Slovenija

Glavnina padavin zapušča Slovenijo, ponoči center ciklona nad Kvarnerjem

Ljubljana, 29. 08. 2023 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.L., STA, T.H.
Komentarji
197

"Prinašam dobre novice tudi za vzhodno Slovenijo, glavnina padavin se s tudi teh območij umika," je sporočil hidrolog Janez Polajnar. Arso je okoli 18. ure za Koroško sicer preklical rdeče opozorilo zaradi nevarnosti novega poplavnega vlada, ostaja pa strah pred plazovi. Do nadaljnjega bo zaprta ena glavnih prometnih žil med Ravnami in Dravogradom, kjer cestni odsek in železnico ogroža kar pet plazov. Ljudi skrbi tudi velik plaz med Mežico in Prevaljami, ki se že tedne razprostira čez polovico cestišča. Na Prevaljah pa so včeraj preventivno evakuirali štiričlansko družino, ki že od začetka avgusta živi v strahu pred plazom. Danes jim je močno deževje zalilo tudi dvorišče hiše.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janez Polajnar o padavinah
    01:57
    Iz 24UR: Janez Polajnar o padavinah
  • Iz 24UR: Padavine bodo vztrajale do jutra
    02:37
    Iz 24UR: Padavine bodo vztrajale do jutra
  • Iz 24UR: Nevihtna celica v popoldanskih urah
    05:06
    Iz 24UR: Nevihtna celica v popoldanskih urah
  • Iz SVETA: Pogovor z Janezom Polajnarjem
    02:39
    Iz SVETA: Pogovor z Janezom Polajnarjem
  • Iz SVETA: Plazovi ogrožajo hiše
    02:43
    Iz SVETA: Plazovi ogrožajo hiše
  • Iz SVETA: V živo iz Prevalj
    01:59
    Iz SVETA: V živo iz Prevalj

Med 8.00 in 20.00 je bilo v Sloveniji zabeleženih kar nekaj močnejših nalivov. Največ padavin v tem obdobju je padlo na Cerkniškem jezeru (53 mm) in v Ravnah na Koroškem (49 mm). Najmočnejši polurni naliv  je bil izmerjen med 17:00 in 17:30 v Mačkovcih (27 mm), je zvečer sporočila Agencija RS za okolje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čez dan so bile na Koroškem močne padavine in težave z meteorno vodo, manjše reke so tam in na Savinjskem naraščale in naraščajo še zdaj, pa vendar hidrologi ocenjujejo, da tekom noči ne bodo povzročale težav. "Vode se bodo, kot kaže, danes ponoči začele umikati, ostaja pa grožnja plazov," je v oddaji Svet na Kanalu dejal hidrolog Janez Polajnar

"Večina rek je ostala v strugi, glavina padavin pa, kot rečeno, zapušča Slovenijo. Bodo pa danes ponoči še močnejši nalivi in nevihte, zlasti v jugovzahodni Sloveniji. Ta čas je središče ciklona prav nekje nad Kvarnerjem, zato bo to območje nekoliko bolj prizadeto," je še dejal Polajnar, ki pa dodaja, da večjih težav na tem območju vseeno ne pričakujejo. 

Namočena Koroška

Okoli 18. ure so za Koroško preklicali rdeči alarm za nevarnost novega poplavnega vala, vendar zaradi razmočene zemlje ostaja strah pred zemeljskimi plazovi, ki jih tukaj res ni malo, je v oglašanju za oddajo 24UR s Prevalj sporočila novinarka 24UR Žana Vertačnik.

Na Koroškem je z vmesnimi pavzami danes deževalo praktično ves dan, zlasti popoldne od 16. ure naprej pa je v zelo kratkem času padla ogromna količina padavin, je dodala.  Težavo so predstavljali predvsem jaški in odtoki, ki slabo požirajo, saj so še vedno zamšeni zaradi nanešenega materiala iz prejšnjih poplav. Da bi prišlo do težav, tako sploh ni potreben dvig gladine rek, dovolj so že močnejše padavine in meteorne vode, pojasnjuje. 

Reka Meža se je po ocenah tukajšnjih gasilcev dvignila za približno pol metra, vendar je načeloma povsod ostala v svojih strugah. Iz občine Ravne na Koroškem pa so sporočili, da je Strojnska reka na nekaterih delih odnesla višjeležečo glavno cesto, zemeljski plaz pa je zasul eno izmed makadamskih cest, vendar naj ne bi ogrožal ljudi, zgolj cestno infrastrukturo.  

V Dravogradu je voda pronicala celo skozi streho tamkašnjega vrtca, iz Mežice so že včeraj poročali, da so meteorne vode zalile eno izmed tamkajšnjih podjetij, iz Črne na Koroškem pa o zalitih kleteh.

Voda je na Prevaljah danes  zalila tudi dvorišče družine Skrivalnik, ki so jo včeraj preventivno začasno evakuirali že zaradi grozečega plazu za hišo. Zaradi grozečega plazu so bili prvič za več dni evakuirani že ob poplavah v začetku meseca,  Skrivalnikovi pa so morali zaradi ponovne nevarnosti drseče zemeljske gmote pri sorodnikih preživeti tudi preteklo noč. Na pomoč so jim priskočili s civilne zaščite in občine. A vse dokler območja ne pregledajo geologi, pojasnjuje Irena Skrivalnik, se za svoj dom in življenja bojijo in zato bodo tudi nocojšnjo noč morali preživeti drugje.

Noč preživeli v strahu

Najbolj zaskrbljujoče napovedi posledic hladne fronte, ki je v ponedeljek zajela Slovenijo, se večinoma niso uresničile. V Črni na Koroškem so se sinoči iz previdnosti umaknili iz domov nekateri prebivalci Spodnjega Javorja, a po besedah županje Romane Lesjak se je deževje ponoči umirilo. Poplavilo je le nekaj kleti.

Po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Alana Matijeviča je znova odneslo cesto v dolini Tople, ki je bila poškodovana že v ujmi na začetku meseca, zaradi plazenja sta preventivno zaprti cesti med Dravogradom ter Ravnami na Koroškem in krajem Libeliče, v Slovenj Gradcu in Mežici je voda zalila nekaj kleti. "S strahom smo pričakovali te nalive, ki so se začeli okoli 19. ure najprej v Zgornji Mežiški dolini, nato pa tudi v ostalih delih regije, a k sreči ni bilo kaj hujšega," je povedal za STA.

Kleti poplavljalo tudi v Podravju

Deževje je popoldne zajelo tudi Podravje, kjer je meteorna voda poplavila več kleti. Pas neviht z močnejšimi nalivi je popoldne dosegel skrajni severovzhod Slovenije: "Vremenska postaja Maribor - Vrbanski plato je med 16:30 in 17:00 zabeležila močan naliv, v katerem je padlo 23 mm padavin," je sporočila Agencija RS za okolje.  Drava je vseeno poplavljala le na običajnih območjih, na kmetijskih zemljiščih, nato je začela upadati. Mura sicer še narašča, vendar večjih težav niti tam ne pričakujejo. 

Tudi na zahodnem Štajerskem so vode ostale v strugah, je ocenil poveljnik civilne zaščite za zahodno Štajersko Janez Melanšek. V naselju Lepa Njiva v občini Mozirje po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje poročajo, da je zemeljski plaz odnesel del ceste.

Na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so do 18. ure zabeležili okoli 40 intervencij v sedmih občinah, največ v Rušah. Poveljnik ruške civilne zaščite Gregor Krofič je za STA povedal, da je meteorna voda zalila kletne prostore več stanovanjskih objektov in nanesla naplavine na cestno infrastrukturo. Poplavljena je glavna cesta v Bistrici ob Dravi, a po njej še vedno poteka promet, cesto v Log je poškodoval plaz.

Poleg Ruš so bila potrebna posredovanja še v občinah Maribor, Kungota, Duplek, Selnica ob Dravi, Rače - Fram in Poljčane, je povedala vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc. V večini primerov so morali gasilci črpati vodo iz zalitih kleti, v Dupleku pa med drugim odstraniti podrto drevo in v Poljčanah posredovati zaradi odkrite strehe objekta. V Pesnici je deževje podrlo šotor gospodarske družbe.

Nevarnost zemeljskih plazov v večjem delu države

Geološki zavod Slovenije pa opozarja na povečano nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi. Ponoči naj bi se sicer padavine prehodno umirile.

Direktor geološkega zavoda Miloš Bavec opozarja, da obstaja povečana nevarnost nastajanja plazov tudi na območjih, ki do zdaj niso bila prizadeta. To velja za večji del Slovenije. Posebno pozornost je treba posvetiti območjem, ki so bila do zdaj že prizadeta, saj je nevarnost za nastanek ali pa za ponovitev novih plazov še dodatno povečana, je opozoril.

Dodatno pozornost predlagajo tudi ob morebitnih padcih pretokov vodotokov, hudourniških in tudi tistih večjih. "V teh primerih prosimo za posebno pozornost vse, ki jih opazujejo, da se umaknejo od takih presahnjenih vodotokov do takrat, ko bo ocenjen razlog, ki je takšen zmanjšan pretok povzročil," je dejal. Opozoril je tudi, da povečana nevarnost plazov ne bo izginila s koncem dežja, ampak bo najverjetneje ostala še nekaj dni.

Vremensko dogajanje se bo sicer po napovedih meteorologov umirjalo v sredo.
Vremensko dogajanje se bo sicer po napovedih meteorologov umirjalo v sredo. FOTO: Bobo

Občani naj bodo obveščeni, iz kakšnega razloga se lahko sproži sirena

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pa je dodal, da so v ponedeljek predlagali občinam, naj za javno alarmiranje uporabijo sirene. Ob tem naj svoje občane predhodno obvestijo, iz kakšnega razloga se lahko sproži sirena, da se izognejo kasnejši zmedi občanov in obremenjevanju številke 112.

Skupna višina padavin za danes in jutri do 23. ure, kot jo predvideva zadnji izračun meteorološkega modela ICON-D2.
Skupna višina padavin za danes in jutri do 23. ure, kot jo predvideva zadnji izračun meteorološkega modela ICON-D2. FOTO: Meteoinfo Slovenija

Vse službe za urejanje voda so še vedno na terenu, z deli na vodotokih se ni prekinilo. V času, ko so bili pretoki najbolj kritični, so se stroji umaknili v izogib poškodbam mehanizacije, je dejala direktorica direkcije za vode Neža Kodre. "Glede na prognoze bomo še naprej izvajali povečana dežurstva, pripravljeni bomo na morebitne interventne ukrepe glede na dogodke na terenu," je dodala.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
29. 08. 2023 21.36
+3
Nekaj vprašanj v razmislek Pristojnim Hišo imam ob vodi in vsak dan gledam nekaj dreves premiera 30 cm ki so zagozdeni v stebre mostu.Zakaj jih ne smem vzeti in porabiti za kurjavo? Drugo vprašanje ,točno se vidi nanos gramoza in kamenja različnih dimenzij Zakaj ga ne smem vzeti iz struge in porabiti za tlakovanje dvorišča ali zidanje škarpe urejanje vrta. Odgovorni za stanje ne odgovarjajo mi pa lahko pokrivamo škodo. Zakaj ribiči in odgovorni ne pokrijejo škodo,lovci jo ...
St. Gallen
29. 08. 2023 21.27
+1
kdaj bo nad Severno Makedonijo? Zakaj ne pisete tega
periot22
29. 08. 2023 21.13
+2
Lopate v roke ne da strašite ljudi!
Sandi11
29. 08. 2023 20.51
+3
Kmalu bomo vsi potrebovali Noetovo barko, če bo šlo še tako naprej.
Kucel
29. 08. 2023 20.47
+2
Pa koliko čolnov imajo na koroškem. Ej moji novinarji.
Nick.Mason
29. 08. 2023 20.39
+0
Gora se je tresla,rodila se je pa miš.
Covid 19
29. 08. 2023 20.38
+4
V resnici nekaj normalnih padavin. Naredijo jih pa mediji s svojim pompom in že vsako pipo s tekočo vodo snemajo kot katastrofo brez primere. Zgleda, da se vam premalo dogaja.Predvsem novinarke poročajo s tako zastrašujočim, prav malo tresočim glasom, da sem sem si dal takoj razrezat les za gradnjo Noetove barke oz. larke. Sigurno bo spet potop,vse je v rdečih alarmih.Ma kaj zapravljam čas, moram vrt zalivat.
St. Gallen
29. 08. 2023 21.27
+1
dokler se ne bo supalo po Ljubljanici se ne sekirati
rb63
29. 08. 2023 18.46
-1
Tokrat so ga pa tako mimo brcnili kot že dolgo ne. Vsaj za vzhodno Slovenijo lahko to trdim. Dva dni čakamo na te silne padavine in nevihte, potem pa danes popoldan en rahel dež. Še za polivanje vrta ni bilo dovolj. Pa da bo Mura poplavljala, prosim vas, od kod.
St. Gallen
29. 08. 2023 18.43
-8
za vodo gre. Referendum pa minirali sami( sebe)
c00kies
29. 08. 2023 18.17
+6
Malo je zmočlo moj lepi Maribor, hica že prebija. Grem po pir.
bor99
29. 08. 2023 18.16
+2
Glavnina padavin je mimo, glavnina padavin bo na vzhodu, na notranjsko-kraškem pa še vedno zliva.
PomisliNaSonce
29. 08. 2023 18.03
+0
Cene so neodvisne od zaloge, vreme temu primerno
fljfo
29. 08. 2023 17.50
-2
fljfo Vaška frizerka pravi, da je kriv Haarp, mesar pa, da je kriva usmerjena električna energija in tlak v ceveh...Komu naj verjamem?
Timijanus
29. 08. 2023 17.53
+9
#fljfo, glej Nora24 - "Kdo vam laže". Dobiš vse informacije iz prve roke. 🤣🤣🤣😉
fljfo
29. 08. 2023 17.55
+2
Na neobjektivne portale ala Nora in Necenzurirano ne zahajam...
PomisliNaSonce
29. 08. 2023 18.02
-2
Cena je neodvisna od zaloge....kaj na to pravi tvoja frizerka, in mesar
forexxx
29. 08. 2023 17.50
-5
Škoda, ker imate slabe župane drugod drugod po Sloveniji. Edino mesto, ki je razvito je Ljubljana, kamor vsi hodijo v službo. Vse ostale občine so propadle zaradi slabih županov. Za poplave pa tudi nič ne naredijo.
truelies
29. 08. 2023 17.43
+7
Kje so pa nove hidroelektrarne da bi malo tok regulirali in nabrezja uredili pa še z elektriko služili. A ni Golob iz elektro foha?
IndigoGirl
29. 08. 2023 17.48
+6
Seveda, elektrarno se lahko postavi v letu in pol.
truelies
29. 08. 2023 17.53
+5
V 30 letih razvoja ene države pa bi se jih lahko postavilo veliko. Drugače se HE postavi v 2 letih čisto tako za info tudi v letu in pol bi šlo če je vse transparentno.
wsharky
29. 08. 2023 17.32
+12
bodo pa koroški poslanci levi, sredinski in desni zavihali rokave in končno nekaj naredili za njihove volivce, glede na to, da jih vlečejo za nos že 20 let s tretjo razvojno os
Timijanus
29. 08. 2023 17.50
+16
Bodo, nič bat. Takoj jutri bosta Jajo in Galob tekla v Črno naslanjat se na lopati in "škljocat" selfije. Ni vrag. Pogrešam pa Tunčka, da še on zbolel za A-tipično pljučnico? 🤔
traparija
29. 08. 2023 17.09
+20
30 let korupcije boste odplacevali se naslednjih 30 let
St. Gallen
29. 08. 2023 17.13
+3
fljfo
29. 08. 2023 17.50
+6
St. Gallen
29. 08. 2023 18.33
-5
flojdi
29. 08. 2023 17.07
+6
.no.tudi dež"ek pri nas ni bil od muh".zemlja je napita"..in na vrtickih je bilo po le pol ure vsipanja"polno stoječe" Vode..
Abrams
29. 08. 2023 17.07
+11
Kje ste sedaj ZELENKOTI in ostali "pravičneži". Naplavine v rekah so naravne. Zakaj ne protestirate pred bagri. Zdej bi se lahk mal zalimal na tla, da vas odplakne narava. Še opazil ne bi.
janez krstnik1
29. 08. 2023 18.51
+4
70 let bo že od prvih opozoril o segrevanju ozračja, pa ljudje raje krivijo druge (harp, vesolce, boga), kot pa priznajo, da so tudi sami del problema. Dokler pa si lastne krivde ne moremo priznati resitve ne moremo izvesti, ker mora večina sodelovati. Ko si bomo priznali , da smo tudi sami del problema, ne bomo potrebovali zunanjih krivcev, od katerih veselo živijo ti, ki spodbujajo teorije zarot za služenje na klikih in ogledih njihovih nebuloznih prispevkov.
PomisliNaSonce
29. 08. 2023 16.59
+7
Šefe elesa je že predlani napovedal ceno po kilowattni uri, in ta bo 42 centov. Pa če turbine hidroelektrarn laufajo na polno celo leto, in poplave ljudem vse uničijo...al pa če je suša. Cena je namreč neodvisna od zaloge, in ljudstvu bi se moralo počasi zbistrit...utrjevanje nore oblasti ne pozna meja. Zato pa je ljudstvo, da to zaustavi...ker posledice bodo nepopravljive. Cena je neodvisna od zaloge...vas to na kaj spominja?
Abrams
29. 08. 2023 17.04
+2
Problem je v tem, da turbine šibajo tudi v drugih državah. Socializem, prežet z strahom izkoriščanja, je pregnal še zadnje omembe vredne porabnike elektrike. Eles živi od prodaje, ne od vrtenja turbin!
PomisliNaSonce
29. 08. 2023 17.14
-7
Ja samo prodaja primarno nujno potrebno dobrino, od cene katere je odvisno vse. Kot bi prodali zrak. Ko skoči čez turbine v žice, preko naših streh in parcel in preko naše energije. S tem da hkrati se z to energijo v atmosferi terorizira vse, ki so podrejeni pri porabi. Vem zakaj se gre pri usmerjeni energiji po žicah, podrejanje okolice in nič drugega. Tako kot z sistemskim onesnaževanjem zraka...vode...
Abrams
29. 08. 2023 17.20
+0
Ni to nič novega, to se je zgodilo pod vodstvom Drnovška. Sam tam je bila v ospredju nafta. Sicer pa ne moremo bit neodvisni. Fajn pa je če imamo izbiro. Po drugi strani pa je elektrika najbolj komot. Zdej pa kar ti paše. Izgubo davka na motorna goriva bodo pokrili z elektriko.
PomisliNaSonce
29. 08. 2023 17.28
-1
Ja samo liter nafte bo ob ceni elektrike 42 centov na kw blizi 2,5eur/l. Ker z 20 centi na kw so uskladili ceno elektrike z ceno nafte. Problem je, ker se z ceno elektrike forsija sončne elektrarne...kjer še niti pri 20 centih na kw ni računice. To je pa čisti terorizem, da se z primarno dobrino od katere so odvisne vse cene...manipulira, da se narod prisili v nekaj...kar se niti pri ceni elektrike 42centov ne bo izplačalo...ker dejansko v osnovi produkt niso pogruntal, da bi se komu splačal.