Slovenija

Tudi Peče ne priznava zlorabe položaja pri lastninjenju Luke Zadar

Maribor, 29. 01. 2018 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji prvi mož propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva, sicer pa odvetnik Ljubo Peče, se je, tako kot pred njim ostali trije soobtoženi, na predobravnavnem naroku pred mariborskim sodiščem izrekel za nedolžnega. Tudi njemu specializirano državno tožilstvo očita zlorabo položaja in pravic v sostorilstvu glede spornega nakupa Luke Zadar.

Ljubo Peče se je na sodišču izrekel za nedolžnega v primeru lasninjenja Luke Zadar.
Ljubo Peče se je na sodišču izrekel za nedolžnega v primeru lasninjenja Luke Zadar. FOTO: POP TV

Tožilec Iztok Krumpak tudi danes, tako kot že na prvem predobravnavnem naroku, zoper Pečetovega sodelavca Franca Ježovnika ter nekdanja vodilna Zvona Ena Simona Zdolška in Matejo Vidnar Stiplošek, še ni predstavil obtožnice, saj namerava to storiti šele na glavni obravnavi, prav tako ni predstavil ponujene kazni v primeru priznanja krivde.

Vendar je bilo hitro jasno, da Ljubo Peče ne namerava priznati nobenih očitkov, pač pa se bo lotil verjetno dolgotrajne sodne bitke. Njegov zagovornik Silvo Godič je danes sodišču predložil 145 dokaznih predlogov, še pred tem pa sodnici Danili Dobčnik Šošterič predlagal tudi izločitev tistega dela dokazov, ki so bili po mnenju obrambe pridobljeni nezakonito.

Svojo zahtevo Peče temelji na ustavni odločbi iz leta 2016, ko je ustavno sodišče v zvezi z enim od kazenskih postopkov glede Perutnine Ptuj odločilo, da so bile kršene ustavne pravice Odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji. Ustavni sodniki so takrat odločili, da se preiskovalnih dejanj ne sme izvajati brez navzočnosti predstavnika Odvetniške zbornice Slovenije.

Godič in Peče tako posledično zahtevata izločitev dokazov, ki so bili zaseženi v odmevni preiskavi februarja 2015, saj menita, da so bili ti s strani tožilstva iz dveh službenih računalnikov Pečeta pridobljeni po nezakonitem zasegu s strani policije. Ker je obramba v tej zvezi vložila ustavno pritožbo, sodišču predlaga, da sodni postopek prekine do odločitve ustavnega sodišča v konkretnem primeru.

Hkrati je Godič mariborskemu sodišču danes predlagal tudi, da na ustavnem sodišču sproži pobudo za oceno ustavnosti 244. člena kazenskega zakonika, saj naj bi specializirano tožilstvo po njihovem mnenju obtožnico vložilo na podlagi neustavnega določila v prvem odstavku omenjenega člena, ki naj bi bil v nasprotju s 74. členom ustave, ki govori o svobodni gospodarski pobudi.

Sicer pa je Peče po današnjem kratkem naroku dejal, da gre za zelo kompleksno obtožnico, pri čemer pa sam meni, da dejanja, ki jim jih ta očita, sploh niso kazniva dejanja. "V nadaljevanju postopka bomo skušali sodišče prepričati, da je obtožnica vložena neupravičeno," je vse, kar je danes povedal prvoobtoženi.

Specializirano državno tožilstvo, ki se bo glede na obširnost današnjih predlogov obrambe o njih izreklo pisno v dveh tednih, vsem štirim obtoženim očita oškodovanje medtem že propadlih finančnih holdingov mariborske nadškofije v višini 17,5 milijona evrov. Gre za zgodbo okoli spornega lastninjenja Luke Zadar, predvsem štirih posojilnih pogodb, ki so lastništvo hrvaške luke preko obeh Zvonov pripeljali do družbe I.J. Storitve.

Ta je nekaj let pozneje, ko sta oba holdinga že pristala v stečaju, lastništvo luke vsaj na papirju preselila v roke mariborskega podjetnika in taksista Danijela Robnika, mediji pa so takrat ugibali o tem, da je pravi lastnik pravzaprav Peče. Nihče od njiju vsaj za zdaj v Luki Zadar ne more uveljavljati upravljavskih pravic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
30. 01. 2018 18.56
takele kalibre kitajci zrihtajo za zmeraj ko jih dobijo na sodišče! brez ovinkarjnja in nekuh lukenj in zastaranja! pri njih je to prec! pa še familija plača zadnjo "darilo" države!
tali?ni tom
30. 01. 2018 18.58
zaradi zvonov je storil nek naš poslovni partner na šihtu ker so ga obkrali! zapustil je ženo,otroke in te ustvarjalce zvonov bi morali obsodit še za kak nenaklepen!
kolbek460
29. 01. 2018 21.00
+9
Škof Anton Stres jim je že dal odvezo ,v sostorilstvu jim naj boh pomaga narod jim ne bo nikoli oprostil sodišče pa naj dolgove isterja od njih samih ,vse pobrat pa nagnat naj gredo kamor hočejo ,nobenega v zapor ,,da se bodo redili na davkoplačevalskih žuljih ,,
wolfterier
30. 01. 2018 10.11
+0