Slovenija

Tudi v planinah bo vsaj na začetku sezone veljala vrsta omejitev

Kamnik, 15. 06. 2021 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec, STA
Komentarji
22

Na pragu je glavni del planinske sezone, v prihodnjih 14 dnevih se bo odprla večina koč. Čeprav se covidna epidemija formalno izteka, na PZS opozarjajo, da bodo vsaj v uvodu v sezono tudi v planinah še vedno veljale določene omejitve. Za nočitve in strežbo v notranjih prostorih bodo, denimo, še vedno veljali pogoji PCT. Pred odhodom v gore pa je dobro rezervirati prenočevanje v koči.

 

Podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Martin Šolar je na današnji novinarski konferenci v Kamniški Bistrici opomnil, da čeprav je biti na zraku in na prostem odlično, ne smemo pozabiti na omejitve, ki nas lahko zaščitijo pred morebitno okužbo z novim koronavirusom. "Ni vse tako odprto kot pred leti in naj drži tudi v hribih doktrina: držimo se narazen, razumimo ukrepe ter oskrbnike in upravljavce koč, ki jih morajo izvajati," je dejal.

Koče v slovenskem sredogorju so že odprte, v visokogorju pa trenutno redke, a jih bo večina svoja vrata odprla prvi vikend v juliju.
Koče v slovenskem sredogorju so že odprte, v visokogorju pa trenutno redke, a jih bo večina svoja vrata odprla prvi vikend v juliju. FOTO: Uroš Ahačič

Planinstvo je pomemben del turizma, zato vsakoletna svarila niso odveč, je prepričan Šolar. Zato svetuje, da pred odhodom v gore vedno preverimo razmere, opremo, ki jo seveda moramo znati uporabljati, in se vprašamo, ali smo dovolj dobro psihofizično pripravljeni za planinsko turo.

Opozoril je tudi na pomen varovanja narave v okolju, ki je težje dostopno: "Smo gostje. Vstopamo v dnevno sobo gorskega sveta in zavedajmo se, da smo prišli na obisk v dnevno sobo in se v skladu s tem obnašajmo."

 Zanimanje za slovensko planinsko pot se je podvojilo 

Obdobje covidne pandemije je poskrbelo, da so slovenske gore postale še bolj priljubljene, je ocenil generalni sekretar PZS Damjan Omerzu. Po njegovih besedah se je zanimanje za slovensko planinsko pot podvojilo, velik interes pa na PZS pričakujejo tudi letos. A z večjim obiskom raste tudi obseg nalog in izzivov, je izpostavil: "Spoštujmo omejitve. Za strežbo v notranjih prostorih in za koriščenje nočitev bodo še vedno veljali pogoji PCT preboleli, cepljeni, testirani."  Ob tem je opozoril tudi na težave, ki jih imajo oskrbniki in upravljavci koč, zato so na državo že naslovili pobudo za uvedbo izjem: "Oskrbniki visokogorskih koč so v stiski, saj jim je zaradi oddaljenosti od doline zelo oteženo izvajanje tedenskih testiranj osebja, ki bi se moralo samo za ta namen vsak teden vračati do več ur hoje oddaljenih točk za testiranje."

Koča pri Triglavskih jezerih
Koča pri Triglavskih jezerih FOTO: Maja Korošec

Visokogorske koče se odpirajo prvi konec tedna v juliju

Na PZS so pojasnili, da so koče v slovenskem sredogorju že odprte, visokogorske pa se zaradi snežnih razmer odpirajo postopoma. Zadnje bodo odprte v začetku julija.

Rezervacijski sistem

Slovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov. Zadnjih nekaj let se število nočitev v planinskih kočah povečuje, predvsem tujih planincev. Izjemno je bilo le lansko leto, ko se je celotno število nočitev zmanjšalo za 30 odstotkov glede na leto 2019, število tujcev pa kar za 66 odstotkov, je povedal  strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar

Letos zaradi boljše pripravljenosti na epidemiološko krizo na PZS pričakujejo ponoven vzpon tujih planincev. V tujini uspešen sistem rezerviranja nočitev po spletu v planinskih kočah počasi prodira tudi v Slovenijo. V rezervacijski sistem za planinske koče se je v letu 2020 priključilo prvih šest koč iz Slovenije, trenutno pa je v rezervacijski sistem vključenih že 14 slovenskih planinskih koč, skoraj vse iz osrednjega dela Julijskih Alp ter dve koči iz Kamniško-Savinjskih Alp. "Odzivi oskrbnikov koč so bili zelo dobri. Letošnja novost je, da je za izvedbo rezervacije v večini koč treba vnesti podatke o kreditni kartici. Uporaba kreditne kartice je zgolj varovalka in ni plačilno sredstvo za nočitev v koči. Nočitev je treba plačati direktno v koči. Uporaba kreditne kartice oskrbnikom koč omogoča zaračunavanje 11 EUR v primeru neprihoda (za rezervirana ležišča)," je povzel Dušan Prašnikar.

Na kolesu smo hitrejši, velikokrat tudi neslišni, zato je toliko bolj pomembno, da se vozimo tam, kjer je to dovoljeno, da na svojo prisotnost opozorimo planince, zmanjšamo hitrost ali pa se celo ustavimo, opozarja Matjaž Šerkezi.
Na kolesu smo hitrejši, velikokrat tudi neslišni, zato je toliko bolj pomembno, da se vozimo tam, kjer je to dovoljeno, da na svojo prisotnost opozorimo planince, zmanjšamo hitrost ali pa se celo ustavimo, opozarja Matjaž Šerkezi. FOTO: Peter Vrčkovnik

Porast turnih kolesarjev

Zadnja leta vedno več ljudi gore obiskuje z gorskimi kolesi, opažajo na PZS. Električna kolesa so ta svet približala tudi tistim, ki niso fizično dobro pripravljeni ali pa so imeli določene zdravstvene omejitve. Ob vseh pozitivnih učinkih kolesarjenja na človeško telo se je treba zavedati, da so turni in gorski kolesarji, ravno tako kot planinci, obiskovalci gorskega sveta in da je to svet, kjer živijo občutljive živalske in rastlinske vrste in jim vsak nepredvidljiv dogodek lahko skrajša življenje, je opozorili strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi: "Poleg tega je treba upoštevati planinski bonton. Na kolesu smo hitrejši, velikokrat tudi neslišni, zato je toliko bolj pomembno, da se vozimo tam, kjer je to dovoljeno, da na svojo prisotnost opozorimo planince, zmanjšamo hitrost ali pa se celo ustavimo. Enaka pravila veljajo tudi za uporabnike e-koles, ki jim pa še posebej svetujemo, da četudi e-kolo omogoča dokaj strme vzpone, ne smejo pozabiti, da se bodo morali po isti poti tudi spustiti, kar je mogoče samo s pravilno tehniko spusta. 

Pred kratkim smo v Sloveniji dobili prvo enoto gorskih reševalcev na e-kolesih, kar jim omogoča še hitrejši prihod do ponesrečencev v gorah, je še spomnil Šerkezi.

V visokogorju še vedno veliko snega, zato premišljeno izberite cilj

Četudi je v dolinah že pravo poletno vzdušje, je slika v visokogorju povsem drugačna. Posamezni deli poti visokogorja so še vedno pokriti s snegom, zato je potrebna še večja mera previdnosti in dobra priprava na pot. Dobro je, da smo pozorni predvsem tam, kjer so poti speljane preko melišč, na severnih straneh, v grapah, kamor sonce redko posije, je pojasnil Šerkezi. "Sneg je čez dan mehek in se predira, proti večeru ali zgodaj zjutraj pa je pomrznjen. Za planince predstavlja past: v prvem primeru se nam lahko vdre in si pri tem poškodujemo na primer kolena, v drugem pa po njem zdrsnemo in se hudo poškodujemo. Takšna snežišča na strmi podlagi lahko prečimo le s primerno opremo (cepin in dereze) in znanjem. Zaradi tajanja snežne odeje in popuščanja mraza pričakujemo, da bo padalo več kamenja, ki je bilo do zdaj  primrznjeno na podlago. Svoje pa naredi tudi erozija. Svetujemo uporabo čelade, ki naj bo stalnica na naših poteh po visokogorju, sploh tam, kjer poti potekajo pod stenami, čez melišča ali pa je veliko število obiskovalcev. Marsikatera planinska pot je zaradi dolge zime še poškodovana, potrgane so lahko jeklenice ali celo del poti manjka zaradi burne gorske erozije. Vse te informacije imamo zbrane na spletni strani PZS,"  je izpostavil.

Na PZS sicer redno izvajajo vse aktivnosti za varno in ekološko obiskovanje gora. Glede na nezgode v zadnjih letih (Koča na Okrešlju, Mozirska koča, Koča na Osankarici, Koča na Korošici) vse več časa namenjajo požarni varnosti v planinskih kočah, kjer skušajo spremembe doseči predvsem s seminarji za upravljavce koč.

Požar je skoraj popolnoma uničil Frischaufov dom na Okrešlju leta 2019.
Požar je skoraj popolnoma uničil Frischaufov dom na Okrešlju leta 2019. FOTO: Planinska zveza Slovenije, Rock Ošep

Na ministrstvu za gospodarstvo so dosegli tudi, da lahko pridejo prek razpisov do sredstev za izboljšanje požarne varnosti koč. Ključne so menjave zastarelih napeljav in dimnikov, ki so glavni vir izbruha požara. Na majski razpis se je prijavilo 25 koč. Številne koče se bodo verjetno prijavile predvidoma jeseni.

Zaradi epidemioloških ukrepov moramo biti pozorni na določene omejitve, ki veljajo v planinskih kočah, zato je pred odhodom v gore nujno treba rezervirati prenočevanje v koči. Zadnja leta je v gorah moč opaziti tudi porast turnih kolesarjev, zato smo v Planinski zvezi Slovenije pripravili kratke videoprispevke za vse, ki vas tovrstno kolesarstvo zanima in želite varneje obiskati gorski svet. Vse to so bile teme današnje novinarske konference v Kamniški Bistrici.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samsung Android
15. 06. 2021 16.23
+5
višek sezone, ti pa z zvezanimi roka mi in masko na obrazu. res pametno
Moncsa
15. 06. 2021 16.05
+5
Skratka, na začetku bodo imeli koče zelo ubogi promet. Tudi prav. Naj se PZS upre bolj močno, ker to ni nobeni stvari podobno.
mijavci
15. 06. 2021 15.57
+6
Po preklicu epidemije, je z ukrepi KONEC, vse drugo je NEZAKONITO in PROTIUSTAVNO, že sedaj je 3/4 ukrepov bilo neustavnih, ki jih je ustavno sodišče tudi ugotovilo, po preklicu je zadeva končana, drugače samo podat kazensko ovadbo direktno na osebo ki te maltretira, boste hitro videli kako bodo potem reagirali, tako pa samo neko strašenje, folk zbudite se. V hribe se gre po svež zrak in sprostitev ne pa da boš masko po ruzaku iskal, in gledal kdaj se boš s kom srečal. Bolano vse skupaj.
Samsung Android
15. 06. 2021 16.23
-2
kaj boš naredil? Samo lajal po internetu?
Aleks 85
15. 06. 2021 15.23
+9
Ja,tisti ,ki gredo v hribe na 2000 so pa res hudo bolani in imajo vsaj 39c vročine,izcedek,boli jih glava...joj kake bedarije sprejemajo
tech
15. 06. 2021 15.40
-1
Ma lahko so čist zdravi asimptomatski, te so najbolj nevarni. Niti ne znaš kdaj ti virus skoči na hrbet.
Moncsa
15. 06. 2021 15.44
+2
tech kaj trosiš neumnosti. Asimptomatski so točno tako nevarni, kot cepljeni, ki lahko skačejo okoli brez nobenega testa.
tech
15. 06. 2021 15.45
+3
Moncsa, sarkazem je način govora, kjer človek izreče nekaj, misli pa povsem nasprotno.
Moncsa
15. 06. 2021 15.47
+3
Oprosti, sem prebrala tko mimogrede med dolgočasnim sestankom :D Ja, na hrbet, pol pa preplazi v nos... vse jasno :D
SAKOSAKO
15. 06. 2021 15.13
+6
Če me pridejo kontrolirati na 2000m pa kar naj.!
tech
15. 06. 2021 15.11
+5
Vsak teden prijavit inšpekotrju, da skoči mal v gore pogledat spoštovanje ukrepov. To bo kondicija na koncu sezone.
Moncsa
15. 06. 2021 15.42
+2
Moncsa
15. 06. 2021 15.43
+6
Raje kakšnega iz NIJZ pošiljati vsak dan, da bo strokovno izvajal popolnoma nepotrebne hitre teste na zdravih ljudeh.
Mato Mati?
15. 06. 2021 14.40
-6
hvala bogu!! ostanite doma
Marky331
15. 06. 2021 14.36
+1
Gora ni nora , nor je tisti , ki gre gor , malo za šalo malo zares lp vsem skupaj in pa vsakemu posebej
medus
15. 06. 2021 14.33
+15
Pct je prikrita prisila za cepljenje
Aligator11
15. 06. 2021 14.30
+15
Pač nas ne bo. Bodo imeli cepljeni paničarji mir v hribih :)
Moncsa
15. 06. 2021 15.49
+5
Dvomim. Ta folk ne hodi v hribe. Ta folk hodi na Hrvaško ali čepi na kavču doma.
Krotilec ognja
15. 06. 2021 14.26
+14
če nimaš CPT spiš zunaj ne glede na vreme pa če tudi strele sekajo
Iqos
15. 06. 2021 14.44
+13
Tako je, važen je kovid....če te strela ubije nč hudga, bi rekla Logarca.
Mr.Cat
15. 06. 2021 15.05
+7
Moncsa
15. 06. 2021 15.41
+6
Krotilec jaz bi z veseljem, ampak tam te pa najde inšpekcija TNP :D Kakorkoli obračam, če si zdrav, ne smeš prespati v gorah. Kdo je tukaj nor???