Slovenija

Komisarka pisala premierju, odgovoril Urbanija

Ljubljana, 11. 12. 2020 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ukom je dolžan zagotoviti ustrezno financiranje STA, pojasnjuje direktor Ukoma v pismu komisarki Sveta Evrope za človekove pravice, a dodaja, da mora STA v skladu s pogodbo Ukomu zagotoviti vse potrebne dokumente, saj lahko pomen "ustreznega financiranja" ugotovijo le na podlagi celovitega pregleda finančnega poslovanja STA. A direktor Veselinovič teh dokumentov ni predal, saj tako on kot nadzorni svet STA trdita, da Ukom tega pooblastila nima. Po tistem, ko je Ukom zamrznil tekoče financiranje STA, pa je tudi iz dela koalicije slišati pozive k rešitvi nastale situacije.

Saga okrog financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) se nadaljuje. Po tem, ko Urad vlade za komuniciranje (Ukom) STA ni izplačal oktobrskega nadomestila za opravljanje javne službe, saj naj vodstvo STA Ukomu ne bi posredovalo zahtevanih dokumentov, so se vrstili odzivi z vseh strani. Odzvala se je opozicija, ki je v odločitvi Ukoma videla napad na medije, kritikam pa se je pridružil tudi del koalicije. Ministri SMC naj bi se s pozivom k rešitvi nastale situacije obrnili na premierja Janeza Janšo, tudi v DeSUS vztrajajo, da je treba financiranje zagotoviti. Da "bodo rešili" situacijo, je v četrtek v Tarči dejal tudi prvak NSi Matej Tonin. V zadevo se je vpletel tudi Odbor DZ za kulturo, ki je vlado pozval, naj nemudoma izplača že zapadle obveznosti do STA, hkrati pa pozval tudi STA, naj Ukomu posreduje zahtevano dokumentacijo. 

Novica o zaustavitvi financiranja STA pa je prebila tudi državne meje. Partnerji Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR) so skupaj z Mednarodnim inštitutom za tisk (IPI) s sedežem na Dunaju, Evropskim centrom za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Evropsko zvezo novinarjev (EFJ), Neomejenim svobodnim tiskom (FPU) ter Balkanskim in kavkaškim observatorijem Transeuropa (OBCT) izrazili resno zaskrbljenost, saj so prepričani, da bo začasna ustavitev financiranja STA resno ogrozila njeno obveščanje državljanov med pandemijo covida-19 in po njej ter da gre za zadnji primer širšega prizadevanja sedanjih oblasti za spodkopavanje in stigmatizacijo javnih medijev v državi.

V sredo je pismo premierju Janezu Janši poslala tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je opozorila na poslabšanje delovnega okolja za novinarje v Sloveniji, na njeno pismo pa so se odzvali v Ukomu.

Slovenska tiskovna agencija
Slovenska tiskovna agencija FOTO: Bobo

Kot je v pismu zapisal direktor Ukoma Uroš Urbanija, si tako kot komisarka tudi sam želi, da bi se trenutne težave s financiranjem Slovenske tiskovne agencije (STA) čim prej rešile v korist tako zaposlenih kot same agencije. Kot je pojasnil, je vlada v skladu z Zakonom o STA dolžna zagotoviti ustrezno financiranje STA. Omenjeno področje od samega začetka v imenu vlade ureja Ukom, še piše Urbanija in pojasnjuje, da krovna pogodba, ki sta jo decembra 2019 podpisala sedanji direktor STA Bojan Veselinovič in nekdanja direktorica Ukoma Kristina Plavsak Kranjc, določa, da Ukom Slovenski tiskovni agenciji za izvajanje javne službe plača približno 165.000 evrov, STA pa mora v skladu s pogodbo Ukomu zagotoviti vse potrebne dokumente, vključno z dokumenti v zvezi s finančnimi in pravnimi zadevami ter vsebino. 

Pomen "ustreznega financiranja", kot ga določa zakon, je mogoče ugotoviti le na podlagi celovitega pregleda finančnega poslovanja STA, nadaljuje Urbanija. V upanju, da bo nova pogodba pravočasno pripravljena in bo tudi omogočila pregled tekočih izdatkov proračunskih sredstev, je Ukom oktobra zahteval popolne dokumente, ki pa jih direktor Veselinovič še ni izročil kljub veljavni pogodbi, pojasnjuje Urbanija. 

Na koncu še dodaja, da je Slovenija pravna država, v kateri ​​je – glede na slovensko in evropsko zakonodajo – kakršno koli odstopanje od tega načela nesprejemljivo. V luči tega omenja tudi temeljno pravno načelo pacta sunt servanda, v skladu s katerim so spori na tem področju v izključni pristojnosti sodišč.

Po oceni vodstva STA je Ukom s svojimi zahtevami presegel zakonska in pogodbena pooblastila, do katerih ima po zakonu o STA pravico le vlada.
Po oceni vodstva STA je Ukom s svojimi zahtevami presegel zakonska in pogodbena pooblastila, do katerih ima po zakonu o STA pravico le vlada. FOTO: Bobo

Spomnimo

V ponedeljek je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović na premierja Janeza Janšo naslovila pismo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi vladne odločitve o zaustavitvi financiranja STA ter poziva premierja, naj jo "nemudoma razveljavi". V svojem mandatu komisarka posebno pozornost posveča prav spoštovanju svobode medijev. Premierja je spomnila, da je bila STA ustanovljena leta 1991 in je postala zelo cenjena tudi na mednarodni ravni. Vzdržuje visoke novinarske standarde in z zagotavljanjem zanesljivih informacij ljudem v Sloveniji nudi dragocen javni servis.

Ukom trdi, da STA ni posredovala zahtevanih dokumentov

Čeprav Ukom ne odstopa od svojih stališč, pa je po oceni vodstva STA s svojimi zahtevami presegel zakonska in pogodbena pooblastila, do katerih ima po zakonu o STA pravico le vlada. Zahteve iz dopisov so se namreč nanašale tako na področja, ki jih ščitijo določila o avtonomiji uredništva, kot na tržni del dejavnosti STA, za katerega Ukom kot skrbnik pogodbe o opravljanju javne službe ni pristojen.

Ukom je na STA naslovil 12 dopisov, med drugim z vprašanji o številu intervjujev s pevci iz sveta zabavne glasbe, intervjujev z avtorji ob izdajah cedejev ter o primerjavi dolžine intervjujev in zahteval informacije o tržnem delovanju STA ter poimenski seznam bruto plač.

Služba vlade za zakonodajo je v mnenju, za katerega jo je zaprosil Ukom, ocenila, da bi morala biti zamrznitev financiranja STA skrajna sankcija, saj bi posledična ustavitev javne službe pomenila nezakonito stanje. Ocenila je tudi, da je z zakonom vzpostavljena neodvisnost STA v razmerju do vlade, ki od STA ne sme zahtevati podatkov za nadzor nad uredniško politiko ali primernostjo poslovanja.

Iz dela koalicije pozivi k rešitvi financiranja javne službe STA

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je danes v izjavi v DZ povedala, da je v četrtek pozvala vse štiri ministre SMC, naj se danes v zvezi z zamrznitvijo tekočega financiranja STA obrnejo na predsednika vlade Janeza Janšo, da se ta zaostali finančni vložek čim prej nakaže. To so ministri po njenih informacijah storili in Sluga upa, da bo to čim prej obrodilo rezultat. Glede na mnenje službe vlade za zakonodajo pa je po njenih besedah zdaj tudi direktorju urada vlade za komuniciranje (Ukom) Urošu Urbaniji "menda jasno, da zadeva ni v redu". Potrdila je še, da je seznanjena, da je STA vložila predlog za izvršbo, kar je po njenem mnenju tudi najhitrejši način, da pride do teh sredstev. Ocenjuje, da bo STA pri tem uspešna, je pa po njenih besedah težava, da zaradi epidemije vsi roki stojijo.

Tudi v koalicijski DeSUS vztrajajo pri tem, da je treba v skladu s pogodbo poravnati zapadle obveznosti in v skladu z zakonom podpisati pogodbo o financiranju za prihodnje leto. Tudi oni napovedujejo, da bodo na naslednjem koalicijskem sestanku vprašali, ali se bodo torej te aktivnosti izvedle.

Prvak NSi Matej Tonin pa je v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija v komentarju dela vlade dejal, da bi zadevo s STA in filmarji "lahko bolje in optimalno izpeljali". "Glede STA smo koalicijski partnerji na sestanku to izpostavili in bomo to tudi rešili," je navedel.

Tonin je sicer v oddaji priznal, da so v vladi naredili tudi kakšno napako. "Pristop h komuniciranju bi moral biti bolj spodbuden. Manj grozeč, da so navodila jasna. Stvari iz dneva v dan izboljšujemo. Timski pristop nam pomaga," je navedel in dodal, da na težave opozarjajo "v slačilnici, ne na igrišču". Dodal je, da so mediji upravičeno kritični do njih, so pa tudi "stvari, ki so napihnjene".

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (317)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
12. 12. 2020 12.10
+4
A ni enkrat Tomićka rekla-poslance na minimalceje že pozabila???....
amedeo
12. 12. 2020 11.46
+3
Janša izkorišča epidemijo za obračun z vsemi! DeSUS SMC in Pahor mu držijo štango!
amedeo
12. 12. 2020 11.46
-1
Janša izkorišča epidemijo za obračun z vsemi! DeSUS SMC in Pahorček mu držijo štango!
User300173
11. 12. 2020 20.46
+7
Stvar je zelo preprosta. Vlada ni prenesla svojih pooblastil na UKOM. Torej direktor Ukom-a Urbanija zlorablja pooblastila in položaj ki ga zaseda. Disciplinska in v kolikor je nastala škoda materialna odgovornost pred sodiščem. STA kot gospodarska družba naj vloži tožbo proti direktorju Ukoma in predsedniku vlade kot lastniku STA, zaradi neukrepanja in nastale gospodarske škode. V kolikor v STA ne nameravajo sprožiti tožbe, naj dostavijo vse zahtevane dokumente Ukom-u in naj bodo tiho.
bonkintos
12. 12. 2020 09.28
-7
Ne piši bedarije primorc si oprani levičer zato lažeš in zavajaš.
staridida
12. 12. 2020 12.12
-1
Marko Vah
12. 12. 2020 13.57
+0
palson
22. 12. 2020 18.16
+1
Ost1234
11. 12. 2020 19.17
+5
Lepi , dolgi laski in punčkast videz ... Uroš, čigava Urška si?
AnnaDee
11. 12. 2020 19.05
+0
Izsiljevanje za denar in samostojnost nikakor ne gresta skupaj..
prinašalec2
11. 12. 2020 19.03
-6
"Dunja" bi se morala prej dobro informirati preden piše neumnosti. Če bi mediji prikazali dejansko stanje v tej slavni agenciji, in povedali, da noče nek javni, od države ustanovljena sistem, poročati kako se trošijo tam finančna sredstva, bi ljudje in neka eu funkcionarka, drugače gledale na to zadevo. Tako pa se resnica prikriva.
solkan
11. 12. 2020 19.16
+4
riss
11. 12. 2020 18.54
+2
WitF Dunja MijatoviĆ?
serumresnice
11. 12. 2020 18.50
+7
Pravna država in ta koalicija sta svetlobna leta narazen!
RedCell
11. 12. 2020 18.42
+6
Najbolj zabavno je, ko se psihopati sklicujejo na pravno dtzavo, ko skusajo pojasniti svoje blodnje.
Ejga-Tega
11. 12. 2020 18.39
+0
"Neodvisni"...ja ok. Pravilno. Ampak za vse in tudi objektivni. To pa ne pkmeni, da si na naš račun polnijo žepe kot jim paše. Če ni financiranje in trošenje transparentno, bi jim tudi jaz ukinil financiranje
RedCell
11. 12. 2020 18.46
+6
A to je Nora TV povedala? Da je netransparentno trosenje? Verjetno oni neurejen mozakar norrga pogleda.
Petur
11. 12. 2020 18.04
+9
to je sektas,ga hitro vidiš po obnašanju, da ni naklonjen medijem razen nekakšnim novim 24!
Helix Nebula
11. 12. 2020 18.04
+7
Podpiram neodvisni STA. upam da bo to pomenilo da se STA osvobodi proračuna in začne sam finamcirat
Blue Dream
11. 12. 2020 18.07
+4
TITO 50
11. 12. 2020 18.00
+6
Janša je dobil pismo, odgovarja pa nekdo drug, pa saj je že 30 let znano da ima on svoje jurišnike za umazana dela.
esteller
11. 12. 2020 17.30
+10
Urbanijo sem imela cast spoznati se ko je bil urednik na Novi tv. Se mi je vtisnil v spomin, kako je zalil vse ostale rase in religije, izjemno aroganten in nesramen tip. Potem pa ga vidim na TV. Oh ja...
nebel
11. 12. 2020 17.36
+3
Lump je do obisti. Tako se obnaša še sedaj. Po moje je najbolje da se v SD priporoči, še bolje v Levico, da bo med svojimi.
AnnaDee
11. 12. 2020 17.27
+8
Če so neodvisni, zakaj hočejo potem denar, zakaj izsiljujejo za denar.. so kot otroci sem polnoleten, samo denar hočem streho nad glavo in hrano, kaj počnem te pa nič ne briga. Neodvisen si ko imaš svojo službo, denar , streho nad glavo in plačuješ svoje račune brez izsiljevanja, sicer pa vidimo kako so neodvisni..??
gremolevo
11. 12. 2020 18.13
+5
annadee te jaz vprašam drugače cerkev je neodvisna zakaj potem molze državo ob vsem svojem bogastvu na to mi odgovori saj nimaš odgovora vem tipično za desni politični pol radi bi bili pametni pa ne rata in ne rata samo drugod vam stvari ne ustrezajo pri vas pa vse okey torej enostavno povedano pritlehtno, pokvarjeno, umazano, lažnivo in zato se vam bliža konec vaše vladavine
RedCell
11. 12. 2020 18.44
+2
Ker ti ni nic jasno. No, ko se stolces z avtom na cesti, ne klici resevalcev, ker si ja neodvisen...no, taka je tvoja popreproscena logika, vernik partijski.
sinhron
11. 12. 2020 16.56
+6
Skratka , Urbanija je zahteval od STA podatke , ki se jih ne tičejo in spadajo v uredniško politiko in pod krinko intervjujev glasbenikov in drugih osebnosti jih je zanimal prvenstveno intervju z Zlatkom , ker pa tega niso dobili , so STA kaznovali z neplačilom ! Čeprav je STA neodvisna državna poročevalska agencija se politika želi na tak nizkoten , nedemokratičen in pravno nedopusten način dokopati do nekih dokumentov in spodkopati avtonomnost te agencije !
Belabreza
11. 12. 2020 17.02
+8
Še ne dolgo nazaj, je nekaj obračunaval z Magnificom, potem Zlatko, pa ni uspeha, no potem pa kar celotna STA. Naj ga raje skrbi virus in število mrtvih na dan. Upam, da množične tožbe v drugih državah uspejo, potem bodo tudi pri nas, in da ti osebki tudi odgovarjajo za to, pa ne samo z besedami.
noire
11. 12. 2020 17.08
+6
Cesar Millan - Vodja krdela
11. 12. 2020 17.15
+4
Dokumente je treba predložiti !!! Zakaj smo pa vsi ostali na nekakšni DAVČNI KONTROLI !!!!!! MORA SE VEDETI KAM GRE NAŠ DENAR !!!!!
DEEP
11. 12. 2020 17.15
+8
Če si neodvisen ne moreš državo terjati €. DELAT, PRODAT IZDELEK, PLAČAT DAVEK DRŽAVI IN ČE TI KAJ OSTANE, JE TO PLAČA.
gremolevo
11. 12. 2020 18.14
+5
cerkev predloži kakšne papirje pa vsa leta molze državo med drugim tudi moj denar pa imajo ogromno bogastva kako so ga pridobivali pa ne bova
riss
11. 12. 2020 18.52
+1
grumf
11. 12. 2020 16.54
+20
Tale Urbanija pa ni čist gladek, vedno so problemi z njim. Celo na Novi24 so se ga znebili..
DEEP
11. 12. 2020 16.51
+2
Upajmo de je to komaj začetek! Use neprofitne družbe, privilegirane pokojnine, revizijo narediti,tisti uničujejo to družbo! Ta denar dati proizvodnim delavcem kateri garajo!!!
Quatroporte
11. 12. 2020 16.51
+3
Navaden drzavljan,mali clovek,mora pa za vsako opravljeno delo izstaviti racun na katerem je jasno razviden strosek materiela,dela,ddv,ma no