Slovenija

Bolnišnice pomanjkanje kadra rešujejo s specializanti, a brez ustrezne pravne podlage

Maribor/Ljubljana, 09. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
100

V Sloveniji vedno hitreje zmanjkuje praznih postelj na oddelkih intenzivne terapije, saj naj bi bila zasedenost že več kot 70-odstotna. Še bolj problematično je pomanjkanje zdravstvenega osebja, zlasti usposobljenih zdravnikov in medicinskih sester za delo na intenzivni terapiji. Bolnišnice si zato sposojajo zdravnike, si pomagajo s premeščanjem spacializantov, na Zdravniški zbornici pa opozarjajo, da brez jasnih pravnih podlag in navodil MZ ni mogoče prerazporejati specializantov.

Kot kaže iz odgovorov dveh največjih bolnišnic v Sloveniji in Zdravniške zbornice, pomanjkanje ustreznega zdravstvenega kadra ni stvar zadnjega leta, niti ne posledica epidemije koronavirusa, pač pa gre za problem, ki se vleče in ne rešuje že vrsto let. Epidemija je razgalila zgolj še eno gnojno rano našega zdravstvenega sistema.

Pred dnevi je ortopedski kirurg Danijel Bešič Loredan kritiziral vlado in ministrstvo za zdravje, saj meni, da niso storili dovolj za pripravo na drugi val. "Mislim, da bi od 15. maja do 15. avgusta, torej v treh mesecih, morali obrniti zgodbo in umestiti covid-19 v naš zdravstveni sistem," je dejal v oddaji 24UR ZVEČER, kjer se je soočil z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem. "Zdaj pa imamo zdravstveni sistem, ki je na kolenih, zdravstveno nego, ki ne zdrži pritiska, in tempirano bombo v DSO-jih, kjer je kader prav tako na psu," še dodaja kirurg.

Stanje oziroma pomanjkanje usposobljenega kadra za delo na oddelkih intenzivne terapije, kjer se zdravijo najtežji primeri obolelih s covidom-19, je izredno zaskrbljujoče. Če smo v prvem valu epidemije množično kupovali zaščitno opremo in ventilatorje za zdravljenje najbolj kritičnih primerov, ki potrebujejo več tednov zdravljenja na intenzivni negi, nas je zanimalo, kaj so pristojni naredili od maja do danes, ko imamo rekordne številke okuženih iz dneva v dan, da bi priskrbeli dovolj usposobljenega kadra. 

Na vprašanje, zakaj nismo pred drugim valom, za katerega se je že junija vedelo, da bo prišel, in da bo še hujši, začeli usposabljati potrebnega kadra in bili tako ustrezno pripravljeni nanj, so nam odgovorili iz obeh največjih bolnišnic v Sloveniji, prav tako nam je odgovore posredovala Zdravniška zbornica Slovenije, zaenkrat pa na odgovore ministrstva za zdravje in Medicinske fakultete v Ljubljani še vedno čakamo.

Mnoge bolnišnice si pomagajo s premeščanjem osebja iz drugih oddelkov, kar okrni delo na teh oddelkih, prav tako si pomagajo s premeščanjem spacializantov.

Zdravniška zbornica: Brez jasnih pravnih podlag in navodil MZ ni mogoče prerazporejati specializantov

Na Zdravniški zbornici Slovenije so že večkrat opozarjali na problem pomanjkanja kadra. "Zbornica je pred, med in po epidemiji večkrat opozorila tudi na nujnost priprave algoritma za določanje zaposlenih za posamezna delovišča tudi v luči pomanjkanja kadra, ki je v zdravstvu opazno in nanj opozarjamo že več let. Epidemija covida-19 je to kritično kadrovsko problematiko le še bolj razgalila." Prav tako so državi ponudili pomoč pri pripravi zdravstva na nov val epidemije, a, kot pravijo, do današnjega dne niso bili povabljeni k pripravi kakršnega koli načrta, niti k izobraževanju strokovnjakov.

V Zbornici opozarjajo, da nikakor ne nasprotujejo prerazporejanju specializantov, saj se zavedajo, da je njihova pomoč v sedanjih razmerah potrebna, ponekod celo nujna, vendar pa opozarjajo, da je treba kar najhitreje urediti pravne podlage.

Prav tako so danes iz Zbornice sporočili, da je ena večjih težav, ki jih obravnavajo v dneh, odkar je število potrjeno okuženih prvič preseglo 200 na dan, vprašanje, kako pomagati zdravstvenim ustanovam, da bi imele na razpolago dovolj zdravnikov, ki bi jih lahko razporejale na delovišča, kjer jih najbolj potrebujejo. Vsi razmišljajo o tem, kako bi si lahko pomagali s specializanti, ki bi jih v skladu s potrebami zdravstvenih ustanov premeščali med delovišči, predvsem za vključevanja v delo s sars -cov-2 pacienti ali na sars-cov-2 vstopnih točkah ali oddelkih s sars-cov-2 pacienti.

"Zbornica zato že dlje časa poziva ministrstvo za zdravje, da pripravi pravno podlago, ki bo omogočala razporejati specializante mimo predvidenih programov kroženja," opozarjajo na Zbornici in dodajajo, da zbornica potrebuje navodila glede spremembe veljavnosti odločb za specializacije in kako se jih lahko prekliče. Prav tako dodajajo, da nikakor ne nasprotujejo prerazporejanju specializantov, "saj se zavedajo, da je njihova pomoč v sedanjih razmerah potrebna, ponekod celo nujna, vendar pa je treba kar najhitreje urediti pravne podlage, da bomo imeli dovolj časa za prerazporeditve tistih specializantov, za katere se bo izkazala potreba"

Medtem pa jih specializanti že obveščajo, da jih delodajalci na podlagi mnenja, ki naj bi ga izdalo ministrstvo za zdravje, zbornica pa o tem ni bila obveščena, kličejo nazaj v matične ustanove in razporejajo na druga delovna mesta. "V kolikor je ministrstvo res izdalo takšno mnenje, v proces specializacij vnaša nepotrebno zmedo, kar nam vsem močno otežuje delo, pri specializantih pa sproža občutke negotovosti."

Na covid oddelku intenzivne terapije v UKC Maribor je predvidenih osem postelj, kar bo zagotovo premalo. A tudi, če vzpostavijo več postelj, imajo velike težave, ker ni dovolj ustreznega kadra. Tako si zdravnike sposojajo z Oddelka za anestezijo.
Na covid oddelku intenzivne terapije v UKC Maribor je predvidenih osem postelj, kar bo zagotovo premalo. A tudi, če vzpostavijo več postelj, imajo velike težave, ker ni dovolj ustreznega kadra. Tako si zdravnike sposojajo z Oddelka za anestezijo. FOTO: Janez Lencl UKC Maribor

UKC Maribor: Dejstvo je, da je interesa za delo v intenzivni terapiji zelo malo

Kot odgovarjajo v UKC Maribor, kjer predvidevajo, da v ostalih bolnišnicah ni nič bolje, presežka kadra enostavno ni. "V obeh intenzivnih enotah, ki sicer redno delujeta v UKC Maribor, je že več let velik primanjkljaj kadra - negovalnega in zdravniškega. Standardov intenzivne terapije, ko bi naj bila ena sestra na bolnika 24 ur na dan, pri nas nikoli nismo dosegli. Interesa za delo v intenzivni terapiji je zelo malo, kljub odprtim razpisom je novega negovalnega kadra malo, pa še ti velikokrat po letu ali dveh odidejo na drugo delovno mesto. Tudi zdravniki se praviloma ne odločajo za delo v intenzivnih enotah," pojasnjuje Alenka Strdin Košir, dr. med., specialistka interne medicine, specialistka intenzivne medicine in vodja Covid EIT. “Ob prvem valu epidemije smo nekaj kadra premestili z oddelkov in iz operacijskih dvoran v intenzivne enote, kar je bilo možno predvsem zato, ker so bile dejavnosti na drugih oddelkih zmanjšane ali zaustavljene. V prvem valu epidemije smo v UKC Maribor v najslabši točki ustavili ves redni operativni program, delali smo samo urgentne posege. S tem se je sprostilo precej kadra. Vendar je tak ukrep za bolnike izjemno slab, saj v tistem času veliko bolnikov z resnimi stanji (rakastimi obolenji, kardiovaskularnimi obolenji idr.) ni prišlo do potrebnega zdravljenja, čakalne liste so se izjemno podaljšale. Takoj, ko se je začelo število bolnikov v covid intenzivni enoti zmanjševati, je zato ta kader znova odšel na svoje oddelke, predvsem v operacijske dvorane, da je lahko redno delo steklo naprej, hkrati smo poskušali nadoknaditi zamujeno delo."

Dolgoletna in zahtevna usposabljanja  

Kot vidite, negovalnega, pa tudi zdravniškega kadra, ki bi ga lahko usposabljali za delo v intenzivni terapiji, ni. Žal za ta delovna mesta tudi ni interesa. Delo je izjemno odgovorno, fizično in psihološko naporno. Alenka Strdin Košir, vodja Covid EIT

Kot pojasnjuje Strdin Koširjeva, v intenzivnih enotah zaposlujejo diplomirane zdravstvenike, ki imajo po zaključenem študiju večinoma zelo malo praktičnega znanja. "Potrebujejo vsaj eno leto rednega dela v intenzivni enoti, da pri svojem delu postanejo samostojni v okviru teama in z vodjo, ki lahko reši težje dileme. Za vodenje teama ali posredovanje znanja pa potrebujejo večletno delo v intenzivni enoti. Zdravniki, ki delajo v intenzivnih enotah, se za to usposabljajo še dlje. Praviloma imajo specializacijo iz anesteziologije, ki traja šest let in vključuje skoraj dve leti kroženja v različnih intenzivnih enotah, ali specializacijo iz druge specialnosti (interna medicina, nevrologija, infekcijske bolezni idr.) in nato še subspecializacijo iz intenzivne medicine, ki traja dodatno eno do dve leti."

To pa pomeni, da se bomo tudi v drugem in morda celo tretjem valu epidemije soočali z izrazitim pomanjkanjem usposobljenega kadra. Namreč, jasno je, da zdravnikov specialistov ne moremo usposobiti 'čez noč'. Zaenkrat si bolnišnice pomagajo s premeščanjem osebja z drugih oddelkov, kar otežuje delo na teh oddelkih, prav tako osebje prihaja v intenzivne enote iz drugih bolnišnic, kjer ni predvidenih covid-19 oddelkov. A to je le krpanje lukenj v preperelem platnu. Kot že na marsikaterem drugem področju, se tudi tukaj kažejo napačne odločitve in ignoranca pristojnih.

Hudo pomanjkanje v vseh treh intenzivnih enotah

Številke, ki so nam jih posredovali iz UKC Maribor, niso prav nič obetavne. Trenutno je stanje v vseh treh delujočih intenzivnih enotah sledeče: Oddelek za intenzivno interno medicino ima 12 postelj. Po standardih bi zato potrebovali 60 diplomiranih zdravstvenikov ter 12 zdravnikov intenzivistov. V tem trenutku imajo 38 sester, štiri zdravnike. Enota za intenzivno medicino operativnih strok ima predvidenih 25 postelj, vendar jih zaradi pomanjkanja kadra uporablja največ 19. Za 25 postelj bi potrebovali 125 diplomiranih zdravstvenikov ter 25 zdravnikov. Imajo 65 sester in šest rednih zdravnikov (ostali zdravniki se selijo med anestezijo in intenzivno enoto). Covid intenzivna enota ima v tem trenutku predvidenih 8 postelj, kar pa najbrž ne bo zadostovalo. Za pokrivanje teh osmih postelj bi potrebovali 40 diplomiranih zdravstvenikov in osem zdravnikov. Lastnega kadra nimajo. Imajo 18 sester, sposojenih z vseh oddelkov, od tega jih ima devet izkušnje v intenzivni enoti, druge ne. Zdravnike si vse sposojajo z Oddelka za anestezijo, le en od teh je bolj ali manj stalno v Covid EIT.

V UKC Ljubljana med pripravami na drugi val izobraževali specializante in specialiste

Nič kaj bolj optimistični niso v UKC Ljubljana. Tudi tam opozarjajo, da je pomanjkanje osebja zdravstvene nege znan in ključni problem že več let. "Usposabljanje zdravnika za samostojno delo v intenzivni terapiji traja od šest do osem let," poudarjajo. Vse to bi bilo treba še pravočasno predvideti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

So pa v UKC Ljubljana v zadnjih mesecih za pomoč pri delu v intezivni terapiji s kratkimi seminarji izobrazili 102 specializanta in specialista, kar pa žal ne omogoča samostojnega dela.

Po podatkih UKC Ljubljana, 24-urna oskrba na intenzivni terapiji zahteva pet zdravnikov specialistov, šest zdravnikov brez specializacije, 35 diplomiranih medicinskih sester in 15 srednjih medicinskih sester. Skupaj torej kar 61 oseb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
09. 10. 2020 20.07
Dejstvo je, da imamo covid epidemijo, ki bo trajala do poletja. Kaj so vodilni delali do sedaj, mi ninjasno. Vlada bi morala ze prvim antimaskarjem naloziti par tisoc evrske kazni, pol bi ta raja nehala zganjat cirkus. Ampak pri nas se gremo "demokracijo"
Zver23
09. 10. 2020 16.32
Ze 10 let poslusamo da imajo pomanjkanje kadra to se vidi kako nesposobne zdravstvene ministresmo imeli
User112003
09. 10. 2020 16.04
+0
ma ne stekam kako primanjkuje kadra no... kašne pravne podlage za razporejat krneki kriza je porabit je treba vse kar imamo na razpolago. jaz bi še vse študente in dijake zdravstva vpoklical na pomoč! Saj jim nekaj malega plačaš+ šteješ v delovno dobo.. Še mene laika naučite v parih urah kako se pravilno dela z zaščitni sredstvi.....bi lohk tm vzemal brise, ittd dijake in študente zdravstva uvedete v delo p omoje v 1 uri =)
suleol
09. 10. 2020 15.57
-3
tok lepo pa dobr kokr je zdj gospodom nebo nikoli vec, nikoli niso meli bolsih dodatkov in manj dela poglejte mal kok je ljudi u cakalnicah na raznih odelkih prazno vse oni pa kofetkajo pa rezejo u sobah naj jih potegnejo iz vseh oddelkov
suleol
09. 10. 2020 15.56
-1
pomanjkanje my ass
NotMe
09. 10. 2020 15.53
+2
Tale Bešič ne ve, da noben zdravstveni sistem na svetu ne more sfolgat navala. Velike države so reševale s premeščanjem intenzivcev, v Bergamo iz Rima, Palerma. Od kod naj jih naši stvorijo, rodijo?
Zoran Zoki
09. 10. 2020 15.46
+3
Seveda saj so specialisti skriti v svojih sobah in imajo pri sebi samo telefon, ki je naštiman na potiho. Baje se Covid prenaša prek 5g mreže zato se tudi ne oglašajo. Specializanti pa seveda ne smejo rečt ne.
Arabella111
09. 10. 2020 15.44
+0
Vključite kirurge.
mertseger
09. 10. 2020 15.41
+1
Prerazporeditev smo rešili v 2 urah kar se dogovorov tiče. Pa 2 dni da se je izvedlo. Ampak nismo javni sektor.
Bogdan Kranjc
09. 10. 2020 15.11
-1
Kako primanjkuje kadra nedolgo nazaj je levičar Kordež, Mesec delila službe po DSO sedaj so pa potihnili se boji virusa.
kekec_pokec
09. 10. 2020 14.54
+4
Jaz se ob vsem tam haloju in nebulozam, ki nam jih prodaja zdravstvena stroka vprašam, kje pa so tisti zdravstveni delavci iz primarnega zdravstva, ki svoje gadela ne opravljajo (saj ni možno pridet do nobenga zdravnika). Zakaj se njih ne more prerazporedit?
BarrackOsama
09. 10. 2020 15.39
+5
Ker zna en splošni zdravnik, ki je bil pred 30 leti na faksu, z aparati na intenzivni negi upravljati toliko kot en kuhar
User112003
09. 10. 2020 16.13
haha lepa sam veš kaj mene to naučiš v 8h urah, enga tazga pa v 1uri gremo akcija kar porabit vse zdravnike kaj se pa gremo!
pirkmandeljc
09. 10. 2020 14.48
+6
Da se bodo mladi odločali za poklic v zdravstveni negi bo treba delo ovrednotiti z ustreznim plačilom in posledično pričakovati odgovornost za svoje delo!!!
kaplan1
09. 10. 2020 14.46
+3
Zdravniki se izšolajo na državne stroške in ko končajo, odprejo svojo ambulanto ali odidejo v tujino.Vsak bi moral odslužiti šolanje v javnem zdravstvu ali pa naj šolanje plačajo z lastnimi sredstvi.
fairplayy
09. 10. 2020 14.41
+3
sestre z mizerno plačo na zzzs nadpovprečne plače narobe svet
oldspice
09. 10. 2020 14.37
+6
Pol leta se je govorilo o drugem valu. Zdaj je drugi val tukaj, mi pa nimamo dovolj postelj, ne sester, ne zdravnikov. Kaj ste delali pol leta. Minister za zdravje bil na dopustu. Zdaj pa panika.
NotMe
09. 10. 2020 15.54
Bu?ko Štru?ko
09. 10. 2020 14.25
+0
Če imamo 22 ljudi na intenzivni danes, in če rabimo za 10 ljudi 7 zdravnikov, ne mi rečt, da imamo v celem slovenistanu manj kot 50 zdravnikov???
Smartone
09. 10. 2020 14.39
+2
Na kerem planetu živiš. Že ves čas razlagajo, da za intenzivo potrebujejo visoko izobražene, subspecializirane zdravnike intenziviste..
Desade
09. 10. 2020 14.24
+5
Aha prerazporejanje specializantov (pravno) ni možno, za omejevanje javnega življenja navadnih državljanov in zapiranja gospodarstva pa ni nobenga problema
FIRBCA
09. 10. 2020 14.09
-1
pa kaksnega kadra, ce nihce ne dela,, nihce ni v zdravstvenih domovih itd. Propaganda se siri na kontra, da raja razmislja, da se rabi kader ko bo cas bodo ljudje spregledali, da ne rabimo toliko kadra bo vse se lavfalo preko neta. posledicno bo 40% manj zaposlenega zdravstvenega kadra. Prevzel bo net tudi zdravstvo. Toliko manj bo stalo drzavo. Mozgancke raja.
trollolll
09. 10. 2020 14.30
+5
ma kaj govoris? ti bi dal kar nekega kirurga skrbet za ljudi z respiratornimi tezavami? al pa kakega kiropraktika... sej je isto zdravnik, ane? tko k mehanik... un k popravlja pralni stroj, nej mi pa se turbino na autu zrihta, sej je lih tko mehanik... sori, kmecka primerjava, ma mi ne delujes najbolj bistro
kekec_pokec
09. 10. 2020 14.57
-2
trolloll ti resnično nimaš za burek. ČE so krizne razmere mislim, da je vsak zdravnik dobrodošel in lahko pokrpa primanjkljaj ustreznih zdravnikov. Kiropraktiki, fizioterapevti, ..... in podobni specializirani zdravniki so trenutno tako ali tako brez dela, ker pacientov ne spustijo do njih.
horuknaprej
09. 10. 2020 13.37
+7
namesto da bi si direktorji zavodov izplačevali 100 % korona dodatek, bi lahko izpeljali izobraževanje za medicinske sestre in zdravnike za delo na ventilatorjih. To bi lahko poskrbela država v teh treh mesecih. Ne pa sedaj jokat, da nimamo kadra za intenzivo.
Smartone
09. 10. 2020 14.41
+3
Specializacija iz intenzivne medicine traja 2 leti, pred tem pa moraš imeti zaključeno že eno drugo specializacijo. Tukaj gre za življenja ljudi, ne da se teh stvari delat preko hitrih online tečajev
ninamarija
09. 10. 2020 14.50
+2
Ko gre za življenja jih rešuješ s tistim kar imaš na voljo. Nihče ne pričakuje da bodo izšolali intenziviste v enem letu. Lahko bi pa dvignili nivo obstoječih internistov z dodatnimi izobraževanji, da bi jih lahko uporabili v primeru skrajne sile.
User112003
09. 10. 2020 16.14
to mal dvomim, neke zdravnike k ze vleik vedo hitro naučiš to...schnellkurs 3ure toj to
Ka pa mislis
09. 10. 2020 13.07
+7
Sj bodo orozarji prsli pomagat z oklepniki. Tam je denar, 780 milj lagano.