Slovenija

'Poslovilna' seja vlade v luči pogovorov o oblikovanju nove koalicije

Ljubljana, 30. 01. 2020 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministri, ki opravljajo le še tekoče posle, so se sestali prvič po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja in po prenehanju mandata celotni vladi. Nekateri ministri izpostavljajo projekte, za katere želijo, da se nadaljujejo, sicer pa je pozornost usmerjena zlasti v pogovore o morebitnem oblikovanju nove vladne koalicije.

Ministri, ki opravljajo le še tekoče posle, so se sestali prvič po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja in po prenehanju mandata celotni vladi.
Ministri, ki opravljajo le še tekoče posle, so se sestali prvič po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja in po prenehanju mandata celotni vladi. FOTO: Miro Majcen

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob prihodu na sejo glede pogovorov za morebitno novo vlado svetoval, naj ne prehitevamo. "Danes je megla, polna črta, omejitev 60 kilometrov na uro, tako da morate paziti, kako vozite," je dejal. Ob odhodu s seje vlade pa je na vprašanje, če se je razjasnilo, v šali nadaljeval, da že sije sonce. Organi SMC bodo sicer zasedali še ta teden.

Pivčeva zatrdila, da uradnih povabil na pogovore še ni prejela

Popoldne sta se konstituirala svet in izvršni odbor DeSUS, razpravljali so tudi o nadaljnjih korakih po padcu vlade. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je povedala, da je prva opcija DeSUS  za predčasne volitve, a pogovorov ne izključujejo. Zatrdila je, da uradnih povabil na pogovore za novo koalicijo še ni prejela.

Ministri, ki opravljajo le še tekoče posle, so se sestali prvič po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja in po prenehanju mandata celotni vladi.
Ministri, ki opravljajo le še tekoče posle, so se sestali prvič po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja in po prenehanju mandata celotni vladi. FOTO: Bobo

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je pojasnila, da ni udeležena v pogovorih za morebitno novo koalicijo. Organi SAB bodo sicer zasedali prihodnji teden.

Ob vprašanju glede projektov, za katere ji je žal, da jih zaradi padca vlade kot infrastrukturna ministrica ne bo mogla izpeljati, je izpostavila zakon o pravilih v cestnem prometu. Ta je pripravljen in ga bo z veseljem predala nasledniku. Želi si, da bi vlada potrdila še investicijski program za obnovo in nadgradnjo gorenjske železniške proge med Kranjem in Jesenicami, ki je pripravljen.

Odgovorila je tudi na vprašanje uresničitve drugih projektov. Prvak SDS Janez Janša je namreč v ponedeljek predlagal, da čas do volitev izkoristijo za sprejem nekaj nujno potrebnih zakonov. Naštel je zakon o pokojninsko-demografskem skladu, zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu ter zakon o javnih naročilih v zdravstvu.

Bratuškova ocenjuje, da so nujni projekti na področju dolgotrajne oskrbe in zdravstva, medtem ko demografski sklad nikakor ne.

Na vprašanje, ali bi spet prevzela vodenje infrastrukturnega resorja, če bi dobila priložnost, pa je odgovorila posredno. "Mislim, da smo v letu in pol naredili velike premike, dva velika projekta sta se premaknila z mrtve točke. Uspeli smo z veliko večino zagotoviti brezplačne javne prevoze za upokojence, športnike, invalide in še kar nekaj idej smo imeli. Ampak upajmo, da jih bo kdo drug znal enako dobro uresničevati," je pojasnila.

'Če bodo volitve, šest mesecev ne bodo delali nič'

Po mnenju ministra za okolje in prostor Simona Zajca (SMC) je ob vprašanju predčasnih volitev ali nove koalicije pomembno, da izberejo možnost, da ne bodo predolgo v prostem teku. Obžaluje sicer, da je prišlo do razpada vlade. Kot je pojasnil, so na ministrstvu pravkar izpilili stanovanjski zakon, če bodo volitve, pa po njegovih besedah šest mesecev ne bodo delali nič. Enako velja za odpadke.

Pri pogovorih za morebitno novo koalicijo Zajc ne sodeluje, ker da ima preveč dela. Po njegovem mnenju je trenutno tudi brez pomena razmišljati o tem, ali bi še naprej ostal minister. Povedal pa je, da bodo na ministrstvu kljub temu, da opravljajo samo tekoče posle, vse zakone pripravili do konca.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič (SD) pa po padcu vlade sporoča vsem uradnikom, da je treba delati naprej, da ne bo država nekaj mesecev v mrtvem teku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
31. 01. 2020 09.27
+1
Neznano kam se je potuhnil medo,zvan Prašek.Leto in pol je čakal telefon,zdaj pa obilno zvoni,on si pa v štali ušesa tišči,pa to !!!
anakondabox
31. 01. 2020 09.18
-1
Nobene škode ne bo, če smo leto dni brez vlade. Nekaj je bilo od nje koristi, nekaj škode in zvrhan koš obljub. Velikost Slovenije je za manjše ameriško mesto, birokracije, komisije in organov pa toliko kot bi bili ena večjih, močnejših držav na svetu. Nekoliko spremenimo Ustavo, poiščemo luknje v njej (to do potankosti obvladamo) in porazdelimo delo najsposobnejšim članom sistemov. Ves ostali denar, ki doteka (plače so zgolj drobiž) pa porazdelimo ljudstvu. To ima več prednosti: zmanjšanje socialne diferenciacije (ne bo več ljudi, ki životarijo), porast zadovoljstva, ker nas ne bojo več morili prepiri v parlamentu, zmanjšala se bo korupcija ter mešetarjenje z opijati...in postali bomo druga Švica kot so (že) obljubljali. #eksperiment
krneka
31. 01. 2020 09.09
+2
Kam je zginil Židanov prispevek , ki JE najbolj ksenofobičen in DALEČ najbolj sovražen govor in izpad kateregakoli politika na novinarski konferenci v zgodovini Slovenije ???? O komu je govoril ? (Janez je naprimer rojen 1958, Tonin 1983 itd itd. jaz osebno ne poznam nobenega v sestavi DZ ki bi lahko sodeloval z okupatorjem ?? Židan pa govori o nekih sodelavcih leta 1941 ???! Torej o ljudeh rojenih nekje leta 1920 ? (starih okoli 90 let) KAMM JE ŠEL POSNETEK ?? Državljani zahtevamo NAJMANJ odstop in opravičilo. Prosim katerokoli opcijo (samo da je brez SD) , da sestavi vlado in raz˛˛&&&6 uka po dolgem in počez pravosodje, ker je dosti za spucat !
resslovenka
31. 01. 2020 09.29
+1
V bistvu ni govoril o konkretnih osebah. Je pa vzniknila pri nas neka politika, ki potaca vse kar je bilo v pretekli zgodovini storjenega dobrega, za to, da imamo danes svojo državo, da ima večina mladih streho nad glavo, ki so jo ustvarili njihovi starši s svojim odpovedovanjem in minulim delom. Nekateri ljudje so konec koncev imeli kaj ukrasti, si prisvojiti in si ustvariti nenormalno bogastvo s tem ko je bila pokraden naša, skupna, družbena lastnina. Pa da, si neka politična desnica dovoli vnesti nemir med nas s 75 let starimi dogodki? Poklonili smo se vsem žrtvam vojne. Mar to ni dovolj? Tudi tistim, ki si tega ne zaslužijo. Židanov komentar na sinočnji Tarči ni sovražni govor. Prav je povedal! 😎
krneka
31. 01. 2020 09.35
+3
Na Tarči ?? na Novinarski konferenci je govoril o nekih sodelavcih fašistov ! Kdo bi naj to bil ? Da oni, kot SD so poklicani za urejanje zadev ne morejo dovolit, da oblast prevzamejo kolaboranti, sodelavci z fašisti. Naj POP TV vrne posnetek pa bo lahko vsak poslušal in oceni kaj je res !
krneka
31. 01. 2020 09.46
+2
Sicer bo verjetno ta posnetek osnova za kakšno ovadbo ! (sploh če bo kdo prevzel oblast se bi moral Židan zagovarjat koga je imel v mislih in kdaj se bo iskreno opravičil ?) Predsednik DZ s takšnimi izjavami ? A si malo nor !!!
korintos23
31. 01. 2020 09.09
-1
Sem absolutno za to da Janša sestavi vlado iz odpadnikov, zakaj se ne bi malo smejali?
wolfterier
31. 01. 2020 09.29
+4
Zmagovalec lahko izbira,luzer je pa vzel vse,kar je lahko,pa nič od tega,nje.
Shisui
31. 01. 2020 08.23
+3
Karkoli že bo, iskreno upam le eno; naj Levica in SD odj... nekam čim dlje od koalicije, pa bo dobro za celo Slovenijo.
korintos23
31. 01. 2020 09.10
-2
Katere koalicije, tote katero bo Janša iz odpadnikov sestavil? Ne bosta delali gužve, kar dajte.
staridida
31. 01. 2020 07.31
+7
Kaj je zdaj levaki-spet vam bo Janša povzročal nočne more.....
korintos23
31. 01. 2020 09.07
+0
Nekaj ga res mantra, ga nisi včeraj videl?
staridida
30. 01. 2020 21.50
+11
Židani se je nocoj v tarči zelo hudo razburjal....
resslovenka
31. 01. 2020 09.33
-3
Resnica vedno razburja! Nisem SD podpornica, se oax💯 pridružujem njegovemu komentarju. Bravo g. Židan, dobro ste povedal. Vsem ki menjajo barve kot kameleon. 👌😎
najram
30. 01. 2020 21.17
+10
edino pravilno bi ble volitve...pa da se pol vidi kdo bo komu lezel v notranjost od zadaj
Domendo
30. 01. 2020 20.58
+3
Če se bodo spet dogovorili je to diktatura in o demokraciji, ki kričijo vsi skupaj vsa leta ni govora. Potem tisti D, ki ga imajo nekatere stranke pome diktatura in ne demokracija. Židan je Slovenska diktatura, Janša pa Slovenska diktatorska stranka. Za SMC, LMŠ in SAB pa je že v osnovi jasno, da so se zgledovali po vseh največjih diktatorjih.
korintos23
31. 01. 2020 09.07
+1
tron3
30. 01. 2020 20.21
+1
Poslovil so se že takrat, ko so mel ta prvo sejo, že takrat se je vedl, da bo Vlada kratkega veka.
JApajaDAja
30. 01. 2020 19.34
+8
za nekatere resorje bi bilo najbolje, da ugasnejo luč in zaklenejo ferajn-bo manj škode za slo narod!
korintos23
30. 01. 2020 19.16
+0
Če bo Šiško pogojno izpuščen potem bo novo vlado sestavljalo kar nekaj restantov.
wolfterier
31. 01. 2020 09.33
+1
Šiško nima kaj iskat v vladi,ni bil izvoljen v DZ.Bo pa morda prihodnjo vlado sestavil,je podoben klovn kot šarko,pa to.
provni
30. 01. 2020 18.50
+10
Na predčasne volitve, da nekdo dobi večino glasov, da bo Vlada lahko delala. Do takrat pa bo itak vse delovalo kot do zdaj, tudi če ne bo kakšnega novega zakona ali pravilnika.
korintos23
30. 01. 2020 19.13
+1
wolfterier
31. 01. 2020 09.34
+1
A res mormo vsako leto tri volitve plačat,sej nismo Švica !
Simoni?
30. 01. 2020 18.41
+4
Tako lepo so levičarji popljuvali drug drugega. Škoda ker Šarec nikoli več ne bo mandatar. Tako zelo priročen je bil, da je bil res užitek se delati norca iz njega.
korintos23
30. 01. 2020 19.14
+8
Šarec sicer hodi manj k maši in spovedi kot Janša, cerkveno oba poročena, samo Šarec nima niti ene ure staža v ZK, Janša pa oho ho.
Simoni?
30. 01. 2020 18.36
+3
Ko bi se le poslovili, a kaj ko bo čez dva meseca popolnoma isti quratz.
korintos23
30. 01. 2020 19.15
+4
Janša ima zakupljeno mesto v opoziciji za naslednjih 5 let.
wolfterier
31. 01. 2020 09.36
+1
Kori,a so ti svečke pregorele,nehi bluzit in pejd na pol litra šmarnice,da ne boš pregoru,pa to.
?ebula
30. 01. 2020 18.23
+2
Ajde svečkarji na svetlo z vašimi neproduktivnimi teorijami. Zdaj si dajte duška, kajti čez šest mesecev boste zopet v opoziciji čakali z poleni in jih metali vsevprek.
staridida
30. 01. 2020 21.52
+3
ahim1225
30. 01. 2020 17.25
+0
Vseeno je, kdo bo sestavil novo vlado (pred ali po volitvah), ni nujno, da JJ, pomembno je, da pričnejo delati! Šarca in druge levičarje pa naj postavijo klečat v kot. Odlično bi bilo, da bi bil nov mandatar g. Logar iz SDS.
staridida
30. 01. 2020 17.53
+7
Carmenlula
30. 01. 2020 17.25
+10
Ampak Ropa BARABO so pa morali še postavit, da revež ne bo (( crknal od Lakote njega Kučan, on Jankoviča in Šarec po komandi Ropa to je Slovenija to je ta državni KRIMINAL..To je ta globoka komunitično Udbo mafijska država..
joeel
30. 01. 2020 17.29
+6
JA RES JE ZGORNJA SLIKA JIH LEPO KAŽE V OROGLI DVORANI.ZDAJ PA GREDO BAJE SKUPAJ V ZGORNJESAVINJSKO ZADRUGO ZA TRAKTORISTE
staridida
30. 01. 2020 17.54
+6
anakondabox
30. 01. 2020 17.12
+5
Najprej se je o tem kdo s kom in kdaj pogovarjalo le mimogrede. Vsaj tako so poročali mediji. Zdaj so iz te megle že vidni obrisi. Stranke, ki jim na volitvah ne kaže dobro, se že 'mrežijo'. SDS+Nsi+SMC in morda še SNS. #ugibam
wolfterier
31. 01. 2020 09.38
+1
Upam,da brez SNS,plemenitih agentov ne rabimo v vladi.
Nabru3
30. 01. 2020 17.10
+8
Pa kakšne politike imamo mi, vsi neki vaški zabavljači! A se stavek "Danes je megla, polna črta, omejitev 60 kilometrov na uro, tako da morate paziti, kako vozite," je dejal. pritiče visokemu državnemu predstavniku? Menijo se, kot da se dogovarjajo kdaj bo fureš pri sosedih.