Slovenija

Nepremičnine: Pritožil se je vsak deseti

Ljubljana, 18. 10. 2010 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.D./M.K./STA
Komentarji
105

Vrednotenje nepremičnin še vedno razburja javnost, o tem pa je moral v parlamentu odgovarjati tudi premier. Kot je dejal, bo Gurs najverjetneje za en mesec podaljšal rok za pripombe. Pahor je tudi priznal, da še sam ni v celoti razumel obvestila.

Pahor je danes v parlamentu pojasnjeval, kako bodo odpravljali napake pri popisu nepremičnin.
Pahor je danes v parlamentu pojasnjeval, kako bodo odpravljali napake pri popisu nepremičnin. FOTO: Dz-rs.si

Geodetska uprava (Gurs) bo, če bo treba, podaljšala rok za posredovanje pripombe na poskusno izračunano vrednost nepremičnin s sedanjega 25. novembra, je danes v DZ dejal premier Borut Pahor.

Geodetska uprava bo, če bo pripomb na vrednost nepremičnin veliko, rok za posredovanje teh pripomb podaljšala s sedanjega 25. novembra, pravi premier. "Če bo pripomb veliko in izgleda, da bo tako, bomo podaljšali ta rok," je v odgovoru na poslansko vprašanje Boruta Sajovica iz LDS glede napak pri vrednotenju nepremičnin odgovoril Pahor.

Lastnikom ni treba sporočati napak; to bo storil Gurs po uradni dolžnosti, je poudaril predsednik vlade. "Napačne podatke bo Gurs popravil po uradni dolžnosti. Seveda pa je v pomoč, če lastniki na te napake opozorijo. Vendar tega niso dolžni storiti," pravi predsednik vlade. Pomembno je, da bodo podatki urejeni do uporabe za obdavčitev nepremičnin.

Minister za finance Franc Križanič je že v četrtek po seji vlade dejal, da davek na nepremičnine zelo verjetno ne bo uveden pred letom 2012.

Gurs bo lastnike nepremičnin, ki do takrat ne bodo imele izračunane vrednosti, s posebnim vprašalnikom pozval, da uredijo manjkajoče podatke. Lastniki bodo po prejemu tega vprašalnika, ki bo osnova za globo, imeli 30 dni za posredovanje podatkov, je dejal predsednik vlade.

Obvestila, ki so jih prejeli lastniki, se sicer štejejo kot vprašalnik registra nepremičnin, so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor. Po zakonu o evidentiranju nepremičnin so kazni za lastnike, ki ne posredujejo manjkajočih podatkov ali posredujejo napačne podatke, za fizične osebe od 41 do 626 evrov, za pravne osebe od 423 do 2504 evre, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 41 do 1669 evrov.

Vlada bo "sistemske spremembe, ki bi zagotovile dolgoročno kakovostne nepremičninske evidence" obravnavala v četrtek.

Pahor je danes sicer dobil predloge ukrepov Gursa. Tako naj bi olajšali in poenostavili način sporočanja pripomb in sprememb, med drugim s tem, da bi lahko lastniki pripombe sporočali prek telefona in da bodo na izpostavah Gursa povečali število uslužbencev.

Tudi pri ministrih so se zmotili

"Izpisek geodetske uprave se ne ujema z realnim stanjem," so v imenu ministra za finance Franca Križaniča sporočili z njegovega ministrstva.

Časnik Finance je namreč pri ministrih preverjal, ali so podatki na njihovih obrazcih točni. Križanič je sicer lastnik dveh stanovanj v Ljubljani, ki jima delno pripadajo tudi garaže, tretjine travnika v Sežani in šestine travnika v Krajni vasi.

Blok
Blok FOTO: Mateja Klavs

Tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić se s podatki ne strinja. Dejanska vrednost nepremičnin je 300.016 evrov, znesek, ki ga je navedla Geodetska uprava RS (Gurs), je večji za 1.126 evrov, so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo. Radićeva ima sicer v lasti 12 nepremičnin.

Za precej več so se zmotili pri ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs. Premoženje so ji ocenili za približno sto tisoč evrov premalo. Med drugim niso upoštevali, da je bila hiša lani obnovljena.

Obrambna ministrica Jelica Jelušič se v izpisek še ni poglobila, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa nima v lasti nobene nepremičnine.

Sam premier Borut Pahor pa priznava: "Kot izobražen jih nisem sposoben razumeti v celoti. Za to je prvenstveno odgovoren Gurs. Vendar sem za vse stvari v državi odgovoren jaz."

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolcamož
19. 10. 2010 13.58
JEST SE ŠE NISEM PRITOŽIL,ŠE ZBIRAM DOKUMENTACIJO
Tonček Balonček
19. 10. 2010 13.24
Ante Marković ni bil komunist ampak liberalec, je pač bil v Partiji, ampak to so bili takrat vsi, ki so delovali v politiki, vključno z Janšo, Bavčarjem, Jambrekom in drugimi. Bavčar je bil takrat celo direktor Marksističnega centra pri SZDL, Janša pa v najožjem vodstvu ZSMS, če ga ne bi aretirali bi zanesljivo postal predsednik stranke. Je pa tako, da so bili današnji politiki takrat stari po 25 let, Kresalova je pa končevala osnovno šolo. Brezigarjeva je bila kot mlada in perspektivna pravnica sekrekarka osnovne organizacije ZK na Temeljnem tožilstvu, Jerovšek pa v republiški skupčini. Pahor recimo v Partiji takrat ni pomenil nič!
SEBASTI
19. 10. 2010 12.44
Tonček Balonček 19.10.2010, 09:21 Lepo, se strinjam s tabo in veseli me, da se je stvar začela dogajat pred letom 2004. Žalostno je le to, da tudi LDS v 12 letih pred 2004 ni storil praktično ničesar, da bi se napake takšne ali drugačne Markovičeve ali DEMOS-ove popravile. Le zakaj?. Je pa zanimivo videti, kako je sedaj pahorček žrtev vseh zlobnih ljudi pred njim. In seveda sedaj ne more prav ničesar storiti, ker 20 in več let zavožene politike in gospodarstva je enostavno preveč za 4 letni mandat. Kaj če bi pahorčka volili še enkrat.....da bo imel čas popraviti vse napake iz preteklosti. Aja, pišeš, da je bilo največ škode storjene za časa A. Markoviča, a ni to tisti komunist? Hmm, od kod pa izvira SD?Hmm (ZLSD)(ZKJ), če malo povežem to pomeni, da je trenutna vladajoča elita delovala tako ali drugače kot je narekoval sam Ante. Kdo je potem povzročil največ škode...
soola
19. 10. 2010 11.22
Nepremičnine: Pritožil se je vsak deseti Do sedaj, ostali še pridemo........
Tonček Balonček
19. 10. 2010 09.21
SEBASTI, seveda! Največ škode je bilo povzročene za časa Anteja Markoviča, ko so sprejeli zakone o privatizaciji, takrat se je začela "prvotna akumulacija kapitala", še pv Jugoslaviji! Direktorji in šefi so kar bnaenkrat začeli na svoje, predvsem v komerciali, inženiringih, projektivi in podobnih branžah, kjer ni bilo veliko osnovnih sredstve, le stranke, pogodbe itd. Par disket in fasciklov si vzel in začel na svoje. Potem je DEMOS sprejemal svoje zakone o podjetjih, bankah in podobnem, največja sramota so bili certifikati in tiste proslule družbe za upravljanje, ko so nam resnično vse pokradli, uvedli dodatno zavarovanje itd. LDS je potem to pravljico nadaljevala, s prihodm janše se je pa to tajkunstvo razpaslo do onemoglosti, Šroti, Tovšakove, Bavčarji, Kordeži in podobni so se odebelili v neskončnost!
lepdanzelim
19. 10. 2010 08.55
Slej ko prej bomo vsi Slovenci razumeli, da tale naš premier igra na noto všečnosti pri ljudstvu, enkrat pri študentih, drugič pri japijih, pa pri športnikih in tistih, ki so se odločili za zdrav življenjski slog, pa pri starih mamah in delavcih, skratka pri vseh tistih, ki bi naj obdržali mirno kri ne glede na to, kako slabo sedanja vlada, predvsem pa tiste pred njo gospodarijo in kakšne "utrgane" zakone in odločitve sprejemajo, predvsem pa kako pravosodni sistem "razsoja v imenu ljudstva". Tako Pahor govori, da še on težko preživi s svojo plačo (več maš po več zjaš) in da ni razumel poskusnega izračuna (ni prebral navodil za razumevanje). Se vam zdi čudno, da se je pritožil vsak deseti? Glede na to, da smo šele dobro dobili odločbe, se nas bo pritožilo še mnogo in glede na to, kako smo se potrudili razumeti navodila za popis (če ne razumemo navodil za branje poskusnega izračuna), kako so popisovalci popisovali in predvsem, kako so vnašali podatke (kdo? slabo plačani delavci javne uprave???), se bo verjetno do izteka roka pritožil vsak tretji. Tako kot so neresni naši voditelji, kot je neresen ves naš zakonodajni, represivni, zdravstveni, vzgojnoizobraževalni in ostali sistem, naš odnos do okolja in življenja bodočih rodov, je neresen tudi tale poskus vrednotenja. To so posledice hitrega uvajanja kapitalizma, ki potrebuje neresne, narcisoidne potrošnike. A nekdo mora najprej nekaj ustvarit, da sploh lahko trošimo!
SEBASTI
19. 10. 2010 08.50
Tonček Balonček 19.10.2010, 08:37 Ko takole iščeš izvor vsega slabega med leti 2004 in 2008 ne pozabi, da je pred tem bilo kar nekaj let vladavine nekoga drugega, ki je tu in tam tudi spisal kak zakon, ki nas sedaj tolče po glavi.
Tonček Balonček
19. 10. 2010 08.48
Stvar bi bial alhko popolnoma enostavna, nekoč so družbena stanovanja točkovali, ena ura in vse je bilo popisano, podatki pa so služili izračunu najemnine. Pri tem popisu pod prejšnjo vlado pa se ni popisalo nič! Na mojem vikendu imam poleg hiše zabetonirane 4 stebre in par tramom, (drvarnica), ocenili so mi jo na nekaj deset tisoč EUR, s priključki vode, kanalizacije, telefona itd., na podlagi avio posnetka, nobenega popisovalca ni bilo, popolnoma brez zveze. Ali je imela prejšnja vladadejansko v upravi zaposlene same šalabajzarje? Zakaj so s etega lotili, če je jasno, da gre za popolnoma brezplodno delo?
picajzel
19. 10. 2010 08.40
scipio ima prav...res je kataster delo uradov Marije Terezije...res se je vse tisto dogajalo...nepremičnine so tako ali drugače prehajale iz rok v roke...Prav zato pa bi bilo potrebno kaznovati tiste, ki zadev niso pravočasno uredili in poskrbeti, da bi se popisano ujemalo z dejanskim stanjem in potem pravično ocenilo... Ne gre za to, kdo je kriv in kdo ne...delo naj se opravi korektno in potem tudi ljudje ne bodo imeli pripomb. Nekaj nergačev je pa vedno in povsod...
Tonček Balonček
19. 10. 2010 08.37
Zakaj sta pa Janša in Rupar lahko dojela vsebino obvestila. Rupar, ki se ne spopzbna na zakone (ki jih je kot poslanec celo sprejemal), bo prptestiral, vse mu je postalo jasno, pri Janši pa je obvestilo oz. informativni izračun plod zarote iz Murgel, Foruma21, udbomafije in ostalil rdečih sil, delujejo na onovi izročil Partije. Verjetno bo vložil tožbo, tokrat morda v Ljutomeru ali Novi Gorici! Pa saj je te zakone o nepremičninah in vse skupaj začel državni zbor in vlada v času njegove vlade, zdaj imamo le posledice, podobno kot pri ostalih rečeh, npr. plačnem sistemu v javnem sektorju, luknjah v DARSU, zdravstvu, pokojninski blagajni in še kje, da ne omenjam bank, tajkunov, ki so zdaj pod komunisti kar naenkrat bankrotirali, banke rabijo pa "dokapitalizaciji"! Zakaj je Bajuk, najsposobnejši finančnik evrope, dobesedno poniknil, veliko bi lahko svetoval današnjim nesposobnim ministrom! To bi bila njegova dolžnost!
picajzel
19. 10. 2010 08.29
Mislim, da bi bilo najbolj, da podatke primerjajo s popisnimi listi...oziroma bi vsak lastnik moral poleg ocene nepremičnine tudi dobiti kopijo popisnice uradnega popisovalca in šele potem bi lahko od posameznikov kaj zahtevali ali jim celo grozili s kaznijo...kako naj običajni ljudje razumejo poslano, če je še izobraženi Pahor priznal, da "jih ni sposoben razumeti v celoti". Jaz jih pa razumem...to pomeni: "Molzti lačno kravo ali udri po revežu...!
SEBASTI
19. 10. 2010 08.00
"Po zakonu o evidentiranju nepremičnin so kazni za lastnike, ki ne posredujejo manjkajočih podatkov ali posredujejo napačne podatke, za fizične osebe od 41 do 626 evrov, za pravne osebe od 423 do 2504 evre, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 41 do 1669 evrov." Kakšna bo pa kazen za te šalabajzerje na GURS-u? Tudi oni so posredovali napačne podatke. Pomeni, da bi ob pravični kazni za vse, morali odgovorni plačati za vsak napačen vnos od 423 do 2504 evra. Pa se bo to zgodilo? Zagotovo ne, ker GURS ni odgovoren nikomur.
SEBASTI
19. 10. 2010 07.34
Križanič je ugotovil, da se Izpisek geodetske uprave ne ujema z realnim stanjem. Mislim, da mu je pahorček namignil odgovor.
SEBASTI
19. 10. 2010 07.33
Ena lepa cvetka dneva: "Sam premier Borut Pahor pa priznava: "Kot izobražen jih nisem sposoben razumeti v celoti. Za to je prvenstveno odgovoren Gurs. Vendar sem za vse stvari v državi odgovoren jaz." Daj no človek, pojdi nekam.
Tonček Balonček
19. 10. 2010 07.17
Za direktorja GURSA bi morali postaviti Jerneja Viranta, gotovo bi vzpostavil kak genialni in popolni sistem, kot ga je na področju plačnega sistema! Zakaj sposobnim ne damo novih priložnosti, ampak jih zaviramo?
Dušan ?irin
19. 10. 2010 07.09
scipio se v celoti strinjam ;)
scipio
19. 10. 2010 07.02
hja, poglejmo še malo drugače v kakšno jebolko je tukaj kdo ugriznil. kataster je v teh krajih menda uvedla Marija Terezija od od takrat smo za svoje zemljice in zidove en najbolj tožarskih narodov in grunti imajo v Sloveniji korenine do pekla. Vmes je bila še komunistična revolucija, ki je nepremičnine podržavljala in nacionalizirala, bile so agrarne reforme, pa komasacije. Poootem se je zgodila še zdajšnja kukr samostojnost in z njo Jazbinškova razprodaja stanovanj. Pa dedovalo se je, ločevalo in šenkovalo in utajevalo za vsakim vogalom. In to je zdaj imel GURS za požret, da je to stanje imel ugotoviti in spraviti na čisto. Leta 2010 se ti spravi GURS V REALNEM ČASU popisovat to stanje, ki je razdrobljeno kot bizantinski mozaik, mogoče je bol kdo, ki je ocenjeval obseg progblema, dalekoviden. Grižljaj se jim je zataknil v grlu. Težava je v tem, da mu nismo dali več časa, da bi to slovensko nepremičninsko SRAČJE GNEZDO popisal v celoti ampak je moral zato, ker država potrebuje denar ŽE DANES in ne JUTRI, iti v to negotovost. Če je res samo 10% napak, je to v tem splošnem družbenem kaosu še malo. A v družbenimi klimi judovske križarske mentalitete smo ga določili za krivca in ga križamo. Zato, ker mnoge naše ljudi, ki imajo, bolj boli, da bodo iz tega premoženja, ki jim ga v varnih sovenskh nedrjih varuje in tolerira cela družba, nekaj plačati, povečini manj kot plačajo za to, da vozijo svoj avto. Povsod v ameriki in še kje bi dajali desettisoče evrov v električne ograje, dobermane, varnostnike in strelno orožje, da bi ga pranili, pri nas jim ga (še) ni treba. Tale nepremičniska vaja nam je pokazala ogledalo, zdaj pa krivimo tistega, ki nam ga je podržal (GURS). Slovenska družba ima na glavi še kakšno drugo maslo in ne samo tole nepremičninsko (sivo delo, kriminal, nasilje v družini, kriza vrednot) in pranje TEH MADEŽEV bo še dosti hujše kot je tole nepremičninsko.
rudra1
19. 10. 2010 06.42
dajte nam tolste riti če ne , pa vsaj tolste illuminate
snifff
19. 10. 2010 03.13
Ja ja ja, ni tu debate o tem kaj se bi in se bo. Lahko noč in lep pozdrav, ter obilo užitkov našim potapljačem.
snifff
19. 10. 2010 02.37
fak.ju.glih.ti19.10.2010, 02:22 1 Všeč si mi. In, vesel sem ljudi, kot si ti!!!! Si mi dal po riti priznam, ampak z razlogom ;) Upam pa da jih to čim več prebere.