Slovenija

Tudi Eles najel Flycom

Ljubljana, 15. 01. 2007 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor podjetja Eles Vitoslav Türk je tako kot minister Bručan brez razpisa najel storitve podjetja Flycom.

Flycom je brez razpisa dobil tudi posel pri Elektro Slovenija
Flycom je brez razpisa dobil tudi posel pri Elektro Slovenija FOTO: Flycom
Direktor podjetja Vitoslav Türk
Direktor podjetja Vitoslav Türk FOTO: POP TV

Storitve podjetja Flycom, ki je postalo javnosti znano kot podizvajalec pri spornem izboru helikopterskih prevozov za poškodovance, je lani poleti najelo tudi državno podjetje Elektro Slovenija, pišejo v časniku Dnevnik.

Direktor Elesa Vitoslav Türk je tako kot minister za zdravje Andrej Bručan posel oddal brez razpisa. Časnik ugotavlja, da Eles kljub veliki vrednosti naročila (747.000 evrov z DDV) za helikoptersko slikanje in obdelavo podatkov o daljnovodih ni zbiral drugih ponudb, četudi je obstajal vsaj en primeren slovenski ponudnik - X3 Data, ki je svojo rešitev Elesu predstavil že leta 2005, na evropskem trgu pa jih je še kar nekaj.

X3 Data po navedbah direktorja podjetja Dimitarja Najdovskega sicer ne izvaja helikopterskega snemanja, vendar bi za izvajalce najeli podjetja v tujini ali pa Flycom. Največ dela je namreč z obdelavo podatkov, ki se pridobijo s snemanjem. Za lasersko snemanje soške fronte, ta projekt izvajajo za fundacijo Zamir, je X3 Data najela avstrijsko družbo Diamond Airborne. Tujci za lasersko snemanje kvadratnega kilometra zemljišča zaračunajo do 500 evrov, Flycom pa je, tako Najdovski, za isto storitev zahteval 2200 evrov.

Možnost oddaje naročila s pogajanji brez predhodnega javnega razpisa zakon izjemoma dopušča, v Elesu pa so postopek utemeljili s tehničnimi razlogi, zaradi katerih lahko storitev zagotovi le določen ponudnik. V Elektru Slovenija pravijo, da je bil Flycom edini ponudnik na trgu, ki je ustrezal Elesovim željam, poleg tega pa "zaradi varovanja podatkov nacionalne varnosti bolj zaupajo slovenskemu ponudniku", še piše Dnevnik.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 01. 2007 10.59
Flxcom bi lahko helikopterske usluge doniral, po zgledu tistih kirurških poslov! Saj je ozadje v obeh primerih isto in enako, mar ne?! Vsi ljubijo bolnike, človek je vendar na prvem mestu.
albertinum@excite.com
15. 01. 2007 20.52
Še en velik posel z državnim denarjem brez razpisa istemu podjetju. Pa ne, da Flycom SDS-ovcem ne dostavlja le helikopterrjev, pač pa tudi modre kuverte? Koliko je vreden Janša, koliko Bručan in koliko Turk?
rialeh@email.si
15. 01. 2007 16.30
Ria - Leh 9.dan Vlada prizna napako glede razpisa: časnik delo - intervju Velikega Drejča! Drejč kljub že eni podeljeni koncesiji brez razpisa, predaji posla AMZS in nazadje Plavim pubecom po spremenjeni uredbi, ki ne more urejati in določati zakonov o zdravstvu. Helikopterska ruleta ( Podeljevanje koncesij v igralništvu ) se nadaljuje v zdravstvu!!! Edino SRCE - Slovenski reševalni center bije za Slovenijo!!! McLaud, Vladiči in Veliki Drejč povzročajo infarkte in jih morajo prikrivati - informacijski mrk!!! Borba za preživetje - uradne tožbe sledijo! Bolezen se širi in se širi vsepovsod - korupcija ... in obstaja žal povsod! Kos ima vakcino in edini ni zbolel - veliki pritiski, kako dolgo? Cepljen tudi naš Milč M. Cvikl - oba edina še zaenkrat zdrava. Lekarne iščejo cepivo za ostale. ZZZS išče ugodno ceno za cepivo. Uveden medijski mrk naprej. ... in potem vse tiho naprej ... ! Se nadaljuje!
fafl
15. 01. 2007 15.03
Ja, verjamem, da bi podjetje X3 Data posel izpeljalo za polovico ceneje kot Flycom... Ustanovitelj Flycoma je bil ponudnik kabelskega interneta že v časih, ko je Telekom(Siol) šele začel z dial-up tehnologijo. Resnično mi je žal, da se je v projekt z AMZS vtaknila opozicija, ker s tem spet izgublja človek, ki rabi pomoč takoj. Tako pa bomo spet priča zbirokratizirani državi in zdraharskim firmam, ki vse hočejo čez sodišča in ustavna sodišča, ki pa vemo, kje so!
V Najdi.si vpišite "X3 Data" in potem sami presodite, če bi takšnemu podjetju zaupali svoje posle. Nekdo si je naredil reklamo, novinarji so pa prišli do članka. Je... novinarsko etiko.
Tonček Balonček
15. 01. 2007 12.11
g. Pirc ima sevda prav, nehajte že s temi helikopterj! Še o mizah niste dorekli končne besede, mize so v skladiščih, operira se pa še ne, pacienti sploh niso važni, kirurgi pa še manj!. Jjasno je, da je polovica teh "podjetnikov" prodornih gazel zaradi poslov z državo, seveda večinoma pridobljenih na javnih razpisih. Z gazelami je hudič, ker jih potem napadajo zverine. Zanimivo bilo vedeti, odkod tem firmam toliko denarja, da imajo tako draga osnovna sredstva in znanje, pri tem pa ni jasne perspektive in analize tržišča, le katera banka jim je odobrila kredite? Kja je s finančnimi viri, menda ne gre za "rihranke" Potem se pri vsem pompu in hrupu izkaže, da npr. ti helikopterji ne morejo leteti ponočin (tega itak večina ne more), kar je že manj kot polovico koledarskega leta, odzivne čase imajo take kot da bi s prižganim helikopterjem ćakali na poziv, čeprav jih včasih po nekaj dni nihče ne potrebije. Skratka, vse skupaj je ena psihološka vojna za denar, ki ga je možno izpuliti proračunu in posameznim ministrstvo, pri tem pa animirati še novinarje, ti pa naj bralce in gledalce! Saj je jasno!
np123
15. 01. 2007 11.38
Joj, kakšne ogromne buče kotalijo :) Tako lažejo, da sami sebi verjamejo...odgovarjal pa kot ponavadi spet ne bo nihče, le še nekaj denarja bodo potrošili za kvasenje neumnosti in preiskavo, za katero je rezultat določen že pred samim začetkom. Pa kaj sploh razburajte folk s takimi novicami :)