Slovenija

Tudi po burni razpravi pogoj znanja slovenščine ostaja

Ljubljana, 27. 03. 2023 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žana Vertačnik, STA
Komentarji
14

Novela Zakona o tujcih, s katero skuša vlada poenostaviti postopke za pridobivanje dovoljenj delavcev iz tujine, je bila na parlamentarnem odboru za notranje zadeve povod za burno razpravo. Mnenja so se najbolj kresala glede člena, ki ga je v zakon zapisala Janševa vlada in ki od družinskih članov tujih delavcev za bivanje v Sloveniji zahteva opravljen osnovni izpit iz slovenščine. Koalicija tega člena ne bi črtala, bi pa njegovo delovanje zamaknila za 18 mesecev. Za opozicijo, ki napoveduje tudi možnost referenduma, pa je novela v celoti nesprejemljiva.

Člani matičnega odbora DZ so predlog novele zakona o tujcih poslali v nadaljnjo obravnavo v DZ, ki bo o njej glasoval v torek. Iz novele niso umaknili člena o pogoju znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za družinske člane tujcev. So pa razširili nabor institucij, ki preizkus opravljajo, in določili 18-mesečno prehodno obdobje uveljavitve novele.

Z osmimi glasovi za in šestimi proti so sprejeli zakonska dopolnila poslanskih skupin Svobode in SD, ki v noveli zakona širijo nabor institucij, ki opravljajo preizkus znanja slovenskega jezika, vladi pa daje pooblastilo določiti kriterije in merila za izobraževalni program, po katerem poteka preizkus.

Levica pa je predlagala, da bi se člen, ki uvaja pogoj znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za pridobitev dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine črtal v celoti, vendar so člani odbora njeno dopolnilo preglasovali z 12 glasovi proti in z enim glasom za.

Z enim glasom za in desetimi proti so zavrnili tudi dopolnilo Levice, ki bi rok za pridobitev pravice za združitev z družino iz dveh let skrajšal na eno leto in ga tako uskladil z direktivo Evropskega sveta.

Odbor je z osmimi glasovi za in petimi glasovi proti sprejel še dopolnilo Svobode in SD, ki določa 18-mesečno prehodno obdobje za začetek uporabe spremenjenih določb za podaljšanje dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine in izdaje dovoljenja za stalno prebivanje. Kot nov datum začetka je v predlogu novele določen 1. november 2024.

"Zakon ne omogoča dovolj tečajev in izpitov"

Poslanka Svobode Lucija Tacer je dejala, da je srž problema tega zakona v tem, da zahteva neizvedljiv pogoj znanja slovenskega jezika A1, hkrati pa ne omogoča dovolj tečajev in izpitov. Nadalje so upravne enote obremenjene s številom vlog, tujce pa v državi potrebujemo, da bomo ohranili konkurenčno gospodarstvo.

"Zakon ne omogoča dovolj tečajev in izpitov"
"Zakon ne omogoča dovolj tečajev in izpitov" FOTO: POP TV

Janja Sluga (Svoboda) se je strinjala, da obstajajo primeri, ko učitelji v šolah ne morejo v slovenščini govoriti s starši otrok. Prav zato se ji zdi pomembno, da tujcem te tečaje omogočijo.

Tereza Novak (Svoboda) pa je dodala, da je trenutno edini ponudnik jezikovnih tečajev Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, ki lahko letno opravi približno 3000 izpitov. Ljudi, ki potrebujejo izpit pa je več kot 9000. Opozorila je, da kot pridruženi družinski člani večinoma pridejo ženske, ki so že zelo obremenjene z vzdrževanjem otrok in nimajo socialnih mrež, ki bi jih podpirale pri integraciji.

Poslanec SD Jonas Žnidaršič meni, da priseljence potrebujemo, hkrati pa tudi oni potrebujejo državo, ki jim zagotavlja dobre pogoje za integracijo, to pa zajema tudi sposobnost za združitev z njihovimi družinskimi člani. V SD od notranjega ministrstva pričakujejo, da bo svojo zavezo do priseljencev izpolnilo celovito in da bo država poleg načrta in strategije za integracijo pridobila tudi solidarno integracijsko politiko.

Vladi mora v roku šestih mesecev sprejeti strategijo vključevanja tujcev

Člani odbora so na predlog Svobode in SD izglasovali tudi dopolnilo, ki vladi nalaga, da v roku šestih mesecev sprejme strategijo vključevanja tujcev. Nataša Sukič (Levica) je dejala, da tega dopolnila ne more podpreti, saj ne vsebuje navodil, naj strategija vsebuje akcijski, finančni in kadrovski načrt. V primeru, da bodo ta določila do jutri vključena v dopolnilo, ga bo Levica na jutrišnji seji DZ podprla, je zagotovila.

Notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju je sicer Sukičeva zastavila vprašanje, ali bo strategija ta določila vključevala, saj ji v nasprotnem primeru "preti, da postane mrtva črka na papirju". Poklukar je odgovoril, da vlada ne bi sprejemala strategije, če zanjo ne bi imela virov in sredstev. Ko bo strategija nastajala, pa bodo naslovili tudi te pomisleke. Dodal je, da bodo pri njeni pripravi sodelovali vsi resorji. Ob tem je prepričan, da bo ministrstvo strategijo pripravilo kvalitetno in da bo ta na demokratičen in vključujoč način reševala vprašanje integracije tujcev. Dodal je, da jim pripravo strategije v roku šestih mesecev nalaga zakon.

Grims: Država bi morala redno preverjati udeležbo na tečajih za učenje slovenskega jezika

V razpravi pred glasovanjem je v imenu SDS sodeloval predvsem Branko Grims, ki je med drugim navajal mnenja županov Kranja, Velenja in Celja, ki so iz vrst koalicijskih strank in si želijo ustreznejše integracijske politike. Dodal je, da je sosednja Italija tudi v času leve vlade redno preverjala zaslužek tujcev. Meni še, da bi država morala tudi redno preverjati udeležbo na tečajih za učenje slovenskega jezika. Navedeno je utemeljeval z besedami, da je Slovencev samo dva milijona in da s priseljevanjem izgubljajo kvaliteto slovenskega jezika.

Sukičeva je opozorila, da Grims s svojimi izvajanji izjav celjskega župana Matije Kovača zavaja, saj da je občina Celje izpolnjevala le anketo, v kateri je izrazila stališče, da si želi enotnega zakonodajnega okvira, ki bi omogočil integracijo tujcev, o čemer na odboru razpravljajo.

Predstavniki nevladnih organizacij so sicer na seji matičnega odbora v petek izražali predvsem skepso do števila mest, ki so tujcem na voljo na tečajih za učenje slovenskega jezika. Opustitev pogoja znanja slovenskega jezika za podaljšanje pravice tujcev za prebivanje pa je minuli teden predlagal tudi zagovornik načela enakosti. Zakonodajalcem je predlagal naj za uspešno integracijsko politiko uporabijo milejše pristope.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

el capitano
28. 03. 2023 21.58
+1
Upam da bo to veljalo tudi za Nemce in ostale..
Lev07
28. 03. 2023 12.54
+4
Upokojencem take pokojnine, da jim ne bo potrebno še dodatno delat. Zaposlenim take plače, da ne bodo životarili pod pragom revščine in mladim dat ugodne stanovanjske kredite, da ne bo potrebe po odhajanju v tujino. Potem tudi ne bo potrebe zaposlovat tuje delovne sile, da bi ohranili konkurenčno gospodarstvo! To bi lahko in bi morala država že zdavnaj uredit, pa ima, žal, druge prioritete!
Uporabnik S2020
28. 03. 2023 11.41
+2
to je pogoj če ne pa naj se pogovarjajo z rokami se da samo traja malo dlje
TargetHacker
28. 03. 2023 10.43
+1
Normalno. Nazadnje so Italijani poskušali izkoreniniti Slovenski jezik, brez katerega bi bili le še ena od koritnih držav brez nacionalnosti.
iskriv
28. 03. 2023 09.56
+5
Znanje Slovenskega jezika mora biti predpogoj , da se lahko kdo od tujcev zaposli v Sloveniji , dobro pa je , če tudi družinski člani znajo vsaj osnovno komunikacijski jezik , kako bi sicer lahko šli v trgovine , k zdravniku itd . Ne samo jezik , tudi del Slovenske kulture naj bi spoznali .
brezveze13
28. 03. 2023 08.56
+3
ko jaz pridem v tujino ne morem kupiti niti kruha ali vode v kolikor ne znam njihovega jezika, sem šel v italiji na burger, mu pokažem kaj bi rad na reklamnem lističu , prodajalec mi je z mimiko kazal roge, ptiče, pujse, kaj vem kaj vse, preden sem dojel da želi vprašati s kakšnim mesom to želim a kljub emu sem dobil mini burger če ravno sem hotel maxi, ta nakup je traja cirka 8 min, zamislite pomembnost znanja osnove jezika in tukaj je opozicija reagirala pravilno,Mi imamo prišleke ki se že od 2 svetovne klatijo po slo pa še vedno kokodakajo po svoje temu je treba narediti kraj , doma naj čivka kakor hoče v javnosti strogo slo in na to bi moralo biti vezano tudi pogoj bivanja v kolikor pa želi stalno bivanje pa 100% slovenščina
esteller
28. 03. 2023 08.32
+5
Pri uvozu tuje delovne sile vsi razmišljajo le kratkoročno: dobiti poceni delavca, ki bo opravljal umazana dela, ki jih državljani ne želijo. So pa tukaj še drugi faktorji, od združitve družine do vseh socialnih pravic, ki nas davkoplačevlace stanejo veliko več, kot če bi že v štartu državljanu ponudili dobro plačo. In tako se vrtimo v krogu bede.
Nebodijetreba
27. 03. 2023 20.56
+1
In kaj bo drugače čez 18 mesecev? Našel se bo način, da se zadeva uzakoni.
punkracij
27. 03. 2023 21.03
+6
Ali pa tudi ne,kdo ve če bo ta samovšečna opcija koalicije sploh še v sedlu.
mackon08
28. 03. 2023 08.07
+3
Os normalno, da se uzakoni 18 mesecev je dovolj za naučiti se osnov slovenskega jezika. Če ne pa brez ugodnosti kar je prav.
Anion6anion
27. 03. 2023 19.56
+10
Kamorkoli greš živet v tujino moraš znati vsaj osnovno komunikacijo v domačem okolju tiste države. Zakaj bi bilo pri nas drugače?
ElChe
27. 03. 2023 20.15
+9
Zato ker ta vlada še zmeram širi bratstvo i jedinstvo zato smo pa tam kjer smo.Imaš državljane bivše yuge v Sloveniji že 50,60 let pa še danes ne zna slovensko.To je pa zato ker ko se je Slovenija osamosvojila ni bil pogoj slovenski jezik za pridobivanje državljanstva.Državljanstvo se je tujcem delilo za manjšo vsoto denarja kot je koštalo (da ne napišem kaj!!!)