Slovenija

Tudi letošnji informativni dnevi v spletni obliki

Ljubljana/Maribor/Koper, 11. 02. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Epidemija je globoko zarezala v življenja šolajoče se generacije in že drugič zaporedoma zaznamovala informativne dneve. Učenci in dijaki bodo konec tedna tako namesto obiska šol in fakultet informacije za lažjo odločitev o nadaljnjem šolanju pridobivali kar doma, po spletnih platformah. Za bruce je na voljo 19.541 mest, za dijake 25.198.

Srednje, višje in visoke šole, pa tudi dijaški in študentski domovi se pripravljajo na informativne dneve, ki bodo danes in v soboto, tudi tokrat pa bodo potekali v spletni obliki, na daljavo. Šole in domovi bodo za to uporabili različna spletna orodja, vsem izobraževalnim ustanovam pa bo na voljo tudi portal Virtualni informativni dnevi.

Virtualna predstavitev večine srednjih šol bo danes ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Bodoči dijaki se bodo lahko podrobno seznanili s programi, šolo in možnostmi nadaljnjega šolanja, omogočen jim bo tudi pogovor po Zoomu. Devetošolcem zagotavlja največ informacij na enem mestu lani ustanovljen portal Slovenske srednje šole. Zbrane informacije in povezave do spletnih strani vseh srednjih šol in dijaških domov ponuja še portal ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Večina fakultet in višjih šol bo s spletnimi predstavitvami danes ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri nagovarjala srednješolce oziroma bodoče študente. Izjema sta ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, ki bosta mlade danes s pomočjo spletnega orodja Zoom "sprejeli" že ob 9. in 14. uri oz. ob 11. uri in 15.30. Ker bodo predstavitve ponekod potekale ob različnih urah, ljubljanska univerza svetuje, naj mladi na izbranih fakultetah prej preverijo, ob kateri uri so.

Spletna predavanja, videopredstavitve, pogovori "v živo" ...

Fakultete in tri umetniške akademije ljubljanske univerze za danes in soboto pripravljajo spletna predavanja, pogovore, videopredstavitve in še marsikaj, bodoči bruci pa bodo tako izvedeli vse o študiju in študijskih programih ter se srečali s predstavniki posameznih fakultet in akademij. Na spletni strani univerze so tudi povezave do vseh članic.

Univerza v Mariboru
Univerza v Mariboru FOTO: Kanal A

Tudi mariborska univerza se bodočim študentom predstavlja na daljavo. Vzpostavili so skupno spletno točko informativni.um.si, preko katere bodo lahko kandidati dostopali do predstavitev posameznih fakultet. Te bodo bodoče bruce danes ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri po spletu v aplikaciji Microsoft Teams podrobneje seznanile z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, pomembnimi za odločitev o študiju. Dijake bo s potrebnimi informacijami glede študija in študentskega življenja v Mariboru na spletni strani soum.si pričakala tudi študentska organizacija (ŠOUM) s svojimi informatorji, ki bodo vodili pogovor "v živo".

Tudi fakultete primorske univerze so za virtualne informativne dneve pripravile bogat program s predstavitvami študijskih programov in drugimi srečanji, na katerih bodo bodoči študenti dobili vse potrebne informacije o študiju in študentskem življenju v Slovenskem primorju ter o letošnjih novostih, ki so povezane s prijavno-vpisnim postopkom. Predstavitve študijskih programov po fakultetah bodo potekale po videokonferenčnem sistemu Zoom danes ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri. V soboto popoldne pa bodo za tujce predstavili tudi programe v angleškem jeziku.

Za zamudnike so poskrbeli z dodatnim informativnim dnevom v ponedeljek. Univerza je sicer s prvim informativnim dnevom že prehitela druge, ko so dijakom slovenskih srednjih šol v Italiji v sredo predstavili posebnosti pri vpisu, priznavanju šolanja in študijske programe.

Na spletnih platformah tudi ogled študentskih in dijaških domov

Študentski dom Litostroj
Študentski dom Litostroj FOTO: POP TV

Zaradi epidemioloških ukrepov ne bo niti odprtih vrat študentskih domov, na katerih stanovalci bodočim študentom predstavljajo utrip študentskega življenja in jih povabijo na voden ogled študentskih naselij. Namesto tega bodo vsem tistim, ki jih zanima bivanje v študentskih domovih, omogočili virtualen ogled domov in klepet s študenti. Na mariborski univerzi bo to v soboto ob 13.30, na primorski oba dneva ob 9. uri, v Ljubljani pa bo to danes ob 8.30 in 13. uri ter v soboto ob 12. uri omogočil zavod Študentski dom Ljubljana.

V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer skupaj razpisanih 2263 mest, lani jih je bilo 2186. Rok za prijavo v dijaški dom pa je 4. april.

Po navedbah pristojnega ministrstva osnovno šolo letos zaključuje 19.881 učencev, kar je 690 več kot lani, kandidirali pa bodo lahko na skupno 25.198 vpisnih mest na srednjih šolah, lani 24.108.

Za študente višjih šol je v naslednjem študijskem letu na voljo 11.800 mest, za študente univerzitetnega izobraževanja pa 19.541 mest.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1