Slovenija

Tudi višje sodišče banki Sparkasse naložilo upoštevanje negativnih obresti

Ljubljana, 07. 04. 2022 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, po kateri mora banka Sparkasse pri izračunu pogodbene obrestne mere v kreditnih potrošniških pogodbah upoštevati dejanske negativne vrednosti evriborja. Tožbo je pred petimi leti vložila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Varčevanje
Varčevanje FOTO: Shutterstock

Zveza potrošnikov je v leta 2017 vloženi tožbi zahtevala, naj se ugotovi, da banka z uporabo evriborja v vrednosti nič odstotkov namesto dejanske negativne vrednosti krši obligacijski zakonik in zakon o varstvu potrošnikov. Okrožno sodišče v Ljubljani je lani tem zahtevam pritrdilo, a se je banka pritožila, zdaj pa je višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, so danes sporočili z ZPS.

Banka je sodbo dolžna izvršiti, ZPS pa jo je danes še pozvala, naj pravilno obračuna pogodbeno obrestno mero tudi za nazaj. "Pričakujemo, da bo banka Sparkasse izpolnila sodbo in nemudoma prenehala s sporno prakso," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica ZPS Breda Kutin.

V ZPS pričakujejo, da bodo v Sparkasse spoštovali ugotovitev sodišča, da je takšno obračunavanje evriborja nezakonito, in da bodo vsem svojim kreditojemalcem pravilno obračunali pogodbeno obrestno mero za celotno obdobje, torej tudi za obdobje pred pravnomočnostjo sodbe. Kreditojemalcem, ki so kredit že odplačali, pa naj vrnejo preplačilo.

Banka je to nezakonito prakso izvajala od leta 2015, ko je vrednost evriborja postala negativna. V skladu z odločitvijo višjega sodišča tega ne sme več početi pri tistih pogodbah, ki ne vsebujejo pogodbenega določila, po katerem se negativna vrednost evriborja obračuna v višini nič odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
07. 04. 2022 13.08
+0
Takšni banki prepovedati poslovanje in prepovedati kreditiranje ter dajanje kreditov. NAmreč to je sedaj postal šprt kako preslepiti narod na vseh koncih. NAmreč navedena banka je ena izmed najdražjih pri dajanju raznih uslug, katere niso vredne piškavega groša.
Andree
07. 04. 2022 14.12
+1
mikpiki191
07. 04. 2022 12.36
imam stanovanjski kredit pri njih od 2009 ,vprašanje kaj bo iz te moke
Andree
07. 04. 2022 12.30
+2
Saj so tudi v Nemčiji dobili po prstih pa so veselo nadaljevali