Slovenija

Tudi študenti na ulice?

Ljubljana, 03. 05. 2010 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor se je odzval na zahtevo študentov in se bo srečal z njimi. Študenti sicer zahtevajo, da jih izloči iz zakona o malem delu še pred Škisovo tržnico, drugače grozijo z demonstracijami.

Predstavniki študentov so danes spet pisali premierju Borutu Pahorju in zahtevali srečanje, na katerem bi spregovorili o dopolnilu na zakon o malem delu. Pahor se bo z njimi sestal jutri dopoldan.

Predsednik vlade Borut Pahor se bo jutri, v torek, 4. maja 2010, ob 10:00 uri sestal s predstavniki Študentske organizacije Slovenije. Kabinet predsednika vlade

Študenti sicer zahtevajo, da vlada dogovor o dopolnilu, po katerem bi jih izločili iz zakona, z njimi doseže najpozneje do Škisove tržnice, sicer napovedujejo poziv k študentskim demonstracijam.

Kot v pismu navajajo študentje, je zahtevano srečanje za študente in dijake najvišje prioritete, saj ocenjujejo, "da predstavlja prelomnico v socialnem dialogu, ki doslej zaradi enostranskega delovanja ministrstva za delo ni bil vreden svojega imena".

Študenti napovedujejo poziv k demonstracijam, če jih vlada ne bo uslišala.
Študenti napovedujejo poziv k demonstracijam, če jih vlada ne bo uslišala. FOTO: Reuters

"Prepričani smo, da vi, kot najvišja politična avtoriteta v Sloveniji, razumete prizadevanja študentov veliko širše, kot jih je razumel minister Ivan Svetlik, saj ste nam zmeraj vsaj konstruktivno prisluhnili," kot razlog, zakaj si želijo sestanka, navajajo študenti. Ob tem poudarjajo, da od tokratnega sestanka pričakujejo veliko več kot zgolj pogovor, saj se zavedajo, da bo treba sprejeti odločitev.

Predlog dopolnila, ki so ga oblikovali, je po prepričanju študentov konstruktiven, "saj predstavlja celostno ureditev socialne problematike slovenskih študentov in dijakov". Študentje zato pričakujejo, da bodo dogovor o dopolnilu dosegli že do Škisove tržnice, to je 5. maja, sicer bodo primorani zaostriti komunikacijo in na "Škisovi tržnici namesto pozitivnega zaključka pozvati k vseslovenskim študentskim in dijaškim demonstracijam".

Študentje so omenjeno dopolnilo Pahorju poslali v petek. Istočasno so ga tudi pozvali, naj se z njimi sestane danes. Ker sestanka ni bilo, so mu danes spet pisali.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meeeeee
11. 05. 2010 14.59
nekateri imate prav "blesave" komentarje...ne vem kaj vas študenjtje tok motjo...a mislte da bo vsaka firma vzela 1ega delavca namesto študenta...nikoli ampak tisti ki so trenutno tam zapoleni bojo gagal namesto študenta...študentje so itak obdavčeni...od česa pa naj živijo in študirajo...strinjam s eda tisti ki ne izdelujejo letnikov da naj bi se njim ukinilo študentsko delo...vendar veliko jih je takih katerih starši niso zmožni finančno omogočit svojemu oroku študij v ljubljani. sm Ljubljančanka, bivša študentka in vem koliko vse skupaj stane...tako da tisti ki niste občutili tega na svoji koži raje svoje komentarje zadržte zase....a kar se naše države tiče država gleda kako ti bo vzela in ne dala...tko da brezplačnih prevozov, hrane, postelj za spanje in ostalih denarnih sredstev ne bomo v Sloveniji vidl vsaj še kako stoletje:))
Andrej Jari?
05. 05. 2010 02.24
VI KAR DEMONSTRIRAJTE NEBO VAM POMAGALO!!!! DOL S ŠTUDENTI-GOR Z NEZAPOSLENIMI DELAVCI!!!!!!!!!!!!!!!!
pkorosec
03. 05. 2010 23.05
Za študentske servise in študentske organizacije, ki se imajo za predstavnike študentov je ta zakon seveda hud udarec. Naj le govorijo. Kolikor sem seznanjen s študenti, nima s tem zakonom nihce problemov. Je pa dosti taksnih, ki govorijo da ne morejo študirati, ker je predrag itd ... država naj da štipendije za prevoz, knjige in posteljo tistim študentom, ki jim tega ne morejo nuditi njihovi starši. Pijančevanje, žuriranje in potovanja po svetu pa naj si financirajo sami. Študenstko delo dovoliti le v času študijskih počitnic, da si naberejo zaloge in to mimo študenstkih servisov.
Zupkle
03. 05. 2010 22.51
tinmar lasten internet mas ? ves da je to luksozna fobrina ?!
kimg
03. 05. 2010 22.49
Problem ni v študentskem delu, ampak v sistemu. potrebno bi bilo najprej urediti statuse študentov (po moji oceni več kot 5 let ne smeš študirat), ker jih nekateri vlečejo v nedogled in ko dopolniš 26 let ne moreš biti redni študent (razen medicine), ko bodo lenuhe in pavzerja nagnali delati in ko bodo uredili vpise na fakultete, potem bo marsikaj rešeno. študentsko delo samo po sebi ni škodljivo, je pa res da ga je potrebno sistemsko urediti. novi zakon na trgu dela ne bo rešil trenutnih težav, ker kar tako nekaj na hitro rešiti se ne da, treba je začeti na začetku in očitno vlada tega ni sposobna narediti.
Buena Vita
03. 05. 2010 21.50
IN ZAKAJ PAHORJEVCI ŽUGAJO SAMO TA NAJSIROMAŠNEJŠIM SLOOJEM KER JE HRBET UPOGNIL PRED TAJKUNI ,KRIMINALCI IN ELITO
Buena Vita
03. 05. 2010 21.48
vusek in tak zakon je pisan samo za elito,, delo bodo dobijali samo na VEZE ,,TAKE IN DRGAČNE,,,TAKO BODO NEKJE DELALE BABICE,OPS,BABICE BODO SAMO PRIJAVLJENE,,DELALA BO CELA DRUŽINA ŠELE S TEM ZAKONOM SE ROJEVAJO NOVE IN VEČJE GOLJUFIJE
Jožajoža
03. 05. 2010 18.54
te študente podpihujejo lastniki študentskih servisov in politiki opozicie . študent naj študira, država pa naj da pogoje in pravico staršem do dela. in samo takšen študent bo koristen za državo, ki bo v roku doštudiral in takoj po študiju dobil tudi zaposlitev in bo tako lahko postal davkoplačevalec, kreditojemalec in koristen člen družbe.
carpathian
03. 05. 2010 18.44
naj sprejmejo ta zakon, ampak potem naj število študentskih postelj povečajo za dvajsetkrat in štipendirajo vsaj 80% študentov. pa s tem ne mislim mizernih štipendij, s katerimi še v našem parlamentu kjer je najcenejša hrana ne bi mogel cel mesec jest
pump
03. 05. 2010 18.44
RAAWR se strinjam kdaj se bomo zbrali šli na ulice in kej nardil js sm ziher tam !! njim je lepo tam sedet pa zakone uveljavlat pa spreminjat prwo delavce z krizo uničil da so dobili odpovedi zdej pa še študente HINAVCII !!!!!
Mr.Somebody
03. 05. 2010 18.35
Ves denar, ki ga prejme Študentska organizacija in ostale pijavke, naj lepo pobere država in ga nameni za štipendije. Potem bo pa tudi manj potrebe pri študentih za delo in bodo posledično hitreje odštudirali.
vusek
03. 05. 2010 18.30
Zakon o malem delu je po moji oceni nepotreben, je škodljiv in bo na daljši rok naredil še več brezposelnosti in med slovenci naredil še večje socialne razlike, ki so že tako velike. Najprej naj se uredi šolski sistem, potem socialni položaj študentov, šele potem se lahko ukvarjamo s študentskim delom. delo samo po sebi ni škodljivo, potrebno bi ga bilo le sistemsko urediti in nadzirati in problem bi bil rešen! Upam, da ta predlagani zakone ne pride nikoli v veljavo...
m4rty
03. 05. 2010 18.04
Vprašajte se samo po kom vlada zmeraj tolče po delavcih z minimalno plačo, ki jim državne firme niso plačevale prispevkov, po upokojencih, po študentih, dijakih... se vam to zdi normalno meni ne. Delavci od tiste plače komaj preživijo, upokojenci imajo sramotne pokojnine, študentje so mladi, brez izkušenj, od tega študentskega dela ni še noben obogatel, veliko jih nima družin, saj si komaj študij privoščijo kaj šele stanovanje itd. Problem ni v študentskem delu ampak v nadzoru. Fakultet je vedno več skoraj vsak se lahko vpiše ali kupi status prek katerega bi lahko delal, ampak zakaj to počnejo, zakaj vlečejo? Zato ker ne dobijo redne zaposlitve, rajši bi bili redno zaposleni ampak ker ne dobijo dela kupijo status, plačani so manj, če dobi mesečno povprečno študent ki dela s postavko 3,5 eur na uro 500 eur brez plačane malice in brez prevoza... pomislite malo koliko je v resnici neto... S tem zakonom bodo ljudje, ki bodo morali delati delali za sramotno plačilo saj bo povpraševanja toliko več in tisti, da lahko preživi bo delal tudi za 2 evra kmalu bodo te skupine delale zastonj... Poleg tega je tukaj birokracija čisto pretirana. Mene ne moti omejevanje na ure ali plačilo, vendar je to že sedaj omejeno, če študent preseže cenzus mora plačati davek. Sam zakon je čisto formalen, ki se v praksi ne bi mogel obnesti. Da delaš 14 ur na teden, da moraš na zdravniški pregled vsakič ko dobiš novega delodajalca, da morajo stvari odobriti... do takrat te v firmi že ne bodo rabili... Če jih tako motijo študentske organizacije naj samo njim spremenijo odstotek. Sama sem študentka in mi te organizacije ne nudijo nwm kaj bi pa še opomnila na nekaj dobrodelnih organizacij in kam se ta denar steka, koliko imajo zaposlenih, nepremičnin... koliko se dejansko porabi denarja za dobrodelnost?????????? Sama nebi delala če ne bi bila primorana, od staršev pri 20 letih ne pričakujem, da mi bodo brisali ritko, moja mati je upokojena in samohranilka s tremi otroci izrednega študija si ne bi mogla privoščiti, ker je predrag in z mojo srednješolsko izobrazbo službe ne bi dobila oz. zelo težko, nimam niti delovnih izkušenj, ki bi veljale, poleg tega bi zaslužila komaj zase, kaj šele za študij. Zato študiram redno in občasno tudi delam, saj brez tega dela ne bi mogla študirati. Delo pa je tako da te porabijo za vse, slabo plačano in marsikateri študenti so izkoriščeni in delajo za malo denarja. Najbolje da ne delamo, ne študiramo in živimo od zraka!!!!!!! Ni pošteno, da nas tako omejujejo, da bomo kmalu kot ovce, študentje in mladi ne rabijo nič ali kaj ne rabijo denarja ne rabijo stanovanja... Niso vsi starši bogati! Naj vlada najprej pri sebi pomete, koliko stvari preplačamo (ceste), koliko najemnin, kako poceni se oni futrajo ko da so najbolj revni, da imajo nezaposleni poslanci nwm kakšne privilegije, plače... Ima to lahko vsak posameznik? Malo naj sebi odrežejo pa bo dovolj denarja za druge!
listje
03. 05. 2010 17.57
zakaj ne ukinejo študentskihh servisov namesto, da ukinjajo študentsko delo??? Aja, ker jim tak zakon bolj odgovarja, da bodo lažje pometali z nami:-))) razloge za to stanje je potrebno odpraviti, ne pa ukinjati pravice do dela,..ne nas basat vlada
BorderCollie
03. 05. 2010 17.40
ti_si_nula @ sepravi ti je vseeno za vse razen zase?
kimg
03. 05. 2010 17.39
Tale zakon o malem delu je že postal prava farsa. dajmo že končno maknit tale neumen in škodljiv zakon, povedat Svetliku da nima pojma kaj počne in dajmo urediti to študentsko delo tako kot je treba. Vendar pa je pogoj za ureditev predvsem rešit problem šolstva v Sloveniji ker tak kot je je čisto mimo in urediti socialni položaj študentov in vsem tistim ki to potrebujejo urediti štipendije pod pogojem da bodo študij naredili v roku, kot je potreben. Pa ne bo potrebno srati s tem malim delom ki bo škodil tako študentom, upokojencem, zaposlenim in tudi brezposelnim....sej bomo ratali še sužnji s tem malim delom, dajte no mir!
taurus90
03. 05. 2010 17.37
ladyme auto maš????? a se ti zavedaš, da je avto luksuzna dobrina???
ti_si_nula
03. 05. 2010 17.20
Dragi študentje, razmere so se tako socialno-ekonomsko spremenile, da brez sprejetja tega za vas ''bolečega'' zakona, bo za vse kmalu še slabše, od zaposlenih do upokojencev...tako da predlagani zakon PODPIRAM. Upam, da Pahor ne popustil v tej igri.
Robberto
03. 05. 2010 17.06
Uvajati/dodati bi moral zakon, da če imaš status študenta, moreš tudi dokazati, da hodiš na predavanje itd. Da potem ni teh, ki imajo status študenta LE ZATO, da hodijo delat. Takih, ki zapolnejo študijska mesta ... in dejansko preprečejo tistim, ki res hočejo študirati. "Jezek_Taglavn" Če dejansko dovoliš, da ti starši poošlejo delat, namesto, da dopolniš SVOJE želje in 'obveznosti', potem imaš problem, ki ga moreš najprej pošlihtati. Kajti drugač boš pa cel življenje delal le za njih. HVALA BOGU, da nimam take starše!!
ladyme
03. 05. 2010 17.00
dejmo študenti postavmo se zase!!!!!!!!!!!!! vsi ki ste proti pa zaprite svoje ....nimate pojma!!!! nimamo vsi bogatih staršev da bi nas zalagali, kako pa naj študiramo, če si potem ne bomo mogli faksa plačat, benz, pa hrana, pa še ostale položnice! ne bodite pametni tisti, k niste v takšnem položaju kot je večina!!!!!!!