Slovenija

Tudi v Sloveniji orožje na črnem trgu dostopno za nekaj sto evrov

Ljubljana, 22. 01. 2020 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
24

Znova se je razvnela debata o cvetočem črnem trgu z orožjem v državah nekdanje Jugoslavije, od koder prihaja orožje tudi v Slovenijo. Z le nekaj klici lahko za nekaj sto evrov vsakdo kupi, kar želi. Da je po vojni v domačih kleteh ostalo ogromno orožja, pa dokazuje tudi statistika. Lani so policisti na območju zahodnega Balkana opravili 900 zasegov, v Sloveniji pa so zasegli 170 kosov orožja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
23. 01. 2020 18.45
+5
Vsak, ki ima doma stružnico ali CNC si kamot lahko naredi oreng kanon. Edino municijo dokupi, al pa še to sam nafila. Nobene frke. Simpl ko pasulj.
Amasakul
23. 01. 2020 16.25
+0
Za 100 EUR, še za 20 eur-a se dobije
KAPIBARA
23. 01. 2020 12.42
+7
Človeka sploh ni potrebno ubiti... slej ko prej, kar sam od sebe, umre...
ValterUdovernik
23. 01. 2020 17.00
krnekilojz
23. 01. 2020 11.38
+11
če grem jaz do naših gancev malo naprej od naše vasi bi najbrž dobil vse kar bi si zaželel!
jg57
23. 01. 2020 14.49
Ne najberž, zagotovo. Oni so najboljši dobavitelji te robe.
Uporabnik113189
23. 01. 2020 10.18
+17
Dajte se že enkrat naučiti. Če nekdo želi nekoga ubiti, je na razpolago cela paleta orožij, sekira nož, strupi vseh vrst, zanke, padec opeke, ne bi našteval naprej, ker je izbira neomejena. Mimogrede bi ob tem lahko dodal da je podcenjevanje teh naših starih tankov, da so šara popolna neumnost. Le kaj bo ta pametnjakovič, ki misli da je samo najnovejši tank nekaj vreden storil, če se ta kup železa parkira pred njegovo hišo in spusti rafal skozi okno.. Bo vanj metal konzerve cocacole? Takšna gmota železa je že sama po sebi dovolj nevarna. Ni težava orožje, problem so kriminalci, ki ga želijo.. Te je potrebno preganjati.
oježeš
23. 01. 2020 10.12
+4
Običajno, se namesto debate o zapisu začneta saj dva prepirati med seboj kdo ima prav in kdo ne. Važno, da se piše pa vseeno kaj.
hotchilipoper
23. 01. 2020 09.26
-4
Da bo pri nas lahko tako kupil orožje kot v ameriki,nas bi bilo že pol manj
radimam?rnega
23. 01. 2020 09.38
+9
A nima vsak kmet svojega orozja? vsak blokovec neko orozje pri sebi doma? Mi se skregamo in gremo potem na pivo. Casti zmagovalec ponavadi, da pride tist ''nabuhli'' malo k sebi
KAPIBARA
23. 01. 2020 12.41
+2
Američanov, zaradi dostopa do orožja,v ni pol manj... V Teksasu majo še mir zaradi tega..
blazter
23. 01. 2020 08.28
+5
Ufffff. Glede na posnetke je mišljeno ognjeno orožje. Za kuhinjski nož ne rabiš dovoljenja....
IKOSS
23. 01. 2020 08.51
+3
Bolj strokovno točen je termin "ognjena strelna sredstva" ali tudi "ognjeno strelno orožju in sorodna sredstva". Naša področna zakonodaja obravnava tudi vrsto drugih sredstev. Primer, v kolikor bi nekdo običajen nož nabrusil tudi na hrbtni strani, bi to po obstoječi zakonodaji postalo bodalo in bilo tako uvrščeno med "prepovedana orožja".
Flitko
23. 01. 2020 08.55
+2
IKOSS, "ognjeno strelno sredstvo" je termin, ki ga uporabljaš samo ti in ne obstaja nikjer v strokovni literaturi. Razumem, zakaj to počneš - ker pač želiš ločiti med sredstvi, namenjenimi za napad in obrambo in tistimi, ki se uporabljajo za šport. Zakon o orožju namreč med tem ne ločuje. Vse lepo in prav, samo ne moreš tega prodajati kot uveljavljen strokovni termin.
IKOSS
23. 01. 2020 09.54
+5
@Flitko Res je, v strokovni literaturi, ki obravnava »ognjena strelna sredstva« se zaradi vrste razlogov za njihovo generično poimenovanje uporablja izraz »ognjeno strelno orožje«. Razlogov za to je cela vrsta, vsekakor pa izraz ni ravno posrečen, saj precej arbitrarno posamezno sredstvo uvršča med orožja, ali pač ne, posledično pa zanj niso izpolnjeni pogoji za strokovni termin. Ne gre zanemariti, da takšno neustrezno poimenovanje prispeva k dojemanju določenega sredstva in njegovih posestnikov/uporabnikov s strani širše javnosti. Vzemimo primer, posameznik, ki poseduje in uporablja samostrel, lok, sekiro ali kako temu podobno sredstvo (vsa so nekoč bila izrazito učinkovito sredstvo za potrebe bojevanja), skoz oči javnosti načeloma ni oborožen, v kolikor pa pištolo ali puško, je, čeravno nobeno izmed njih nemara ni v funkciji orožja in bi tako izpolnjevalo pogoje za uvrstitev med orožje skladno z definicijo tega. Sam termin »ognjeno strelno sredstvo« resda ni v splošni uporabi, je pa vsebinsko povzet po primerljivi strokovni terminologiji, ki se uporablja v vojski ter policiji. Primeri, bojna sredstva, nebojna sredstva, ubojna sredstva, ipd. Zavedati se je potrebno, da so v vlogi orožja lahko uporabljene tako snovi, predmeti, kot tudi naprave. Slednje priznava tudi naša kazenska zakonodaja, ki vsebuje naslednjo definicijo »…z orožjem, nevarnim orodjem, drugim sredstvom ali na tak način, da se lahko telo hudo poškoduje ali zdravje hudo okvari,…«. Ker so mnoga sredstva večnamensko blago, uporaba sicer uveljavljenih izrazov zanje, strokovno ni ustreznih. Besedna zveza »ognjeno strelno sredstvo« je strokovno bolje utemeljena in tudi bolje povzema bistvo, od sicer uveljavljenega načina poimenovanja. Seveda se lahko odločimo in nadaljujemo z uporabo izrazoslovja, za katerega vemo, da ni najustreznejše (z vsemi iz tega izhajajočimi posledicami), ali pač poizkušamo odpraviti anomalijo zatečenega stanja in zadevo postaviti na nekoliko višjo strokovno raven.
KAPIBARA
23. 01. 2020 12.40
+2
@ ikos - Ko dobiš kuglo v glavo, je prav vseeno od kako rečenega jo dobiš..
IKOSS
23. 01. 2020 15.45
+1
@KAPIBARA Na problem je treba gledati še nekoliko širše. Vsako dejanje, ki ima a posledico ogrožanje zdravja ali življenja, oziroma celo grožnjo tega, je enako problematična. Kako je sredstvo, katerega storilec pri tem uporabi kategorizirano, je s stališča žrtve docela nepomembno. Povedno drugače, ali je žrtev do smrti ustreljena, ali do smrti povožena, ali do smrti zabodena z nožem, je zanjo nepomembno. Edino kar je njej pomembno je to, da je bil storilec s sredstvo, ki ga je izbral, oziroma imel, uspešen, ali bi to lahko bil. Ko spoznamo, da je človeka mogoče ogrožati z vrsto docela vsakdanjimi sredstvi, postane koncept regulacije sredstev, bistveno manj pomemben. S stališča širše javnosti in spremljujočih postopkov pa je še kako pomembno, kako določeno sredstvo opredelimo.
IKOSS
23. 01. 2020 07.16
+19
Za začetek bi bilo potrebno razčistiti nekatere temeljne pojme. Kaj pomeni termin orožje? "Orožje - sredstva, ki se uporabljajo za izvajanje bojevanja; lahko za napad ali obrambo." Strokovno neustrezno je generično poimenovanje vseh ognjenih strelnih sredstev z nadpomenko orožje, saj za to ne izpolnjujejo pogojev! Tako vsaka puška ali pištola ni nujno tudi orožje, kajti ne uporabljajo se v tej vlogi, istočasno pa je večina sredstev v naši okolici mogoče uporabiti v vlogi učinkovitega orožja. In kaj potem so puške in pištole? S stališča družbe, predvsem potencialno nevarna sredstva (z njimi je mogoče dokaj enostavno streči po zdravju in celo življenju ljudi - v tem pogledu docela primerljiva z mnogimi drugimi sredstvi), sicer pa športni/rekreacijski rekviziti, zbirateljski predmeti, učni pripomočki, ipd. Razumevanje zgoraj zapisanega in uporaba ustrezne terminologije je ključna za tvoren pogovor o tej tematiki. Nadalje, tokrat so novinarji potrdili dve strokovni javnosti dobro poznani dejstvi; črni trg vsakovrstnih za boj posebej primernih sredstev, je bil, je in bo ostal cvetoč ter, da skorajda vsakdo, ki do določenega sredstva želi priti, lahko z lahkoto do njega tudi dejansko pride. Iz tega se da potegniti tudi nekatere druge zaključke. Recimo, da je posebna zakonska regulacija bistveno manj učinkovita, kot marsikdo meni. Prav tako se je potrebno zavedati, da je vrsto sredstev iz naše okolice mogoče uporabiti v vlogi orožja. Tako odrekanje dostopa do določenih sredstev družbenega okolja ne naredi bistveno bolj varnega. Srž problema so posameznikove osebne vrednote in v kolikor te niso ustrezne (njegova socializacija in vzgoja; primarna raven, preprečevanje in kaznovanje s pomočjo represivnih organov; sekundarna raven) taka oseba svoji okolici vedno predstavlja resno grožnjo, toliko bolj v kolikor okoloci ni omogočeno, da bi si ta smela sama poizkušati zagotoviti lastno varnost; terciarni nivo. Nedvomno so nekateri posamezniki neprimerni za posest potencialno bolj nevarnih sredstev. Legitimen cilj družbe tako je, da se tem poizkuša onemogočiti, da bi do takšnih sredstev uspeli priti eden od legitimnih ciljev področne zakonodaje), vsem ostalim pa posebno omejevanje ni smiselno, niti dopustno (le osnovna regulacija). Celo več, v določenih elementih je to celo škodljivo. Za konec, ne gre zanemariti, da je razvejan črni trg marsikdaj tudi posledica prekomerno restriktivne nesmiselne in nestrokovne zakonodaje, katera ne upošteva niti nomotehničnih standardov, ki sicer veljajo za področje oblikovanja zakonodaje. Za vsemi zgoraj zapisanimi tegobami trpi tudi naša, žal pa je neustrezen tudi trend le te.
bergman
23. 01. 2020 08.24
+11
In kaj konkretno si hotel s to tvojo "pisarijo" povedati .....?
IKOSS
23. 01. 2020 08.56
+6
V kolikor gre za kompleksnejšo tematiko, določenih misli ni mogoče zapisati v le nekaj vrsticah
Zentrum
23. 01. 2020 08.59
+0
hotchilipoper
23. 01. 2020 09.21
+4
krnekilojz
23. 01. 2020 11.40
+5
saj je policaj skrit v grmu, itak da ima čas!
KAPIBARA
23. 01. 2020 12.39
+0
@ ikos - In vse to si imel cajt in voljo že ob 7.16 zjutri pisart.. A maš nočni šiht... ??