Slovenija

Tudi v tem tednu nas bodo na zimo spominjala le jutra

Ljubljana, 17. 01. 2022 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
9

Po nižinah večjega dela Slovenije je letošnja zima do zdaj zelo skromna s snegom in tako bo, kot vse kaže, ostalo še kar nekaj časa. V tem tednu bo sicer območje visokega zračnega tlaka, ki nam je v preteklih dneh prinašalo lepo vreme, nekoliko oslabelo, kar pomeni, da bo tudi sonca nekoliko manj. Kljub temu pa fronte, ki bodo v prihodnjih dneh potovale čez srednjo Evropo proti vzhodu, zaradi severozahodnega vetra večjega vpliva na vreme pri nas ne bodo imele.

Po nižinah večjega dela Slovenije nam vreme ne daje občutka prave zime, kar še posebej velja za severovzhod države. Po podatkih ARSO v Lendavi od prvega decembra do danes niso zabeležili še niti centimetra snežne odeje in tako bo ostalo še vsaj kakšen teden.

Po zimsko idilo se je treba v teh dneh odpraviti v višje lege, kjer pa sneg ob visokih temperaturah prav tako pobira. Najtoplejši zrak se je ob koncu tedna zadrževal na Primorskem, kjer se je ogrelo celo do 15 stopinj Celzija in tudi marsikje drugje je bilo okoli 10 stopinj Celzija. Visoke temperature so izkoristili tudi prvi znanilci pomladi, ki so že prekrili nekatere gozdove in travnike.

Trobentice
Trobentice FOTO: Jani Kukovec

V preteklih dneh smo se nahajali zelo blizu središča območja visokega zračnega tlaka, zato oblakov na nebu skorajda ni bilo. Veliko jasnine je bilo tudi v Ljubljanski kotlini, kar je pravo nasprotje hladnemu in sivemu decembru, ko smo v prestolnici imeli le 22 ur sonca. Za primerjavo, v januarju je sonce sijalo že 63 ur, pa smo komaj na polovici meseca.  

Kakšno vreme nam bodo prinesli prihodnji dnevi?

Vreme danes ne bo tako idilično, kot je bilo v preteklih dneh, saj bo občasno na nebu nekaj oblačnosti, predvsem v Ljubljanski kotlini bo dopoldne tudi megleno. V gorah bodo temperature po nekaj dneh plusa danes ves dan krepko pod ničlo, medtem ko po nižinah večjih temperaturnih sprememb v primerjavi s preteklimi dnevi ne bo. V večjem delu Slovenije bomo popoldne izmerili od 7 do 12 stopinj Celzija, malo hladneje bo le v zatišnih alpskih dolinah, v Ljubljanski kotlini in na Koroškem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Torek bo na Primorskem in Notranjskem sončen s šibko burjo. Drugod bo zjutraj in dopoldne veliko megle ali nizke oblačnosti, iz katere bo lahko padla kakšna kaplja dežja ali snežinka. Popoldne se bo povsod zjasnilo.

V sredo bomo prišli pod vpliv jugozahodnega vetra. Na Primorskem in Notranjskem se bo pooblačilo. Veliko sivine bo tudi v Ljubljanski kotlini, na Koroškem in v Pomurju, kjer se bo večji del dneva zadrževala megla. Drugod bo sončno.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

Tudi v nadaljevanju tedna bomo kolebali med sivino in modrino. V četrtek bo lahko ob prehodu oslabljene hladne fronte padla tudi kakšna kaplja dežja ali snežinka, medtem ko obilnejših padavin, kot vse kaže, še vsaj deset dni ne bo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MucaNeGrize
17. 01. 2022 10.32
+2
star slovenski pregovor....kakor bo Barbara začela , tako se bo zima izpela .....torej mila zima ...
zof4
17. 01. 2022 09.54
-2
To ni z od zime.Hočem veliko snega.
Toaster1
17. 01. 2022 09.15
+1
Dnevne temperature konstantno blizu 10, to je bolj pomlad kot zima
User2003936
17. 01. 2022 09.06
+1
Če bo treba čebele pitati v mrazu bo težava in če bo to treba, ko se že začne paša, bo še huje. Upam na, končno, spodobno letino!
Walter Pravicek
17. 01. 2022 09.06
+4
Ja ka bi sploh radi?Nismo v Sahari,ne na Norveškem severu!Je kak je,moramo to tukaj v Sloveniji preboleti.Moj avtek še ima zmirom zjutraj prižgano opozorilnom lučko,da smo v minus 4 stopinje.Opoldne pa ni prižgana.Pa kaj?
Nimasmisla
17. 01. 2022 08.55
+5
potem aprila pa pozeba
brabusednet
17. 01. 2022 08.37
-2
Bemti sem kar presenečen, nič več novice o izginulem Hrvatu in Džokotu.Ja pol meseca ste pa dnevno nabijali o tema dvema.
brabusednet
17. 01. 2022 08.38
+0
Glej ga hudiča minuto prehitro sem to napisal,Džoko spet na tapeti.
samsara04
17. 01. 2022 08.20
+4
Razumem, zima je, bolje se je bolj obleci kot premalo. Ampak starši otrok, sploh dojenčkov…vceraj je bilo v Portorožu okoli 15 stopinj, starsi brez bunde, dojenček pa v kombinezonu z volneno kapo…in ni bil edini.