost in kulturni spomenik

Ljubljanski trg ima izreden zgodovinski in kulturni pomen, meni etnolog Damjan J. Ovsec. Kot pravi, gre za točko, ki živi skozi ves teden, vrh pa doseže ob sobotah. Tržnica je obenem tudi ljubljanska znamenitost, gre namreč za eno od redkih odprtih tržnic južno od Dunaja, je še poudaril.

Jarc: So tudi druge možnosti

Branjevke so v skrbeh, saj so prepričane, da bi izpušni plini iz garaže lahko vplivali na kvaliteto zelenjave
Branjevke so v skrbeh, saj so prepričane, da bi izpušni plini iz garaže lahko vplivali na kvaliteto zelenjave FOTO: E plus

Samostojni mestni svetnik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc je povedal, da je v mestnem svetu že predstavil predlog, ki bi 500.000 evrov namenjenih za parkirnino hišo pod tržnico preusmeril na izgradnjo parkirne hiše v grajskem hribu. Kot možne lokacije parkirnih hiš navaja še Šumi in Kongresni trg. Jarc je napovedal, da bo v skrajnem primeru vložil pobudo za razpis referenduma o omenjenem problemu.

Mestnik svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek je izrazil mnenje, da bi bila za mesto bolj primerna garaža pod Ljubljanskim gradom, saj bi ta s številnimi izvozi lahko v vse smeri zagotovila dostopnost. Kot pravi, bi zadovoljila več potreb, obenem pa ne bi bila v najožjem mestnem središču. MOL ob tem opozarja, naj ne posega v nekaj kar živi in življenje lahko izgubi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hompe
13. 12. 2008 23.34
Spoštovani: Odprto javno vprašanje za spoštovanega župana gospoda Zorana Jankovića: Zakaj graditi še eno garažno hišo v centru (pod tržnico), ko so garažne hiše v največji bližini Kapitelj,Miklošičeva,pod Maksimarketom ... stalno tudi v največih konicah nezasedene ? rojen Ljubljančan Peter Pajntar,dr.med. upam, da mi boste kot človek človeku razumno odgovorili
tts
16. 11. 2007 11.04
Sedanji župan, totalitarni dobičkar, je pločevino navlekel okrog glavne slovenske katedrale in v sam kulturni spomenk – Plečnikovo tržnico. Ukinil je avtobusne linije preko Ciril Metodovega trga, zato da se zdaj tam grmadi stoječa pločevina in da so vpadne cestice, ki so se že prej mašile, doživele infarkt. Graditi garaže ne da bi imeli zmogljive vpadnice do njih je nesmisel. Edina rešitev je dovolj hiter javni transport in to bi lahko bil tramvaj. FOLK, DAJTE MAL MOŽGANE NA ON, PREDEN PADETE NA VSAKO MEDIJSKO PODPRTO SRANJE. Povejte mi eno samo evropsko mesto, kjer imate okrog katedrale in na tržnici parkirišče za avtomobile. Če mi kdo pove primer, mu takoj podarim avto, da se bo lahko še sam drenjal po središču Lj.
tihectihec@hotmail.com
23. 03. 2007 19.19
"Tržnice ne damo!" - NIHČE NAM JE NE JEMLJE! Med gradnjo so stojnice lahko po celem obrežju. Tudi Plečnikove arkade bi po mojem ves čas ostale odprte. (Sem neopredeljen, samo nobenih argumentov "za" ne slišim.)
tihectihec@hotmail.com
23. 03. 2007 19.15
Do sedaj slišani ARGUMENTI PROTI so BUTASTI. Če hoče center Ljubljane KONKURIRATI BTC-ju, nujno potrebuje tako površino - točno pod tržnico! Zakaj bi kupovali po UMETNO USTVARJENI ULICI IN TRŽNICI V City Parku-ju, če pa to lahko počnemo v Centru???!!! Prednost BTC-ja je ravno dostopnost zaradi velikih parkirnih površin. Z garažo direktno pod največjim nakupovalnim prostorom (tržnico) bi postal stari Center eno veliko (kulturno je že)TRGOVSKO SREDIŠČE - kar si VSI ŽELIMO, a ne?
tihectihec@hotmail.com
23. 03. 2007 18.57
Janković JE to obljubljal pred volitvami. Kdor ga je volil, je na to pristal.
rosomoh@email.si
22. 03. 2007 10.41
Da ima tržnica poseben zgodovinski in kulturni pomen za Ljubljano tega tipa z balkansko mentaliteto ne zanima.On bi rušil in gradil,skrbel za delo firmi Elekta (sin).
tomi.passion@gmail.com
21. 03. 2007 19.55
5 mesecev je Janković župan in že se mu bo dogodilo ljudstvo. Jasno. Maske so padle.
escargot
21. 03. 2007 17.28
Se strinjam - TRŽNICE NE DAMO. Od navedenih je Šumi še najboljša lokacija.
zupancicevajama@email.si
21. 03. 2007 16.16
Ma kaksna garazna hisa neki...Dandanes so taxi sluzbe tako konkurencne z cenami, da se bolj splaca vozit z taksijem, kakor avtobusom, da ne omenjam osebnega avtomobila.Preracunajte si! Absolutno sem proti garazni hisi, ceprav sam ne hodim na centralno trznico.
goso
21. 03. 2007 16.04
Nasvet: ne si lomit zob na tržnici, usposobte jo za prijaznješe poslovanje. Avte pod Grad, čeprav je geološko zahteven...
kritika@email.si
21. 03. 2007 15.49
Cezar Jankovič bo delal kot župan Ljubljane tisto o čemer sploh ni bilo govora. Tisto, kar pa je obljubljal pa ne bo delal. Naivni ljudje.