Slovenija

Medicinske sestre ne izključujejo stavke, stavke zdravnikov ne podpirajo

Ljubljana, 16. 01. 2024 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stavki zdravniškega sindikata Fides se sindikati, ki združujejo zaposlene v zdravstveni negi, niso pridružili. Ob tem sami napovedujejo možnost zaostrovanja stavkovnih zahtev in ne izključujejo možnosti stavke. Prizadevanja sindikatov s področja zdravstvene nege za ustrezno plačilo podpirajo tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege.

Iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije so sporočili, da podpirajo in zagovarjajo javno zdravstvo, ki še vedno zagotavlja standard zdravstvene oskrbe za vse državljane, tudi socialno najšibkejše. Podpirajo izboljšanje delovnih pogojev ter ureditev kadrovskih standardov in normativov za vse poklice v zdravstvu, vendar ne na račun pacientov.

V zbornici ne verjamejo, da lahko dvig plač znotraj ene poklicne skupine reši težave zdravstvenega sistema, zato stavke zdravnikov in zobozdravnikov ne podpirajo. "Njihove zahteve ne naslavljajo glavnih problemov v zdravstvu. Ta stavka je stavka za denar, za izboljšanje plač, ne za reševanje zdravstvenega sistema. Dvig plač pa ne bo prinesel izboljšanja razmer za paciente," so poudarili.

Medicinska sestra
Medicinska sestra FOTO: Shutterstock

Predstavniki zdravniških sindikatov v svojih izjavah, povezanih s stavko, izpostavljajo težke delovne pogoje izvajalcev zdravstvene nege ter odhode medicinskih sester iz zdravstvenega sistema, kar je sicer res, a ti problemi se z dvigom plač zdravnikov ne bodo rešili, so še opozorili v zbornici.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije bi bili, če bi stavko Fidesa podpirali, soorganizatorji stavke, je pojasnila predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič. "Menimo, da v tem trenutku stavka ni produktivna, niti ni potrebna," je dodala.

Sindikati namreč z vlado še sedijo za pogajalsko mizo in imajo skupne cilje, ki so v odpravi plačnih nesorazmerij v celotnem zdravstvu in socialnem varstvu ter v plačni reformi, ki bo prinesla tudi dolgo pričakovani dvig najnižjih plač na raven najmanj minimalne plače, je pojasnila.

Iz pogovorov z vladnimi predstavniki je po njenih besedah razbrati, da naj bi se vsi sklopi pogajanj – centralna pogajanja, stebrna pogajanja in pogajanja za določitev določb novega zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju – nadaljevali v prihodnjem tednu.

'Stavkovne zahteve se nanašajo na zelo ozek krog zdravnikov'

Iz stavkovnih zahtev Fidesa sicer Ilešič Čujovičeva ne razbere, da bi se zdravnik in zobozdravniki borili tudi za medicinske sestre. Pač pa se po njeni oceni stavkovne zahteve nanašajo na zelo ozek krog zdravnikov. Ob tem je spomnila, da je sindikat, ki ga sama vodi, lansko leto podpisal aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, medtem ko "kolegi iz Fidesa tega niso storili".

"Dejstvo je, da tam so nastala neka plačna nesorazmerja med zdravniki, pa vendarle se je relativno seveda izboljšal plačni položaj tudi zdravnikov. Naj poudarim, da boj sindikatov ni zgolj boj za višje plače, ne bi smel biti, in tako jaz to razumem, ampak je predvsem boj za boljše razmere, za boljše delovne pogoje," je poudarila.

Sicer pa tudi Sindikat zdravstva in socialnega varstva ne izključuje možnosti stavke. Njihovi osnovni zahtevi sta dve – sprejetje standardov in normativov za vse zaposlene v zdravstvu in socialnem zdravstvu ter odprava plačnih nesorazmerij in dvig plač zaposlenim z najnižjimi plačami.

Kdaj bi stavkali? 

Tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije v prihodnje ne izključujejo stopnjevanja sindikalnih pritiskov, v kolikor bi vlada namerno zavlačevala oziroma se izogibala obljubam, ki jih je dala sindikatom ob podpisu dogovora o uskladitvi plač v javnem sektorju z inflacijo, oziroma če bi kateri od sindikatov podpisal dogovor z vlado, ki bi imel učinek pred septembrom 2024, sta v ponedeljek na spletni strani sindikata zapisala predsednica sindikata Slavica Mencingar in generalni sekretar sindikata Marjan Meglič.

Tudi v sindikatu delavcev v zdravstveni negi pričakujejo vabilo na začetek stebrnih pogajanj za celotno zdravstvo in socialno varstvo za odpravo plačnih nesorazmerij in ureditev plačnih razredov ter sprejem standardov in normativov v zdravstveni negi.

Ob tem sta Mencingarjeva in Meglič spomnila, da se stavki zdravnikov in zobozdravnikov doslej ni pridružil noben sindikat iz dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. "Na tem mestu vas prosimo, da medicinske sestre ne prevzemate odgovornosti odklanjanja pacientov, temveč to odločitev prepustite zdravnikom," sta opomnila. Prav tako sta medicinske sestre opozorila, da jih delodajalci zaradi stavke ne smejo poslati na prisilni dopust, kar da se je v preteklosti že dogajalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pustolovc
17. 01. 2024 12.33
+3
Medicinskam sestram palče gor, zdravnikom odredit obvezno delo z zakonom.
MarkoE
17. 01. 2024 10.46
+3
Stavkajo zdravniki, stavkajo sodniki. Ne smemo biti bolani...hvala zdravnikom in lahko pa delamo p... ker sodstvo ne funkcionira. What a beautiful country :-)
2fast4
17. 01. 2024 10.40
+3
Če pride reševalec na kraj dogodka in reče zdravniku, potreba je po adrenalinu, zdravnik pa debelo gleda, potem veste, da je v sistemu nekaj hudo narobe...
Rast112
17. 01. 2024 10.01
+11
Če si pa kdo zasluži večje plačilo, so to medicinske sestre in to niso med njimi diplomirane,ker one veliko manj delajo kot navadne sestre. Doktor brez med.sestre je gol in bos. Da so slabe volje med. sestre še nekako razumem, glede na to, da doktor odloči koliko pacientov bo obravnaval in, če sestra malo spremeni je po njej, opravi največ dela kot doktor, preveze itd, zraven tega vodi administracijo, sprejema paciente itd. O bolnišnici pa sploh ne bi naštevala. Zdravnika nima kaj klicat, če je dežuren se morajo kar borit, da ga prikličejo. Bog ne daj, da zastonj. Zato si one zaslužijo res povečano plačo. Tiste, ki so pa hudobne, pa nagnat.
Rast112
17. 01. 2024 10.01
+4
Če si pa kdo zasluži večje plačilo, so to medicinske sestre in to niso med njimi diplomirane,ker one veliko manj delajo kot navadne sestre. Doktor brez med.sestre je gol in bos. Da so slabe volje med. sestre še nekako razumem, glede na to, da doktor odloči koliko pacientov bo obravnaval in, če sestra malo spremeni je po njej, opravi največ dela kot doktor, preveze itd, zraven tega vodi administracijo, sprejema paciente itd. O bolnišnici pa sploh ne bi naštevala. Zdravnika nima kaj klicat, če je dežuren se morajo kar borit, da ga prikličejo. Bog ne daj, da zastonj. Zato si one zaslužijo res povečano plačo. Tiste, ki so pa hudobne, pa nagnat.
tinkara55
17. 01. 2024 09.58
+8
Nič drugega kot žalostno... zdravniki so se razvadili s plačo, dopusti in sponzorstvom do te mere, da se jim pravzaprav sploh ne ljubi delat in pomagat... njihov poklic je postal popolnoma razvrednoten. Na drugi strani vso trdo "grdo" delo neprekinjeno opravljajo MS za komaj spodoben zaslužek. Za reševanje trenutnega sistema je prepozno niti ni rešitve. Zdravnikom enostavno ne more iti boljše kot jim je sedaj in potrebno se bo spustiti na realna tla, komur pa ni prav pa odvzeti licenco in prepovedati izvajati popoldanske dejavnosti. Ne razumem kako plača nad 10 tisoč eurov in 50 dni dopusta nekaterim ni dovolj
brabusednet
17. 01. 2024 09.55
+1
Sem sinoči poslušal tega cekretarja samo muti in nabija eno ta isto.Bomo to v paketu z drugimi sindikati se pogajali.Ne pove pa,kdaj bodo to spogajali.Mislim,da namerno zavlačujejo do konca mandata.Pred koncem bodo pa spet obljubljali vsem vse živo in nagovarjali še za en mandat.Tako jaz to vidim sa v dveh letih niso naredili nič na področju zdravstva.Vrgli 200 miljonov za skrašanje čakalnih vrst te pa vse daljše.
vvvilice
17. 01. 2024 09.42
+3
Ljudje, naredite kar morete za svoje zdravje. Shujšajte, če ste predebeli. Nehajte kaditi, prekomerno piti, rekreirajte se, ... Preventiva. Zdrav življenski slog. Bodite previdni. Morda kake komplementarne metode zdravljenja. Prevzemite odgovornost v svoje roke. Ker štrajki bodo stalnica tudi vnaprej. Ker, kot je rekla ena medicinska sestra: v času kovid histerije: samo v bolnico me ne peljite.
brabusednet
17. 01. 2024 09.31
+0
Najbolje generalna stavka in golobarje nagnat v vražjo mater.Ti teh pogajanj ne bodo speljali v tem mandatu.
ii
17. 01. 2024 09.06
+1
Imam občutek, da se vsem j... za vse. Sedaj se ponovno izpostavljajo medicinske sestre. Samo poglejte po ambulantah. Večina prekomerno debelih, delajo z odporom, nesramne, itd. Bog ne daj, da obležiš v bolnišnici. Za več denarja ne bo ravno več učinka in prijaznosti.
MrtvoPijan
17. 01. 2024 08.56
+9
Podpiram MS, zdravniki brez MS so bosi in nagi
Primula1
17. 01. 2024 08.28
+16
To vse pove o tej stavki. Hvala medicinske sestre, nalijte jim čistega vina, ignorantom hipokratove zaveze
NE-JANŠIZMU
17. 01. 2024 08.22
+1
Ma nič jim nebi dal,še vzet jim je treba morilcam Slovenskega naroda. Koliko ljudi so, je in bojo še umrli ko so jih cepili. STE POZABILI???!!!
Krneki 00
17. 01. 2024 08.23
+5
dej si folijo na glavo pa se umiri....ljudje ki smo dejansko na tleh imamo druge probleme kot tvoje blodnje ...... eni res ne morte pozabit ta covid heboite get a life
NeMoresVerjet
17. 01. 2024 08.37
+5
Tisina. Si eden izmed tistih, ki je skakal okoli in okuzil upokojence, ki jih danes zaradi tega ni vec z nami? Gnus
MarkoE
17. 01. 2024 08.56
-2
NeMoresVerjet! Ne morem verjet da obstajo butli tvoje kova, amapk moram vseeno verjet. Ti si kronski dokaz!
Krneki 00
17. 01. 2024 08.10
+1
to ni res osebno poznam par sestr ki nočejo delat trenutno ter izdajat napotnic ter bolniških zarad te stavke
prince of persia
17. 01. 2024 10.16
+1
Sestra NE izdaja napotnic in NE odpira bolniških staležev
2fast4
16. 01. 2024 21.47
+3
Za intermeco, višja medicinska sestra, katera se z MB vozi v ukc Lj, 10 v mesecu nakazilo na račun cca 2800 eur, da ne govorimo o zdravnikih 6000 k Eur navzgor.... Če vam ni za del pol pa na borzo...
James Bond in tovariš Tito
16. 01. 2024 21.56
+11
hej višja med.sestra.....gre se za srednje med,sestre in tehnike....oni skrbijo za nego pacientov in so mizerno plačani....za njih gre....in jih je potrebno podpret..pa LP
ZIPPO
16. 01. 2024 21.43
+11
Pa kakšno stanje imamo v državi!! Kakšen kaos!! Pa sej si zamisliti ne moremo kakšna bo Slovenija čez naslednjih 32 če bomo nadaljevali po tej poti korupcije, kradenja državnega denarja in uničevanja na celi črti!! A tako domovino bomo pustili našim otrokom vas vprašam??????
devote
17. 01. 2024 08.12
+0
32 let...no, to je tako, kot bi rekel da smo leta 77, ce startamo po letu 45 . takrat je med drugim UKC LJ bil ze zgrajen in polno operativen vsaj 2 leti. toliko o tej slovenski banana politiki in opevani osamosvojitvi. pa sem zaveden slovenec.
boss2
16. 01. 2024 21.32
+7
Vsi skupaj,zdravniki in sestre so pozabili na Hipokratovo prisego,dobro zaslużijo,nihce pa ne govori o streżnicah in negovalkah,ki imajo res slabo plačo
NeMoresVerjet
17. 01. 2024 08.42
-2
Streznice delajo preko podjetja, ki ima koncesijo. Obrni se nanje. V javnem zdravstvi pa vso nego izvajajo medicnske sestre. Kakršnokoli nego dobivas na domu jo spet placujes podjetju, ki ima koncesijo ali pa je 100% privatno in se financira iz pogodb s strankami, torej zlse za tiste place spet obrni na POSAMEZNO PODJETJE.
ZIPPO
16. 01. 2024 21.29
+10
A zdravstveno osebje v SB Celje še kaj pleše v avli bolnice? Če so imeli čas plesati med epidemijo, ga imajo zdaj še več pomoje 😂
nikolinormalen
16. 01. 2024 21.29
+21
Podpora medicinskim sestram zagotovo! Zdravnikom zagotovo ne!
Slava_Rusiji
16. 01. 2024 21.22
+20
Podpora medicinskim sestram!