Slovenija

Čuš pritožbo glede kandidatne liste vložil na vrhovno sodišče

Ljubljana, 11. 05. 2018 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrhovno sodišče je zavrnilo tudi pritožbo Združene desnice zoper odločitev kranjske volilne komisije, ki je zaradi premalo ženskih kandidatk zavrnila njihovo kandidatno listo. Vodstvo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije pa je na vrhovno sodišče vložilo pritožbo na po njihovem mnenju nezakonito odločitev Državne volilne komisije.

Andrej Čuš se je pritožil.
Andrej Čuš se je pritožil. FOTO: POP TV

Vodstvo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije je na vrhovno sodišče vložilo pritožbo na po njihovem mnenju nezakonito odločitev Državne volilne komisije, da zavrne njihovo kandidatno listo v volilni enoti Ljubljana Center. Kot je povedal Čuš ob predstavitvi kandidatov v Mariboru, odločitev sodišča pričakujejo še v tem tednu.

Po besedah Čuša je Državna volilna komisija ravnala neustavno in prekoračila svoja pooblastila, s tem ko se je odločila za grob poseg v aktivno in pasivno volilno pravico ter zaradi ene kandidatke, ki je brez njihove vednosti dala soglasje za kandidaturo dvema strankama, s seznama črtala kar celotno njihovo listo.

Tudi tokrat se je Čuš oprl na že izrečeno sodbo Evropskega sodišče za človekove pravice iz leta 2007, ki je v enakem primeru na ruskih volitvah pritrdilo pritožnikom s pojasnilom, da je bila njihova lista črtana protipravno, na kar je opozoril ustavni pravnik Jurij Toplak.

V stranki zato od vrhovnega sodišča pričakujejo, da bo njihova lista tudi v volilni enoti Ljubljana Center znova uvrščena na glasovnico. Ob tem je Čuš problematiziral vlogo SD in SDS v volilni komisiji, saj sta njihova predstavnika glasovala za umik liste Zelenih in je dvom v njihovo nepristranskost po njegovem mnenju več kot upravičen.

V stranki so predlagali, da v okraju, v katerem so zaradi izbrisa dvojne kandidatke Milene Babič ostali brez kandidata, na listi ostane njihova kandidatna lista brez imena kandidata, glasovi pa se štejejo v skupni kvorum stranke. Če vrhovno sodišče ne bo samo odločilo o njihovi zahtevi, pa naj po predlogu stranke odločanje vrne volilni komisiji z jasnim navodilom, da na ustavno skladen način izvede volitve tudi v spornem okraju.

V sedmi volilni enoti, ki poleg Maribora pokriva še območja upravnih enot Slovenska Bistrica, Ruše, Šmarje pri Jelšah in Slovenske Konjice, so se sicer predstavili kandidati Boštjan Munda, Miha Jesenek, Samo Trs ter nestrankarska kandidata Gvido Novak in Rok Zalar, ki prihajata iz sindikalnih vrst. Ob njih v tej volilni enoti kandidirajo tudi Robert Golež, Nina Beškovnik, Barbara Cenčič Krajnc, Maja Roner in Monika Piberl.

Tudi pritožba Združene desnice glede kandidatne liste v Kranju zavrnjena

Kandidatno listo Kangler & Primc - Združena desnica so zavrnili v dveh volilnih enotah, Novem mestu in Kranju. V koaliciji dveh strank namreč na listo niso uvrstili dovolj ženskih kandidatk, da bi zadostili zakonskim zahtevam o spolnih kvotah.

Predstavniki liste so se na odločitev obeh volilnih komisij pritožili na vrhovno sodišče. To je njihovo pritožbo že pred časom zavrnilo glede kandidatne liste v Novem mestu, enako odločitev pa so sedaj sprejeli tudi v primeru zavrnitve njihove liste v Kranju.

Lista Združena desnica je v Kranju na listo uvrstila pet moških in dve ženski, kar pomeni, da spolnim kvotam niso zadostili. Zakon o volitvah v DZ namreč določa, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

V Združeni desnici so bili sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj sta njihovi kandidatki v tej enoti kandidirali v dveh volilnih okrajih. A vrhovno sodišče temu ni pritrdilo, pač pa je v sodbi zapisalo, da je zakonska določba jasna.

Vrhovno sodišče je zavrnilo tudi pritožbo Združene desnice glede kandidatne liste v Kranju.
Vrhovno sodišče je zavrnilo tudi pritožbo Združene desnice glede kandidatne liste v Kranju. FOTO: Thinkstock

Vrhovno sodišče: Gre za vsebinske pomanjkljivosti

"Za računanje zahtevanega deleža vsakega od spolov v skupnem številu kandidatk oziroma kandidatov se upoštevajo na listi navedene obstoječe (dejanske) osebe, ne pa število okrajev, v katerih kandidira ena in ista oseba. Zato možnost, da oseba kandidira v dveh volilnih okrajih, prav v ničemer ne spreminja dejstva, da gre dejansko za le za eno fizično (obstoječo) osebo s kandidatne liste," so zapisali v obrazložitvi.

V Združeni desnici so volilni enoti Kranj tudi očitali, da jih pred zavrnitvijo liste ni pozvala, naj odpravi pomanjkljivosti. A vrhovno sodišče volilni komisiji pritrjuje, saj bi bil poziv k odpravi pomanjkljivosti mogoč le v primeru formalnih, ne pa vsebinskih pomanjkljivosti, kar neizpolnjevanje spolnih kvot zagotovo je.

Lista Kangler & Primc je že po zavrnitvi pritožbe na odločitev novomeške volilne komisije napovedala pritožbo na ustavno sodišče, skupaj z zahtevo za začasno zadržanje volilnih opravil.

Na ustavno sodišče so obrnili tudi v koaliciji Združena levica in Sloga, ki jim je listo zavrnila celjska volilna enota, vrhovno sodišče pa je njihovo pritožbo prav tako zavrnilo. Tudi ta lista ni zadostila zakonskim zahtevam glede spolnih kvot, pri čemer je bilo za razliko od Združene desnice na njihovi listi premalo moških kandidatov.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
12. 05. 2018 12.53
+3
Ćuš! Ne bo se ti izšlo. Pogrnil si. Sam si si kriv.
vsevid
11. 05. 2018 22.08
+3
MIKA vas samo poslanska PLAČA !! KER za takšne nesposobneže kot si ti ni dela drugje !!
Uporabnik443897
11. 05. 2018 16.08
+2
Kaj vse bi levi naredili, da z vrnejo listo Janeza, saj se ga bojijo kot hudič križa!!!
wolfterier
11. 05. 2018 15.57
+8
Čuš,če ti je Židan kandidatko speljal,se nimaš kaj pritoževat.Vsi te bodo odj...l
krmeki
11. 05. 2018 14.22
+1
Samo na desnici je lahko 1+1 =4
wolfterier
12. 05. 2018 09.34
+1
krmeki
11. 05. 2018 14.21
+2
Nisem vedel, da je Koalicija za otroke, polna otrok.
dostojevski II
11. 05. 2018 15.01
+4
Saj ni. Večina jih je starih več kot 60 let. Kot kaže, so na mentalni ravni 5 letnih otrok.
Uporabnik443897
11. 05. 2018 16.11
-2
Leve stranke so ponos Slovenskega življa. Brez njih bi bili Slovenci bogati, srečni in živeli v SLOGI. 😀
M_teorija
11. 05. 2018 13.45
+5
Tole pa ne gre več za otroke, ampak za peskovnik odraslih!?
Paskakvali
11. 05. 2018 13.42
No zdaj je pa na vrsti US kjer bodo zaradi škode ki bi nastala za demokracijo v Sloveniji sodbo VS razveljavili........hehe.....
Paskakvali
11. 05. 2018 13.43
+1
Menda bodo naslednja štiri leta moderni modri suknjiči in rumene kravate.....
Brabus
11. 05. 2018 12.47
+4
Se gremo neko državo, pa še volit ne znamo, pa en nebodigatreba meša politiko, pa take.
M_teorija
11. 05. 2018 12.12
+9
Zakaj pa Kangler ni kandidira svojega osla!? A se ni neke hvali!? Bi bilo manj zapletov in več šans!?
M_teorija
11. 05. 2018 12.11
+7
Očitno Zevnikova ni na rapravem zevniku kandidirala!?
M_teorija
11. 05. 2018 11.47
+10
Al ne znajo štet , al pa ne poznajo svoje mednožje!? Ni druge!?
dostojevski II
11. 05. 2018 11.52
+5
Če bo ta zadeva končala na US, si upam staviti, da bo dvojni doktor v ločenem mnenju ugotovil, da je pritožba Kanglerja in Primca, upravičena. Da je potrebno sodbo VS, razveljaviti.
JApajaDAja
11. 05. 2018 11.59
+9
malo bolj strokovni kader je zavozil slo...kaj bi šele ti diletanti naredili z nami?!
dostojevski II
11. 05. 2018 11.44
+5
"Za računanje zahtevanega deleža vsakega od spolov v skupnem številu kandidatk oziroma kandidatov se upoštevajo na listi navedene obstoječe (dejanske) osebe, ne pa število okrajev, v katerih kandidira ena in ista oseba. Zato možnost, da oseba kandidira v dveh volilnih okrajih, prav v ničemer ne spreminja dejstva, da gre dejansko za le za eno fizično (obstoječo) osebo s kandidatne liste," so zapisali v obrazložitvi.... BOSTA BUTEC IN BUTEC , pardon Kangler in Primc, razumela obrazložitev sodišča ? Dvomim, menim da se bo ta saga nadaljevala na US.
M_teorija
11. 05. 2018 11.42
+8
Sej v Grosuplju je tud štala . Takrat Janez še izdaja za Tomaža . Netaprav pa za Janeza!?
M_teorija
11. 05. 2018 11.43
+1
wolfterier
12. 05. 2018 09.37
+2
Iz tistih treh glupih Janezov bi jaz naredil Urške !