Slovenija

Krkina zdravila nenadomestljiva?

Ljubljana, 18. 03. 2010 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za zdravila, ki je dala zeleno luč za podražitev nekaterih Krkinih zdravil, pojasnjuje, da je razlog 'ocena dodane vrednosti zdravil'. V Krki pravijo, da pri dosedanjih cenah ne bi mogli zagotavljati stalne prisotnosti izdelkov na trgu.

Krkina zdravila
Krkina zdravila FOTO: Krka, d. d.

Agencija za zdravila in njena komisija za zdravila sta Krki za nekatera zdravila odobrili tudi do 100-odstotno podražitev nekaterih zdravil.

Mnenje o izrednih zvišanjih cen poda devetčlanska komisija agencije, katere člane imenuje minister za zdravje iz vrst strokovnjakov, odloči pa agencija. Podražitve ne more biti, če je komisija proti, pišejo Finance.

Kako v agenciji opravičujejo podražitve?

Agencija za zdravila nam je pojasnila: razlog za podražitev je "ocena dodane vrednosti zdravil". To pomeni, da so Krkina zdravila na našem trgu zelo pomembna, nujna in nenadomestljiva. Tako je namreč opredeljen tehnični termin, ki se nanaša na ugodne lastnosti zdravil. In ravno to prinaša višje premijske cene zdravilom, Krka pa je za učinkovino v antirevmatiku nalgesin edini dobavitelj na našem trgu.

A kot je za Finance povedal poznavalec, komisija od proizvajalca sploh ne zahteva analiz stroškovne učinkovitosti, kar bi bil pogoj za oceno dodane vrednosti. Poleg tega gre za generična zdravila.

Kot še poročajo Finance, agencija upošteva še navedbe proizvajalcev, da jim običajne cene ne omogočajo preskrbe trga, in povečano tveganje za odhod prav teh zdravil s trga, poleg tega pa še negativen vpliv na varovanje javnega zdravja in zdravstvene stroške.

Če smo marca 2009 za nalgesin forte odšteli 1,54 evra, bo po novem zanj treba odšteti kar 3,19 evra. To pomeni 107-odstotno podražitev.

In odgovor Krke je ...

V Krki pravijo, da v vlogi agenciji niso povezovali zvišanje cen z umikom zdravil s trga, temveč da pri dosedanjih cenah ne bi mogli zagotavljati stalne prisotnosti izdelkov na trgu.

Podražitev je razburila tudi ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, zato naj bi članica komisije Vitoslava Samaluk (iz ZZZS), ki je sicer pred kratkim edina glasovala proti tako občutnim podražitvam, napovedala odstop. V ZZZS pa pravijo, da se jim nekateri dvigi cen ne zdijo razumni, še poročajo Finance.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko35
19. 03. 2010 08.24
Verjetno te komentarje pišete takšni,katri še niste resno zbolei in kupita kakšen aspirin in podobno:Ne vsi,da serzumemo.Če pa bi zboleli resno kot sem jaz,bi bili v bolniški in bi morali vsa zdravila plačati,bii bil že zdavnaj v grobu.Pa še me zanima,zakaj potem plačujem obvezno zdravstveno zavarovanje in še dodatno.Tu gre samo za dobiček in ni drugega.Potem pa nam farmacevti mečejo pesek v oči,verjetno zato,da bomo morali kupovati tudi kapljice za oči.Primer zavajanja je prašičja gripa.Morali so pač prodati cepivo,gripa pa ni bila nič bolj nevarna od navadne.
exudusD
18. 03. 2010 23.29
hahahaha...kaj se bunite...cela 1,5e je šlo gor...zdej bomo sigurn vsi propadl....zard mene lahko še za 500% dvignjeo!!!! pa koje bedarije, krka služ s pomočjo države...??? W**....če bi vedl kolk da krka not dnarja.... GO KRKA!!!!!!
6969
18. 03. 2010 23.10
kašni komentarji..... asgaroth - če ti res misliš da v Sloveniji ni konkurence v farmaciji potem si z lune padel..... sploh pa - verjetno nihče ne ve, koliko zdravilom se vsako leto cena zniža, ne? farmacevti naj nižajo in nižajo cene v nedogled, saj to je ja dobro za ljudi, to je moralno, a ne? dokler ne bodo vsi delal zastonj, saj danes je ja vsak pripravljen delat 10 ali več ur na dan zastonj, a ne? Naj vam povem, da se v enem letu zniža cena Krkinih zdravil toliko, da se tole ne bo poznalo niti najmanj….. kako zanimivo, da se danes popolnoma vse lahko draži, ampak cene zdravil pa bi morale iti kar ves čas dol…. vsi bi radi zdravila zastonj… super, jaz rabim nov avto – bom zadovoljen s kakšnim majhnim, ne rabim mercedesa…. povejte, kdo se javi da mi ga da zastonj?
6969
18. 03. 2010 23.03
kakšne komentarje berem, saj ne morem verjet..... en bolj poameten kot drugi.... asgaroth - če ti res misliš da v Sloveniji ni konkurence na področju farmacije potem si res z lune padel..... najbolj pa je zanimivo to, da se folk buni zato ker so podražili ene par zdravil, se je kdo kdaj vprašal koliko zdravilom so morali spustit ceno???? tega tudi POPTV ne bo objavil, ne? seveda, ker to je medij, ki ima eno samo nalogo - delati zgago, sejati slabo voljo med ljudi in delat zdraho tam kjer ni treba.... pa še to - dobiček Krke je PRIGARAN in ne pridobljen od kakšnih pomoči države.... kdor ne ve, kako se gara v Krki naj bo raje tiho.... najlažje je sedet cele dneve na kavču in gledat POPTV in se bunit kako drugim uspeva, tebi pa ne.... dvigni rit lenoba!!!!
lucky.bastard
18. 03. 2010 22.38
no in od tod miljonski dobički ki so zagarantirani!! Ja naša država je brez vladarja in zato dela vsak kar se mu zljubi
Principat
18. 03. 2010 22.22
KRKA je samo dežurni krivec , potencialno pa tudi ona zasluži-------------------ma kakšni Miklavčič------------to je zapovedal plastični KEN , to so še ostali viri ,ki je dohodek konkreten in vedno točen , NAROD ČE DALJE BOLJ POTREBUJE TE STVARI
mamica55***
18. 03. 2010 20.45
ja zato pa imajo miljonske dobičke ! a je to uspešnost a je to . . .
am_staff
18. 03. 2010 19.46
Miklavčič nkoliko si prišparal bodo zapravili v času tvojega odhoda. Delal si zastonj.
en276
18. 03. 2010 19.26
upam da bo pol vsaj delnica krke kaj zrasla
stanislav3
18. 03. 2010 17.56
krka je zakon.
V_13
18. 03. 2010 15.19
"temveč da pri dosedanjih cenah ne bi mogli zagotavljati stalne prisotnosti izdelkov na trgu." <--- Zdaj pa me zanima kako bi v Krki pojasnili to, da so zdravila popolnoma neelastična dobrina in da za njih ne veljajo iste stvari kot za elastične? Zdravila so nujna dobrina, ki jo ljudje pač morajo kupovati, kar pomeni da je ta dvig cen samo in edino za povečanje dobička in nikakor nima nobene veze z "zagotavljanjem stalne prisotnosti na trgu." Kako so pa potem do zdaj delovali a? V Krki pozabljajo, da nekateri poznajo osnove ekonomije in da jih ne morejo farbat s takimi kot je prisotnost na trgu, dajte no, saj pa na področju farmacije v Sloveniji ni konkurence, kvečjemu oligopol.
zulj001
18. 03. 2010 14.04
Člani agencije si bodo "opomogli"......
kawboy
18. 03. 2010 14.02
Napačna je odstopila, vsi ostali bi morali kateri so glasovali za podražitev. Drugače pa obstajajo zdravila ki so enakovredna krkinim, če ne doma ,pa od zunaj. Visoke nagrade, odpravnine in plače si pa lahko delijo, banda, namesto da bi denar vlagali tudi v razvoj in bi s tem ostale cene zdravil nespremenjene, če ne celo nižje.
Uporabnik113189
18. 03. 2010 13.58
V ceni zdravil je itak 90% vrednosti znanje in licence. Zato je vrednost substanc bolj ali manj nepomembna, uporaba slabe kakovosti zaradi nižje cene pa nima nobenega smisla. Res bi morali naši takoj poiskati cenejši nadomestek na trgu. Bomo videli ali bodo še višali cene..
ovip
18. 03. 2010 13.57
Će me bo bolela glava, bom vzel Saridon. Bo šel pa moj denar nemcem.
porka.malorka
18. 03. 2010 13.48
Loh ga serješ na tuj račun. Takoj je potrebno poiskati cenejši nadomestek na trgu Pa naj se krka z svojimi bolanimi dobički,ki temeljijo na sužnje lastniškem odnosu SKRIJE TAM KJER SONCE NE SVETI
hovdec
18. 03. 2010 13.47
Nenadomestljiva? Dajte no ga lomit. Vsak galenski laboratorij lahko naredi taka generična zdravila. Seveda kaj se z takimi, ki niso pod budnim očesom in komando agencije zgodi smo spremljali pred meseci. Od kje uvaža Krka substance oz. sestavine? Najbrž iz azijskih držav tako kot vsi ostali. Da jih dobijo napol zastonj ni potrebno omenjati.
dellboy
18. 03. 2010 13.45
..Miklačič je vse skupaj le potrdil in se z vsem strinjal - za javnost mora pa hliniti nestrinjanje in ogorčenje,... ....me prav zanima kaj ti farmacevtski umotvori mešajo v ta zdravila ???.....ker je opaziti , da so vse manj učinkovita - verjetno je vse skupaj pošteno razredčeno , če že ni vse skupaj le placebo,.....vse za denar !!! ...kar se zadeva generikov - že zdavnaj so nekateri dokazali , da nas stanejo več kot pa originali !!! ...le po pameti bi jih bilo potrebno pisati in ne za vsak manjši kašelj,.....
rkl
18. 03. 2010 13.31
..podražitev razburila Boruta Miklaučiča....se mi zdi da je dobil infarkt zaradi tega, ne ga basat, bi že zdavnaj reagiral če bi bil pri stvari, tako pa samo lep videz za adijo...
rkl
18. 03. 2010 13.25
kr-en99 kaj misliš bodo drugje še kupovali krkina zdravila ko izvedo da jih domači trg zavrača?? ti menda kupuješ poljska zdravila ki jih poljaki nočejo....