Slovenija

'Tu praktično ne živi več nihče, ki nima svoje zgodbe o srečanju z volkom'

Cerkno, 08. 07. 2019 20.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Barbara Golub
Komentarji
58

Čeprav prebivalci Cerkljanskega in Škofjeloškega že tedne opozarjajo na škodo, ki jo povzročajo volkovi, je agencija za varstvo narave potrebovala kar 23 dni, da je dala soglasje k odstrelu enega volka. Zdaj mora zeleno luč za odstrel prižgati še agencija za okolje. Hitreje ne gre, pravijo pristojni, saj da človeška življenja niso ogrožena, ker volkovi načeloma ne napadajo ljudi.


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 07. 2019 17.54
-10
.skratka : takoj postrelit vse lepe in pametne volkove. oni nimajo Pravice za jest. Ta pravica pripada samo ljudem. / bru H
šumar
09. 07. 2019 18.18
+9
nimajo pravice jesti domacih zivali pa kaj ti ni jasno cepe c pol pa ti plačuj skodo kmetom
Teofil
09. 07. 2019 17.51
+10
Prosim ne agencije objavite imena in prijimke stvorov na agenciji,ki za nedelo dobivajo dobro plačilo
jg57
09. 07. 2019 14.03
+8
če agencije niso sposobne narediti reda potem je potrebno dati "strupa" pit agencijam !
šumar
09. 07. 2019 13.45
+13
tisti ki volkove scitite placujte skodo ki jo delajo ljudjem pa bo stvar resena
brezveze13
09. 07. 2019 12.33
+14
poznam divjega lovca se požvižga na te samovšečne agencije ki so zgolj za zaposlovanje družinskih članov in večinoma brezpomembne, naravna selekcija in krivolov sta veliko bolj uspešna in tudi učinkovita, odkar se pa vtikajo razne agencije ni več pravega ravnovesja v naravi . če naštejem za začetek vreme čedalje bolj nenaravno in extremno, divjad ena izumira kar agencije krivijo krivolov,vendar po drugi strani se niti ne razmnožuje več, oziroma je potrebno umetno posredovanje . isto velja za kmetijske pridelke , govorijo o ekološko pridelano a brez umetnega gnojila ali vzgajanja hibridnih sort ni pridelka, žuželk, insektov ki bi oplojevali cvetoče se rastline paradajz papriko enostavno zaradi škropljenja in uporabe raznih kemičnih sestavin enostavno ni več, to vse zaradi vmešavanja raznih okoljevarstvenih agencij ki sprejemajo razne ukrepe zgolj iz teoretičnih načel, nobeden pa nima niti minute naravne izskušnje ali prakse
Animal_Pump
09. 07. 2019 11.51
+14
Z Volkovi pa medvedi je lahko bivati, če je število teh malo. Pri nas v gozdu je en medved...ki pride in gre. Ni problemov z njim...Je pa koristen...nimamo problemov z mestnimi pokakanci, ki ne upajo več priti onesnaževat gozdov s svojimi nevzgojenimi posranimi cucki. Ampak dokler je populacija nizka se da sobivati z njimi...ko število naraste...potem pa ne vem, če ne bo država uredila stvari...bomo pa sami uredil zadevo.
RamzesII
09. 07. 2019 11.40
-7
V marsikaterem primeru ni jasno ali jo šlo res za volkove in ne morda šakale, pa bi radi radi že presojali. Najprej eno, potem drugo.
Miran Vovk
09. 07. 2019 11.07
+3
Ne vidim rad, da me ima cela Slovenija že mesec dni v "gobcu".
big brother
09. 07. 2019 10.23
-11
Vi kr strmite k ubijanju, vam narava za sprot vrača. Danes spet napoved...
JohannDoe
09. 07. 2019 10.16
+8
Kaj pa, če bi šli malo z lonci ropotat okoli vasi, da prestrašijo medvede nazaj v gozd. Civilna iniciativa z lonci pa to. Ali to ni dovolj akcijska akcija?
oježeš
09. 07. 2019 10.15
+5
Načelom ne napadajo ljudi. Zanimivo. Pri nas vsi postopki trajajo bistveno predolgo. Samo ne vem, ali nočejo nekateri opravljati svojega dela, ali je posledica neznanje z opravljanje dela ali to tako mora biti, da se nekateri počutijo bolj pomembne? Če nekdo dobi nalogo ali prošnjo, bi to moralo biti rešeno v največ 14 dnevih ali še prej. Seveda, če je prioriteta delo z zavestjo, da se dela ne zaradi administracije in nekaterih samovšečnežev, ampak, da se vsa dela v takih in podobnih službah delajo v korist državljanov. Sicer, zakaj pa drugače sploh obstajajo določene službe? Obvezno zmanjšati administracijo, razne postopke in biti predvsem življenjski, ne pa političen in pretirano administrativen.
RUGIEVIT
09. 07. 2019 10.36
+6
Ker nekdo mora vlečt plačo! Poglej samo koliko stanejo papirji za gradnjo hiše in kako dolgo čakas na njih!??
RUGIEVIT
09. 07. 2019 10.37
+3
Zato pa tukaj ZGS,AZVN...potem pa dovoljejne LD-ju!
Narava12
09. 07. 2019 09.57
-12
Podnebne spremembe in uničevanje biotske pestrosti nas veliko bolj ogroža kot divje zveri. Koliko narave, živali in rastlin smo že uničili. Na koncu bomo ljudje potegnili ta kratko. Če živimo v bližini ali zraven gozda in zunaj pasemo živali, jih je potrebno ustrezno zaščititi. Koliko je živine na pašnikih poleti na vročini, brez sence, pa se nobenemu lastniku ne smilijo. Koliko teh živali človek ubije za prehrano, tudi volk jih tako jemlje. Ne razumem, da če veš, da živiš na območju divjih zveri, da pustiš živali še vedno zunaj tudi ponoči in nezaščitene. Se bo temu še reklo narava, če bomo vse po svoje preoblikovali? Če bi zamenjali bivališča, me zanima kdo bi dlje časa kje zdržal, podeželski ljudje v mestu ali mestni ljudje na podeželju?
KeyKeyKeyZdej
09. 07. 2019 10.19
+9
Uff, mestni popušite zelo hitro. Če še tega ne razumete, kako sta lahko travnik in gozd skupaj. Ali pa mislite, da so domače živali kar nezaščitene - ne veš, da tudi one pobegnejo in oddidejo na izlet na sosedovo njivo najraje, če niso dovolj ograjene? Saj nismo prizadeti, da bi pustili živali kar "nezaščitene". Razen, če si ti mislil kakšno drugo zaščito.
janezpodre
09. 07. 2019 09.50
-5
100% sem prepričan, da je več Cerklancev umrlo, ker so se pijani vozili z mopedom po svojih grapah, kot pa od volčjih zob. In koliko mopedov ste odstrelili ?
RUGIEVIT
09. 07. 2019 09.56
+7
Zlatanona@! Ti potuješ z letečo preprogo iz bombaža??? Si uporabnik cest in tako tudi ti prispevas k krčenju življenjskega prostora divjadi!
KeyKeyKeyZdej
09. 07. 2019 10.21
+9
Dragi/a zlatanona, reče se CERKLJAN, ne CERKLANC! Lol... in ne norčuj se iz smrti zaradi prometnih nesreč, dejansko se jih je že nekaj zgodilo, pa ne zaradi pijanosti, pijancem vedno uspe, temveč zaradi slabih cest. Ves denar država raje namenja urejanju mestnih središč, na nas pa pogosto pozabijo, žal!
Apostol1
09. 07. 2019 09.21
+23
V enem od teh člankov ,ki opisuje škodo ,ki jo povzročajo volkovi je bilo tudi omenjeno , da v okolici Sorice ni bilo napada volka na drobnico že od leta 1953 pa do tega leta 2019 ko se je napad in pokol nad drobnico zgodil. Berem tule v komentarjih od raznih oseb , naj si ti kmetje omislijo električno ograjo ,ali pa da volk nikoli ne napade človeka in podobno. Jaz se pa vprašam zakaj nihče od teh ljudi ,ki omenjajo ogrado nikoli ne napiše , da volk kljub rednemu odstrelu nikoli ni izumrl , ravno tako ne medved , nahajala sta se na področjih ,kjer človek in živina zaradi teh zveri nista bila ogrožena izumrl pa ni ne volk ne medved, no in o tem ti ljudje nikoli ne pišejo , le o ograjah blebetajo brez konca in kraja. Drugo vprašanje ,ki se vsakemu človeku tudi na nek način porodi v glavi je pa na primer tale. Kakšno korist za božjo voljo imajo naši odgovorni in Slovenija od teh zveri ,ko beremo in poslušamo samo od škode , ki jo povzročajo in istočasno lahko tudi beremo , da nimajo teh zveri nikjer v zahodnih državah EU unije razen v Franciji ,ki imajo okoli 40 medvedov , pri nas pa 1300 in ne vem koliko tropov volkov ,mislim da okoli 16 z ne vem koliko živali. Torej kaj imajo naše oblasti in odgovorni od tega ,da volk in medved delata škodo. Tule kaj kmalu lahko prideš povsem upravičeno do teorije zarote , da določeni ljudje pri nas ,ki bi morali kaj storiti ne storijo nič ampak raje pobirajo mastne denarce in ne vem ali je res ali ne , vsekakor pa vprašanje je . Pa se zopet preselimo od korupcije , k ljudskim modrostim in navadam. Nekaj povsem običajnega je če imaš na vrtu voluharja ,da boš uporabil vsa mogoča sredstva , da ga boš pregnal in sosedu tudi na misel ne bo prišlo , da bi se vmešaval in rekel , pusti ubogega voluharčka naj živi, pa tudi če bi rekel ,ga ne bi nihče poslušal ,kaj šele ubogal, Isto pa tule lahko svetujem ljudem ,ki trpijo zaradi škode volka in medveda. Vzemite vse skupaj v svoje roke in uporabite vsa sredstva , tudi nedovoljena če ne gre drugače , vsekakor se pa uprite raznim nevladnim organizacijam in raznim kvazi zaščitnikom narave in na koncu po potrebi tudi oblastem ,saj za božjo voljo ščitite samo sebe in nikomur ne delate škode če te zveri preganjate iz področij kamor ne spadajo , ker na PRVEM MESTU JE ČLOVEK IN NJEGOVO IMETJE , DROBNICA , ŽIVINA ,ŠELE NATO ZVERI. Je pa SRAMOTA od oblasti in odgovornih , da se to dogaja , ker kot vemo je imela bivša Jugoslavija vse to res vzorno urejeno in kot vidimo ni izumrl ne volk ne medved . Danes je pa vse skupaj navaden KAOS in nič drugega.
Quatflow
09. 07. 2019 09.35
-7
Enostransko razmisljanje nikoli ne prinese nic dobrega. Lovci veselo odstreljujejo tudi hrano za volke. Le kaj pa naj je potem mesojeda zival? Naj od zraka zivi?
RUGIEVIT
09. 07. 2019 09.47
+7
Allcolours! Kaj ti daješ tvojemu psu ali mački za jest!?? Sojo,koruzo ,krompir, solato!?? Se ti ne smilita ko morata zadrzevat blato urin 9-10 ur preden prideš domov če delaš 8 urnik?! Kaj ti ješ!?? Ali vsa ta hrana ,ki jo ti kupiš prileti iz vesolja ali je nekje pridelana !?? Aja ti si nekaj ekstra, ti živiš od zraka, ljubezni itd.. Hodiš v hribe ,gozd...?
KeyKeyKeyZdej
09. 07. 2019 08.39
+47
Najbolj bizarno spraševanje nekaterih, ki dlje od svojega bloka še niso šli: ZAKAJ pasete konje in ovce inživino zraven gozdov? A pa vi sploh veste, kako zgleda situacija v hribovskem svetu? Imaš hišo, potem je travnik, pa gozd, pa cesta, to je vse skupaj. In ti travniki se pač srečajo z gozdom, tako kot se travnik in gozd srečata z glavno cesto, kjer vsak dan/noč obleži ogromno divjih živali in za te SMRTI ste odgovorni tudi vsi mestni ljudje, ki se vozite in pravite, da volkeca, ki dela škodo, se pa ne sme odstreliti. Potem je tu električna ograja: Pripeljite se enkrat na cerkljansko, živimo samo ca. 1 uro vožnje iz Ljubljane, pa poglejte, kako imamo urejene pašnike. Kupujemo sončne polnilce akomulatorjev, da ja ne bi kdaj zmanjkalo električnega toka, po novem hodimo na nočne obhode. A kaj to koristi, ko se volk takoj vrne nazaj (saj ni neumen, da bo izpustil šanso). Dva dni nazaj so ga ljudje od koz pregnali, pa se je še DVAKRAT vrnil. Pa še enkrat poudarim to s PSI, ko pravite "Ne bodite škrti in kupite pastirskega psa" - navaden cucek, naš cucek je prijel mestno damo za hlačnico, ko se je na nedeljsko popoldne peljala s kolesom mimo naše hiše, NAŠE HIŠE, v HRIBIH, pa nam je to povzročilo toliko komplikacij, da smo se spraševali, če bi sploh še imeli psa, cucka. Pa si potem predstavljajte krvoločnega psa, ki lahko (tako vi pravite) čredo ubrani pred še bolj krvoločnim tropom volkov ... Ta isti pes bo branil tudi pred nezaželjenimi mestnimi srajcami. In da vam povem, odkar ste pokazali svoj pravi obraz v nevoščljivosti kmetom, s tem, da zagovarjate zveri, ki delajo škodo in kmetom otežujejo delo in težko prigaran zaslužek ... OD TAKRAT NAPREJ ste v naših hribih, kjer živimo z volkom, ki ga vi v ŽIVLJENJU VIDELI NE BOSTE, NEZAŽELJENI! In ne bodite presenečeni, če boste na svojem avtodomu, ki ga parkirate kjer se vam le zazadi, dobili predrte gume. Volk pač dela škodo ...
cekin11
09. 07. 2019 09.01
+14
0523
09. 07. 2019 09.13
+14
Stauffenberg
09. 07. 2019 09.22
-4
Saj te razumem, eksistenca pa to... na drugi strani je isto. Torej bi moral volk, medved, kača, ujeda.. preprosto oditi iz tega sveta...kam...v živalski vrt mogoče? Jaz ne živim v mestu, sem skoraj vsak dan v gozdu, opazujem kako človek uničuje naravo, predvsem me moti, da lokalni prebivalci zelo malo dajo na sonaravno bivanje, gre jim v glavnem za koristi. (ni jim to za zameriti),obstajajo tudi izjeme, tako deluje človeštvo. Tipično je ravnaje Brazilcev v odnosu do Amazonije, samo kot primer, najbolj viden, pove vse. Vedenjski vzorec je enak.
RUGIEVIT
09. 07. 2019 09.30
+4
RUGIEVIT
09. 07. 2019 09.34
+4
Stauf si razumel kaj sta napisala Key in Apostol??? Očitno ne ali pa nočeš in lajnaš svojo naprej!!!??
mertseger
09. 07. 2019 08.33
+17
Ker volkovi Načeloma ne napadajo v ljudi. A ta načeloma pravijo zato da se ne bodo za rekli. Ker če so tolk sigurni naj napišejo da volkovi ne napadajo ljudi.
Xipsilon
09. 07. 2019 08.35
-8
Koliko napadov volka na človeka smo imeli v zadnjih 100 letih?
CucurbitaPepo
09. 07. 2019 09.19
-2
Mislim, da v zadnjih 100 letih volk ni napadel človeka.
gospa_svizec
10. 07. 2019 11.30
+2
En strokovnjak je sicer rekel, da ima volk prirojen strah pred človekom, ampak ne vem, če bi upal enako trditi, če bi šlo za sestradane živali v skupini. Obupana žival se obnaša drugače.
Houdor
09. 07. 2019 08.33
-10
človek si postavi bajto zraven gozda potem pa jamra nad volkovi in medvedi
0523
09. 07. 2019 09.15
+17
Najbolje da bi pasel na tvojem tegelcu za rože. Meso, ki ga pridela, ti pa le diši.
RUGIEVIT
09. 07. 2019 09.41
+6
Išcem domače eko pridelano meso!? No potem pa take pišejo kot @houdor!
lojze3
09. 07. 2019 09.46
+1
oježeš
09. 07. 2019 10.26
+4
Vsi ne moremo živeti v mestu. Nekdo mora pridelati hrano, tudi za nas, da imamo kaj jesti. Problem ni par medvedov ali volkov, problem je prevelika populacija na premajhnem področju. In človek se kot žival bori za svoje preživetje, človek še za delo katero prinaša dobrine tudi ostalim, ne samo sebi.
Animal_Pump
09. 07. 2019 11.44
+5
Pa sej mesto je tudi prostor za volkove...če se njemu paše sprehajat po tromostovju nimate kaj cvilit...tudi on ima pravico tam biti:P
Xipsilon
09. 07. 2019 08.26
+0
Tega navduševanja nad odstrelom volkol resnično ne razumem. Ustvarja se prepričanje kot, da volk nenehoma napada ljudi, čeprav ne obstaja statistika napadov, ker teh seveda ni. Ampak seveda naš glavni problem so volkovi in njegovi "surovi napadi" kot se je v nekem članku veleumsko izrazila novinarka 24ur. Problem pa niso ljudje, ki imajo konja zraven gozda ne zavarovanega ali pa drobnico brez električnega pastirja ali pa to, da stalno beležimo napade pri istih 10% kmetov. Če stroka ocenjujeje, da je volkov preveč, naj to pač zrihta. Ampak prav tako bi potrebovali še dva ukrepa: če imaš konje/ drobnico na območju volkov, je zaščitna ograja + električni pastir zakonsko obvezen - brez izgovorov, da je to predrago - če ni sredstev pač nimaš konja in pa uvesti nazaj mrhovišča ter se požvižgati na evropske birokrate.
0523
09. 07. 2019 09.17
+10
S besedami v zadnjem stavku se pa strinjam; treba se je požvižgati na evropske birokrate in vzeti puško v svoje roke.
Ponosen LOVEC
09. 07. 2019 08.19
-2
Stvar je preprosta. Vprašati se je treba, kdo ima prednost, da preživi. Človek ali zver. Kdor pravi da zver, naj sam zamenja tistega človeka , ki ga zver eksistenčno ogroža.
hhsk
09. 07. 2019 08.50
-5
KeyKeyKeyZdej
09. 07. 2019 08.52
+14
hhsk, ne rabimo nič menjat, ti samo povej naslov in ti ga pripeljemo. Mamo že na zalogi, nalovljene. Sedaj samo še čakamo, da se kdo od zagovornikov dejansko opogumi in pošlje naslov za dostavo.
Stauffenberg
09. 07. 2019 08.16
+7
En dan medvedi, drugi dan volkovi, potem bodo kače, pa ujede...... Kdo bo naslednji?
hhsk
09. 07. 2019 08.53
-11
nekaj, kar bi krvoločneži radi streljali.
KeyKeyKeyZdej
09. 07. 2019 08.55
+10
Če volk ne bi bil krvoločen do NAŠE lastnine, potem bi ga pustili na miru. Če bi ti imel neko lastnino, pa bi ti nekdo stalno hodil in ti jo uničeval ... Bi se kar pustil?