Slovenija

'Tudi akademiki ne razumemo povsem, zakaj Chat GPT deluje tako dobro'

Ljubljana, 27. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Maja Kos
Komentarji
14

V zadnjih dneh in tednih so nas preplavile odmevne novice, ki temeljijo na umetni inteligenci. Skokovit napredek umetne inteligence, na primer z orodjem ChatGPT, že povzroča glavobol številnim univerzam, v tujini študentom uporabo ponekod celo prepovedujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Marko Grobelnik o Chat GPT-ju
    14:10
    Iz 24UR ZVEČER: Marko Grobelnik o Chat GPT-ju
  • Iz 24UR ZVEČER: Umetna inteligenca
    04:56
    Iz 24UR ZVEČER: Umetna inteligenca

Chat GPT skoraj vsi že prav dobro poznamo. Odpremo spletno stran chatGPT in vpišemo ukaz "napiši esej, France Prešern, kulturni praznik". Dobro sekundo kasneje se esej piše sam, čeprav se dejansko ne. To je delo umetne inteligence, ki uporablja razum, se uči, načrtuje in je pri tem lahko kreativna. 

"Zgodilo se je, da me je na nekem forumu študent nekaj vprašal, pa nisem takoj odgovoril, ker je bilo že pozno. Do jutra je študent že objavil odgovor, ki ga je dobil od Chat GPT-ja, vse, kar pa je meni preostalo, pa je bilo komentiranje tega odgovora, ki pa je bil kar precej dober," je dejal profesor računalniške matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko, Andrej Bauer.

Chat GPT
Chat GPT FOTO: Shutterstock

Ne uporabljajo pa ga le študenti. Boštjan Golob, rektor univerze v Novi Gorici, je pojasnil, da je dobil prošnjo za usposabljanje administrativnih sodelavcev za uporabo Chat GPT-ja na različnih področjih.

Naval delavnic razumevanja Chata GPT vzbuja mešane občutke. Minuli mesec je ena od švicarskih radijskih postaj poskusno 13-urni program oddajala izključno s pomočjo umetne inteligence prek robotov. Danes brez umetne inteligence ne bi imeli spletnega nakupovanja in oglaševanja, spletnih iskalnikov in prevajalnikov, pametnih telefonov in domov, ne bi poznali niti kibernetske varnosti in najbrž tudi navigacije ne.

"Že pred tem je obstajal Copilot, ki programerjem pomaga programirati, to orodje pa zna rešiti vse izpite v 1. in 2. letniku na področju programiranja," je pojasnil Bauer.

S pomočjo Chata GPT pa se lahko pogovarjate tudi, kako postati Batman, prosite ga lahko tudi za recept. Z orodjem daLLE lahko postanete umetnik, čeprav ne uporabljate svinčnika ali čopiča. Ne gre pa za vprašanje, ali bomo uporabljali ta orodja, ampak za vprašanje, kako jih bomo uporabljali, je prepričan Bauer.

Chat GPT
Chat GPT FOTO: Shutterstock

"Mislim, da je osebni stik zelo pomemben in bo morda celo postal nujen in to bo v kombinaciji z orodji izboljšalo kvaliteto učenja, se pa bomo mogli na to navaditi in potruditi. Ne pozabimo prihoda Googla in Wikipedije. Zahvaljujoč umetni inteligenci pa sledi tudi napredek v znanosti," je sklenil.

Da so orodja lahko uporabna, menijo tudi na novogoriški univerzi, vendar z razmislekom in odgovorno.

Kako pa se bo življenje spreminjalo s tako naprednim orodjem, je pojasnil Marko Grobelnik, strokovni direktor Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco, ki sodeluje tudi v laboratoriju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan in je bil gost v 24UR Zvečer.

"Chat GPT je za čas našega življenja primerljiv z internetom, je velik skok, ki ga pa trenutno samo opazujemo," je pojasnil Grobelnik. Chat GPT srka svoje znanje iz baze podatkov, ki je ogromna, baza podatkov pa pomeni vse, kar je digitalne vsebine na svetu, je razložil Grobelnik. "Človek lahko v svojem življenju prebere 100.000 strani, a je to samo kaplja v morje materiala, ki ga je ta sistem prebavil."

Marko Grobelnik, strokovni direktor Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco
Marko Grobelnik, strokovni direktor Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco FOTO: POP TV

Da bo Chat GPT tako dobro deloval, je presenetilo marsikoga, tudi strokovnjake. Grobelnik je pojasnil, da je bila vsa znanost presenečena, da ta stvar tako dobro dela. "Še zdaj ne razumemo, zakaj dela tako dobro."

Grobelnik se je ozrl tudi na trg dela, za katerega je pojasnil, da se bo izrazito spremenil. "Spreminja se že zdaj, vendar potiho." Temu se po njegovih besedah ne bomo mogli izogniti. Zaradi tega je veliko poklicev na udaru, Grobelnik je mnenja, da bodo na udaru predvsem tisti, ki imajo opravka z vsebino. "Pisanje, učenje, pa tudi novinarstvo, nekaj kreativne industrije bo najbolj na udaru, pa tudi šole, tam kjer gre bolj za mehko vsebino."

"Na področju Chat GPT-ja prihaja do paradigmatske spremembe, ki na glavo postavlja trenuten način, ne popolnoma, ampak v dobri meri. Najprej bo treba premisliti, veliko več bo tudi medčloveške interakcije in tudi večji poudarek bo na kritičnem razmišljanju, da učenec ali učitelj ne kritično sprejema podatke, ki jih računalnik daje sam od sebe," je pojasnil. 

Ljudje so se  v preteklosti že bali, da jim bodo stroji odvzeli delo, pa so jim ga predvsem olajšali. Kako bo pa to v primeru Chat GPT-ja? "Veliko dobrega bo prišlo, je pa kar nekaj nevarnosti, da ti sistemi posegajo v nekaj, kar mi mislimo, da je bilo lastno človeku. Zdaj pa to stroj dela. Ti sistemi gredo v nekaj, kar mi mislimo, da je kreativno delo," je odgovoril Grobelnik.

Znaki obstajajo tudi v tem, da se umetna inteligenca lahko osamosvoji, Grobelnik pa je zatrdil, da kljub temu, da znaki so, se to ne bo zgodilo v nekem doglednem času. "S to tehnologijo so tudi virusi veliko bolj pametni in prilagodljivi. Ne bi rekel, da je neka velika zloba," je sklenil. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvanJaJo
01. 06. 2023 15.02
+2
Nobena umetna inteligenca ne prekaša naravne neumnosti 💆‍♂️💆😂
Ramzess
28. 05. 2023 09.57
+2
Tudi ta članek potrjuje, da ljudje ne vedo kaj umetna inteligenca je in kaj ni, kot ne vedo kaj je avtonomno vozilo in kaj ne. Najprej se ljudje morajo naučiti pravilno razumeti terminologijo, nato tehniko itd. Ampak ... v šolah tega ne učijo, kajne. Kako bodo potem ljudje razumeli tehnologijo, ko bo prišla v rabo, a je trenutno še skrita pred javnostjo, gre za več 6000 patentov. Tehnologija je takšna kot jo vidimo v ZF filmih. Koliko današnjih ljudi bi se znašlo na kakšni vesoljski ladji ti. nezemljanov, kjer imajo vse to. Redki ljudje, s takim znanjem in dojemanjem.
Ramzess
28. 05. 2023 09.50
+2
"Danes brez umetne inteligence ne bi imeli spletnega nakupovanja in oglaševanja, spletnih iskalnikov in prevajalnikov, pametnih telefonov in domov, ne bi poznali niti kibernetske varnosti in najbrž tudi navigacije ne." To so različne oblike 'umetnih ineligenc', ne gre mešati jabolk in hrušk. Program, ki zgolj sledi programom in podprogramom, še ni umetna inteligenca, to je program, ki razmišlja sam, se razvija, ki lahko preseže prvotni program, s čemer lahko poseže na sivo območje, glede na to ali se nagiba na slabo ali dobro stran. Druga težava je manipuliranje in zloraba umetne inteligence, če nima vgrajenih varnostnih programov, ki bi tako početje preprečevali, vključno z etičnimi podprogrami za umetno enteligenco samo.
Bebec
27. 05. 2023 11.54
+0
Umetna inteligenca je namenjena poneumlanju ljudi.
RockRoller
27. 05. 2023 19.38
+3
punkracij
27. 05. 2023 09.14
+7
Vsi akademiki,ki niso ujetniki svojih titul to zelo dobro razumejo.
NoviceResnice
27. 05. 2023 09.04
+3
Ko Tina kihne ima Slovenija nov debilllni zakon
AlexReal
27. 05. 2023 09.00
+4
Delovanje umetne inteligence je strašljivo. Znajo se pokazati posledice, ki jih ne pričakujemo !
Bebec
27. 05. 2023 11.49
+0
Alex,prav imaš.Ljudje so oprani do konca.Ljudje bodo kmalu potrebovali aplikacijo,ko bodo na prehodu za pešce,da jim pove barvo na semaforju,ker eni so tok že not,da ne gledajo prometa niti semaforje.Tok so ljudje zabredel.Da niti,ko greš peš ne moreš brez telefona.
Fluxx
27. 05. 2023 08.16
+10
Politike naj zamenja AI. To bo najlazje zamenjat
c00kies
27. 05. 2023 08.15
+1
Ne, da ne vedo, zakaj sistem deluje tako dobro, ampak, sploh ne razumejo kako AI povezuje zbirke podatkov v nove izhodne podatke.
proofreader
27. 05. 2023 08.15
+10
Na soglasja se sedaj čaka mesece. ChatGPT bi odločbe in dovoljenja za cesto do Koroške pregledal in izdal v nekaj minutah.
proofreader
27. 05. 2023 08.14
+4
Torej, koliko šolnikov bomo sedaj lahko odpustili, ker bo otroke učil ChatGPT?
devlon
27. 05. 2023 09.51
-2