Slovenija

Tudi plastenke in pločevinke kmalu kot povratna embalaža?

Ljubljana, 11. 12. 2021 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Eko krogu poudarjajo, da se kavcijski sistem kaže kot cenejši, učinkovitejši in preglednejši sistem zbiranja odpadne embalaže. Poleg tega odpira nova delovna mesta, prispeva k manj smetenja ter omogoča več ponovne uporabe embalaže pijač in kvalitetnega recikliranja. Kavcijski sistem pomeni, da potrošnik ob nakupu pijače za embalažo plača znesek oziroma kavcijo, ki jo ob vrnitvi nazaj na zbirno mesto dobi povrnjeno. V stranki LMŠ so se zavzeli za vzpostavitev takšnega sistema, podporo tej ideji je izrazil tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

"V LMŠ menimo, da moramo v Sloveniji nujno razvijati sodobne prakse predelave in recikliranja odpadkov, s katerimi ne bomo le privarčevali zaradi nižjih dajatev Evropski uniji, temveč bomo lahko iz odpadkov ustvarjali nove produkte in tako zvišali dodano vrednost," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

V EU uveden prenovljen sistem virov lastnih sredstev, ki jih sestavljajo tudi nacionalni prispevki za nereciklirano odpadno plastično embalažo, namreč pomeni, da bodo ti odpadki poleg okoljskega problema predstavljali tudi finančno breme. "En kilogram nereciklirane odpadne plastične embalaže nas bo stal 0,8 evra. Slovenija bo tako za odpadno embalažo letos plačala več kot 10 milijonov evrov. Na podlagi sprejetega proračuna Evropske unije za leto 2022 pa bo Slovenija prihodnje leto za nereciklirano odpadno plastično embalažo odštela že več kot 11 milijonov evrov," so zapisali.

Kavcijski sistem pomeni, da potrošnik ob nakupu pijače za embalažo plača znesek oziroma kavcijo, ki se mu ob vrnitvi embalaže na zbirno mesto povrne. Tak sistem že poznajo v številnih evropskih državah in pomeni dodaten prispevek k učinkovitejšemu zbiranju odpadne embalaže za dosego okoljskih ciljev.

Predlog novega zakona o varstvu okolja po njihovi oceni prinaša nekaj dobrih rešitev predvsem v delu, ki ureja t. i. proizvajalčevo razširjeno odgovornost, a si želijo še več. "V LMŠ smo prepričani, da moramo narediti korak naprej in upoštevati zakonodajni predlog nevladne organizacije Eko krog ter vzpostaviti kavcijski sistem ravnanja z odpadno embalažo," so poudarili. Gre za preverjeno rešitev, s katero lahko dosežemo več kot 90 odstotkov ločeno zbranega kakovostnega materiala, uporabnega za izdelavo nove embalaže.

V LMŠ bodo vložili zahtevo za splošno razpravo o predlogu zakona o varstvu okolja, saj želijo, da k vzpostavitvi kavcijskega sistema vse parlamentarne prispevajo svoje predloge, poglede in pomisleke. S širokim političnim konsenzom bo namreč mogoče zasnovati še učinkovitejši, preglednejši in uspešnejši sistem ter tako pripomoči k ohranitvi čistega okolja in zmanjšanju onesnaženja, so poudarili.

Plastika v oceanu
Plastika v oceanu FOTO: Shutterstock

Andrej Vizjak idejo podpira

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je seznanil s pobudo za vzpostavitev kavcijskega sistema za embalažo pijač, kot so na primer plastenke in pločevinke, ki jo je pripravilo društvo Eko krog. Idejo podpira, uresničiti jo bo skušal že v postopku sprejemanja novega zakona o varstvu okolja, so sporočili z ministrstva.

Po Vizjakovi oceni je pobuda skladna z novim zakonom o varstvu okolja, zato bodo določbe v parlamentarni proceduri z amandmaji vključene v ta zakon. Sočasno bo ministrstvo za okolje in prostor pripravilo uredbo, ki bo konkretneje uredila to področje, so napovedali. Vizjak rešitev kavcije podpira zlasti za plastenke in pločevinke.

Kavcijski sistem pomeni, da potrošnik ob nakupu pijače za embalažo plača znesek oziroma kavcijo, ki se mu ob vrnitvi embalaže na zbirno mesto povrne. Tak sistem že poznajo v številnih evropskih državah in pomeni dodaten prispevek k učinkovitejšemu zbiranju odpadne embalaže za dosego okoljskih ciljev.

Plastenke z vodo
Plastenke z vodo FOTO: Thinkstock

Kot je pojasnil Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, ki je društvu pomagal pri pripravi dopolnil k predlogu novega zakona o varstvu okolja, slovenska zakonodaja omogoča kavcijski sistem, vendar pa ta specifika zahteva sodelovanje tako proizvajalcev kot prodajalcev pijač. Tega sodelovanja v obstoječem zakonu ni, zato novi zakon, ki ga je vlada poslala v parlamentarno obravnavo, zahteva majhno spremembo. V Eko krogu so oblikovali tudi že predlog nove uredbe na tem področju.

Spomnimo

Društvo Eko krog je okoljskemu ministrstvu in političnim strankam poslalo predlog zakonodajnih sprememb, s katerimi bi v Sloveniji lahko vzpostavili kavcijski sistem za zbiranje odpadne embalaže pijač. Prepričani so, da ta prinaša veliko prednosti, a je potrebno sodelovanje vseh.

"Že 15 let opazujemo kaos z odpadki, ki dela škodo ne le naravi, ampak tudi proračunu. Iz Slovenije izginjajo dragoceni materiali v odpadkih. Kopičijo in gorijo pa tisti, s katerimi ne moremo narediti nič in za katere plačujemo državljani. S kavcijskim sistemom sekamo lovke smetarskim lobijem in okoljskemu kriminalu," je na novinarski konferenci povedal predsednik Eko kroga Uroš Macerl.

Kavcijski sistem za plastenke, pločevinke in steklenice poznajo v desetih evropskih državah, v 15 pa ga bodo vzpostavili v naslednjih letih. Zadnja država, ki se je odločila za ta korak, je Avstrija.

Kot je pojasnila vodja kampanje Zaprimo krog Erika Oblak, raziskave kažejo, da države s kavcijskim sistem dosegajo cilje evropske zakonodaje, povezane z embalažo. Evropska direktiva o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo, sprejeta leta 2019, med drugim določa cilje zbiranja in recikliranja, po katerih bodo morale države do leta 2030 ločeno zbrati 90 odstotkov plastenk. Poleg tega bodo morale nove plastenke vsebovati vsaj 30 odstotkov reciklata, do leta 2030 pa bodo morale države reciklirati tudi vsaj 55 odstotkov vse plastične embalaže.

V Eko krogu si želijo, da bi bil kavcijski sistem naslednji korak po akciji Očistimo Slovenijo, saj je ob cestah odvrženih ravno največ plastenk. V društvu so opravili tudi anketo, ki je pokazala, da bi od skoraj 1900 vprašanih kavcijski sistem podprlo preko 99 odstotkov vprašanih. Zaradi vseh prednosti, ki jih ta prinaša, pa so prepričani, da bi ga morala podpreti tudi politika. "Izgovori, da to ni mogoče, ne držijo," je bil jasen Macerl.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KVAJSTABO
10. 12. 2022 11.15
123soba
12. 12. 2021 12.44
+3
Seveda folk naj naredi vse, komunale naj izdajajo le račune, na ministrstvih in direktoratih pa jim nabavte nove spalne stole.
Apostol1
12. 12. 2021 13.12
+3
123soba ............. Če folk meče plastenke v naravo je pa kriva komunala . A veš kaj pojdi na pregled k psihiatru , pa brez zamere.
buda78
12. 12. 2021 11.47
+4
raje spodbujajte stekleno embalazo. Te v trgovini praktocno skoraj ni.
Apostol1
12. 12. 2021 13.15
+2
buda78 ......... Se strinjam , steklenice , ki se vračajo in žal tudi tu ne gre brez kavcije, je pa za kaj takega potrebno daljše obdobje. Drugače pa imaš prav ➕➕👍
Apostol1
12. 12. 2021 11.30
+5
Ko nakupovalni vozički še niso bili opremljeni z napravico , ki jih zaklepa in jih odklene 1€ ali žeton , katerega potem dobiš nazaj so se vozički nahajali po vsem parkirišču ,sedaj so lepo pospravljeni tam kjer morajo biti vsak ga da nazaj na mesto in potem dobi nazaj 1€ ali žeton in zadeva funkcionira . Enako bo s plastenkami . če bo treba kavcijo jih bodo ljudje vračali in korak naprej je steklena embalaža ki se ponovno uporabi in z ženo sva nabavila vrečke za skoraj neomejeno uporabo namesto plastičnih in tako dalje. Zanimivo pa je , da je vse to nekoč pred odkritjem plastike že obstajalo in svet je ravno tako funkcioniral oziroma veliko bolje kot pa danes , ko je zaradi mentalitete potrošništva vsake dve let treba kupiti nov telefon in tako dalje. Sicer pri telefonih je to pravzaprav opravičljivo , ker s tem je tudi napredek šel izjemno hitro naprej , toda ob nakupu novega se starega odda nazaj za neko manjšo vsoto in zadeva rešena in tako dalje . Skratka svet je postal z odkritjemn plastike zasvinjan in samo upam , da bo nekoč spet podoben tistemu , ki smo ga mi poznali , ko smo bili še otroci.
Škot
12. 12. 2021 11.21
+4
Tudi"Coffe to go", bi bilo potrebno ukinit, spijejo kavo, embalažo pa med vožnjo vržejo skozi okno avta.
dante
12. 12. 2021 08.40
+5
V tej politiki so hrvatje 20 let pred nami, zgledujmo se po njih
txoxnxy
11. 12. 2021 21.46
+1
Pri nas bo tole šlo teško skoz ker s tem klošarji dobijo trajn vir dohodka in kot po tujini bodo kot mrhovinarji hodl od kante do kante.
Apostol1
12. 12. 2021 11.19
+3
Še vedno bolje kot pa da se plastika valja vsepovsod zaradi kretenov , ki jo vsepovsod odmetavajo.
uporabnica portala
11. 12. 2021 21.42
-2
Edini resen vir od koder lahko pričakujejo vrnjene plastenke so gospodinjstva in največja budalaščina je ta, da bodo sedaj morali nositi plastenke nazaj v trgovino. Tega se družine in trgovci že vnaprej veselijo?!? Pajade. Dajte jim na ekološke otoke take ZABOJNIKE, da bo sledljivost znana za vsakega, ki uporabi ZABOJNIK. Ti slovaški ali estonski zabojniki namreč odčitavajo samo katera vrste plastenka je vrnjena po črtni kodi na embalaži. Torej se vnaprej ve, kakšno embalažo boste morali vrniti, ne tako ko je že trgovka imela problem poskenirati kodo na blagajni.... PREPRIČANA sem, da bi BOLJE dosegali cilj recikliranja povratne embalaže, če bi gospodinjstva imela možnost v posebni app poskenirati plastenko in nato s posebnim stiskačem zmanjšati volumen te plastenke in jo oddati v za to namenjen zabojnik. Govorim rešitev za gospodinjstva. V trgovinah se pa naj sami zmenijo kako pa kaj s proizvajalci...
uporabnica portala
11. 12. 2021 21.47
-1
Vizjak in podobni ljudje z ne preveč fleksibilno mentaliteto pa nasedajo predlogu EKO kroga. Pajade ZELENO, še odličen pomen imena VESNA bi radi zlorabili. Tega ne dovolim pri svojem imenu. Zaboga ne!
muci007
11. 12. 2021 21.38
+2
15 let prepozno.
DEEP
11. 12. 2021 21.27
+3
Vu Hofeju pladtenka gazirane vode Lissa pride 17 centov, kot povratnu ambalažu pa dobiš 50.lipa,se splača! Pri nas vu Slo. se bogatijo, bogati!
optimist11
11. 12. 2021 21.25
+3
Dajte prvo pravilno reciklirati vse kar ločujemo v rumenih vrečah, potem se pa lahko pogovarjamo dalje. Nismo mi krivi če ne znate opravljati z odpadki.
uporabnica portala
11. 12. 2021 21.56
Dajte JASNO NAVODILO, KI NAJ BO POVSOD VIDNO, vendar ne pričakujte, da bomo celo plastenko, ampak stisnjeno plastenko dajali v rumeni zabojnik.
džonborno
11. 12. 2021 21.21
+5
Prepovedat prodajo vode! Voda naj bo brezplačna dobrina, kdor jo pa rabi nosit s sabo naj si preskrbi svojo flašo, pa bo rešen tudi problem z embalažo!
V SHESHELJ
11. 12. 2021 21.21
+4
Ze sedaj ob nakupu placas plastiko...predvidevam z mojo pametjo da nam jo ne podarijo...sedaj pa bomo se kavcijo placali da nam jo vrnejo...logika? Vsekakor sem pa za vracanje ampak da nam vrnejo denar katerega ze sedaj damo ob placilu..konzerv, plastenk itd...
Betuul
11. 12. 2021 21.03
+2
In zdaj kažejo ocean! Več kot tričetrt slo še našega morja do danes ni videlo!
ivan z Doba
11. 12. 2021 20.52
+3
Ko je bil minister Roko Žarnič je hotel uvesti odkup plastenk in pločevink tako kot imajo to na Hrvaškem, pa menda to takrat ni bilo v skladu z EU zakonodajo, oz.nam je Bruselj prepovedal. Nič novega od nesposobne vlade.
ivan z Doba
11. 12. 2021 20.53
+1
Kar se pa odpadne plastike tiče, kdo nam zagotavlja, da ne bo še več "samovžigov"?!
flojdi
11. 12. 2021 20.00
+8
leto okol 1970 .. vračali smo flaše za mleko , olje / vse za 1xno uporabo je za sra lo Zemljo do te mere , da nikoli več ne bo taka kot je bila
tali?ni tom
11. 12. 2021 19.56
+7
a nebi bilo bolj enostavno prepovedat pakiranje živil,sploh pijač v plastenke? steklena embalaža je boljša in brez problemov se uporabi večkrat samo pomije se! je precej bolj ekološko in higienično kot na trgovce zvalit breme smeti! se sploh kdo zaveda kaki logistični problemi so s tem? verjetno ne zato levičarji tupijo v tri dni!
antar
11. 12. 2021 19.54
-1
Tale kavcijski sistem bi bil kar v redu. Ampak to pri nas ni nič novega. V petdesetih letih se je pri steklenicah dobro obnesel. Seveda se na vso embalažo tega sistema ponovne uporabe ne bo dalo uvesti. Pri plastenkah in konzervah in tudi papirju pa je rešitev reciklaža. Tako bi končno razbremenili okolje.
Mateja88
11. 12. 2021 19.52
+5
Ko bi le kaj iz te reciklaže in sortiranja nastalo kaj drugega, kot kup, ne sortiranih smeti.
Skinwalker
11. 12. 2021 19.28
+4
Proizvajalci zivil prevec porabijo plastike za pakiranje produktiv..