Slovenija

Tudi Švedska podpira pogodbo

Ljubljana, 05. 06. 2007 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski in švedski premier podpirata nemško predsedstvo povezave pri iskanju kompromisa o ustavni pogodbi EU.

Janša upa, da bo do rešitve prišlo kmalu
Janša upa, da bo do rešitve prišlo kmalu FOTO: POP TV

"Vsi se zavzemamo za kompromis," je v zvezi z iskanjem rešitve za ustavno pogodbo Evropske unije danes v Ljubljani po pogovorih s švedskim premierom Fredrikom Reinfeldtom dejal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da obe državi podpirata nemško predsedstvo povezave pri iskanju kompromisa, "Slovenija pa še posebej upa, da bo do rešitve prišlo še ta mesec".

Slovenija je obstoječe besedilo ustavne pogodbe že ratificirala, Švedska pa ne, vendar je Reinfeldt pojasnil, da je Švedska pogodbo podpisala in zato vlada v parlamentu za obstoječe besedilo močna podpora. "Podpiramo nemško predsedstvo EU v prizadevanjih, da bi obstoječo pogodbo skrčili, da bi odvzeli tistih nekaj stvari, ki vzbujajo občutek vzpostavljanja 'super države', saj to pri ljudeh zbuja dvome," je dejal švedski gost. Ob tem je dodal, da se država zavzema za ohranitev bistva obstoječega besedila, tudi v institucionalnih zadevah.

Nemško predsedstvo EU si močno prizadeva, da bi do dogovora o sprejemanju nove pogodbe EU prišlo na vrhu EU, ki bo 21. in 22. junija v Bruslju. Obstoječo ustavno pogodbo EU je sicer ratificiralo 18 članic EU, Francija in Nizozemska pa sta njeno ratifikacijo na referendumih leta 2005 zavrnili in s tem ustavili njeno uveljavitev.

Reinfeldt je pojasnil, da krčenje obstoječega besedila pogodbe ne pomeni podpiranja ideje 'mini pogodbe', ki jo zagovarja predvsem Francija. Švedska pa ob tem odločno nasprotuje dodajanju novih zadev v obstoječe besedilo, saj bi to po besedah švedskega premiera vse članice EU, zlasti tiste, ki so pogodbo že ratificirale, postavilo v nov položaj. Švedska, tako Reinfeldt, sicer namerava novo pogodbo EU ratificirati v parlamentu.

Prav tako se je zavzel, da bi prišlo do dogovora glede procesa sprejemanja nove pogodbe EU še v času nemškega predsedstva EU oziroma junija, za to pa vlada v povezavi po njegovih občutkih trenutno "velika odprtost".

Slovenija, ki se sicer zavzema z ohranitev čim večjega dela obstoječega besedila ustavne pogodbe EU, upa na rešitev omenjenega vprašanja ob zaključku nemškega predsedovanja EU, ker "nas v prvi polovici leta 2008 čaka predsedovanje EU in si seveda želimo, da bi to nerešeno vprašanje ne padlo ravno v čas slovenskega predsedovanja, ker v nasprotnem primeru bo ta izziv še toliko večji," je dejal Janša.

"Rešitev potrebujemo tudi zaradi drugih odprtih vprašanj. EU mora postati globalni dejavnik s težo, ki odgovarja zmogljivostim EU," je še dejal Janša. Dodal je, da bodo od rešitve odvisna tudi številna vprašanja, ki bodo prednostna pri slovenskem predsedovanju EU. Eno takšnih je širitev EU, stabilizacija Zahodnega Balkana in njegova evropska perspektiva. Po Janševih besedah tako Slovenija kot Švedska verjameta, da "je ključni okvir za stabilizacijo te regije evropska perspektiva držav na območju".

Odnosi med državama so dobri

Oba sogovornika sta odnose med državam in sodelovanje na različnih področjih ocenila kot dobre, prav tako sta izrazila zadovoljstvo nad gospodarskim sodelovanje. Blagovna menjava med državama se je v letu 2006 glede na leto prej povečala za 11 odstotkov, odprti so številni novi projekti med gospodarstveniki obeh držav, kar obeta v prihodnjih letih še nadaljnjo krepitev odnosov, je poudaril Janša.

Premier se je švedskem kolegu zahvalil tudi za pripravljenost za delitev izkušenj oziroma dobre prakse, ki jo skandinavska država uveljavlja pri zaščiti okolja, pri inovacijah na področju obnovljivih virov energije in in 'zelene' industrije. Janša je Švedsko ob tem označil za "številko ena" na omenjenem področju in to "ne samo v Evropi, ampak tudi v svetu".

Reinfeldt je na današnji delovni obisk v Slovenijo pripotoval dopoldan, obisk pa je po ločenih pogovorih na štiri oči z gostiteljem Janšo in med vladnima delegacijama, sklenil z ogledom mesta Ljubljane.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.